Varm getostsallad - 4 port

För länge sedan fick jag boken "mitt i Maten". Har ännu bara provat på några få recept, just det här var en stor favorit som jag glömt bort i några år men kom på igen häromdagen.

Ingredienser:
4 skivor getost, ca 160 g
4 kantskurna skivor formfranska
2 dl urkärnade och skalade vindruvor
3 msk smör
2 msk balsamvinäger
salt, nymalen vitpeppar från kvarnen
1 ask machesallad
1 huvud ekbladssallad
gräslök

Till dressingen:
2 dl olivolja
1 dl balsamvinäger
salt, nymalen vitpeppar
1 nypa socker
1 msk vatten

Gör så här:
Blanda salladen, riv i små bitar, häll dressingen över, vänd runt. Fördela salladen på tallrikar.
Skär kanterna av brödskivorna, lägg en skiva getost på varje, värm 5-10 min i ugnen i 175 grader.
Fräs vindruvorna i smör i en panna, smaka av med balsamvinäger, runda av smaken med lite socker.
Lägg toasten på salladen, skeda över druvsåsen.
Dekorera med lite hackad gräslök.

Smördegsinbakade äpplen med mandel - 4 portioner

Det var lite kris. Hade ingen aning om vad det skulle bli för efterrätt till kvällens middag. Så hittade jag det här receptet när jag strosade runt på ICA, det fick det bli. Helt ok, fast jag kommer nog att göra lite annorlunda nästa gång (kolla tipset längst ner).

Du behöver:
1 färsk smördegsplatta á 250 g
4 äpplen, ca 600 g
100 g mandelmassa
0,5-1 tsk malen kanel
1 ägg
pärlsocker

Gör så här:
Skala äpplena, ta bort kärnhusen. Riv mandelmassan, blanda den med kanel eller kardemumma. Fyll hålet i äpplena med fyllningen. Rulla ut degen, dela i fyra lika stora delar. Ställ ett äpple på vara smördegsplatta, pensla kanterna med uppvispat ägg, vik upp hörnen runt varje äpple och tryck till. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 200 grader, mitt i ugnen, 20 minuter.
Servera med något kallt ex glass eller vaniljsås.
Andra fyllningar man kan prova är: mandelmassa blandat med stötta kardemummakärnor eller rivet limeskal eller vaniljsocker. Rör ihoop 50 g smör/margarin med 2 msk farinsocker och 1 tsk kanel.

Tips!
Se till att degen är riktigt tunn om du väljer att täcka hela äpplena. Dela gärna äpplena i hälften och bred ut blandningen på en större yta.

RSS 2.0