Fisksoppa med avokado- och grapefruktsalsa - 4 port
Icarecept. Igen. Helt oväntat. Jag vet inte vad jag ska säga om den här soppan. Lite tunn i smaken kanske? Började själv piffa till den men hann inte så långt förrän locket på pepparburken flög av och vi fick en riktigt het soppa. Betydligt starkare än planerat. Mr H som brukar försöka äta samma mat som thailändarna själva äter i Thailand tyckte det var helt ok och tog om. Tre gånger. Själv är jag mer tveksam och måste nog provlaga en gång till innan jag bestämmer mig för vad jag tycker. Helt klart kommer jag i alla fall inte att ge salsan en chans till. Innovativ, men grapen skar sig å det grövsat mot soppan. Tag hellre en klick creme fraiche eller chiliaioli till.
Ingredienser:
500 g blandad fisk (t ex gös, torsk eller lax)
1/2 tsk salt
1 fänkål
6 salladslökar (eller 2 purjolökar)
1 msk olja
2 dl vitt vin
7 dl vatten
4 msk hummerfond (flaska)
1 dl vispgrädde
Salsa:
1 grapefrukt
2 avokador
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
Gör så här:
Skär fisken i bitar och salta den. Skär fänkålen och salladslöken i bitar.
Gör salsan. Skala grapefrukten hinnfri och skär ut hinnfria klyftor med en vass kniv. Dela, kärna ur och ta avokadoköttet ur skalen. Skär grapefrukt och avokado i små bitar och blanda ihop det. Krydda med pressad vitlök, sambal oelek och persilja.
Fräs fänkål och salladslök hastigt i olja i en gryta. Häll på vin, vatten, hummerfond och grädde. Låt soppan koka upp. Lägg i fisken och låt den sjuda på svag värme i 4-5 minuter.
Servera soppan i skålar och lägg i salsan.
Ingredienser:
500 g blandad fisk (t ex gös, torsk eller lax)
1/2 tsk salt
1 fänkål
6 salladslökar (eller 2 purjolökar)
1 msk olja
2 dl vitt vin
7 dl vatten
4 msk hummerfond (flaska)
1 dl vispgrädde
Salsa:
1 grapefrukt
2 avokador
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
Gör så här:
Skär fisken i bitar och salta den. Skär fänkålen och salladslöken i bitar.
Gör salsan. Skala grapefrukten hinnfri och skär ut hinnfria klyftor med en vass kniv. Dela, kärna ur och ta avokadoköttet ur skalen. Skär grapefrukt och avokado i små bitar och blanda ihop det. Krydda med pressad vitlök, sambal oelek och persilja.
Fräs fänkål och salladslök hastigt i olja i en gryta. Häll på vin, vatten, hummerfond och grädde. Låt soppan koka upp. Lägg i fisken och låt den sjuda på svag värme i 4-5 minuter.
Servera soppan i skålar och lägg i salsan.
Förföriskt goda pilgrimsmusslor - 2 port
Ännu ett recept från ica.se. Ett guldrecept. Fantastiska smaker som smälter ihop. Av någon anledning förväntar jag mig inte det av ICA, blir lika förvånad varje gång. Vi hade champinjoner hemma och tog det istället för shiitakesvamp. Det fungerade men jag misstänker att smakerna blir ännu bättre med just shiitake. Vi lär laga det här fler gånger.
Ingredienser:
150 g pilgrimsmusslor
1 1/2 msk smör
1 1/2 tsk mild soja
1/2 msk färskpressad citronjuice
50 g shiitakesvamp
1/2 dl strimlad salladslök
olja till stekning
salt. peppar
Gör så här:
1. Bryn smöret. Ta av från värmen och låt svalna något. Rör försiktigt i sojan och citronjuicen. Ställ åt sidan.
2. Skär svampen i mindre bitar och fräs hastigt i en het panna med lite olja. Vänd ner salladslöken precis på slutet. Salta och peppra lätt.
3. Torka av pilgrimsmusslorna med hushållspapper. Salta och peppra. Hetta upp en panna med lite olja. Stek musslorna ca 1 minut på varje sida.
4. Fördela svampblandningen på ett fat. Lägg musslorna ovanpå. Skeda över smöret. Servera genast.
FÖR ALLA? Gluten- och äggfri. Gör mjölkfri: ersätt smör med laktos- eller mjölkfritt margarin.
Ingredienser:
150 g pilgrimsmusslor
1 1/2 msk smör
1 1/2 tsk mild soja
1/2 msk färskpressad citronjuice
50 g shiitakesvamp
1/2 dl strimlad salladslök
olja till stekning
salt. peppar
Gör så här:
1. Bryn smöret. Ta av från värmen och låt svalna något. Rör försiktigt i sojan och citronjuicen. Ställ åt sidan.
2. Skär svampen i mindre bitar och fräs hastigt i en het panna med lite olja. Vänd ner salladslöken precis på slutet. Salta och peppra lätt.
3. Torka av pilgrimsmusslorna med hushållspapper. Salta och peppra. Hetta upp en panna med lite olja. Stek musslorna ca 1 minut på varje sida.
4. Fördela svampblandningen på ett fat. Lägg musslorna ovanpå. Skeda över smöret. Servera genast.
FÖR ALLA? Gluten- och äggfri. Gör mjölkfri: ersätt smör med laktos- eller mjölkfritt margarin.