Falukorvslåda 4 port

Har ingen aning om var receptet kommer ifrån och det är så länge sedan jag lagade det att jag inte har en susning om hur det smakade. Med tanke på att det är gröna bönor så är min gissning att det inte var något vidare.

Du behöver:
500 g gröna bönor
500 g falukorv, skivad
200 g champinjoner, skivade
ev. senap
100 g bacon
1 knippa persilja, hackad
150 g riven ost

Så här lagar du till det:
Lägg bönor i botten på en ugnssäker form.
Stryk senap på korvskivorna.
Varva korv, svamp, resten av bönorna.
Klipp över bacon, strö på persilja och ost.
Kör i ugnen, nedre delen, 175 grader i 30-40 minuter
Servera med kokt, pressad potatis och en krispig grönsallad.
(Varför skriver man någonting så fånigt som krispig?)

Citrongranité 4-6 pers

En efterrätt som känns fräsch, om än med mycket socker. Obs! Den tar lång tid att frysa. Räkna med åtta timmar.

5 dl vatten
3 dl strösocker
saft av två citroner
finrivet skal av två citroner

Blanda vatten, socker och citronsaft i en kastrull, låt koka upp och sjud i fem minuter.
Tag kastrullen från plattan och låt stå i 15 minuter.
Blanda ner det finrivna citronskalet.
Häll i en rostfri skål och ställ i frysen.
För 3-4 gånger medan du fryser in.
Den är klar när den är stelfrusen men frasig.

Biff med ingefära - 4 port

Ännu ett recept från Wok-bok. Helt ok, men kanske inget speciellt.

Ingredienser:
300 g utskuren biff, strimlat
3 msk soja
1 purjolök, strimlad
1 medelstor morot, strimlad
100 g champinjoner, skivade
1 röd paprika, strimlad
 50 g färsk ingefära (strimlad) eller 1-2 tsk malen
1 brk böngroddar (220 g)
3 msk majsolja
1 tsk salt

Laga till:
Lägg det strimlade köttet i en skål och häll över sojan, låt dra ca 30 minuter
Ansa grönsakerna, strimla/skär dem fint.
Hetta upp oljan i woken, bryn köttet i flera omgångar och tag upp det ur grytan
Lägg ner grönsaker och svamp i woken, låt fräsa 3-4 min. Tillsätt kött, ingefära, salt.
Låt alltsammans hastigt sjuda upp.
Servera genast med ris/nudlar och varför inte ett glas varm eller ljummen litet glas saké?

Falupanna med senap - 2 port

Det här är en riktigt god vardagsrätt. Hittade det i boken "Rätt för diabetiker".

Till pannan:
200 g falukorv
2 tsk margarin
0,5 tsk mjöl
2 dl mjölk
1 msk fransk osötad senap
persilja

Laga till:
Strimla och fräs falukorven i margarinet.
Strö över mjölet, rör om.
Blanda senap och mjölk och häll över. Sjud på svag värme.
Strö persilja över före serveringen

Servera med råriven morot och potatismos.

Bananer i kokosmjölk - 4 port

Receptet är hämtat ur en bok som heter Wok-bok. Jag vet att jag stod och stirrade på ingredienserna när jag skulle laga det och undrade om det verkligen kunde vara något. Till min stora förvåning var det faktiskt helt ok, om än något sött för min smak. Kanske ska man testa om man kan klara sig utan extra socker?

Ingredienser:
4 dl kokosmjölk
1,5 msk strösocker
0,5 krm salt
1 dl rostade kokosflingor
4 bananer

Vispa ihop så här:
1. Häll kokosmjölken i en wok. Tillsätt socker och salt och sjud mjölken på svag värme ca 5 min. Rör om då och då.
2. Rosta kokosflingorna till ljusbrun färg i en stekpanna. Skaka pannan ofta!
3. Skala bananerna och skär dem i 1,5 cm tjocka skivor. Lägg dem i kokosmjölken och låt sjuda 20-30 sek.
4. Häll upp bananer och kokosmjölk i portionsskålar, helst av porslin. Strö rostade kokosflingor över och servera.

Desserten är också god att servera kall, gärna med en kula vaniljglass till. 
En god dryck till är aromatiskt kaffe eller te till (att det skulle vara gott påstås i originalreceptet, själv har jag inte provat så jag har inte en susning). Sätt till 1 tsk krossade kardemummakärnor i det malda kaffet eller tebladen vid bryggningen.


Avocados med styckegods - 4 port

Tror att det här receptet kommer från en bok som heter Smårätter. Vad jag kan komma ihåg var väl receptet ok, men inget speciellt.

Du behöver:
2 avocados
1 hg bayonneskinka
6 msk camembertost
1,5 tsk vinäger
salt, peppar
4 salladsblad

Så här ska du göra:
1. Dela avocadon på längden. Ta bort kärnan. Ta ur fruktköttet, mosa  med osten.
2. Skär skinkan i små tärningar och blanda i. Smaksätt med salt, peppar och vinäger.
Lägg röran i halvorna, sätt "segel" i form av salladsblad.

Rågsiktskakor

Det här receptet kommer från min gamla hemkunskapsbok som vi använde under högstadiet, Hemkunskap 2. På den tiden bakade jag det ofta, ofta. Fadern och brodern brukade sluka det nybakta brödet. Det är längesedan jag bakade det och ärligt talat så vet jag inte om det går hem längre i vår moderna värld där brödrecepten innehåller alla sköns lyx som fröer och nötter. Eller, så gör det det. Jag menar, färskt bröd är ju ändå färskt bröd.

Ingredienser:
50 g jäst
3 dl mjölk
1 tsk salt
1/2 msk sirap
1 msk margarin
8-9 dl rågsikt och vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Ljumma mjölken (37 grader)
Rör ut jästen i mjölken
Rör ner salt, sirap, margarin och rågsikt
Dela degen i tre delar och kavla ut till runda kakor. Stansa ett hål i mitten.
Lägg på plåtar, nagga med gaffel och låt jäsa.
Grädda vackert ljusbruna i 10-15 minuter och pensla med ljummet vatten och smält margarin efter.
Låt svalna på galler under bakduk

Äppelkaka - 6 personer

En kanongod äppelkaka. Brukar gillas av de flesta. Hämtad ur en söt liten receptsamling jag fick av min moster för länge, länge sedan, Favoritrecept.

Till degen:
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
1 krm salt

Kör ihop i matberedare. Degen är klar när den formats till en klump. Låt vila i kylskåp 1 h. Kläm ut i smord form med löstagbara kanter eller i pajform.

