Havrescones - 8 bitar
Goda scones. Receptet från tasteline.
Tillagning:
2,5 dl havregryn
2,5 dl vetemjöl
1 krm salt
2 tsk bakpulver
0,5 dl flytande margarin
2 dl mjölk eller filmjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda mjöl, gryn, salt och bakpulver. Tillsätt margarinet och blanda till en grynig massa. Rör ner mjölk eller fil. (Jag brukar blanda i ytterligare lite mjöl och havregryn för att få önskad konsistens). Dela degen i två delar och lägg på bakplåtspapper.
Platta med mjölad hand ut varje del till en rund kaka, ca 15 cm i diameter. Skåra varje kaka korsvis i 4 delar. Grädda ca 10 minuter. Servera bums!
Pizza - 4 personer
Grunddeg:
1,5 dl mjölk
25 g jäst
1,5 tsk salt
1,5 msk olja
4-4,5 dl mjöl
Rör ut jästen i 37-gradig mjölk. Rör ner salt, olja, mjöl. Arbeta degen slät och jämn. Dela i fyra delar. Tryck eller kavla ut den till runda kakor ca 0,5 cm tjocka. Låt jäsa 10-15 minuter. Ha på fyllningen, grädda i 250 grader ca 15 minuter.
Förslag på fyllning 1:
4 stora skivade tomater, 200 g rökt korv, 2 krm rosmarin, 200 g ost
Förslag på fyllning 2:
1/2 dl tomatketchup, 3 dl riven ost, 1 brk champinjoner, olja, 1 krm dragon, 0,5 tsk salt
Mörka lantbrödskakor - 24 st
Det här behöver du:
50 g jäst
5 dl filmjölk
1,5 tsk salt
2 tsk ättiksprit
1 tsk finstött anis
1 tsk finstött fänkål
ca 10 dl mörkt lantbrödsmjöl
Smula ner jästen och rör ut den i ljummad filmjölk. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta degen smidig tils den släpper degbunkens kanter. Strö över lite mjöl. Låt jäsa 1 h. Tag upp, knåda in resten av mjölet. Gör små, runda kakor, ca 8 cm i diameter. Nagga kakorna, låt jäsa 30 min. Pensla med vatten. Grädda i 200 grader 20 minuter eller i varmluftsugn 175 grader i 25 minuter. Låt kallna på galler täckta av bakdukar.
Marias räkpaj
Brukade ha tjejmiddag med ett gäng kvinnor och de beställde alltid det här.
Till degen:
25 g maragarin
1,5 dl mjölk
2 krm salt
1,5 tsk bakpulver
3,5 dl vetemjöl
Fyllning:
1 burk krossade tomater
1 dl creme fraiche
1/4 dl grädde
2 msk chilisås
1/2 buljongtärning
2 vitlöksklyftor
Ovanpå:
500 g räkor med skal
1 brk vitlöksost (ex bonjour/cantadou)
riven ost
Blanda ihop pajdegen och låt den vila i kylskåp med plast runt om. Koka upp ingredienserna till fyllningen i en panna och gör den tjock med hjälp av vetemjölet. Grädda pajskalet med fyllningen ur pannan i 10 minuter. Lägg på räkor, vitlöksost och riven ost. Grädda i 5-10 minuter i 250 grader.
Laxwok med mandel - 4 portioner
Följande behövs:
500 g laxfilé
0,5-1 tsk salt
1 krm svartpeppar
25 g sötmandel, flagad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk grovt riven, färsk ingefära
4 selleristjälkar, i smala skivor
2 morötter, strimlade
1 röd paprika, strimlad
2 msk olja
3 msk soja
2 msk vatten
citronmeliss
Gör så här:
Skär loss skinnet från laxen. Skär fisken i 2 cm stora kuber. Salta och peppra. Hetta upp oljan i woken. Lägg i grönsakerna, vitlöken, ingefäran. Fräs dem 2-3 minuter under omrörning. Tillsätt laxkuberna och låt allt fräsa några minuter till. Blanda sojan med vattnet, stänk det över lax- och grönsaksröran. Rör om. Strö över mandeln och garnera med citronmelissblad. Servera genast med ris eller nudlar.
