Hummus - 4 port

Ingredienser:
1 burk kikärter, 400 g
2 msk Arla smör- & rapsolja
1 dl Arla Köket medelhavsyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm mald spiskummin
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Så här gör man:

Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Mixa alla ingredienser till en röra. Garnera gärna med feferoni och citron.


Auberginedipp - 4 port

Den här dippen är underbart god att doppa bröd i.

Ingredienser:
2 auberginer, ca 500 g
1 tsk salt
1 dl Arla Köket medelhavsyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm mald spiskummin
1 krm svartpeppar

Gör så här:
Skiva aubergine och strö över salt. Låt dra ca 20 min. Torka av vätskan. Stek aubergineskivorna i smör-&rapsolja  i en stekpanna, ca 3 min på varje sida.  Låt auberginen svalna. Mixa alla ingredienser till en röra. Garnera gärna med paprikapulver och persilja.


Persisk fruktkyckling med saffransris eller pasta - 4-6 port

Riktigt god kycklingrätt. Ät med saffransris, tex.

Ingredienser: 

  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 1/2 kg kycklinglår
  • 1/2 l vatten
  • 1 krm gurkmeja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm paprikapulver
  • 4 dl kokande vatten
  • 1 buljongtärning
  • 1 msk maizenaredning
  • 3 dl gröna oliver
  • 1 1/2 dl russin, gärna Sultanrussin/
  • gulrussin
  • 4 dl katrinplommon
  • 2-3 msk zereshk (torkade berberisbär)
  • var sparsam med salt

  • Så här gör du:
    Hacka och fräs löken och vitlöken i en gryta med olivolja.
    Bryn kycklinglåren i olivolja tills de fått fin färg. Lägg över köttet tillsammans med den frästa löken och vitlöken i kastrull. Tillsätt vatten och låt koka under lock i cirka 20 minuter.
    Tillsätt kryddor, buljong, maizena, oliver, plommon och russin och låt det småkoka under lock cirka tio minuter tills kycklingen är mör.
    Tillsätt berberisbären strax före serveringen och rör om försiktigt. Servera med persiskt saffransris eller pasta.
    Tips Det går även bra med strimlade kycklingfiléer, men korta i så fall ner koktiden.


    Kycklingröra med saltgurka - 4 port

    Ingredienser:
    2 kycklingfiléer, ca 250 g
    1/2 tsk salt
    Arla smör-&rapsolja, oliv
    2 dl Arla Köket medelhavsyoghurt
    1 pressad vitlöksklyfta
    2 krm harissa eller sambal oelek
    1/2 dl hackad bladpersilja
    2 saltgurkor

    Gör så här:

    Salta kycklingfiléerna. Stek dem i smör-& rapsolja i en stekpanna ca 6 min på varje sida. Låt kycklingen kallna och skär den i små bitar. Blanda yoghurt, vitlök, harissa och persilja. Grovhacka gurkan. Rör ner den och kycklingen i yoghurten. Garnera gärna med strimlad saltgurka.

    Helt ok röra att äta till arabiskt bröd.


    Tabbouleh med aprikoser - 4 port

    Bulgursallad från Arla.se (inte riktigt min smak)

    Ingredienser:
    2 1/2 dl bulgur
    5 dl grönsaksbuljong
    3 schalottenlökar
    50 g valnötter
    2 dl torkade aprikoser
    2 dl hackad bladpersilja
    1 dl hackad mynta
    3 msk pressad citron
    1 krm svartpeppar
    150 g Apetina

    Gör så här:
    Koka bulgur i buljongen. Låt kallna. Skala och hacka löken. Grovhacka nötterna och strimla aprikoserna. Blanda bulgur, lök, nötter, aprikoser, örter, citronsaft och peppar. Dela osten i bitar och blanda i salladen.

    Fetafyllda cigarrer - 4-6 personer

    Supersmarriga rullar att norpa med fingrarna (från hd.se)

    1 paket filodeg
    4 msk olivolja
    4 msk smör
    400 g fetaost
    1 msk torkad eller 2 msk hackad färsk mynta
    1 gul lök
    1 dl hackad persilja
    1/2-1 tsk chilipulver
    1 ägg

    Skala och hacka löken fint. Rör ihop osten med lök, persilja, chilipulver och mynta.
    Smält smör och blanda med olja. Arbeta med två filoplattor i taget och låt resten ligga väl tillslutna så att de inte torkar.
    Lägg två plattor ovanpå varandra och pensla med fettet emellan. Skär dem i kvadrater, 10 x 10 cm. Lägg en matsked fyllning i ena änden, vik in sidorna och rulla kvadraten till en cigarr. Vispa upp ägget, pensla rullarna och "tejpa" igen skarvarna. Gör likadant med resten av filopaketet.
    Grädda på smord plåt i 225 grader tills de är gyllenbruna, 15-20 minuter.


    Ugnsrostad zucchini med godsaker - 4 port

    Nyårsmiddag på extrajobbet 2008.
    Receptet från ica.se. Ganska gott, men man kan gärna ha i lite kryddor med sting och en skvätt tomatpuré.

    Ingredienser

    2 st zucchini 
    1 burk kikärter
    1 burk stora vita bönor
    1 dl strimlad rödlök
    2 dl tärnad röd paprika 
    500 g krossade tomater 
    1 dl parmesanost  riven
    1 kruka basilika 
    2 msk olivolja 

    Rucolacrème
    50 g ruccola
    1 burk minifraiche
    1 msk honung
    salt och peppar

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 180°C. Dela zucchinin på längden och gröp ur kärnorna med en sked. Salta på zucchinin och låt stå ca 30 minuter. Låt ärtor och bönor rinna av. Fräs lök och paprika i oljan tills det blir mjukt. Slå i bönorna och fräs ca 2 minuter. Häll i tomatsåsen och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Fyll zucchinin med tomat och bönröran. Ställ in mitt i ugnen på 180 grader ca 20 minuter. Gratinera på slutet med parmesan.

    Ruccolacréme:
    Mixa ruccola, creme fraiché och honung. Smaka av med salt och peppar. Servera i en skål bredvid.
    (Gör inte det här för tidigt, krämen tappar i konsistens)

    För alla:
    Laktosfri: Välj laktosfri créme fraiche, eller mixa ruccolan med olivolja istället.
    Mjölkproteinfri: uteslut parmesanan och byt ut créme fraichen mot sour supreme (innehåller soja).


    RSS 2.0