Yvonnes rabarberpaj - 4 pers
Du behöver:
1 l rabarber i skivor
1 msk potatismjöl
Smuldeg:
2,5 dl vetemjöl
2 dl socker
1 tsk bakpulver
1 ägg
75-100 g smält smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg rabarbern i en eldfast form med ganska höga kanter. Formen behöver inte smörjas. Blanda mjöl, socker, bakpulver och ägg till en smuldeg och strö den över rabarbern. Smält smöret och häll det över hela smuldegsytan. Grädda i ugn ca 25 minuter. Pajen ska ha fått fin färg och vara knäckig på ytan. Serveras ljummen eller kall med vaniljsås eller vaniljkesella.
Kryddsmör - Pepparädel (4 pers)
Det här behövs:
150 g smör
ca 50 g ädelost
1-2 tsk rosépeppar
2 tsk grönpeppar
salt
ev. grovmald svartpeppar att rulla i.
Gör så här:
Lägg fram smöret så det blir rumstempererat. Mosa osten med en gaffel och blanda samman med smöret. Smula sönder rosépeppar och grönpeppar i handen. Blanda allt med en gaffel. Smaka av. Lägg det smaksatta smöret på en bit plastfolie. Rulla ihop till en längd. Önskas en färgkant äer grovmald svartpeppar ett alternativ att rulla i. Vid serveringen skärs smöret i portionsbitar.
Marinad - Björngott (4 pers)
Du behöver:
1 dl koncentrerad blåbärsdryck
1 dl flytande honung
1 citron
1 msk riven ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl soja
1 tsk grovmald svartpeppar
salt
Gör så här:
Dela den tvättade citronen och pressa ur saften. Blanda alltsammans. Den urkramade citronen kan skäras i stora bitar som blandas med den övriga marinaden.
Rabarberchutney
Vi har massor med rabarber, trist om de förfars tänker jag och blev glad när jag hittade ett recept på rabarberchutney i UNT, av alla tidningar. Riktigt gott tycker jag. UNT föreslog chutneyn till griskött och kyckling, men jag kan intyga att det fungerar fint till entrecote också.
Du behöver:
1 kg rabarber
2 röda äpplen
1 dl vatten, tänker jag skippa nästa gång, chutneyn blev för lös.
skal från en citron
1 msk mangocurry
3 dl socker
1 dl äppelcidervinäger
1 dl ljusa sultanrussin, kan uteslutas - det gjorde jag
lite salt
1. Tvätta rabarberstjälkarna, skala de grova så det inte blir trådigt, skär i 0,5 cm-bitar.
2. Tvätta äpplena, ta bort kärnhusen, låt skalet sitta kvar. Skär i tärningar.
3. Tvätta citronen. Skär bort det gula med en potatisskalare. Strimla fint.
4. Lägg allt i en gryta, låt koka 20 min utan lock. Chutneyn ska bli ganska fast i konsistensen, är den för tunn kokas den ännu en stund. Smaka av.
5. Lägg i väl rengjord burkar. Chutneyn håller länge om den förvaras svalt.
Minifiskbiffar med sallad
Till 2 port biffar behövs:
150 g laxfilé
150 g vitfiskfilé
1/2 uppvispat ägg
1/4 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
2 strimlade salladslökar
1 tsk rapsolja
Till salladen:
1 tsk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 msk grovkornig senap
2 nykokta skivad potatisar
1/2 gurka
3 msk dill
salt, peppar
också några limeklyftor till garnering.
Gör så här:
Mixa fisk, ägg, salt, peppar till en färs. Vänd ner salladslöken för hand. Forma till små biffar och stek i oljan, ca 3 min på varje sida.
Blanda olivolja, vinäger, senap i en skål. Vänd ner potatis, gurka och dill. Smaka av med salt och peppar. Servera fiskbiffar och sallad, garnera med limeklyftor.