Till fyllningen:
100 g smör
2,5 dl strösocker
2 st ägg
5 st grovrivna äpplen
Rivet skal av 1/2 citron eller 1 msk citronsaft

Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i sänder. Rör ner det grovrivna äpplet och citronen. Blanda väl och slå smeten i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min i 225 grader. Lättvispad vaniljgrädde till är gott.

Avocadomousse - 4 port

En ganska tam rätt. Passar nog utmärkt att servera till dem som inte är så kryddvana, eller så hottar man helt enkelt upp den med lite extra kryddor.

Du behöver:
2 avocado
1 liten gul löd
1 vitlöksklyfta
0,5 dl majo
0,5 dl creme fraiche
1 tsk senap
1 tsk saft av pressad citron
1 krm fransk salladskrydda
salt, peppar

Till garneringen:
50 g löjrom, skivad citron

1. Dela avocadon, ta ur kärnan, gröp ur fruktköttet. Kör i mixer med hackad lök och vitlök.
2. Blanda major, creme fraiche, senap och rör net i moset. Smaksätt med citronsaft och övriga kryddor.
3. Fyll skalen med massan, garnera m rom och citronskiva.


Tacogratäng - 4 port

Den här gratängen fick väl bara ett njae i vår bok.

Fräs ihop:
360 gram nötfärs
2 gula hackade lökar
1 röd paprika
1 stor burk svamp
jalapeno
3 pressade vitlöksklyftor.

Tillsätt en påse tacokrydda och en burk krossade tomater. Låt puttra en stund. Under tiden kan du röra ihop 1 burk creme fraiche och 200 gram Philadelphiaost (varför inte med vitlök och kryddor). Häll köttfärsröran i en form, bred på ost/creme fraiche-röran och gratinera i 225 grader i ca 10 minuter. Servera med tortillachips.



Strimlat kött & grönsaker i sötsur sås (4 port)

Ett recept från Step-In i Luleå. Gott!

Du behöver:
500 g skinkstek, nötstek, rostbiff eller lövbiff
2 msk olja
1-2 klyftor vitlök
0,5 msk ingefära
ev. 0,5 tsk sambal eller cayennepeppar

Dessutom:
0,5 dl socker
0,5 dl vinäger
1 msk soja
2 msk ketchup
1 tsk ingefära
1,5 dl ananasspad
1,5 msk maizena

Och:
2 röda lökar i klyftor
2 paprikor i bitar
250 g broccoli
1-2 burkar skivade bambuskott
4-5 ringar ananas skuren i bitar

Så här gör du:
1. Blanda soja, ketchup, socker, vinäger, ingefära och maizena utrört i ananasspad. Låt koka upp.
2. Strimla köttet och fräs i olja tillsammans med ingefära och pressad vitlök
3. Tillsätt löken och fräs ytterligare några minuter. Lägg ner övriga grönsaker, häll såsen över, koka upp och låt allt bli genomvarmt.

Renskav m potatis-/rotsellerimos (4 port)

Ett recept från Step-In i Luleå. Gott!

Ingredienser:
2 pkt renskav á 240 g
250 g svamp
2 röda lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör/margarin
2 tsk timjan
1 köttbuljongtärning
1-2 dl vatten
2 msk messmör
1/2 tsk svartpeppar
salt

Gör så här:
1. Fräs skaven i smör. Tillsätt svamp, lök, vitlök och fräs ytterligeare 3 min. Tillsätt timjan, svartpeppar, 1 dl vatten, köttbuljong, messmör och låt koka samman. Späd ev med mer vatten och smaka av med salt.
2. Servera med kokt/pressad/mos potatis eller potatis och sellerimos. Skala och koka 600 g potatis + 200 g rotselleri. Vispa sönder med elvisp och späd med 0,5-1 dl varm lättmjölk. Smaka av med 1 tsk salt, 2 krm vitpeppar och ev. 2 krm muskot samt ev 2 msk hackad,fryst persilja.
3. Servera med kokta morötter, sockerärtor och lingon.

Tonfiskröra 3 ( 4 port)

Recept från Step-In i Luleå. Helt ok.

Ingredienser:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk curry
1/2 msk (oliv)olja
1 tärning grönsaksbuljong
1 burk krossade tomater
2 burkar tonfisk i vatten á 180 g
1/2 dl chilisås
ev 2 finhackade äpplen
salt och socker

Gör så här:
Hacka lök och vitlök. Fräs i oljan ett par min tillsammans med curry. Smula ner buljongtärningen och vänd ner tomaterna. Koka upp och tillsätt sedan tonfisk, chilisås, ev. äpplen. Smaka av med salt och ev. 1 tsk socker. Servera till ris eller pasta med en stor grönsallad till.


Tonfiskröra 2 (4 port)

Ett recept från Step-In i Luleå. Vi har fått många goda recept därifrån men just det här var väl bara så där. Ett njae:

Ingredienser:
2 vitlöksklyftor
1/2 msk (oliv)olja
2 röda lökar i klyftor
250 g halverade körsbärstomater
2 burkar tonfisk i vatten á 180 gram
1/2 tsk salt + 1/2 tsk svartpeppar
2 msk hackad basilika
100 g ruccolasallad
1-2 dl riven parmesanost

Gör så här:
Hacka lök och vitlök. Fräs i olja ett par minuter. Tillsätt rödlöken. Fräs ytterligare någon minut.
Rör ner tomater och tonfisk. Krydda. Låt allt bli varmt och vänd sedan ner ruccola och parmesanost. Servera till pasta med en stor grönsallad till.


Fylld köttfärsgrotta (4 port)

Det här äter vi emellanåt här hemma. En upphottad variant av köttfärslimpa. RIktigt gott. En bra festmåltid tillsammans med potatisklyftor som också barnen brukar kunna få i sig. Receptet stulet på ica.se :-)


Ingredienser:

½ dl ströbröd
1½ dl vatten
1 tsk salt 
1 krm peppar 
400 g blandfärs 
1 ägg

VITLÖKSFYLLNING MED SKINKA:
1 ask färskost (med vitlökssmak)
100 g rökt skinka 
1 dl gräslök (klippt)

FETAOSTFYLLNING MED OLIVER OCH TOMAT:
100 g fetaost
1 dl gröna oliver (hackade)
2 tomater  (tärnade)
2 tsk timjan 

HET FYLLNING MED CHILIPEPPAR:
1 röd paprika  (tärnad)
1 gul lök (hackad)
1 chilipepparfrukt (urkärnad och finhackad)
100 g gräddost (tärnad)
1 msk chilipulver

PENSLING:
2 msk smör eller margarin


Tillagningstid:
Max 20 min

Svårighetsgrad:
Medel


Gör så här

Blanda ströbröd, vatten, salt och peppar. Låt stå och svälla ca 10 min.

