Långpannebröd (16 bitar)

Blanda:
1,5 dl vatten
1,5 dl vetekross
Koka upp det och häll sedan blandningen i en skål.

Du behöver dessutom:
3,5 dl kallt vatten
50 g jäst
25 g smör eller margaring
1 tsk salt
1 msk sirap
1-2 msk stött anis/fänkål
1,2-1,3 l matbrödsmjöl, 4 sädesslag

Gör så här:
Blanda matfett och kallt vatten med det kokta veterkrosset. Låt svalna till 37 grader. Smula ner jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt övriga ingredienser men spar 1 dl av mjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa övertäckt 15 minuter. Knåda degen smidig. Platta ut degen i en smord långpanna (30*40 cm). Sporra kakan i 16 delar och låt jäsa ca 30 min. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk.

Mellangrovt rågbröd - 2 stycken

Har inte en susning om var det här receptet kommer ifrån, men håll till godo i alla fall. Ett tips för att göra brödet lite saftigare är att tillsätta en burk kesella, man kan då minska lite på oljan.

Gör så här:
1. Rör ut 1 paket jäst i 0,5 l vatten.
2. Rör i 2,5 tsk salt, 0,5 dl olja, 1 msk sirap, 1 msk kummin
3. Tillsätt 400 g (7,5 dl) grovt rågmjöl
4. Rör i 400-500 gram (6,7-8,3) dl vetemjöl special
5. Arbeta degen ordentligt (ska man alltid göra med degar med vetemjöl special, har jag lärt mig någonstans ifrån). Upp till 12-13 minuter med köksmaskin.
6. Jäs till dubbel storlek, ca 30 minuter
7. Knåda degen för hand. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj 2 brödformar, stoppa hälften av degen i varje. Rulla först deghalvan till en kort, tjock längd. Låt jäsa varmt, dragfritt i formarna i 45 minuter.
8. Grädda 50-60 minuter, längst ner i ugnen.
9. Pensla ovanytan med vatten och låt bröden svalna på galler inlindade i handduk. 

Skinkstrut med sparris (6 port)

Ännu ett recept från den rara lilla boken Favoritrecept. Tanken är väl att det ska vara en förrätt. Fast till skillnad från övriga är inte det här så lyckat. Mesigt i smaken, men man kan gärna använda den här grunden och sedan hotta till den lite själv.

Ingredienser:
6 skivor rökt skinka
1 burk sparris
1 burk lätt creme fraiche
2 msk senap
1/2 dl persilja
6 st salladsblad

Gör så här:
Blanda creme fraiche, senap och persilja. Lägg ut salladen på serveringstallriken och placera ut skinkan ovanpå, lägg på en klick av blandningen och fördela den väl avrunna sparrisen på skinkskivorna. Vik ihop skivorna så de blir som strutar. Klara att äta.

Saffransfisk (2 port)

Ursprungligen ett viktväktarrecept. Har inte lagat det på länge, men har för mig att det bara var så där ...

Följande behövs:
250 g fiskfilé
225 g potatis
100 g gul lök
2 dl vatten
1/2 paket saffran
1/2 liten fiskbuljongtärning
100 g röd paprika
100 g tomat
dillkvistar

Varva skalad och skivad lök och potatis i en gryta. Rör ut saffran i 1/2 dl vatten, häll i grytan. Tillsätt resten av vattnet och buljongtärningen. Koka upp och sjud ca 10 minuter. Lägg i fiskfiléerna, sjud ytterligare 15 min. Skär paprikan i strimlor, tomaterna i skivor och lägg i grytan. Hetta upp. Garnera med dill.

Räk- eller skinkpaj (4 pers)

Det här receptet kommer från min lilla fina receptbok "Favoritrecept".

Till degen:
150 g smör
2 dl vetemjöl
1/2 dl rågsikt
1 msk vatten

Till fyllningen:
2,5 dl mellangrädde
3 ägg
1 paket dill
3 hg renade räkor eller 5 hg rökt skinka
2 dl ananaskross
3 hg riven ost

Gör så här:
Blanda ingredienserna till pajdegen i matberedare, när det blir en klump är den klar att klämmas ut i en smord form med löstagbara kanter eller pajform. Om pajdegen görs för hand bör den vila ca 1 h i kylskåpet. Perforera pajskalet med gaffel och förgrädda 20 minuter i  200 grader. Blanda alla ingredienser till fyllningen och slå i det färdiggräddade pajskalet. Grädda i ytterligare ca 15 minuter i 200 grader.

RSS 2.0