Harens år

Har tidigare läst några böcker av Arto Paasilinna. De brukar vara härliga. Helt vansinniga upptåg som beskrivs med mild humor. Den absoluta favoriten är nog "Milda Makter" där Gud blir utbränd och behöver en vikarie. Så det var med spänd föväntan jag plockade upp ännu en av Mr H:s Paasilinna böcker, nämligen "Harens år".

Den här gången gjorde Paasilinna mig besviken. Boken är full av vansinniga upptåg men ganska så humorlös. Den ena tokiga berättelsen följer på den andra och för historian framåt. Men det blir bara ett besviket Ptja i betyg. Kanske är boken verkligen inte så bra? Kanske är mina förväntningar för högt ställda? 

Huvudpersonen Vaatanen är journalist och när han är ute på reportageresa kör bilen på en harpalt. Det är hans kollega som kör och när V hoppar ut efter haren och sedan inte ger sig tillkänna när kollegan ropar kör kollegan ifrån V. Sedan börjar äventyret. V och haren är oskiljaktiga (förutom när V under några veckor super hejdlöst) och tar sig genom Finland på äventyr efter äventyr. Hamnar efter en björnjakt slutligen i Ryssland där han officiellt fängslas men i verkligheten placeras på hotell och har det trevligt med sina fångvaktare.

Maggropen säger ...

På sommarjobbet händer det inte sällan att vi möter människor i en akut kris. Förvånansvärt ofta är deras handlingar och deras kommunikation trots krisen logisk. I alla fall från deras horisont och med deras bakgrund. Det mesta brukar kunna hanteras.

Emellanåt kommer det människor till oss som ter sig som om de är i en akut kris men som sedan visar sig vara psykiskt sjuka och behöva en annan typ av boende och vård än vi kan erbjuda. Ofta känner lilla maggropen det direkt. Redan vid åsynen av dem. Vid första handslaget. Vid första rörelsen. Vid första ordet. Det här kommer inte att gå säger den, men vi säger ok vi provar och ser. Det händer att min maggrop sparkar till hårt och vill att jag ska yttra mig och säga nej, men säger ordinarie personal att vi provar så nickar jag och säger :-"Det gör vi" . Maggropen och alla känslor får helt enkelt kvävas. Och det går alltid. Kanske inte så smidigt? Kanske inte på bästa sätt? Långt därifrån, men i slutändan brukar inte någon ha lidit några avsevärda men i alla fall.

När kollegan och jag kom för att göra nattpass i går sparkade maggropen till - stenhårt. För första gången gick jag stick i stäv med beslutet och nekade benhårt till att ställa upp utan extra bemanning. Gick så långt att jag talade om att om vi inte ordnade extra bemanning så skulle jag gå hem och så kunde de hitta en ersättare för mig den natten.  Kollegans maggrop och min hade tydligen jämkat sig samman för hon backade mig fullt ut. Det blev extra bemanning och en lugn natt. Trodde vi. När morgonpasset kom ställdes saker och ting på sin spets och den huvudlinje jag förordat i går drevs igenom. Dock inte av mig, utan av morgonpasset.

Jag sa inte: -"Vad var det jag sa!". Har inget behov av att visa att vi hade rätt och de hade fel. Däremot noterar jag det för mig själv.  Kanske börjar jag lära mig att lyssna på maggropen/intuitionen? Det vore ju inte så dumt om jag kunde göra det och låta hjärnan pausa ibland. 


Se dig inte om

Jo, det blir några böcker lästa i sommar. Senast i raden, Karin Fossums "Se dig inte om". Baksidestexten säger: "En femtonårig flicka hittas död intill en skogstjärn. Hon är naken, men inte våldtagen, och någon har täckt över henne med en jacka. Kommissarie Konrad Sejer ställs inför ett svårlöst mysterium när han blir ansvarig för mordutredningen. Vem kan ha velat ta livet av Annie Holland, en helt vanlig flicka, omtyckt av alla? Är mördaren en främling eller någon som Annie kände väl? Vad döljer sig bakom de prydliga gardinerna i det fridfulla radhusområde där hon bodde? "

Se dig inte om! är en oerhört spännande kriminalroman av Karin Fossum - som har kallats Norges nya deckardrottning. Med psykologisk skärpa och en osviklig känsla för vardagslivets detaljer, målar hon en bild av ett samhälle där alla känner alla, men där mörka hemligheter gömmer sig under den lugna ytan."