Tips till publiken!
Soja är en av de äldsta smaksättarna i österländsk kokkonst. Det finns många olika sorter att välja mellan. Prova gärna den japanska som är tunn, ljus och saltare än de andra.
Lax är en fisk som blir extra god efter en timmas marinering. Blanda en marinad med vitt vin, fiskbuljong, purjolök, pressad lime och kryddgrönt.
Orientalisk laxfilé - 4 portioner
Helt ok recept.
Ingredienser:
700-800 g laxfilé med skinn
1 tsk salt
1 msk majsolja
2 vitlöksklyftor, finhackad
1 röd paprika, strimlad
2 morötter, strimlade
1 bit rotselleri, strimlad
2 purjolökar, strimlade
1 burk avrunna böngroddar, ca 400 g
2 msk sesamfrö, rostade
2 msk solrosolja
2 msk riven, färsk ingefära
4-5 msk soja
Gör så här:
Fjälla laxen och skär den i fyra jämnstora bitar, salta dem lätt. Värm majsoljan i en stekpanna, helst av teflon. Stek laxen med skinnsidan ner på svag värme tills den är nätt och jämt färdig, 15-20min. Hetta upp solrosoljan i woken, fräs vitlök, ingefära någon minut. Lägg sedan i alla grönsakerna och fräs ytterligare en minut under omrörning. Rör i soja och sesamfrö och koka upp. Fördela grlönsakerna på fyra tallrikar och lägg på laxbitarna. Servera med ris, gärna vildris.
Tips! Ingefära är en krydda ofta använd i wokmatlagning. Färsk ingefära är friskare och fylligar i smaken än torkad. Från Indonesien kommer den mildare släktingen galangal.
Solrosolja har en mild och neutral smak, prova gärna att byta ut den mot olivolja, som med sin fruktiga arom ger laxen ännu en smaknyans.
Rågrutor - ca 20 bitar
5 dl kroppstempererat vatten
50 g smör/margarin
2 dl rågflingor
1,5 tsk salt
2 msk sirap
2 tsk kummin
550 g (1l) rågsikt
Garnering: 1 dl rågflingor
Smula ner jästen, häll på vattnet, rör om tills jästen löst sig, klicka ner matfettet.
Tillsätt övriga ingredienser, arbeta degen kraftigt, minst tre minuter med maskin, tills den känns smidig.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.
Häll eller klicka ut direkt i långpanna (smord, 30*40 cm). Bred ut med mjölad hand.
Strö rågflingor över hela kakan och tryck till dem med handen. Nagga kakan med en gaffel och skåra den i rutor.
Sätt ugnen på 225 grader. Jäs brödet under bakduk tills kakan ser lätt och porös ut, ca 30 min.
Grädda mitt i ugnen 15-20 min. Låt brödet svalna på galler under bakduk. Bryt isär bitarna.
Kyckling och pastasallad med roquefortdressing 4-6 personer
Det här behövs:
1 msk olivolja, god kvalitet
250 g pasta
250 g färdig kyckling i bitar - utan skinn och ben
1 röd paprika, i tärningar
1 gul/orange paprika, i tärningar
salt, peppar
urkärnade svarta oliver
Dressing:
50 g roquefort/grönmögelost
2 msk olivolja av god kvalitet
2 msk majonnäs
2 tsk vitvinsvinäger
1-2 msk hackade färska örter
Koka pastan med olja, salt. Gör dressingen, vispa kraftigt tills den tjocknar. Blanda ner pastan i dressingen. Tillsätt kyckling, salt och peppar. Blanda. Ställ att svalna. Lägg ner paprikor, örtkryddor. Rör om väl. Häll över i serveringsskål och garnera med oliverna. Servera salladen rumstempererad.
