Rocky Road Crisp - 30 st

Ingredienser:
300 g mörk choklad
1 dl saltade, grovhackade jordnötter
1 dl rostade, skalade, grovhackade hasselnötter
2 dl (40 g) minimarshmallows

Gör så här:
1. Smält chokladen.
2. Tillsätt övriga ingredienser.
3. Häll i form (25*20 cm) med bakplåtspapper.
4. Ställ i kyl och låt stelna (ca 4h). Skär upp i rutor. Förvara i kyl



Rödbetssallad - 4 port

Du behöver:
4-6 inlagda rödbetor (ca 4 dl rivna)
1 syrligt äpple
1 liten gul lök eller rödlök
3-4 msk ättiksgurka, hackad eller strimlad
1 dl gräddfil
1-2 msk rödbetslag
salt
peppar

Gör så här:
Riv betorna grovt eller skär i bitar. Dela äpplet, ta bort kärnhuset, grovriv det. Skala och hacka löken. Lägg allti en skål. Blanda ner gräddfilen med lite rödbetslag, smaka av med salt och peppar. Häll över såsen och blanda försiktigt.
Tips! Byt ut ättiksgurkan mot kapris.

Brysselkål med hasselnötssmör - 4 port

Ingredienser:
0,5 dl hasselnötskärnor (torrostade och avgnuggade skalet)
2 msk rumsvarmt smör
500 g färsk / 400 g fryst brysselkål
salt
peppar

Gör så här:
Hacka nötterna gorvt, blanda med smöret. Koka kålen nätt och jämt mjuk i lättsaltat vatten. Låt kålen rinna av väl. Blanda med nötsmöret, salta och peppra.

Vörtbröd - 2 stycken

För några år sedan hittade jag det här brödet på ica.se. Nu bakar jag det varje julaftons morgon, om möjlighet finns. Det brukar alltid bli populärt.


Ingredienser:
50 g smör eller margarin 
1 flaska porter  (33 cl)
1 flaska julmust (33 cl)
1 pkt jäst  (50 g)
1 dl mörk sirap
1/2 msk pomeransskal
1 tsk ingefära  (malen)
1 tsk salt 
1.3 l rågsikt 
7 dl vetemjöl  (6-7 dl)

Gör så här
1. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt porter och julmust och låt vätskan bli fingervarm, 37°C. Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av degvätskan. Rör tills jästen löst sig.
2. Tillsätt resten av degvätskan, sirap, kryddor, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Spar lite till utbakningen.
3. Arbeta degen smidig tills den släpper degbunkens kanter.
4. Låt jäsa övertäckt i 40 min.
5. Ta upp degen och arbeta degen smidig.
6. Dela degen mitt itu och forma varje del till en bulle. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt. Nagga dem med en gaffel.
7. Låt jäsa ytterligare 30 min.
8. Grädda bröden i 200°C, 30-40 min.
9. Låt svalna på galler.


RSS 2.0