Oerhört spännande säger de. Ja, jag kan bara hålla med. Oväntat slut och det tycker jag som ni vet om. Fina personskildringar. Bara att läsa!

Ljusterö

I går fick vi äntligen, äntligen, äntligen en dag tillsammans. Och strålande sol var det. Varmt och härligt. Vi gjorde en utflykt till Ljusterö och Vera och hennes mamma. Svensk sommar blir inte underbarare, vackrare än så här. Inte ens de fem fästingar som försökte invadera mig och hunden kunde förta känslan av innerlig lycka. Ordet är uttjatat men en sådan här dag är verkligen livskvalité för mig.


Vera och hennes mamma.


Körsbär. Mmmm!


Lilla Besten surnade till när vi ägnade oss mer åt Vera än åt henne och satte
igång att gala som en tupp. Hallååååå, se miiiiig! Kuckelikuuuuuu!


Vera och Mr H.


Skorna var kluriga att få på. Bra med hjälp från Mr H.


Välling innan sovstunden.


Hon lade en Bamsetidning på golvet så hon skulle komma upp och se
bättre över bordskanten.



Lilla Besten får syn på något gott.


Hon är bra mattig hunden. Mycket tid tillbingades i mattes famn.
Det måste vi vänja henne av med.

Tom mage

Varannan dag den här sommaren har jag trott att Lilla Besten är dräktig. Varannan dag har jag trott att hon inte är det. Jodå, hon visar tecken, men det är samma tecken som när hon är skendräktig, så hur ska man veta? Idag skulle hon gå in i vecka sju och därmed ha två veckor kvar av dräktigheten och hon borde definitivt vara tjockare. Men, hon är smalare än någonsin. Jag tror inte att det finns några valpar i hennes mage. Gav mig ut på nätet i går för att söka information. Har tidigare bara sökt på svenska sidor. Där finns väldigt lite användbar information. Gav mig nu ut och letade på engelska sidor. På en av sidorna står det att under parningen kommer sperman innan de fastnar. Sant? I så fall är hon definitivt inte dräktig.
Så, modern och Mr H, ni som tycker det här var ett vansinnigt företag ni kan nu dra en lättnadens suck.

När djävulen håller ljuset

Hade nog inte tänkt läsa fler böcker av Karin Fossum men i rännilen av böcker som Mr H lagt från ytterdörren till sovrummet fanns två av henne. Den ena "När djävulen håller ljuset" har jag för mig att Sara rekommenderade vid något tillfälle så den började jag med. Låg i värmen i broderns trädgård i går och åt hallon direkt från busken medan Lilla Besten låg i skuggan bredvid och tuggade på sitt märgben. Kan inte säga att det gick någon nöd på oss. Skönt att solen behagar lysa starkt just en av de dagar jag är ledig. Idag, söndag, har jag gjort likadant skillnaden är bara att boken var en annan (Rapport kommer vid annat tillfälle) och att vi förtjänade att lata oss eftersom dagen började med en långpromenad med taxmamman och taxpappan och deras tre små pojkar. Den fjärde pojken har fått gå till körsbärsdalen. Det känns ledsamt.

"När djävulen håller ljuset" är bra. Mer och mer tycks jag dras till böcker som inte är klassiska deckare utan etiska dilemman, besvärliga historier som folk hamnar i utan sin egen förskyllan. Konrad Sejer och hans kollega Skarre är snubblande nära att hitta Andreas, 18-år, som försvunnit. När de väl hittar honom är det för sent. Då försvinner också hans bästa vän. Vad har hänt med honom?

Hur Andreas försvinner och hur han lever tills han dör och hur han dör är den röda tråden i boken. Men, lika mycket handlar den om hur ett litet felsteg med foten vänder upp och ner på livet och hur någon kan bli mördare utan att vilja. Blir man bara mördare om man är psykiskt sjuk? Och är det fler som mördats?


Matproblem

När det är så varmt ute som det var igår har vi matproblem här hemma. Kandidaten skulle gärna äta en sallad eller något "lättare", någonting kallt. Mr H anser dock att riktig mat är någon variant av kött och potatis eller möjligen kyckling och ris.  Det fick bli en kompromiss. En pastarätt från nätet.

Snabb pastasås med kallrökt lax:

Ger 4 portioner.