Surdeg
1 dl vatten (40 grader) och 1 dl grovt rågmjöl blandas i en rostfri bunke på ca 3-4 l. Täck väl med en handduk och låt bunken stå i rumstemperatur i ca 3 dygn. Obs! Rör om varje dag, helst två gånger per dag.
Dag 4:
Tillsätt nu 1 liter vatten (40 grader) och 1 liter grovt rågmjöl. Rör ihop allt till en lös deg, som får stå ett dygn i rumstemperatur.
Dag 5:
Degen är färdig. Dela upp den i 10 burkar eller plastpåsar. Frys in 9 och baka direkt på den tionde.
Ps
Degen kan förvaras i frys ca 1 år, i kylskåp ca fem dygn.
När du ska baka på degen i frysen, ta fram den i tid, helst kvällen innan så att den hinner tina och bli rumsvarm.
Den sista degen du har kvar i frysen gör du ny surdeg på. Tillsätt vatten och rågmjöl som dag fyra och låt stå ett dygn.
Tillsätt ca 1,5 dl surdeg per liter degvätska i dina matbrödsrecept så får du ett gott, fylligt och hållbart bröd som inte smular. Du kan även använda surdegen till vitt matbröd.
Hot Noodle Wok - 4 port
Det här krävs:
2 msk olja
400 g strimlad kycklingfilé
250 g wokgrönsaker
1 pkt Santa Maria Thai Wok Noodles
3 dl vatten
2 påsar Santa Maria Thai Red Hot Curry Wok Sauce
1/2 kruka Santa Maria färsk koriander, grovhackad
Gör så här:
Woka kycklingen i oljan i 2-3 minuter på hög värme. Tillsätt grönsakerna, woka 2 minuter till. Häll i hela paketet nudlar och vatten. Sänk värmen och rör om. Tillsätt woksåsen när vattnet sugits upp (ca 3 min). Blanda i grovhackad koriander innan servering.
Tips! Strö gärna lite jordnötter över innan servering.
Fläsk i sötsur sås - 4 port
Ingredienser:
400 g skinka/bog, strimlat
1,5 msk soja
1 msk torr sherry
1 strimlad purjo
1 strimlad grön paprika
1 morot i tunna skivor
4 msk majsolja
1 vitlöksklyfta
2 krm malen ingefära
1,5 msk farinsocker
3 msk vitvinsvinäger
1,5 dl vatten
1 pkt djupfrysta ärtor, ca 200 g
svartpeppar
1/2 msk arrowrot
Tillagning:
Blanda soja och sherry, häll över köttet, låt dra medan grönsakerna skäres.
Hetta upp oljan, bryn hastigt köttet i omgångar.
Tag upp köttet, lägg ner purjo, morot. Pressa ner vitlök, krydda med ingefära och fräs ca 5 minuter.
Tillsätt paprika, farinsocker, vinäger, vatten, ärtor och kött. Späd med vatten och marinaden.
Låt sjuda 2-3 minuter. Smaka av med salt och peppar, red med arrowrot utrört i vatten, sjud en stund till.
Servera genast med jasminris.
Vill du ha tuffare kryddning ersätt svartpepparn med sizchuanpeppar.
Sesamfrön sätter extra piff på rätten. Rosta försiktigt i en het och torr stekpanna och rör ned dem i woken mot slutet.
Formbröd med havrekli - 2 st
5 dl vatten (37 grader)
25 g rumstempererat smör
250 g kesella
1 tsk salt
2 dl havrekli
14 dl vetemjöl special
Smula jästen i en bunke, rör ut i vattnet. Tillsätt smör, kesella, salt, havrekli och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en deg, lät jäsa 30 minuter. Arbeta degen smidig, forma två limpor. Lägg i smorda bakformar á 1,5 l. Låt jäsa 30 minuter. Pensla med vatten och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
Parisare - 2 pers
100 g nötfärs
1/2 ägg
1 msk rödbetslag
1/2 krm vitpeppar
1 krm salt
1 msk inlagd finhackad gurka
1 msk finhackade rödbetor
2 skivor vitt bröd margarin
Att äta till:
Råkost eller sallad
Gör så här:
Blanda allt utom bröden till en jämn smet. Bred smeten i ett jämnt lager på ena sidan av brödskivorna. Bryn margarinet i en stekpanna och stek med färssidan nedåt 2-3 minuter. Stek därefter brödsidan någon minut.