Blanda i färsen och äggen. Arbeta färsen till en smidig smet. Lägg den i en smord ugnssäker form.
Forma färsen till en längd och gör en fördjupning i mitten. Välj någon av fyllningarna och lägg i fördjupningen. För ihop färsen över fyllningen.
Smält matfettet och pensla över färsen.
Stek mitt i ugnen i 175°C, ca 50 min.

Servera med klyftpotatis eller pasta, grönsallad och brytbröd


Ingenjörens teriyakifilé

Det här är en favorit här hemma.

Ingredienser:
500 g fläskfilé i 1 cm skivor
1 dl teriyakisås
1 msk japansk soja
1 dl köttbuljong
1 krm svartpeppar (eller lite mer om man vill ha sting)
1 paket vårlök (sådana där pygmé-purjolökar) eller kanske möjligen purjolök
1 dl matlagningsyoghurt som blandas med 1 tsk vetemjöl (annars skär det sig)
1 msk rostade sesamfrön (rosta skalade sesamfrön i het stekpanna, går blixtsnabbt, luktar konstigt om man bränner det...)

Gör så här:
Salta, peppra köttet. Bryn köttet.
Häll över teriyakisås, soja, köttbuljong och matlagningsyoughurten blandat med vetemjöl.
Skär vårlöken i 2-3 cm stora bitar, lägg över tillsammans med sesamfröna.


Örtbakad hjortstek (6-8 port)

Är någon sugen på att testa ett recept på hjort så kommer det här. Jag avvek lite från receptet och började med att krydda med svartpeppar och cayenne och sedan bryna köttet innan jag stoppade det i ugnen. Dessutom hade jag inte färska kryddor utan torkade.

Ingredienser:
1 benfri hjortstek (3 kg)
5 dl kött-, vilt- eller kantarellbuljong
1/2 dl honung
2 msk olja
1 msk hackad timjan
1 msk hackad koriander
1 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar (skippade jag och kryddade efter behag innan stekning istället)
1 msk balsamvinäger
1/2 msk socker (den skippade jag - sött någon ändå)
1-2 msk maizenaredning för mörka såser


Gör så här:
Putsa steken och bind upp den. Koka upp buljongen i en gryta, lägg i köttet och låt sjuda under lock ca 10 min.
Ta upp steken och låt rinna av. Lägg steken i en ugnssäker form, stick i en köttermometer.
Blanda honungen med olja, örtkryddor, salt och peppar. Bred blandningen över steken.
Tillaga i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 1,5 h. Späd med buljongen efter halva tiden och ös steken några gånger under tiden. Vid 75 grader är steken klar. Skär upp i tunna skivor. Det där med 75 grader får man ta med en nypa salt. Allt beror ju på hur blodig man vill ha den. Kokboken rekommenderar annars 70 grader och brodern 65 grader + att man låter steken ligga en stund. Själv kommer jag prova med 70 grader nästa gång.

Såsen:
Sila buljongen i en kastrull och låt koka upp. Smaka av med balsamvinäger och socker. Vispa i maizenaredningen och låt koka någon min.


Mrs Fagans goda russin scones (8 port)

Från ica.se

Ingredienser
4½ dl vetemjöl
½ dl socker
1 krm salt 
2 tsk bakpulver
1½ dl russin
75 g margarin 
1 ägg
2 dl mjölk


Tillagningstid:
Max 20 min

Svårighetsgrad:
Lättlagat


Gör så här

Sätt ugnen på 225°C.

Blanda alla torra ingredienser. Hacka ner margarinet till en deg. Tillsätt ägg och mjölk. Forma små bullar och lägg i muffinsformar eller i muffinspanna. Grädda i ca 15 minuter


Lyxig lax med täcke av cashew och vitlök

Den här laxrätten som jag hittat i "Stockholm City" är en favorit här hemma. Egentligen är det väl dumt att lägga ut receptet här för troligen kommer vi bjuda alla gäster vi får de närmsta tre åren på just den här laxen. Och med receptet här lär det väl knappast bli en överaskning. Här kommer det ändå, det är beräknat för fyra personer:

Fisken:
4 bitar skinn- och benfri lax
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar

Till den ljumma potatissalladen:
750 g små potatisar
200 g grön färsk/fryst sparris
3-4 salladslökar
3 msk olivolja
1 msk honung
1 msk pressad lime
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
1 kruka ruccolasallad

Nöttäcke:
50 g cashewnötter (vi tycker det fungerar bäst med rostade och saltade)
1-2 vitlöksklyftor
2 msk rumsvarmt smör
2 msk sweet chili sauce
1 tsk rivet limeskal

Tillbehör:
Limeklyftor

Gör så här:
Potatissalladen:
1. Borsta potatisarna och koka i lättsaltat vatten. Låt svalna något och skär i bitar.
2. Skölj och skär bort nedersta delen på sparrisen. Är den färsk bör den förvällas 2-3 min. Ansa och strimla löken, skär i bitar. Stek lök och sparris i 1 msk av oljan i en stekpanna i 2 min. Blanda ner i potatisen.
3. Blanda resterande olja, honung, limesaft, vinäger, salt och peppar. Häll över potatisblandningen. Strö över ruccolasallad.

Lax:
4. Sätt ugnen på 250 grader. Hetta upp 1-2 msk smör i en stor stekpanna. Salta och peppra laxen. Stek den i stekpanna, 2-3 min på varje sida.

Nöttäcke:
5. Hacka nötterna grovt. Skala och hacka vitlöken. Blanda nötter, vitlök, smör, sweet chili och limeskal.
6. Fördela blandningen på fisken och ställ högt upp i ugnen 1-2 min för att den ska få fin färg.

Servera fisken med potatissalladen och en limeklyftor.
En tysk riesling, torr eller halvtorr, passar perfekt till.

Feta- & olivmuffins 12 portioner | Normalstora formar, 12 st/plåt

Var det här receptet kommer ifrån har jag ingen aning om. Dagens muffin?