Blanda ihop creme fraiche och senap i en kastrull och värm såsen på låg värme. Den får inte koka för då finns det risk för att såsen skär sig. Häll i citronsaften och smaka av såsen med salt och peppar.

Skiva laxen i strimlor.

Koka tagliatellen. Innan servering, blanda dillen i såsen, blanda såsen med pastan och lägg upp på tallrikar. Strö den kallrökta laxen över pastan. Dekorera med hyvlad parmesanost och plockad dill.


Kandidatens sommarliv

På film:
Vår hjältinna kommer hem, fräsch som en nyponros efter en fulländad dag på jobbet. På lunchen hann hon med ett amoröst möte (läs: hade toksex med den snygge kollegan). Hjältinnan har som vanligt haft en strålande dag. Hon känner sig full av energi. Det strålar om henne. Arbetet (som hon egentligen inte behöver eftersom hon har ärvt en förmögenhet) ger en oerhörd intellektuell stimulans och hon har löst problemen med elegans. Hjältinnan öppnar ytterdörren till sin sparsamt, lyxigt möblerade och spatiösa etagevåning, sparkar av sig pumpsen som doftar nyponros efter en hel dag i hjältinnans tjänst. Från dörren ringlar ett spår. Ett spår av rosenblad. De leder till sovrummet, upp i sängen och täcker precis de privata delarna av hennes manlige, vrålsnygga vän som bestämt sig för att tillbringa natten med henne. Efter timmar av älskog somnar de utmattade. Framåt lunch vaknar vår utsövda hjältinna och har fyra veckors semester framför sig. Älskaren kommer med "brunch" på sängen och mer ömhet.
Ack, vilken romantik!

I verkligheten:
Vår kandidat kommer hem, genomsvett efter att ha släpat möbler på jobbet. Lunch hann hon inte med, det blev samtal med kollegan om hur man skulle lösa de djupa problem som verksamheten brottas med för närvarande. Kandidaten har haft en slitig dag. Kandidaten är lack. Hon stinker. (Men hon måste arbeta, pengarna är på väg att ta alldeles slut) Arbetet kräver ingen hjärnverksamhet, däremot ren råstyrka för att hålla isär kvinnor som beskyller varandra för både samarbete med djävulen och trollkonster. Kandidaten öppnar ytterdörren till sin överfulla, varma lilla trea. Snubblar på hunden. Från dörren ringlar ett spår. Ett spår av pocketböcker. De leder till sovrummet, upp i sängen och där ligger en inbunden bok. Mr H sitter vid datorn. Han kommer och lägger sig bakom hennes rygg en minut. Det blir svettigt. Han rullar över till sin säng. Utmattade somnar de hand i hand. Alldeles för tidigt vaknar vår kandidat och tänker vilken tur att jag inte tog ett extrapass idag med, nu är jag ledig tre dagar. Kandidaten är svettig på ryggen. Den pälsbeklädda fyrfotingen ligger och trycker mot kandidatens rygg. Sambon är sedan flera timmar på jobbet, han gick upp klockan fyra. Ska jobba tretton timmar.
Ack, vilket liv!

Sist jag ...

Sist jag jobbade natt var det extremt lugnt. Så jag ställde mig och bakade. Kalljästa frukostbullar, som fick jäsa i kylskåpet över natten. Snodde receptet på www.ica.se. Följde det inte slaviskt utan slängde i lite pomeransskal som kryddning och tog grövre mjöl. Sista omgången jäste lite dåligt. Gissningsvis var mjölet för grovt och tungt. Någonting att komma ihåg om ni ska prova! Det var fantastiskt gott att få nybakat bröd till morgonrapporten.

Receptet, för den som vill prova (10 st):
1/4 pkt jäst
2 dl kallt vatten
1 msk olja
1 dl grovt rågmjöl
4-5 dl vetemjöl, gärna special
sesamfrön till garnering

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Rör ut i lite av det kalla vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, rågmjöl och vetemjöl. Arbeta till en smidig deg för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i 10 bitar, Forma till avlånga, släta bullar och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Täck plåten med bakduk och ställ i kylskåpet över natten.

Sätt ugnen på 250 grader. Ta fram plåten och låt den stå framme medan ugnen värms. Pensla bullarna med kallt vatten och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna på galler.

