Helstekt kalvfilé med sherry- och salviasås - 6 pers

ICA fick bjuda på receptet till 2012 års nyårsmiddag för Mr H och mig. Huvudrätten blev det här receptet, fast vi råkade ha oxfilé hemma så det använde vi istället för kalvfilé. Såsen är "to die for". Receptet är från Buffé nr 12 2012. Mycket smidigt, mycket man kan göra i ordning dagen innan. Serveras med "Chevrégratinerade päronpuckar med lökmarmelad" och "frasiga rotfruktsknyten".

Ingredienser

  • ca 1 kg kalvfilé
  • 2 msk smör
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk peppar

Sherry- och salviasås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 2 1/2 dl torr sherry
  • 1 1/2 msk finhackad färsk salvia eller torkad (1 1/2 msk färsk motsvarar 1/2 msk torkad)
  • 1 1/2 msk konc kalvfond
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk honung
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Dagen före nyårsafton: Börja med såsen. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Fräs löken mjuk och glansig i smör i en kastrull. Tillsätt sherry, salvia, kalvfond och grädde. Koka ihop ca 15 minuter.
  3. Rör ner honung och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar. Red ev med lite majsstärkelse för en tjockare sås. Låt svalna och ställ i kylen. Hit kan förberedas.
  4. Nyårsafton, ca 2 timmar före servering: Putsa köttet och torka torrt med hushållspapper. Krydda runt om med salt och peppar. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna. Lägg köttet i en ugnssäker form.
  5. Sätt ugnen på 150°C. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Ugnsstek tills temperaturen är 56–58°C.
  6. Ta ut och linda in köttet i ugnsfolie. Låt vila 20–30 minuter.
  7. Värm såsen. Skär köttet i skivor och lägg upp. Servera med såsen, päronpuckarna och rotfruktsknytena.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fonden. Använd laktosfria produkter av grädde och matfett.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden och byt grädden mot ris, havreeller sojabaserad gräddersättning. Använd mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0