Stekt strömming med wasabilök och rotmos

Surprise! Surprise! Ännu ett recept från ICA-köket. Det här lät ju som en hit, men blev ganska så smaklöst. Kanske är det fel tid på året för rotmos? Strömmingen ska jag stryka på wasabi direkt också om jag provar receptet igen. Speciellt "hot" blev det inte nu.

För 4 personer:
500 g strömmingsfilé
500 g kålrot
700 g potatis, mjölig
2 gula lökar
2 tsk wasabi (finns på tub)
2 msk majonnäs
ströbröd
flytande margarin till stekning
salt, peppar

Gör så här:
Skala och skär kålroten i ca 2 cm stora bitar. Skala potatisen. Koka kålrot och potatis i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet.
Tillsätt 1 msk margarin, 0,5 tsk salt, 1 krm peppar. Vispa till mos eller använd en potatisstöt
Skala och skiva löken. Fräs löken i 1 msk margarin så att den får lite färg. Krydda m 1 krm salt. Låt löken svalna något. Blanda med wasabi och majonnäs.
Fyll strömmingen med lökröran eller lägg den mellan 2 flundror. Vänd fisken i ströbröd blandat med 0,5 tsk salt och stek i margarin. Servera strömmingen med rotmos och t ex lingonsylt.

Sej under citron- och chutneytäcke (4 pers)

Vi skippade påskmiddagen och lagade fisk istället. Ingen dum idé alls, det var jättegott. Ännu en gång har ICA fått bidra med ett recept till vår lilla familj. Gillar man väldigt stark mat ökar man på chiliflakesen med ett kryddmått, för min del var det starkt nog som det var. Det som definitivt ska ändras till nästa gång vi lagar maten är mindre mängd olivolja. Säkert är det jättegott med couscous eller pressad potatis som de rekommenderar i receptet, själva åt vi potatismos. Mums!



Det här behöver du:
400-500 g sejfilé (eller annan vit fisk)
150 g rökt skinka i bit
100 g fryst, tinad mango i tärningar
1 dl mango chutney
1,5 citron (finrivet skal)
2 krm chiliflakes (red hot chilipepper flakes)
1 dl riven lagrad ost ( 40 g)
olivolja
salt

Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader. Skär fisken i 2-3 cm stora bitar. Skär skinkan i små tärningar.
Lägg fisken i botten på en smord ugnssäker form. Strö över 0,5 tsk salt. Strö över skink- och mangotärningar.
Blanda chutney, citronskal, 4 msk olivolja och chiliflakes i en skål. Bred röran ovanpå fisken. Strö över osten. Ställ in i ugnen i 15-20 minuter.


Morfars honungsspjäll med vitkålssallad 4-6 personer

Ja, det är inte min morfar som gett upphov till den här rätten. Min morfar kunde knappt koka ägg. Det här är någon annans morfar och receptet kommer från ICA Kvantums massutskick. De hade en hel bilaga med husmanskost och där fanns det här receptet. Spjällen är goda och saftiga (lät dem vara inne lite kortare tid). Med masor av julsmak blir det nog jul innan jag lagar dem igen. Men lagas igen, det ska de.

Ingredienser:
1,5 kg tjocka revbensspjäll i bitar

Marinad:
1 dl honung
2 msk vitvinsvinäger
3 dl färskpressad apelsinjuice
4 msk kinesisk soja
2 tsk malen ingefära
1-2 msk malen nejlika
1,5 tsk salt
2 krm peppar

Kålsallad:
250 g sommar-, spets- eller vitkål
1 vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
0,5 msk honung
0,5 dl olja
1,5 msk vinäger
0,5 dl hackad persilja
flingsalt, salt och peppar

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till marinaden och lägg i dubbla plastpåsar, lägg i spjällen och låt marinera medan du gör kålsalladen.
Strimla kålen, blanda med 0,5 tsk salt. Låt dra i ungefär 30 minuter i en skål. Skölj av kålen i durkslag och krama ur vätskan.
Skala och pressa vitlöken. Vispa samman senap, honung, pressad vitlök, olja och vinäger. Häll detta på kålen. Vänd ner persilja strax före serveringen.
Sätt ugnen på 175 grader. Häll av marinaden, men spara den. Lägg spjällen med bensidan upp på bakplåtspapper på en plåt. Grilla dem mitt i ugnen i ca 1,5 h. Vänd dem efter halva tiden. Pensla då och då med marinaden. Dela spjällen och strö över flingsalt.
Koka samman resten av marinaden till en trögflytande konsistens. Häll den över spjällen vid servering.
Servera spjällen med kålsallad och potatis.


RSS 2.0