Stieg Larsson - Luftslottet som sprängdes

Jaha, då har jag slukat tredje och sista delen i millenniumserien. Faktiskt beklagligt att det inte blir fler. I den här boken dök Torbjörn Fälldin upp som gubben i lådan. Och vad jag tycker om det vet ni redan. Precis som de andra två delarna läste jag i ett sträck. Maniskt, påstår Mr H. Ska han säga, som kan tillbringa hur mycket tid som helst i garaget. Jaja, jag tycker att den här tredje boken i serien var bra. Fast första boken är fortfarande bäst.

I den här delen får vi veta vad som händer med Lisbeth efter att hon räddats sedan hon blivit levande begravd och skjuten i huvudet. Självklart överlever hon och till sist segrar rättvisan. Otäck intrig tycker jag, eftersom den nog inte ligger speciellt långt från vad som kan hända i verkligheten. Och jag kan inte låta bli att undra om det finns bitar i boken som verkligen hänt.

Årtionden för sent

Mode har aldrig varit min grej. Varken vad det gäller kläder eller heminredning. Nu, kanske tio år efter att det var högsta mode har jag kommit på att vad vårt nya kök behöver är en magnetisk kryddtavla. Vet ni vad jag menar? En stålfärgad tavla som är magnetisk och där man kan trycka dit kryddburkar i särskilda hållare med magneter. Mitt problem är att jag inte har en susning om var man hittar en sådan. Magnetiska tavlor finns på IKEA. Men var hittar man hållare för kryddburkarna? Vore innerligt tacksam för tips.

Stieg Larsson - Flickan som lekte med elden

Sommarläsningen fortsätter. Den här gången med del två av Stieg Larssons Millenniumserie.
Nu har mästerdetektiven Blomkvist och aspbergerflickan, Salander, med det fotografiska minnet tagit sig an en traffickinghärva. Fast inte tillsammans. Lisbeth Salander har kommit fram till att hon är kär i mästerdetektiven och bryter all kontakt. Ändå förstår de fortfarande varandra alldeles utmärkt och med en nästan telepatisk kommunikation löser de fallet tillsammans. Långt innan det avslöjas i boken har man förstått vem Salanders far är och också på ett ungefär vad som hände då för länge sedan när Lisbeth bara var tretton - det som hon kallar Allt Det Onda. Spänningen är därför inte lika hög som i del ett. Men god nog att rekommendera andra att läsa ändå.

Det som stör mig mest är när man blandar in verkliga personer i fiktiva berättelser och i den här boken dyker Paolo Roberto upp. Varför? Är det för att författaren personligen vill ge en rättvis bild av killen och "återupprätta" hans anseende i allmänhetens ögon? Eller är det för att lättare kunna beskriva vilken överjävlig typ den blonda jätten är? Vad syftet än är stör det mig. Men inte så mycket att jag lägger ner boken. Trots allt läste jag den med behållning.

Vad är en tand värd? ... eller här ska tjänas pengar

Följande konversation utspelade sig idag vid broderns och svägerskans fikabord. Svägerskan och faster Kandidaten skrattade gott under samtalet:

Lillstumpa (LS): -"Titta faster, min tand är lös."
Svägerskan (S): -"Vicka riktigt mycket så behöver du inte ta med den på semestern."
Faster (F): -"Lägg tanden i ett glas så kommer tandfen."
LS: -"Det finns ingen tandfe. Det är mamma och pappa"

 ..så samtalade vi en stund om tandfens och mammas och pappas roll i det hela. Uppenbart är att när man är sex år tror man inte längre på tandfen ... sedan kom det:

LS: -" ..och förresten vill jag ha en tjugolapp istället".
F: -"Men, det kan man ju inte lägga i ett glas med vatten."
LS: -" Då lägger jag det under kudden istället och får en hundralapp."

Varpå faster och svägerskan skrattade så vi tjöt. (Not till faster själv: Argumentera inte med en sexåring. Deras logik är av en helt annan sort än vuxnas). Mellan skrattattackerna försökte vi argumentera med LS att en tand inte är värd mer än en guldtia. Att faster bara fick en krona för tänderna när hon var liten var inget argument som bet. LS förhandlade och förhandlade. Hon sänkte sitt bud från 00 till 50, från 50 till 20. Men sedan var det tvärstopp. Har en känsla av att ungen om några dagar hittar en tjuga under kudden.

