Sej med grillad paprika och parmesan - 4 port

Som vanligt ett knyckt recept, den här gången från Medmeratidningen.
Riktigt gott! Sej låter ju inte så lyxigt, men det här smakade som värsta bjudrätten. Så äter du middag hos oss inom kort finns det risk att det här är vad som bjuds.


Ingredienser:
600 g sejfilé (färsk eller tinad)
1-2 msk smör
1 tsk salt
1 krm peppar
200 g grillad paprika
1/2 finhackad gul lök
2 dl creme fraiche, lätt fungerar fint
1/2 citron, rivet skal
100 g riven parmesan
1/2 dl grovhackad basilika

Gör så här:
Lägg fisken i smord ugnsform. Salta och peppra. Täck med grillad paprika. Blanda lök, creme fraiche, rivet citronskal och parmesan. Bred blandningen över fisken, strö över basilikan. Grädda i 175 grader, mitt i ugnen, 20 minuter. Servera med pressad potatis och grönsaker.

Tips! Den grillade paprikan kan bytas ut mot ajvar relish.


Baconlindade färsrullar med potatistimbal - 4 port

Som så många gånger förr: Knyckt på ica.se

Ingredienser:
400 g blandfärs 
1 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 msk ljus sirap
1 tsk gula senapsfrön
½ gul lök
1 ägg
1 pkt bacon (140 g)
800 g potatis 
matolja (att steka i)
250 g haricots verts
2 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta

Gör så här
Sätt ugnen på 200°C.

Rör ihop mjölk, ströbröd, sirap och senapsfrö.

Finhacka löken och fräs den utan att den tar färg på svag värme ett par minuter tills den blivit mjuk och genomskinlig.

Tillsätt löken i ströbrödsblandningen.

Blanda köttfärsen med ägg- och ströbrödsblandningen. Blanda väl tills färsen blivit fast och smidig. Smaksätt med salt och peppar.

Dela baconskivorna på mitten. Lägg ut dem på skärbrädan. Forma färsen med fuktiga händer till avlånga korvar, storlek som en prinskorv. Lägg färsrullarna på baconskivorna och linda in dem.

Bryn rullarna i en het stekpanna tills de fått fin färg runt om. Lägg över dem i en ugnssäker form. Efterstek i ca 10 minuter i ugnen.

Tvätta potatisen och strimla den på fina skivan i matberedaren. Eller riv potatisen med långa drag, så att du får strimlor, på rivjärnet.

Stek potatisstrimlorna till fin färg, lite i taget, i olja i en het stekpanna. Rör om då och då så att inte potatisen klibbar ihop. Smaka av med salt och peppar.

Häll grädden i en kastrull och låt den koka ihop några minuter. Smaksätt med pressad vitlök, salt och peppar.

Dela bönorna grovt och lägg ner dem i kastrullen med grädden. Låt koka i ett par minuter.

Skeda upp bönorna på varma tallrikar. Arrangera färsrullarna ovanpå. Avsluta med att lägga en snygg hög av de stekta potatis-strimlorna.

PS. Jag kryddade på ganska rejält i köttfärsen, det behövs. Man kan t ex ha i soltorkade tomater, själv hade jag i utländska starka kryddor. Och riv inte potatisen för smått, det klibbar bara ihop.


Focaccia

PickiPicki föreslog det här brödet till fisksoppa. Himmelskt gott!



Ingredienser:
5 dl kallt vatten
50 g färsk jäst
knappt 1 dl olivolja
9-19 dl vetemjöl
30 g havssalt
Pynt;
0,5 dl olivolja
färska/torkade örter;
ex timjan och oregano
rostade pumpafrön
2 msk flingsalt

Gör som följer:
Rör ut jästen i vattnet, tillsätt olivolja och vetemjöl. Arbeta degen för hand eller i maskin i ungefär 10 minuter, tillsätt salt och knåda en stund till. Låt degen jäsa till dubbel storklek under en bakduk.  Dela degen i två lika stora delar och platta försiktigt ut degen på varsin plåt. Gör gropar i degen och strö över färska eller torkade örter, rostade pumpafrön och flingsalt. Ringla över olivolja. Låt degen jäsa ytterliggare en halvtimme och grädda därefter i 180 grader i 15-20 minuter.

Vi slängde i lite grovhackade hasselnötter och soltorkad tomat i degen. Ovanpå lite mer soltorkad tomat och lite havssalt. Mmmmmmmmmmm!