100 g Apetina grekisk feta
1 dl urkärnade svarta oliver
4 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
4 ägg
1/2 dl smör- & rapsolja
2 dl naturell yoghurt


Sätt ugnen på 200°C. Dela osten i bitar och oliverna i halvor. Blanda mjöl, bakpulver, salt, fetaost och oliver. Vispa ihop ägg, smör- & rapsolja och yoghurt. Rör ner det i mjölblandningen. Klicka ut smeten i en muffins- plåt för 12 muffi ns eller i stora pappersformar. Grädda i mitten av ugnen 20-25 min. Låt svalna. Gott att servera till Kelda tomatsoppa.


Centerkvinnornas utflyktsmuffins (12 port - stora formar)

Receptet är knyckt från Dagens Muffin. För den som vill ha muffininspiration finns där massor att hämta.

Servera med het buljong och grönsaksstavar. Eller en öl alternativt te.


5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
2 ägg
2 1/2 dl mjölk
1 dl rapsolja
1 1/2 dl smörfrästa kantareller ca 200 g
1 1/2 dl finhackad rökt skinka eller kassler ca 100 g
1 1/2 dl riven lagrad ost
1/2 dl finklippt gräslök


Sätt ut 12 stora muffinsformar på en plåt eller smörj en muffinsplåt. Sätt ugnen på 200°C. Mät upp och blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen i en skål och rör ner mjölk, olja, svamp, skinka, ost och gräslök. Blanda försiktigt ner mjölblandningen och skeda upp i muffinsformar. Grädda i ugnen ca 25 min.


Tomatsoppa (3 pers)


10 tomater i bitar
3 msk tomatpuré
3 msk ketchup
1 msk kycklingfond
2,5 dl grädde (någon lätt variant)
2 dl fullkornspasta
1 tsk örtsalt
3 dl vatten
0,5-1 msk pressad lime
3 msk creme fraiche


Tjonga ihop alla ingredienser, utom creme fraichen. Jag gillar syrliga saker, så jag rekommenderar alla att börja med den lilla mängden lime eftersom jag tror att det passar andra bättre än fulla mängden. Låt puttra så länge som behövs för att pastan ska bli kokt. Jag redde med creme fraiche. 3 msk creme fraich verkar lite, men den behövs för att smakerna ska rundas av. Utan den känns det slätstruket. Toppa soppan med några citronmelissblad, eller lägg dem i fina mönster i botten på var och ens tallrik.


Wienersemla (10 st)

Ett recept jag egenhändigt stulit från Aftonbladet eller Expressen). Den är kaloristinn som bara den, men oerhört lättgjord och så fantastiskt god....i alla fall om man inte beströr den med potatismjöl som jag gjorde utan håller sig till florsocker. Första omgången gäster var väldigt artiga och sa ingenting. Turligt nog upptäckte jag det själv ganska snabbt och hann åtgärda det hela innan alltför många proppat i sig. *Fniss* Receptet räcker till 10 medelstora semlor. Smördegen ska tina i 20 min, vilket inte är inräknat i tillagningstiden. Tid: 30 min


Det här behövs till semlan:
1 pkt fryst smördeg (425 g)


Fyllning:
3 dl vispgrädde
1,5 dl Kesella vanilj
1 tsk malen eller stött kardemumma
100 g mandelmassa


Till pudring:
Florsocker


Gör så här:
Låt smördegen tina i cirka 20 minuter och ta ut runda bakelser med ett kakmått, ca 8 cm i diameter. Har du inget kakmått kan du använda den vassa kanten av en öppnad, rengjord konservburk.
Lägg smördegskakorna jämnt fördelade på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 10-15 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna helt.
Vispa grädden luftig tillsammans med kesella och kardemumma. Riv mandelmassan fint och vänd ner i grädden.
Skär ett lock av smördegsbakelserna och fyll dem med vaniljgrädden. Sätt tillbaka locket och pudra med florsocker


Laxpesto

Den här rätten har brodern och svägerskan bjudit på. Fantstiskt gott.

Ingredienser:
600 g lax
1/2 pkt fryst bladspenat
1-2 vitlöksklyftor
1/2 kruka färsk basilika
1/2 dl valnötskärnor
1 tsk salt
vitpeppar
1 dl lagrad ost
2 dl creme fraiche


Laga till:
Lägg laxen med skinnet neråt i en ugnsfast form. Tina, hacka spenaten och krama ur vattnet. Blanda i kryddorna. Häll i övriga ingredienser (jag körde allt i matberedaren).
Bred blandningen över laxen och kör i ugn 15 min (lite väl kort tid) i 225 grader.
Servera m pasta som du rivit ner lite citronskal i.


Tandoorifilé med ugnsbakade grönsaker (4 port)

Ett recept från Step-In i Luleå. Kanongott!!! Jag serverade saffransris till, men det behövs absolut inte. Rotfrukterna räcker gott.

Ingredienser:
600 g fläskfilé
1 dl yoghurt, 3 %
1 msk tandooripasta/krydda
1 tsk salt

6 morötter i bitar
1 stor kålrot i bit
2 små burkar vattenkastanjer
2 små burkar bambuskott
1 stor burk ananasringar
2 röda lökar i klyftor
2 msk olja
1-2 msk curry
3 msk mango chutney
1,5 tsk salt

Sås: 2 dl avrunnen mild, naturell yoghurt, 3 %
1 krm salt + 1 krm svartpeppar
ev en liten pressad vitlökskrydda

Gör så här:
1. Blanda samman yoghurtsåsen och ställ kallt.

2. Blanda yoghurt m tandoorikrydda och salt. Klappa in filén m kryddblandningen och lägg den på bakplåtpapper en en ugnssäker form. Sätt in en stektermometer och stek längst ner i ugnen till 75 grader eller ca 30 min.

3. Lägg rotsakerna på bakplåtsduk/bakplåtspapper i långpannan. Ringla över olja, salta peppra, krydda m curry. Rör om och stek i övre delen av ugnen i 225 grader i 15 min. Ta ut och tillsätt resterande grönsaker. Blanda om och stek i ytterligare 15 min. Rör ner mango chutney och servera med filén, yoghurtsåsen.


Tonfiskröra 1 (4 port)

Ett recept från Step-In i Luleå. Jag rynkade på näsan när jag såg ingredienserna och tänkte "Kan kombinationen verkligen fungera?". Men, jag testar ju gärna nya saker och det visade sig vara inte alls dumt. Både Mr H och jag gillade den.