Inte meningen

Helgens pass skulle vara sista rycket på jobbet. Bara några ströpass då och då framöver inplanerade. Och även om det vanligen inte är så slitigt på jobbet kändes det skönt att få koppla av efter en slitig, konstig helg på jobbet. Nu ringde de. Två pass till den här veckan planerades in. Det blir: jobba sex dagar, ledig en, jobba åtta dagar. Det får gå. Ju mer jobb i sommar, desto mindre behöver jag jobba i höst när skolan fyller hela dagarna.


Slit

Har gjort mitt utan tvekan tuffaste arbetspass på extrajobbet hittills. Har fått slita.

barometern.se

Han har en poäng:

http://www.barometern.se/ledare/kanner-du-dig-krankt-pilutta-dig(747281).gm



Populärt i våra dagar är att bli kränkt. Somliga upplever sig kränkta av att det finns andra åsikter. Andra känner sig kränkta för att de inte får sitt behov av uppmärksamhet. Och en grupp personer tycker sig vara kränkta å någon annans vägnar. För säkerhets skull.


Lagens definition av kränkt har inget med upplevelse att göra. Där är det istället frågan om handlingen i sig kan anses som kränkande - oavsett hur den som är föremål för kränkningen upplever det. Begreppet kränkt finns och är betydelsefullt, men håller på att mista sin udd.


Häromdagen rapporterade tidningen om hur campinggäster blivit upprörda över att den israeliska flaggan varit hissad på campingen, bland andra nationalflaggor. Förutom att det är löjligt i sig, att bli upprörd över en erkänd nations flagga, är det ett typexempel på hur människor tror sig vara kränkta. Ett mer urvattnat ord är svårt att hitta.


Hela den nutida idén om kränkning tycks bygga på en osund självcentrering, där endast jaget och de egna perspektiven kan tolereras och förstås. Andra perspektiv än de egna accepteras inte och försök att förstå hur någon annan tänker görs inte. När något i omvärlden går mot de egna perspektiven är det lättast att låta bli att ta diskussionen i sakfrågan och istället slå ifrån sig med orden - jag är kränkt.


Ordet kränkt kan ofta bytas ut mot ordet sårad, eftersom det brukar vara det som egentligen avses. Betydelseskillnaden mellan dessa två ord är tydlig. Den som känner sig sårad har också tillerkänt att den har ett känslomässigt ansvar för den uppkomna situationen - den sårade kan förstå att det sårande inte var avsiktligt. Den omsorgen om en annan människa visar sällan den kränkte, som helt lägger över skulden på den som för stunden verkar kränka. Därigenom kommer den kränkte själv undan.


Detta kan fungera i det lilla, men i ett samhälle fungerar inte det sättet att resonera. Samhället består av individer, men bygger samtidigt på att dessa individer kan samverka och förstå varandra. Om samtalet upphör för att personer upplever sig kränkta av att andra människor har andra åsikter. Då är samhället ute och famlar.

Då någon säger - nu känner jag mig kränkt - är det som att nödbromsen i samtalet rycks. Samtalets tak är nått och kan därför inte fortsätta. Mycket i denna röra av upplevda kränkningar påminner om en Astrid Lindgren-berättelse. Det är som då Madicken och hennes syster Elisabet diskuterar med varandra, måhända retsamt, och samtalet når sitt tak. Den andra står svarslös. Kvar finns bara att triumfatoriskt ropa: pilutta dig!


Så det devalverade uttrycket, jag är kränkt, kan rätteligen bemötas med ett - pilutta dig.

Dementi

För att rädda Lilla Bestens vanärade rykte kommer härmed en dementi. Jag har inte varit sanningsenlig och måste be Lilla Besten om ursäkt för den desinformation jag spridit om hennes lilla pälsbeklädda kropp. Hon äter visst torrfoder. Det är bara dukningen det varit fel på. I matskål kan man till nöds äta korv och rått ägg, men inte torrfoder. Torrfoder ska vara roligt att äta. Men matte har ju envisats med att inte använda foderbollen de senaste veckorna. Hur matte tänkt, om hon nu tänkt över huvud taget, är helt obegripligt för det borde ju var och en fatta att torrkulor kan bara ätas genom att man skickar iväg foderbollen med en väldig fart. Fort ska det gå så kulorna sprids över golvet, sedan kan man smaska i sig dem innan man sätter fart på foderbollen på nytt.