Mexikansk räkrätt - 4 port
Det här är en lyxig och god festrätt.
Ingredienser:
2 gula lökar
1 msk smör
2 dl vispgrädde
1 krm cayennepeppar
1 brk champinjoner (står det i ursprungsreceptet, jag föredrar färska)
1 dl chilisås
1 tsk salt
300-400 g räkor
1 grön paprika
0,5 dl koncentrerad apelsinjuice
1 krm svartpeppar
1 dl vatten
Gör så här:
Skala, hacka löken. Kärna ur och strimla paprikan.
Fräs lök, svamp i smöret, strö över mjöl och rör om.
Tillsätt paprikan, chilisås, grädde, salt och kryddor.
Låt koka 8-10 minuter, tillsätt juice, räkor och vatten.
Låt allt bli genomvarmt, hacka lite persilja och strö över innan servering.
Servera med ris.
Kyckling á la Waldorf - 4 port
Blanda 1 1/4 dl majo med 2 msk citronsaft. Lägg i 375 g tillagad kyckling i bitar, 3 stjälkar finskuren selleri, 75 g hackade valnötter, 50 g russin och rör om väl. Tillsätt 2 tärnade äpplen (Red Delicious) , salt och peppar. Klä en skål med spröda salladsblad, lägg röran i en hög på mitten. Servera rumstempererad.
Hamburgare - 2 pers
Ingredienser:
150 g nötfärs
salt, vitpeppar
hamburgerbröd
Att äta till:
* Rå, skivad lök och chilisås eller ketchup
* Skivad tomat och rå hackad lök
* Inlagd gurka
* Ost och paprikaringar
Dela färsen i två delar. Platta till hamburgarna och krydda med nymalen vitpeppar. Stek i brynt margarin ca 2 min/sida. Salta. Servera i bröden med något av tilltuggen.
Kyckling- och grönsakswok - 4 portioner
Ingredienser:
400 g kycklingfilé i strimlor
1 gul lök, hackad
8-10 minimajs, strimlade
1 zucchini, strimlad
1 röd paprika, strimlad
1 medelstor purjolök, strimlad
100 g champinjoner, skivade
2 msk olja
1 msk curry
1 krm kajennpeppar
1-2 pressade vitlöksklyftor
2 dl ostronsås
Gör så här:
Hetta upp oljan i woken. Fräs kyckling och lök några minuter. Tillsätt alla grönsakerna. Låt dem fräsa några minuter. Rör om då och då. Tillsätt alla kryddor, vitlök och ostronsås eller soja och vatten. Koka upp. Servera genast med basmati- eller jasminris.
Mis bake-off - 12-14 brötchen
Ingredienser:
50 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olja
1 tsk salt
8 dl vetemjöl
Gör så här:
Lös jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna (inte riktigt allt mjöl). Arbeta till en smidig deg. Jäs övertäckt ca 30-40 min. Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl. Forma 12 ovala bullar. Skåra med en vass kniv. Jäs i 25 minuter. Frys in, lägg bullarna i plastpåsar när de är frusna.
När du ska äta bullarna: Sätt ugnen på 250 grader, låt bröden tina på bakplåtspapper medan ugnen värms. Grädda i 10-12 minuter.
Vill man ha lite mer tuggmotstånd kan man t ex slänga i 1/2 dl linfrö och 1 dl solrosfrö. Prova dig fram. Blir degen för tung kan man behöva lite mer jäst.