Tonfiskröra till pasta

1 gul hackad lök
2 vitlöksklyftor
1/2 msk olivolja
1 tärning grönsaksbuljong
5 hackade tomater el. 1 brk krossade tomater
2 brk:ar tonfisk i vatten á 180 g
1/2 dl sweet chilisås
1 tsk kanel
1 msk japansk soja
2 msk hackad basilika


Fräs lök, vitlök (pressad) i olja några min. Smula ner buljongtärningen och vänd ner tomaterna. Koka upp och tillsätt tonfisk, sweet chili, kanel och soja. Avsluta med att röra ner basilikan. Servera till pasta eller ris med en stor grönsallad till.


Biff m wokade grönsaker och chevréost (4 port)

Det här receptet kommer från en samling recept Mr H fått från Step-In i Luleå. Det är riktigt, riktigt gott.

Du behöver
4 biffar á 150 g
3-4 cm chevréost
1-2 påsar wokgrönsaker
2 msk olivolja
2-4 pressade vitlöksklyftor
8 strimlade soltorkade tomater
örtsalt, svartpeppar, ev lite timjan el rosmarin
2 msk honung

Gör så här:
Woka grönsakerna i olja, vitlök. Salta och peppra. Tillsätt soltorkade tomater och någon örtkrydda. Lägg upp på 4 tallrikar som tål ugnsvärme.

Skär osten i 4 skivor, lägg på grönsakerna. Ringla lite honung över ost och grönsaker, salta och peppra samt krydda m timjan el rosmarin. Sätt in och grilla i ugnen ca 5 min eller tills osten börjat smälta och få färg.

Torka av biffarna, salta och peppra och stek dem på hög värme ett par minuter/sida. Lägg dem vid sidan av osten och servera med en bit bröd till.

Äggnudlar med bläckfisk

Ett recept från Thai på minuten:

1 nystan torkade ba mee-nudlar (ris- och äggnudlar)
175 g bläckfisk, rensad och grovt hackad
100 g vitkål, grovt hackad
1 msk fisksås
1 msk ljus soja
1 tsk strösocker
2 msk nypressad limesaft
2 små färska röda chilifrukter, finhackade
2 salladslökar, finhackade
2 msk malda rostade jordnötter.


Koka nudlarna enligt anvisning på paketet. Häll av och spola nudlarna under kallt vatten. Låt rinna av väl.
Lägg ner bläckfisken i en kastrull, häll på vattten så att det täcker och koka upp. Ta upp bläckfisken, låt den rinna av. Doppa vitkålen hstigt i det kokande vattnet, ta upp och låt rinna av.
Lägg ner nudlarna och bläckfisken i en skål, tillsätt alla de övriga ingredienserna och blanda väl. Lägg upp och servera.


Plommon- och marshmallowspett med spetsad kesella (4 port)

Ingredienser:
12 färska plommon
12 marshmallows
2 dl kesella gourmet
2 msk konjak, portvin eller sherry
1 tsk äkta vaniljsocker
träspett


Gör så här:
Lägg spetten i vatten en stund så att de inte bränns sönder sedan. Förbered grillen. Kärna ur plommonen, halvera eller dela dem i fjärdedelar. Trä växelvis plommon, marshmallows på spetten. Blanda samman kesella, sprit, vanlijsocker och ställ krämen svalt. Grilla spetten på båda sidor och bjud iskall kräm till.


Päron- och mozzarellasallad med kyckling och pesto. (4 port)

Ingredienser:
4 kycklingfiléer
1 msk olja
1 msk soja
salt och peppar
3 dl färska citronbasilikablad
1 vitlöksklyfta
50 g pinjenötter
1 dl olivolja
1/2 dl fint riven parmesanost
1 msk pressad citronsaft+rivet skal av 1 citron
4 päron
200 g buffelmozzarella
2 dl mandlar
3 krm chilipulver
3 krm örtsalt


Laga till:
Skär kycklingen i mindre bitar. Pensla med olja blandad med soja samt krydda med salt och peppar. Gör peston genom att hacka samman basilika, vitlök, pinjenötter, tillsätt olja, ost, citronsaft, citronskal och smaksätt med salt.
(Eftersom affären hade slut på pinjenötter fuskade jag och köpte färdig pesto som jag piffade upp med lite mer olja, salt och mycket mer vitlök. Helt ok!)
Skölj och kärna ur päronen, skär dem i tunna skivor och lägg upp på fyra tallrikar. Skär mozzarellan i skivor och lägg ovanpå. Grilla kycklingen tills den är genomlagad. Blanda samman mandel, chilipulver och salt och lägg på aluminiumfolie. Rosta mandlarna några få minuter i kanten av grillglöden tills de fått lite färg. Passsa noga så att de inte bränns. Lägg upp kycklingbitarna på päronen och mozzarellan Garnera med mandeln och skeda över lite pesto. Servera genast!


Färsk pasta med kall tonfiskkräm (4 port)

Det här kan jag inte få Mr H att äta, själv tycker jag det är kanongott.

Du behöver:
Färsk tagliatelle
300 g tonfisk på burk
1 rödlök
2 msk färsk basilika
1 dl svart urkärnade oliver
2 dl lätt creme fraiche
2 msk dijonsenap
Salt och peppar


Laga till:
1. Koka pastan
2. Häll av vätskan från tonfisken och finhacka köttet. Skala löken och finhacka den, basilika och oliver. Blanda med creme fraiche, tonfisk, dijonsenap. Smaka av med salt och peppar.
3. Servera pastan med tonfiskcremen.


Gambas al pil pil

Har ingen aning om var receptet kommer ifrån, har inte ens provat att laga det. Men, en dag ska jag ...

500 gr råa tigerräkor
3 tunt skivade vitlöksklyftor
2 röda chilifrukter, skivade
1 dl olivolja
färsk mynta
en näve rostade pinjekärnor
lime eller citron

Blanda alla ingredienserna och lägg allt i en ugnsfast form. Marinera räkorna ned skalet på i ca 2 timmar.
Stek i ugn på 250 grader i ca 5 - 10 minuter, inte för länge. Räkorna är färdiga när de blivit rosafärgade.
Servera med bröd, rostade pinjekärnor, lime och färsk mynta.

Rostade kikärtor

Har hittat världens mumsigaste godis. Det måste vara nyttigt med tanke på att kikärtor har lågt GI. Prova det, ungefär som jordnötter fast utan fettet.