Åter igen. Matte beklagar den felaktiga information hon lagt ut på nätet. Lilla Besten är inte alls någon kräsen hund som måste äta korv till lunch och middag. Däremot är hon en fin fröken som kräver lite bordsskick och ordentlig dukning för att äta. Och för det kan man ju inte klandra henne.

Bästa hälsningar och många förlåt till Lilla Besten från
Klantarslet matte

Män som hatar kvinnor

Jobbar nästan varje dag nu. Många dagar i rad. Ändå känner jag mig extremt lat. Jobbet är inte så krävande och väl hemma gör jag absolut ingenting. Promenerar Besten när det behövs, men i övrigt ligger jag mest på rygg. Inga joggingturer. Inget Friskis och Svettis. Det sista med köket blir inte gjort. Inte heller städning är prioriterat (det är det iofs aldrig här).

I går var jag ledig. Läste sen eftermiddag och kväll och en bit in på natten. Tills jag såg dubbelt. Var bara tvungen att läsa ut boken. Jo, jag har sällat mig till den skara som läst Stieg Larssons "Män som hatar kvinnor" och hyllar den. Otroligt många sidor. Otroligt många ord. Många romaner skulle tjäna på att skäras ner, men katten vet om den här hade gjort det. I mina ögon var inte ett ord överflödigt, även om jag har i bakhuvudet att någon recensent skrivit att det var för mycket utfyllnad. Deckare i vanlig bemärkelse är det inte, men det gör inte boken sämre. Tvärtom.

Baksidestexten:
"Folk har alltid hemligheter.
Det handlar bara om att lista ut vilka.
Den 22 september 1966 försvinner sextonåriga Harriet Vanger spårlöst. Nästan fyrtio år senare får journalisten Mikael Blomkvist ett ovanligt uppdrag. Han kontaktas av industriledaren Henrik Vanger som vill att han ska skriva släkten Vangers historia. Släktkrönikan är dock bara en täckmantel för det verkliga uppdraget; att ta reda på vad som egentligen hände med Harriet. Mikael, som nyligen blivit åtalad och fälld för förtal, känner att han behöver ta en paus från sitt jobb på tidskriften Millennium och åtar sig jobbet. Han får hjälp av den unga, struliga datahackern Lisbeth Salander. Tillsammans börjar det omaka paret gräva i familjen Vangers förflutna och möter en mörkare och blodigare historia än vad de någonsin kunnat föreställa sig."

Ruskigt bra bok. Personporträtten är förnämliga. Storyn är bra. Storyn är trolig. I alla fall fram till upplösningen som känns bisarr och lite "too much". Ändå absolut en rekommendabel bok. Vad Larsson menar med citaten om kvinnovåld som inleder varje kapitel har jag svårt att förstå. Som ett inlägg i debatten om våld mot kvinnor har jag svårt att se boken. Kopplingen mellan citaten och boken är ganska lös. Ingen debattbok. Ren och skär underhållning är det i mina ögon.


Språklek - också jag

Det kom en utmaning från bästa doktor Skylla:

Språklek:
1. Räck ut handen efter den närmsta boken.
2. Slå upp sidan 123.
3. Finn den femte meningen på sidan.
Lägg ut denna och de två följande meningarna på bloggen.
5. Kommentera citatet.
6. Sänd utmaningen vidare till fem andra personer och kreditera den som utmanade dig.

"Det här är suveränt! Vi ska nu ta de korrigeringar vi nyss gjorde på ett foto och applicera dessa på ett antal likartade foton. Försäkra dig först om att du har klickat på det foto som är korrigerat (som här i figuren). "

Det handen nådde var "Adobe Photoshop Lightroom, med nyheterna i version 1.1 för digitalfotografer". Näe, inte min bok. Vår fasta dator står på det vi kallar Mr H:s skrivbord. Mitt är mindre och oftast belamrat med pluggböcker eller scrapbookprylar. Alltså var den första bok jag fick tag på hans. Och egentligen var det inte den citerade utan "Brev till samhället" som jag plockade upp först. Men den eländes boken har ingen sidnumrering så den ignorerade jag.

Hittills i mitt liv har jag konsekvent brutit alla kedjebrev och liknande. Så jag håller väl fast vid principen och utmanar inte vidare. Fast skulle du känna dig manad, skriv gärna en kommentar så ska jag slinka in på din sida och titta.

