Rågsiktskakor
Det här receptet kommer från min gamla hemkunskapsbok som vi använde under högstadiet, Hemkunskap 2. På den tiden bakade jag det ofta, ofta. Fadern och brodern brukade sluka det nybakta brödet. Det är längesedan jag bakade det och ärligt talat så vet jag inte om det går hem längre i vår moderna värld där brödrecepten innehåller alla sköns lyx som fröer och nötter. Eller, så gör det det. Jag menar, färskt bröd är ju ändå färskt bröd.
Ingredienser:
50 g jäst
3 dl mjölk
1 tsk salt
1/2 msk sirap
1 msk margarin
8-9 dl rågsikt och vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Ljumma mjölken (37 grader)
Rör ut jästen i mjölken
Rör ner salt, sirap, margarin och rågsikt
Dela degen i tre delar och kavla ut till runda kakor. Stansa ett hål i mitten.
Lägg på plåtar, nagga med gaffel och låt jäsa.
Grädda vackert ljusbruna i 10-15 minuter och pensla med ljummet vatten och smält margarin efter.
Låt svalna på galler under bakduk
Ingredienser:
50 g jäst
3 dl mjölk
1 tsk salt
1/2 msk sirap
1 msk margarin
8-9 dl rågsikt och vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Ljumma mjölken (37 grader)
Rör ut jästen i mjölken
Rör ner salt, sirap, margarin och rågsikt
Dela degen i tre delar och kavla ut till runda kakor. Stansa ett hål i mitten.
Lägg på plåtar, nagga med gaffel och låt jäsa.
Grädda vackert ljusbruna i 10-15 minuter och pensla med ljummet vatten och smält margarin efter.
Låt svalna på galler under bakduk
Kommentarer
Trackback