Potatisaioli

Gör så här:
Koka 3 skalade potatisar i lättsaltat vatten. Häll av, men spara, kokvattnet. Låt potatisen svalna något och mixa den därefter tillsammans med 0,5 - 2 dl av kokvattnet, 0,5 dl olivolja samt 1 vitlöksklyfta. Smaka av med salt och peppar.

Gjorde den här till fisksoppa, så som pickipicki föreslog.  Men, näe det blev ingen hit. Kanske gjorde jag fel? Potatissmaken trängde igenom och konsistensen blev minst sagt klistrig. Tror inte jag vågar mig på ett nytt försök.

Fisksoppa

Som så många gånger förr har jag knyckt ett recept från pickipicki. Den här soppan är gudomligt god. Jag kompletterade med lite tomatpuré, chili, paprika och naturligtvis salt och peppar. Det är visst den smaksättning jag använder till allt just nu :-)



Det här behövs:
1 gul lök
olivolja
½ rotselleri
1 burk hela tomater
5 dl vatten
havssalt
svartpeppar
En flaska vitt vin
2 dl grädde
½ purjolök
1 zucchini
400 g laxfilé
400 g sej
1 nät blåmusslor

Gör så här:
Skölj och tvätta musslorna, de musslor som är öppna och inte stänger sig om man knackar på dem slängs. Koka musslorna några minuter tillsammans med en halv flaska vin. Spara buljongen och släng de musslor som inte öppnat sig. Dela lök och rotselleri i mindre bitar och fräs i lite olja. Häll därefter över tomater och vatten och låt sjuda tills rotsellerin blir mjuk. Mixa allt tillsammans med buljongen från  musselkoket. Slå i resten av vinet, grädden och låt sjuda en stund. Dela zucchinin i stavar, fisken i kuber och lägg alltsammans i soppan och låt koka några minuter till fisken är klar. Pynta med finhackad purjolök och en rejäl klick potatisaioli.

Vi provade med en klick potatisaioli, en klick ica:s saffransaioli och en klick creme fraiche till och bestämde oss för att saffransaiolin var vår favorit.


Friterad camembert - 4 port

Hittade det här receptet på DN.se. Hade ingen camembert, tog annan vitmögelost istället. Det fungerade fint.

Ingredienser:
400 g camembert
1 dl vetemjöl
2 ägg, uppvispade
ströbröd (gärna panko) att panera i
1 1/2 liter matolja till friteringen
2 dl hjortronsylt
färskpressad saft från 1/2 citron
1 knippa kruspersilja, väl avrunnen

Gör så här:
Använd en hög kastrull och se till att det finns ett lock till friteringskastrullen inom räckhåll. Om oljan tar eld eller kokar över, sätt på locket och dra av värmen på en gång.

1. Skär osten i 12 små trekantsbitar.
2. Panera dem genom att doppa dem i vatten, sedan i vetemjöl, efter det i uppvispat ägg och till sist i ströbröd.
3. Värm oljan i en hög kastrull. Värm hjortronsylten på låg värme i en mindre kastrull, pressa ner citronsaften i sylten.
4. När oljan blivit lagom varm (prova genom att lägg ner en liten bit bröd, när den blir gyllene är temperaturen lagom), fritera 3-4 bitar ost i taget.
5. Ta upp dem med hålslev efter någon minut, när de fått fin färg. Låt dem rinna av på hushållspapper eller handduk.
6. När alla ostbitarna är friterade, doppa då persiljan i oljan (se upp, det kan stänka till). Låt persiljan fritera i cirka 20 sekunder. Lägg upp ostbitarna och persiljan på ett varmt serveringsfat. Servera sylten i en skål bredvid


Fräcka kycklingklubbor - 4 port

Som vanligt, ett recept från ica.se. Blev nyårsmiddag på extrajobbet. Vi åt ris till istället och tog torkade kryddor (hälften mot receptet). Det blev finfint.

Ingredienser:
4 stora kycklingklubbor
2 msk olja
salt  & peppar
2 vitlöksklyftor
4 msk honung
2 msk riven färsk ingefära 
1 msk rivet apelsinskal

Gör så här
Tina kycklingklubborna, eller välj färska. Värm oljan och bryn klubborna runt om. Salta och peppra. Pressa över vitlök. Flytta över klubborna till en ugnssäker form. Ställ in formen mitt i ugnen i 200°C, ca 10 minuter.

Blanda honung, ingefära och rivet apelsinskal. Fördela blandningen över kycklingen. Fortsätt att steka ca 15 minuter.

Servera klubborna med pasta blandad med kokt purjolök och morotsstrimlor.


RSS 2.0