Äppeltzatziki -- 4 port

Vi fick något reklamutskick från Scan om grillad mat. Där fanns den här såsen som man visst ska servera till grillad karré med kanelglaze.

Du behöver:
1 äpple
1 vitlöksklyfta (det tyckte jag var snålt och tog två)
2 msk hackad persilja
2 dl matlagningsyoghurt 10 %
salt och peppar

Gör så här:
Riv äpplet grovt. Skala och riv/pressa vitlöksklyftan.
Blanda alltihop utom kryddorna.
Smaksätt m salt och peppar

Hasselnötsrostad potatis - 6-8 port

Som en variant på hasselbackspotatis. Ja, varför inte? Ännu en gång, tack till ica.se som faktiskt har en liten skatt med recept.

Ingredienser

  • ca 2 kg potatis (jämnstora)
  • 1 dl skalade hasselnötter
  • 2 msk ströbröd
  • 100 g smör

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°C. Hacka hasselnötterna fint i en mixer. Blanda ströbröd med hasselnötter, ställ åt sidan.
2. Skala potatisen och skär i tunna skivor utan att skära igenom dem. Lägg dem i en träslev så går det lätt.
3. Smält smöret i en kastrull. Lägg potatisarna, med den skårade ytan upp, i en smord ugnssäker form. Pensla dem med hälften av smöret och krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Stek dem i ugnen i ca 35 minuter. Pensla med lite mer smör efter halva ugnsstekningen, men spara till ytterligare en pensling.
4. Pensla smält smör på potatisarna, strö över ströbröd- och hasselnötsblandningen. Stek i ca 10 minuter eller tills de fått fin färg.''

FÖR ALLA?
Gör glutenfri: använd specialströbröd fritt från gluten. Gör laktosfri: använd mjölkfritt ströbröd, byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt ströbröd, byt smör mot mjölkfritt matfett. Gör äggfri: använd ströbröd fritt från ägg.


Västerbottenchips med lax, löjrom och creme fraiche - 4 port

På dn.se av alla ställen hittade jag det här receptet. Suveränt gott snacksliknande som man kan äta innan huvudrätten istf förrätt. Gjorde själv om receptet lite grann. Gjorde många små ostbottnar, strimlade laxen i små bitar och rörde ner den och gräslöken i creme fraichen.

Ingredienser:
200 g riven västerbottenost
100 g rökt lax i skivor
50 g löjrom
1 burk crème fraiche (2 dl)
svartpeppar
gräslök

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Täck en plåt med bakplåtspapper. Lägg ut små högar av ost, med ordentligt avstånd emellan, eftersom de kommer at flyta ut till ”chips”. Grädda osten i ugnen tills den är helt smält och har fått fin färg, det tar 6-8 minuter.

2. Ta ut plåten, låt chipsen svalna och toppa med lax, löjrom och crème fraiche. Avsluta med lite grovmald svartpeppar och finhackad gräslök.


Smält rabarber i yoghurt med mandelfras - 2 stora port

Hittade det här på en site som hette recepte.se Gott! Perfekt när man inte vill ha någon tung efterrätt.

Ingredienser:

Smält rabarber:

  • 1 stjälk (ca 100 g) rabarber
  • 2 msk råsocker

Mandelfras:

  • 2 msk smör
  • 0,5 dl sötmandel
  • 0,5 dl havregryn
  • 1 msk farinsocker
    • eller råsocker
  • 0,5 tsk kanel

Yoghurt:

  • 2 dl turkisk yoghurt 10%

Gör så här:

Skala rabarbern och skär i bitar, ca 1 cm tjocka. Lägg rabarberbitarna i en kastrull och häll på sockret. Sätt på plattan på svag värme och låt rabarbern smälta i sockret och vätskan som kommer från rabarbern själv. Det tar ungefär 10 minuter från att det börjar fräsa lite när rabarbern blir varm tills rabarbern är färdigsmält. Då ska den vara mjuk men inte sönderkokad. Du kan använda lock så går det lite fortare, ca 8 min och utan lock ca 12 minuter. Det viktigaste är att koka på svag värme. När det är klart så tar du av kastrullen från plattan, tar av locket om du använt det och låter svalna.

 

Hacka eller skär mandeln i mindre bitar med en vass kniv. Smält smöret i en stekpanna. Häll på hackad mandel och havregryn som kommer att suga upp smöret. Låt steka på medelhög värme tills de blivit lite gyllengulaktiga i färgen och det luktar mandel. Det tar några minuter. Ta av stekpannan från värmen och strö över socker och kanel och blanda runt.

 

Varva smält rabarber, yoghurt och mandelfraset i portionsglas. Servera direkt!


Snabbkaka

Från Ica, också ett helt ok sätt att göra av med vinbär:

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2½ dl socker
  • 75 g smör eller margarin
  • 2½ dl vetemjöl
  • bär t ex röda vinbär eller hallon

Gör så här

Sätt ugnen på 175°C.

Rör hastigt ihop ägg och socker. Smält smör eller margarin och tillsätt omväxlande med vetemjöl. Rör om väl, men inte mer.

Häll smeten i smord, bröad form med löstagbar kant. Strö över bär (t ex röda vinbär eller hallon) och grädda i ca 30 minuter.


Mandelkakor med citron och vinbär

Ännu ett recept från Ica. Bra recept när man inte vet vad man ska göra med alla sina vinbär:

Ingredienser

  • 2 dl blåbär eller andra bär, t ex hallon eller röda vinbär
  • 125 g smör
  • 2 1/2 dl sötmandel (ca 150 g)
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 4 dl florsocker
  • 0,8dl vetemjöl
  • 5 äggvitor
  • florsocker till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C. Smält smöret. Mal mandeln i mandelkvarn eller mixa fint i matberedare.
  2. Blanda mandel, citronskal, siktat florsocker och vetemjöl i en skål.
  3. Tillsätt äggvitorna och blanda runt. Vispa ner det smälta smöret.
  4. Ställ ut 16 mazarinformar av aluminium på en plåt. Häll smeten i formarna. Fördela blåbären i mitten på varje form.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt kakorna svalna. Sikta över lite florsocker vid servering.


FÖR ALLA? Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett.


RSS 2.0