Mockakräm med riven choklad - 4 port

Njae, jag vet inte riktigt vad jag tycker. Dessert som inte smakar dessert? Det är som att äta vegetarisk biff. Får nog testa en gång till innan jag spyr ur mig något tyckane. Hittade den på Aftonbladet, och de kallar det smal dessert. Med vispgrädde? Jaja, det är i alla fall inget extra socker i.

Du behöver:

4 små koppar


150 gram hasselnötter
1 1/2 dl vispgrädde
3 msk kallt kaffe
1 krm äkta vaniljpulver
1 msk kakao


Så gör du:

1. Mixa nötterna fint i en matberedare.
2. Tillsätt grädde, kaffe, vanilj och kakao och fortsätt mixa tills massan tjocknar.
3. Fyll upp i fyra små koppar. Riv eventuellt lite mörk choklad på toppen.

Blomkålsgratäng med knaperstekt bacon - 4 pers

Ingredienser

  • 1 stort blomkålshuvud (ca 1kg)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 burk à 2 dl crème fraiche
  • 2 dl mjölk
  • 200 g riven cheddarost
  • 4 skivor vitt bröd med kanterna kvar
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 paket bacon (à 140 g)
  • olivolja

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Ansa och skär blomkålen i buketter. Lägg dem i en smord ugnssäker form.
3. Skala och finriv vitlöken. Blanda crème fraiche och mjölk med hälften av den rivna vitlöken och riven ost.
4. Häll såsen över blomkålen.
5. Mixa brödskivorna med rosmarinkvisten och resten av den rivna vitlöken till ett ströbröd med stavmixer eller i matberedare.
6. Strö över resten av osten på gratängen och det mixade brödet. Ringla 2 msk olja över.
7. Gratinera i ugnen 50–60 minuter, tills gratängen har fått fin färg och blomkålen känns mjuk.
8. Stek baconet knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
9. Servera gratängen med bacon och gärna en blandad grönsallad.

FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd.
Gör laktosfri: använd crème fraiche och mjölk som är laktosfria. Välj ost som är lagrad mer än 3 månader. Kontrollera brödet.
Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour supreme. Ersätt mjölk med t ex Solhavre. Välj mjölkfritt ostalternativ. Kontrollera brödet.
Gör äggfri: kontrollera brödet.

Ps Från ICA förstås :-)


Äppelkorv med rotfruktspuré - 4 port

Mr H var väl inte lika begeistrad över det här receptet som jag var. Rotfrukter är ju inte hans grej. Men, som vardagsmat tycker jag det var helt ok.

Du behöver:
1 kg rotfrukter (palsternacka, rotselleri, kålrot och morot i ursprungsreceptet. Jag tog potatis, palsternacka och morot)
3,5 dl mjölk
0,5 tsk vitvinsvinäger
1 rödlök
salt och peppar
ca 400 g korv
2 syrliga äpplen
0,5 påse ruccola (babyspenat fungerar också)
grovkornig senap
1 msk smör

Gör så här:
  1. Skala och skär rotfrukter i cmstora tärningar. Lägg i en kastrull. Koka dem mjuka med lock på svag värme i mjölk, 10–15 minuter, rör då och då.
  2. Ta från värmen och mixa med mjölken till en puré med stavmixer eller i matberedare. Krydda med vitvinsvinäger, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
  3. Skala och grovhacka rödlök. Skär korv i tjocka skivor. Dela, kärna ur och skär syrliga äpplen i tunna klyftor.
  4. Stek korv och lök i smör i en stor stekpanna 5–7 minuter. Tillsätt äppelklyftorna när 2 minuter återstår. Ta från värmen och vänd ner rucola (grovhackad).
  5. Servera med grovkornig senap

Ps. Gissa var receptet kommer från. Just det ICA-utskick som vanligt.

Thaigryta med fisk och nudlar - 4 port

Jag hittar visst bara recept från ICA för närvarande. Inte direkt glamoröst. Nå, vad spelar det för roll när det är gott? Jag tog röd currypasta och det blev brännaläppenstarkt men har god smak.

