Laxwok med mandel - 4 portioner

Laxen vi fick tag på när vi lagade det här receptet var inte riktigt färsk, så det smakade väl bara sådär. Måste prova igen med bättre fisk. Som så många andra recept kommer det från Wok-Bok.

Följande behövs:
500 g laxfilé
0,5-1 tsk salt
1 krm svartpeppar
25 g sötmandel, flagad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk grovt riven, färsk ingefära
4 selleristjälkar, i smala skivor
2 morötter, strimlade
1 röd paprika, strimlad
2 msk olja
3 msk soja
2 msk vatten
citronmeliss

Gör så här:
Skär loss skinnet från laxen. Skär fisken i 2 cm stora kuber. Salta och peppra. Hetta upp oljan i woken. Lägg i grönsakerna, vitlöken, ingefäran. Fräs dem 2-3 minuter under omrörning. Tillsätt laxkuberna och låt allt fräsa några minuter till. Blanda sojan med vattnet, stänk det över lax- och grönsaksröran. Rör om. Strö över mandeln och garnera med citronmelissblad. Servera genast med ris eller nudlar.

Tips till publiken!
Soja är en av de äldsta smaksättarna i österländsk kokkonst. Det finns många olika sorter att välja mellan. Prova gärna den japanska som är tunn, ljus och saltare än de andra.
Lax är en fisk som blir extra god efter en timmas marinering. Blanda en marinad med vitt vin, fiskbuljong, purjolök, pressad lime och kryddgrönt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0