Du behöver:
5 dl kikärtor
2 msk olja
1 tsk örtsalt
1 msk timjan/chilipeppar/curry

Gör så här:
Blötlägg kikärtorna 8-10 timmar och koka dem i 40 minuter. Slå bort kokvattnet. Lägg de kokta kikärtorna i en ugnsform. Häll över olja och rör om. Rosta högt upp i ugnen, 300 grader i tio minuter. Rör om ett par gånger under rostningen. Kikärtorna kan även rostas utan olja.
Jag skippar själv kryddorna och bara saltar...massor


Antons västerbottenpaj (10 port)

Från ica.se

Du behöver:
2,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
1 ägg till pensling
0,5 tsk salt


Fyllning:
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
350 g riven västerbottenost
6 ägg
1 tsk strösocker
salt
svartpeppar


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Hacka ihop mjölet, slät och finfördelat smör (gärna i matberedare. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
3. Tryck ut degen i en pajform. Gör kanten hög. Nagga degen och låt den vila i kylskåpet 30 min. Vispa upp ägget och pensla skalet.
4. Förgrädda pajskalet i 10 min. Ta ut pajen och sänk värmen till 150 grader.
5. Koka upp mjölk, grädde. Dra åt sidan. Blanda i osten, rör om tills den har smält.
6. Knäck äggen i ostblandningen och blanda i sockret. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen i 45 minuter.


Tösabitsbröd

Inte vet jag var receptet kommer från. Hittade en sida urriven från någon tidning i receptskåpet och tänkte att jag testar det. Ett riktigt, riktigt gott bröd. Enda nackdelen är att det blir torrt så fort när det inte bakas på jäst. Men med frys och mikro är det inget större bekymmer.


Du behöver:
8 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl rågmjöl
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl hackade hasselnötter
1 dl russin
250 g torkad frukt
100 g solrosfrön (alt. lin- eller sesamfrö)
7-8 dl filmjölk
2,5 dl mörk sirap


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Rör ihop sirap och filmjölk separat. Blanda ner filmjölksblandningen i mjölet och häll degen direkt i en smörad och börad form. Grädda 1,5 h, första halvtimman med bakplåtspapper över så att limpan inte blir så mörk på ytan.


Kall grönsakssoppa med räkor (4 port)

Tror att receptet kommer från ica.se. Svensk variant på gazpacho får man väl kalla det. Huj så gott det är. 

Ingredienser:

5 dl kryddad tomat- och grönsaksjuice
2 msk pressad citronjuice
2 msk rödvinsvinäger
2 msk olivolja
1 stor röd paprika
½ gul lök
½ gurka
1 vitlöksklyfta
6 isbitar
1 tsk salt
2 krm peppar
1 burk räkor i lake, 360 g
färdiga krutonger (rostade brödtärningar)


Gör så här:
1. Blanda tomat- och grönsaksjuice, citronjuice, rödvinsvinäger och olivolja.
2. Skölj, kärna ur och grovhacka paprikan. Skala och grovhacka lök, gurka och vitlöksklyfta.
3. Mixa alla ingredienser stötvis till grov konsistens i matberedaren med isen. Smaka av med salt och peppar.
4. Häll upp soppan i skålar. Fördela räkor och krutonger i soppan.

Tips! För lite extra hetta kan man krydda soppan med 2 krm kajennpeppar. Den här soppan är så light att du gärna kan servera några pannkakor med sylt till dessert.


Marias kladdkaka


2 ägg
3 dl socker
1,25 dl vetemjöl
4 msk kakao
125 g smält margarin/smör

Grädda i 150 grader, 35-40 minuter, långt ner i ugnen.


Den här gången ändrade jag lite i receptet. Tycker att det är för mycket socker och tog bara 2 dl, slängde i en näve valnötter istället. Smälte choklad med krokant och bredde över när kakan var tillräckligt sval.


Thailändsk fisksoppa (4 port)

Återigen har ica.se fått bistå med ett recept till middagen. Soppan var helt ok, fast lite mesig i smaken. Men det åtgärdades med 1 rågad matsked sambal oelek och lite chilipeppar.


Ingredienser:

1 gul lök
2 citrongräs
1 msk olja
1 l fiskbuljong tärning + vatten
saft och rivet skal av 1 lime
1 msk fisksås
2 tsk brun farin
1 liten burk ca 200 ml kokosmjölk
400 g torskfilé, sej eller hoki
1 påse 600 g thai-djupfrysta wokgrönsaker
100 g skalade räkor
1 tsk salt


Gör så här:
Skala och hacka löken. Skär bort ca 5 cm av den nedersta delen på citrongräset. Skär citrongräsbitarna i ytterst smala strimlor. Fräs lök och citrongräs i oljan i en gryta, stor nog för soppkok. Häll över buljongen och låt koka upp. Tillsätt limesaft, fisksås, farin och kokosmjölk.

Skär torsken i kuber, ca 2x2 cm. Blanda ner torsk och wokgrönsaker i soppan och låt koka under lock ca 10 min. Blanda i räkorna och smaka av med limeskal och salt. Servera soppan med bröd.


Saras mörka chokladmousse

Receptet kommer från "Ume-Sara".

Det här behövs:
150 g god mörk choklad (gärna mer än 70%)
2 äggulor
2 msk starkt kaffe
2-3 dl vispgrädde

Rör ihop så här:
Smält chokladen över vattenbad, vispa choklad och äggulor till krämig smet gärna på vattenbadet.
Blanda i kaffet, vänd ner den vispade grädden. Servera med hallonpuré, ev smaksatt med någon god likör. Eller varför inte bara en skvätt likör? Sara tipsar : "jag hade blandat i åkerbärslikör och lite florsocker) alt. så kan man smaksätta moussen med likör, jättegott med björnbärslikör i moussen eller hackad mynta eller pepparmintsarom."

Ljummen kycklingsallad med chutney (4 port)

Hittade receptet i Buffé nr 7 2001, sid 29. Det är perfekt för en varm sommarkväll. 


Ingredienser:

4 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör eller margarin
1 rödlök
200 g blandade salladsblad
3-4 tomater
500 g sparris
16 kokta, kalla potatisar
3 msk rostade solroskärnor
½ dl mango chutney


Gör så här
Putsa och krydda filéerna.
Stek dem på medelvärme i ca 15 minuter.

Skala och skiva löken.
Skär tomaterna i bitar eller tärningar.

Koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 6 minuter.
Låt rinna av.

Skiva/klyfta potatisen.
Riv/klipp salladen i mindre bitar.

Lägg alla ingredienser i en skål eller i matlådor.