Ingredienser:
1 fryst fiskblock 300-400 g (fast jag lät det bara halvtina)
1 gul lök
2 msk rapsolja
koriander
2 msk röd/grön currypasta
1 brk kokosmjölk (400 ml)
1/2 tsk salt
2 paket nudlar á 85 g
3 salladslökar

Så här gör du:
  1. Tina det frysta fiskblocket
  2. Skala, skär den gula löken i skivor, fräs i 1 msk rapsolja m 1 msk hackad koriander i en kastrull/gryta ca 1 min.
  3. Tillsätt currypasta och 3 msk av kokosmjölken. Fräs 1-2 min, rör om då och då.
  4. Tillsätt resten av kokosmjölken och späd ev m lite vatten, låt småkoka ca 5 min.
  5. Skär fisken i bitar, stek i 1 msk rapsolja i het stekpanna ca 3 min. Krydda m salt.
  6. Lägg fisken i kokossåsen och sjud 3 min.
  7. Koka nudlarna
  8. Skär salladslöken i strimlor, strö över grytan, garnera m lite strimlad koriander.

Prästostfylld lövbiff med buljongkokta rotfrukter - 4 pers

Fick "Veckans middagsmeny - helg" från ICA. Där fanns det här receptet. Liknar inte alls ett helgrecept för mig men gott var det och till vardags duger det fint. Har redan bjudit både mamma och Prästen på det.

Det här behövs:
6 medelstora potatisar
4 morötter
4 palsternackor
2 gula lökar
12 dl grönsaksbuljong
500 g lövbiff
2 dl riven prästost
1 dl strimlad rökt skinka
tandpetare
2 msk smör/margarin
salt och peppar

Gör så här:
  1. Skala, skär rotfrukter och lök i klyftor. Koka dem mjuka i buljongen, ca 13-20 min, beroende på storleken på klyftorna. Tillsätt löken först när fem minuter av koktiden återstår.
  2. Lägg ut lövbiffarna, fördela ost och skinka på deras halva yta, vik över andra halvan. Fäst med tandpetare. Krydda m salt och peppar.
  3. Stek lövbiffen i matfettet i en mycket varm panna, ca 1 minut per sida.
  4. Servera gärnamed saltgurka och senap.


Tomat- och rödlökssallad med fetaost

God att äta till tex Citron- och timjankyckling i lergryta.

Blanda 10 halverade körsbärstomater, 0,5 urkärnad och finhackad gurka, 0,5 finhackad rödlök, 150 g smulad fetaost, 1 dl govhackad bladpersilja. Krydda med salt och peppar. Ringla över lite olivolja.

Citron- och timjankyckling i lergryta - 4 pers

Kom på att jag skulle plocka fram lergrytan som nog inte blivit använd på tjugo år. Passande nog fanns ett recept i senaste Buffé (nr 2 - 2011). Resultatet blev sagolikt gott. Lär laga det fler gånger.

Detta behövs:
1 färsk kyckling (ca 1,9 kg)
1 röd chilifrukt
2 morötter
2 palsternackor
2 rödlökar
3 solo-vitlökar eller 12 vitlöksklyftor
1/2 kruka timjan
färskpressad juice av 1/2 citron
salt, nymalen svartpeppar

Gör så här:
  1. Blötlägg lergrytan 15 minuter
  2. Dela, kärna ur chilin. Skala, skär morot och palsternacka i ca 2 cm stora bitar. Skala och skär rödlöken i klyftor. Skala vitlöken och skär ev i klyftor.
  3. Lägg rotfrukter, rödlök, 2 solo-vitlökar/8 klyftor i botten på lergrytan.
  4. Gnid in kycklingen m chili, 2 tsk salt, 0,5 tsk peppar. Fyll kycklingen med 1 solovitlök/4 klyftor, några timjankvistar.
  5. Lägg kycklingen i lergrytan. Lägg på resten av timjankvistarna och chilin. Häll över citronjuicen.
  6. Lägg på locket och ställ grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader. Tillaga kycklingen i nedre delen av ugnen ca 90 min.
  7. Kontrollera att kycklingen är klar, servera med ris och tomat- och rödlökssallad toppad m fetaost.

RSS 2.0