Solrosbröd - 16 bitar
Ingredienser:
5 dl vatten
50 g jäst
0,5 dl mörk brödsirap
2 dl Friggs solrosfrön
1 tsk salt
3 dl grovt rågmjöl
10 dl vetemjöl
Baka så här:
Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör tills jästen löst sig. Blanda i sirap, solrosfrön, salt, rågmjöl, hälften av vetemjölet. Tillsätt resten av vetemjölet i omgångar och arbeta degen smidig. Jäs under bakduk ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta ihop degen och tryck ut den på bakplåtspapper i en långpanna. Skär degen i bitar med mjölad kniv. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Äppelform - 2 pers
Det här krävs:
2 stora äpplen
50 g mandelmassa eller
2 msk socker och 1 tsk kanel
1 msk margarin
Sätt på ugnen, smörj en eldfast form. Skala äpplena i tunna klyftor och lägg i formen. Riv mandelmassa eller strö socker och kanel över äpplena. Klicka margarinet ovanpå. Grädda i 15 min tills äpplena är mjuka. Servera ljumma med halvsmält glass.
Frasig köttfärspaj med tacosmak - 4 port
1 st | smördegsplattor, rund kyld färdigkavlad |
500 gram | köttfärs |
2 st | gul lök(ar) |
400 gram | passerade tomater |
1 dl | crème fraiche, 34% |
1 msk | dijonsenap |
1 tsk | sambal oelek |
salt och peppar | |
smör, (och/eller olja) | |
1 msk | tacokrydda, valfritt |
Tillagning
Receptet är beräkat för en paj (ca 6-8 portioner)
Använd en pajform med löstagbara kanter, ca 20 cm i diameter.
1. Tryck ut smördegen i en smörad och mjölad pajform. Nagga den med gaffel och ställ in den i kylskåpet så länge.
2. Skala och hacka löken. Fräs den i smör eller olja i en stekpanna så att den mjuknar utan att få färg. Lägg över den i en kastrull.
3. Bryn köttfärsen under omrörning i stekpannan. Krydda eventuellt med tacokrydda. Lägg den i kastrullen.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Tillsätt tomater och crème fraiche och koka upp. Rör ner senap och sambal oelek. Låt röran puttra ca 15 minuter, den skall vara tjock. Smaka av med salt och peppar.
6. Häll röran i pajskalet och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Servera med en grönsallad.
Frasig grönsakspaj - 4 portioner
1 dl | havregryn |
1,5 dl | vetemjöl |
75 gram | margarin |
1 msk | vatten |
3 dl | matlagningsyoghurt |
1,5 st | vitlöksklyftor |
2,5 msk | timjan |
2 krm | örtsalt |
4 st | tomat(er) |
4 stjälk(ar) | selleri |
1 st | grön paprika |
Tillagning
Sätt ugnen på 225°. Blanda havregryn, vetemjöl och margarin. Tillsätt vatten och blanda till en deg. Dela degen i fyra bitar och tryck ut dem i portionsformar eller gör en stor paj. Grädda bottnarna/bottnen 10-15 minuter och låt svalna.
Blanda yoghurt, pressad vitlök, timjan och örtsalt. Fördela blandningen i pajskalen/pajskalet. Skär grönsakerna i mindre bitar och strö dem över yoghurtblandningen. Servera till en grönsallad.
Fläskfilé med spenat- och gorgonzolafyllning - 4 port
250 g förvälld bladspenat
150 g gorgonzola
salt, peppar
2 dl köttbuljong
0,5 dl grädde
salt, peppar
Putsa filén och skär ett snitt längs med, men inte helt igenom. VIk ut köttet och fyll med spenat, ost, bind ihop med steksnöre. Bryn köttet runt om, krydda, lägg på lock och efterstek på svag värme 15-20 minuter.
Lossa snöret och varmhåll köttet. Vispa ur stekpannan med buljongen och sila ner skyn i en kastrull. Tillsätt grädden och låt koka ihop något. Smaka av med salt, peppar.
