Varm gurksallad till fisk
Fräs i smör och ringla över 1 msk honung och en msk vitvinsvin.
Servera ljummet till ex lax grillad i ugn.
Rabarbersalsa
Serverades det här som tillbehör till laxen i somras. Gott!
Salsa
400 g | rabarber |
---|---|
0,5 st | rödlök, liten |
1 tsk | rapsolja |
2 msk | råsocker |
1,5 msk | dijonsenap |
1 msk | lime, pressad |
1 tsk | salt |
1 knippe | basilika |
tillbehör:, färskpotatis, sallad, limeklyftor |
Tillagning
1. Blanda socker, salt och vitpeppar. Strö det över rödingens köttsida. Låt stå ca 15 min.
2. Ansa och skär rabarbern i små bitar. Skala och finhacka rödlöken.
3. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs rabarbern på medelvärme tills den börjar mjukna, ca 2 min. Tillsätt sockret och låt fräsa med tills det smält, ca 3 min. Ta stekpannan åt sidan och rör i rödlök, senap, limesaft och salt. Hacka basilikan och vänd ner den i salsan.
4. Pensla rödingen på båda sidorna med oljan. Stek fisken med skinnsidan ner ca 3 min i en het stekpanna, gärna med släpplättbeläggning. Vänd och stek 1 minut på andra sidan. Servera rödingen med salsan, färskpotatis, sallad och limeklyftor.
Tror att ursprungsreceptet kommer härifrån.
Fisk i ugn med rotfrukter - 4 port
Ingredienser:
600 g fiskfilé (sej eller lax)
¾ kg färskpotatis
8 färska morötter
2 tsk salt
3 msk Arla smör & rapsolja oliv
2 msk balsamvinäger
2 msk grovhackad persilja
Sås:
2 dl Arla Ko gräddfil
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk finhackad gul lök
2 msk hackad gräslök
1 krm salt
1 krm peppar
Gör så här:
Blanda ingredienserna till såsen. Låt stå i kylskåp ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta potatisen och dela den i halvor. Skrapa och dela morötterna. Lägg potatis och morötter på en plåt med bakplåtspapper. Salta med hälften av saltet. Stek i jövre delen av ugnen ca 10 min. Dela fisken i bitar under tiden och lägg på ett smort ugnssäkert fat. Salta med resten av saltet. Sätt in fisken på ett galler under plåten när rotfrukterna varit 10 min i ugnen. Sänk värmen till 175 grader. Stek allt ca 15 min. Lägg rotfrukterna bredvid fisken. Ringla över smör & rapsolja och vinäger. Strö över persiljan. Servera med sås.
Gör man dubbel sats tar det längre tid i ugnen. Färsk lök och tomater är gott på.
Limelax - 8 port
Ingredienser:
1 bit färsklax utan skinn och ben ca 1 ¼ kg
1,5 tsk salt
1 krm grovstött vitpeppar
50 g rökt lax
Rivet skal av 1 lime
2 msk hackad basilika
2 dl lätt créme fraiche
Gör så här:
Lägg laxfilén på ett stort ugnssäkert fat. Krydda med salt och peppar. Finhacka den rökta laxen. Vänd ner lax, limeskal, basilika i créme fraiche. Hit kan du förbereda. Sätt ugnen på 200 grader. Bred röran över laxfilén. Stek i övre delen av ugnen ca 20 min. Garnera med färsk lime och färsk basilika. Servera med klyftpotatis (potatis Cherie) och ugnsstekta grönsaker. Mango och papayasalsa är gott till.
Mandeltårta med punschkräm - 8 bitar
Både kräm och botten kan göras dagen innan. Lägg ihop och garnera en stund innan tårtan ska serveras.
Botten:
100 g skållad, skalad mandel
1 dl strösocker
1 msk kakao
3 äggvitor
Mal mandeln och blanda med socker och kakao. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i mandeln.
Bred ut smeten i en smord form, ca 24 cm i daimeter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt svalna.
Punschkräm:
3 äggulor
¾ dl strösocker
2 dl vispgrädde
50 g smör, rumstemp
Ca 2 tsk punsch alt. Konc flädersaft
Blanda äggulor, socker, grädde och smör i en tjockbottnad kastrull. Sjud under kraftig omrörning på medelvärme tills krämen blir tjock. Den får inte koka! Ta från värmen och smaksätt med punsch. Låt svalna.
Garnering:
1-2 dl vispgräde
1 liter jordgubbar
Bred krämen på kakan. Dekorera med spritsad grädde och några halverade jordgubbar. Servera tårtan kyld tillsammans med resterande jordubbar i en skål.