Skär kycklingen i skivor och lägg ovanpå salladen.
Häll över chutney.


Kycklingcurry från södern

Som nästan all Thaimat vi lagar hittade vi receptet i Vatcharin Bhumichitrs bok "Thai på minuten".


Ingredienser:
4 msk matolja
2 stora vitlöksklyftor, finhackade
1 kyckling, styckad med skinn i 10-12 bitar
4,5 dl kokosgrädde
5 dl kycklingbuljong
4 msk fisksås
2 msk strösocker
4 msk limesaft
10 små röda/gröna strimlade chilifrukter


Till currypastan:
5 stora torkade röda chilifrukter, urkärnade och blötlagda i fem minuter
0,5 tsk salt
1 tsk grovhackat citrongräs
0,5 tsk korianderfrön
0,5 tsk kumminfrön
1 tsk torkad räkpasta


Att laga till maten:
Gör currypastan genom att blanda alla ingredienserna i en mortel och stöta dem samman.

Hetta upp matolja i en wok, fräs vitlöken gyllenbrun, tillsätt kycklingbitarna och fräs dem gyllene. Lyft ur kycklingbitarna.

Häll över stekoljan i en gryta, hetta upp och rör ner currypastan och rör tills stekolja och pasta blandats väl. Rör ner hälften av kokosgrädden, blanda väl, tillsätt de frästa kycklingbitarna och vänd dem i kryddblandningen så att alla sidorna blir kryddiga. Häll ner resterande kokosgrädde, buljong, fisksås, blanda väl mellan ingredienserna. Tillsätt socker, limesaft, blanda väl och koka upp. Sänk värmen och låt grytan sjuda ca 15 minuter.

Häll upp kycklingcurryn i en serveringsskål, garnera med strimlad chilifrukt och servera.


Blåbärs- och hallonglass med nötter

En perfekt efterrätt. Receptet från Klaras GI-mat, fast vi lät inte nötterna svalna som det står i receptet. Varma nötter och kall glass är en uuuunderbar kombination.

Till fyra pers behöver du:

250 g kesella 10 %
500 g frysta bär (Klara föreslår hallon och blåbär. Vi hade hallon och björnbär)
2 tsk fruktsocker

Blandade nötter och solrosfrön, ca 150 g


Så här trixar du till det:
Hacka nötterna och lägg tillsammans med solrosfrön i en långpanna. Rosta i 225 grader.Låt nötterna svalna.

Lägg frysta bär, kesella i matberedare och kör till en slät massa. Tillsätt socker och blanda lite till. Fördela nötblandningen i fyra skålar, klicka över glassen. Servera genast eftersom det smälter fortare än vanlig glass.


Limemarinerad lax med fruktig sallad

Ett recept från Klaras GI-mat. Kanongod förrätt. Jag kan tänka mig att göra större portion av det här och äta som huvudrätt.

Till fyra personer behöver du:
200 g rökt lax i tunna skivor
1 lime
2-3 msk god olivolja

Ekbladssallad (fast vi gjorde blandad m bl a spenatblad)
1 päron
1 apelsin
1 ask physalis
ev 1 granatäpple
olivolja
vitvinsvinäger


Gör så här:
Fördela laxskivorna på fyra förrättstallrikar.Dela limen och pressa ur saften över laxen. ringla över lite olivolja och låt stå i tio minuter.

Skär päronet i klyftor. Skala och klyfta apelsinen och skär klyftorna i mindre bitar. Ta ut physalisen ur dess "papper" och skär dem i skivor eller halvor.

Fördela sallad och frukt på tallrikarna och häll på olivolja och lite vitvinsvinäger.


Baconlindade kycklingben

Huvudrätt till nyårsmiddagen -07 blev det här. Ett lyckat val får man säga. Riktigt, riktigt gott. Receptet snott ur "Mitt i maten" med Aspegren & Nilsson.


Till fyra portioner behövs:
8 kycklingben
8 skivor bacon
1 knippe timjan
smör
japansk soya (jag råkade ta vanlig, det funkade det med)
honung
4 majskolvar
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
salt, vitpeppar

Förvälld potatis, skuren i klyftor
Förvälld delad brysselkål
Förvälld grönkål
5 ansjovisfiléer
2-3 msk ansjovisspad
2 pressade klyftor vitlök


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Låt den bli varm. Lägg färsk timjan i en ugnssäker form. Linda baconskivorna kring kycklingbenen. Lägg dem på timjanbädden.
Smält och rör samman smör, honung, soya till en marinad. Pensla benen med marinaden. Stek kycklingbenen i ugnen ca 25-30 min. Ös då och då.

Skär av majskornen från kolven. Koka dem med mjölken och grädden ca 15 minuter. Mixa majskrämen. sila genom en finmaskig sil. Krydda med salt och nymalen vitpeppar och en gnutta socker.

Fräs kålen och potatisen i olivolja. Rör ner den pressade vitlöken. Krydda försiktigt med salt. Rör i ansjovisfiléerna och ansjovisspadet. Smaka av med nymalen vitpeppar.

Fördela kål och potatis på fyra varma tallrikar. Lägg två kycklingben på varje tallrik. Slå på lite av skyn och allra sist, ringla majskrämen runtom. Garnera med en timjankvist.


Chokladkaka med nötter och kokos

En jättegod, lite annorlunda, chokladkaka. Fast att det skulle vara som det står i Klaras GI-mat, att den är nästan nyttig, håller jag inte riktigt med om. Sockret sköt i höjden som bara den. Nära skjuter ingen hare, vet ni.


Det här behöver du:
300 g mörk choklad (70 %)
6 ägg
4 msk fruktsocker
1/2 dl starkt kaffe
1 dl hackade valnötter
1 dl kokosflingor till formen


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form och använd kokosflingorna istället för ströbröd.

Dela äggen och vispa äggvitorna till ett hårt skum. Smält chokladen, häll den i gulorna. Tillsätt kaffe, nötter och fruktsocker. Rör om. Vänd ner smeten i äggvitorna och blanda väl.

Baka i den smorda formen i tio minuter. Låt kakan stå i kylen minst en timma innan du stjälper upp den. Servera med vispad grädde.


Chokladtryfflar

Har inte en susning om var receptet kommer ifrån. Hittade en sida urriven från någon tidning (Amelia? Tara?) i mitt köksskåp.