Skär filén i skivor och servera med såsen, förvällda sockerärtor och ris, gärna vildris.
Fisk under kryddigt täcke - 4 pers
Oklart var jag hittat det här receptet men den här fiskrätten gillar vi båda. Faktiskt en av de första saker jag tillagade när jag bjöd Mr H på middag i den första osäkra början.
Man kan variera den med olika sorters fisk, varför inte en laxhalva? Det kryddgröna kan också varieras. Ett förslag som fungerar är koriander, timjan och persilja men det är lite man taget vad man haver över det hela. Sist vi lagade den blev det basilika, gräslök och persilja. Inte alls dumt. Glöm bara inte att örttäcken verkligen ska täcka all fisk.
Du behöver:
400 g fryst/färsk fisk
1/2 tsk salt
2 skivor osötat ljust bröd
2 msk olja/margarin
1-2 vitlöksklyftor
1,5 dl hackat kryddgrönt
4 tomater
1/2 tsk salt
vitpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Om fryst fisk används, ta fram den så att den är lite tinad. Lägg i ugnsfast form, salta.
Skär bort kanterna på brödet, riv det. Blanda med olja, margarin, pressad vitlök, kryddgrönt, salt och peppar.
Lägg kryddtäcket på fisken, dela tomaterna i halvor och ställ runt fisken.
Stek i nedre delen av ugnen, ca 20 min, tills fisken är genomstekt.
Servera med potatismos, rivna morötter.
Grönsaker i het sås - 4 portioner
Det här går åt:
2 morötter
2 purjolökar
2 paprikor (gula/röda)
2 msk olja
1 pkt frysta sockerätror
1 påse valnötter
Till såsen behövs:
1 dl chilisås
0,5 dl soja
0,5-1 tsk sambal
1-2 tsk malen ingefära
Gör så här:
Skala morötterna. Strimla morötter, pujo och paprikor. Hetta upp oljan i woken. Fräs grönsakerna ca 5 minuter. Tillsätt sockerärtorna. Blanda till såsen, häll över grönsakerna, låt puttra ett par minuter. Strö över valnötterna och servera med jasminris.
Fiskgratäng med sparris - 4 port
Ingredienser:
600 g torskfilé
0,5 tsk salt
0,5 dl fiskbuljong
2 dillkvistar
200 g sparris
115 g musslor
Gratängsåsen:
3,5 msk vetemjöl
0,5 dl grädde
mussel- och fiskspad
0,5 dl riven ost
Gör så här:
Tina fisken lätt, skär i 2 cm tjocka skivor och lägg i en gratängform.
Häll på buljongen och lägg på dillen.
Täck med folie och ställ in i ugnen i 200 grader i 10-15 min.
Häll av fiskspadet i en kastrull, ta bort dillkvistarna.
Lägg musslor och sparris på fisken.
Rör ut mjölet i musselspadet, vispa ner redningen i fiskspadet, tillsätt grädden och låt såsen sjuda några minuter, smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över fisken. Strö på riven ost och gratinera i 275 grader i 5-10 min.
Servera med pressad potatis eller ris.
Festgratäng - 6 pers
Det här behöver du:
1 kg spättafilé
salt och peppar
2 msk smör
2 st purjolökar
2 st vitlöksklyftor
1 msk senap
1 tsk timjan
2 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiché
2 dl riven ost, t ex grevé
3 hg orensade räkor
Gör så här:
Smörj en ugnssäker form, lägg i filéerna, salta och peppra. Bryn smör i en kastrull, lägg i strimlad purjo, låt puttra en stund, strö över vetemjöl och späd med grädde och vin, krydda med timjan, senap och pressad vitlök.
Tillsätt creme fraiché och riven ost. Häll såsen över fisken. Så här långt kan du göra klart i förväg.
Gratinera i 225 grader i 30 minuter
Dekorera med rensade räkor och servera sallad och pressad potatis till.