Sesam - och fetaostgratinerad fiskfilé

Som vanligt, ett recept från ica.se. Riktigt gott! Skulle kunna fungera som bjudmat.

Ingredienser

ca 600 g fiskfiléer (gös. hajmal eller hoki)
ca 100 g smulad fetaost
2 dl lättcrème fraiche
2 msk kapris - vi skippade kaprisen
2 msk hackad dill
2 tsk rivet limeskal
1/2 dl riven smakrik ost (t ex svecia eller italiensk pecorino)
2 msk sesamfrö (gärna rostade)
salt. pepparmix. dillvippor till garnering

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Skölj och torka fisken. Ta bort ev ben. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar (tex pepparmix). Lägg filéerna på ett ugnssäkert fat.
3. Rör eller mixa samman smulad fetaost och crème fraiche till en kräm. Blanda ner kapris, dill och väl tvättat, rivet limeskal. Häll blandningen över fisken och bre ut den jämnt. Strö över ost och sesamfrön.
4. Stek fisken mitt i ugnen 12-15 minuter.
5. Garnera med dillvippa och bjud genast med spenat- eller fullkornspasta och en rejäl salladstallrik.Vi gjorde potatismos till.

Kycklingben med indisk potatisgryta - 4 pers

Ännu ett recept från ica.se. Helt ok, men smaka av kryddningen för receptet är lite mesigt.

Ingredienser

  • 1 kg kycklingben
  • 2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 10-12 potatisar. ca 1 kg
  • 2 gula lökar
  • 1 blomkålshuvud
  • 2 1/2 dl vatten
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 1 msk garam masala eller curry (vi körde mango curry istället)
  • 1 krm kajennpeppar

Gör så här:

1. Lägg kycklingbenen i en ugnssäker form. Krydda kycklingbenen med 1 tsk salt och 1 krm peppar. (Vi kryddade med salt, peppar, mango curry och stekte kycklingbenen så de fick en fin färg innan vi satte in dem i ugnen).
2. Stek i mitten av ugnen i 225°C, ca 20 minuter. Kontrollera att kycklingen är genomstekt dvs att köttsaften är klar utan rosa inslag.
3. Skala och skär potatisen i små tärningar. Skala och hacka löken. Koka potatis och lök i vattnet med resten av saltet ca 10 minuter under lock.
4. Skölj och bryt blomkålen i små buketter. Lägg blomkålen på potatis och lök och koka ytterligare ca 5 minuter.
5. Smaksätt matyoghurten med garam masala eller curry och peppar (vi tog mango curry). Rör ner yoghurten i grytan. (Vi tog yoghurten som sås och körde grytan i matberedaren så vi fick puré).
6. Servera kycklingbenen med potatisgrytan, bröd, stavar av gurka och mango chutney.

För alla: Byt ut matyoghurten mot mjölkfri crème fraiche sk sour supreme om du inte tål mjölk eller laktos. Curryn innehåller bockhornsklöver vilket sojaallergiker kan reagera på.

Tips

Finstrimlad chili, röd eller grön, ger god hetta åt den indiska potatisgrytan. Jupp, det fungerar. Vi slängde i en av våra färska hot lemon, finstrimlad. Min mun brinner fortfarande :-)

Gröna tipset: Servera den indiska potatisgrytan till tofu om du vill äta grönt till middag.




RSS 2.0