Lillsvedslimpa (2 limpor)

Ett av mina favoritbröd. God knaprig skorpa, fast har man känslig mage så ska man komma ihåg att det kryllar av linfrön i brödet. Bäst är om man bakar brödet dagen innan man tänker servera det. Receptet kom i mina händer en gång för länge sedan när jag insjuknat i diabetes och gick "diabeteskurs" på Lillsveds folkhögskola.

Du behöver:
4 dl kokande vatten
1,5 dl grovt rågmjöl
1 dl linfrö
1 dl solroskärnor
1 dl vetekli
1 msk salt


Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner vattnet. Låt stå minst 3 timmar, helst över natten.


Du behöver också:
50 g jäst
3,5 dl ljummet vatten
12-13 dl vetemjöl


Gör så här:
Blanda jäst och vatten, tillsätt den skållade degen. Blanda i vetemjölet tills degen släpper bunken. Degen ska vara lite kladdig. Lät jäsa övertäckt i bunden 1 timma.
Baka ut 2 limpor, låt jäsa 20 minuter.
Strö över solrosfrön/linfrön/kli och skåra bröden med en vass kniv.
Grädda i 200 grader, 45 minuter.
Låt svalna på galler eller i korg. Förvara inte brödet i plastpåse, då mjuknar skorpan. Baka gärna brödet en dag innan det ska användas. Det är förskräckligt svårskuret om man skär i det samma dag man bakar det.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0