Du behöver:
200 g mörk blockchoklad
50 g smör
1 dl vispgrädde


Strössel till tryfflarna:
1 dl råsocker (strö)
1/2 dl hackade hasselnötter
1 msk hel kardemumma


Så här gör du:
Smält choklad och smör i mikron, rör ihop till en jämn och blank smet.
Häll i grädden och rör igen så chokladen blir blank.
Låt svalna i kyl minst 1 h så att den får lagom konsistens för att rulla till bollar.
Stöt kardemumman i mortel och blanda med hasselnötter och rårörsocker. Rulla tryffeln till runda bollar och rulla dem sedan i strösslet. Ställ tryfflarna svalt tills de ska serveras.


Smördegsrullar (indiskt kryddade) - ca 24 stycken

Har inte en susning om var receptet kommer ifrån. Hittade en sida urriven från någon tidning (Amelia? Tara?) i mitt köksskåp.

Du behöver:
1 ark kyld smördeg eller 2 frysta plattor
100 g fryst bladspenat
1/2 hackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1/2 dl hackad färsk mynta
1 krm riven muskot
salt och peppar
75 g smulad fetaost
1 uppvispat ägg


Så här gör du:
Tina och hacka spenaten. Fräs lök, vitlök i lite olivolja så den blir mjuk. Blanda ner spenaten och mynta, krydda med muskot, salt och peppar.
Låt fyllningen svalna och pressa ur ev. vätska.
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg 2 plattor lite omlott på längden och kavla ut. Sprid fyllningen i ett tunt lager på smördegsplattan. Smula över fetaosten. Rulla ihop smördegen till en luftig rulle på längden. Skär i centimetertjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg.


Piroger (indiskt kryddade) - 12 stycken

Har inte en susning om var receptet kommer ifrån. Hittade en sida urriven från någon tidning (Amelia? Tara?) i mitt köksskåp.

Du behöver:
2 ark kyld smördeg eller 4 plattor fryst
3 cm färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
150 g kycklingfilé
1 dl torkade aprikoser
1/2 hackad gul lök
1 msk solrosolja
1 dl pinjenötter
1 tsk garam masala
salt och peppar
1 dl gröna ärtor
1/2 dl strimlad färsk koriander
1 uppvispat ägg

Så här gör du:
Fräs lök, pinjenötter, fint hackad kyckling, riven ingefära, fint hackad vitlök, garam masala.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda i aprikoser, gröna ärtor, hackad koriander.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär smördegen i fyrkanter ca 6*6 cm (det ska bli tolv knyten). Lägg lite av blandningen på varje smördegsplatta. För ihop de fyra örnen och vrid runt toppen så att det blir ett knyte.
Sätt knytena på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i ugnen i ca 10 min tills de fått fin färg.
Servera knytena ljumma.

Fyllda laxrullar (4 port)

Har inte en susning om var receptet kommer ifrån. Hittade en sida urriven från någon tidning (Amelia? Tara?) i mitt köksskåp.

Du behöver:
8 tunna skivor kallrökt lax
2 msk parmesanost
1 msk hackad persilja
1 msk hackad basilika
1 msk hackad gräslök
5 msk cream cheese


Gör så här:
Lägg upp laxskivorna på ett skärbräde. Blanda övriga ingredienser. Lägg en klick på varje laxskiva, rulla ihop och servera som förrätt eller lätt lunchrätt.


Philadelphia morotskaka

En riktigt, riktigt god och saftig morotskaka. Fick receptet av grannen, var hon fått det i sin tur har jag ingen aning om.

Ingredienser:
2,5 dl matolja
3,5 dl socker
4 dl rivna morötter
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 tsk malen muskot
1 tsk malen kanel
50 g grovt hacade valnötter


Toppingen:
200 g Philadelphiaost
200 g smält, avsvalnat smör
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Saft och rivet skal av 1 citron.


Gör så här:
Vispa socker och olja vitt. Tillsätt de rivna morötterna och blanda ner ett ägg i taget. Blanda ner övriga ingredienser i smeten. Häll smeten i en smord, bröad form (ca 23 cm).
Grädda i 200 grader i 60 min.
Vispa alla toppingingredienserna till en luftig smet och bred över kakan när den svalnat. Låt kakan stå kallt en stund så toppingen stelnar något. Garnera med t ex valnötter/apelsinkulor.


Lillsvedslimpa (2 limpor)

Ett av mina favoritbröd. God knaprig skorpa, fast har man känslig mage så ska man komma ihåg att det kryllar av linfrön i brödet. Bäst är om man bakar brödet dagen innan man tänker servera det. Receptet kom i mina händer en gång för länge sedan när jag insjuknat i diabetes och gick "diabeteskurs" på Lillsveds folkhögskola.

Du behöver:
4 dl kokande vatten
1,5 dl grovt rågmjöl
1 dl linfrö
1 dl solroskärnor
1 dl vetekli
1 msk salt


Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner vattnet. Låt stå minst 3 timmar, helst över natten.


Du behöver också:
50 g jäst
3,5 dl ljummet vatten
12-13 dl vetemjöl


Gör så här:
Blanda jäst och vatten, tillsätt den skållade degen. Blanda i vetemjölet tills degen släpper bunken. Degen ska vara lite kladdig. Lät jäsa övertäckt i bunden 1 timma.
Baka ut 2 limpor, låt jäsa 20 minuter.
Strö över solrosfrön/linfrön/kli och skåra bröden med en vass kniv.
Grädda i 200 grader, 45 minuter.
Låt svalna på galler eller i korg. Förvara inte brödet i plastpåse, då mjuknar skorpan. Baka gärna brödet en dag innan det ska användas. Det är förskräckligt svårskuret om man skär i det samma dag man bakar det.


Välkommen till min nya blogg!

Jag gillar att laga mat, i alla fall efter recept. Det är sällan jag hittar på egna recept - i alla fall inte från grunden. Följer alltid recepten till punkt och pricka ända tills det är dags för sista kryddningen. Då kan jag blanda i både det ena och det andra.

Ena köksskåpet är fullt av recept. Det är böcker, tidningar och lösa recept. Jag måste rensa. Lägger därför ut recepten här. Ut från skåpet och in på bloggen. Så syftet med bloggen är inte att vara någon kreativ matinspiratör åt andra. Men, visst är du välkommen in att kika på mina recept. I den mån jag vet ska jag tala om var recepten kommer ifrån.

Mitt största problem är väl att antalet recept i skåpet växer. För varje recept som åker ut kommer flera nya. Nåja, de här har jag i alla fall rensat ut hittills.

RSS 2.0