Kalabalik

De säger att en olycka händer så lätt. Skulle bara ta en kort tur runt kvarteret med Besten på söndageftermiddagen. Plötsligt har hon någonting i munnen, knycker på nacken och slänger iväg det. Det var en liten igelkottunge. Jag lade den försiktigt åt sidan med hjälp av några pinnar. Gick  hem med odjuret, kollade hennes mun. Blodet kom inte från henne. Puh! Ringde veterinären. Inget svar. Säkert var hon ute och jourade. Ringde Ultuna. Fick numret till viltjouren och alldeles för detaljerade instruktioner om hur man bryter nacken på en liten kottunge.

Ringde viltjouren, tog en kartong och en mjuk handduk för att gå och titta till kotten. Den var illa skadad. Taggar och hud var borta. Ända ner till muskelfascian, på säkert 15 % av kroppen. En ångestfylld halvtimma följde. Viltjouren skällde ut mig för att jag inte burit hem kotten direkt. I vad undrar jag? Skulle jag ha stoppat den i BH:n? Klädd i jobbkläder var min utrustning inte till någon nytta.

Sedan "försvann" viltjouren ur etern en god stund. Ingen att få råd av. Försökte med hjälp av mina medicinska kunskap lista ut vad den stora skadan innebar för en liten, liten kottunge. Kom fram till att det nog inte fanns en chans att den skulle klara sig. Bättre att förkorta lidandet. Kunde inte själv. Mr H kunde inte heller. Dessa små tassar och den lilla ljuvliga nosen kunde jag bara inte avsluta. Med tårar i ögonen tog vi kotten till Ultuna för att de skulle få utföra det smutsiga hantverket.

Det gör så ont. Mer ont än det förnuftsmässigt borde göra. Jag vet att det var en olycka. Kunde inte ha förhindrat den. Enda sättet är att hunden alltid går fot, inte en koppellängd åt sidan, inte in under buskar. Men, herre jösses vilken ångest jag har för att den lilla kotten fick avsluta livet tidigare än den borde ha gjort det.


Sego

Nu för tiden går det långsamt för Lilla Besten att äta. Maten måste ju gu´bevars silas genom tänderna så inget torrfoder slinker ner. Korvbitarna hittar hon alltid och hon kan suga lite på fodret så hon får i sig ägget som matte blandat ner i maten, men foderkulorna spottar hon ut i mungipan.

Bara hälften kvar ....

Med dagens arbetspass har jag gjort hälften av passen den här sommaren. 22 stycken blir det. Låter lite, men betänker man att de flesta är 26-timmars pass så blir det ändå en hel del arbetat under lovet. 

Det är så roligt på jobbet. Får höra fina ord om mig som person och mitt arbete av kollegorna. Det suger jag i mig. Alldeles törstig efter fina ord nu. Aldrig har jag behövt det så väl. Passen går fort, fort. Känner att jag gör nytta. Nej, det är inte drömyrket, men jag känner att jag gör gott. Att jag passar in. Att jag hör dit. Och det är alldeles underbart att känna att man hör hemma någonstans. Det är så roligt att ha kollegor att utbyta tankar och idéer med. Att hitta lösningar. Att driva saker och ta ansvar. I fyra år har jag befunnit mig på ett ställe där jag närmast är att beskriva som en marsmänniska. Är annorlunda. Hör inte dit. Jag saknar att inte höra hemma någonstans.
 
Klarar jag ett och ett halvt år till i skolan? Eller utplånar jag mig själv om jag fortsätter? Att börja plugga igen var att ta många steg tillbaka i utvecklingen. Ser på mina kursare som tycker det är häftigt. Ser hur de utvecklas och växer. Det är rätt för dem. Allt medan jag krymper och min själ, min hjärna, mitt självförtroende minskar. Min utveckling går inte framåt. Jo, jag får mer kunskap, men växer inte som människa. Det är så mycket "been there, done that" över det hela och det värsta är att förra gången gjordes det bättre. Det gäller nog att komma fram till någon form av beslut om framtiden i sommar. Nu kan jag inte gnälla längre och bara sitta passiv. Aktiva beslut krävs.

Pojke försvunnen

For direkt från jobbet till tant doktorn i Stockholm. Hade gott om tid. Eftersom det är länge sedan det svarta bältet i shopping avyttrades satte jag mig istället i väntan på doktorn med en bok i en av småparkerna på Söder. (Nu för tiden har jag svårt att hitta på någonting tråkigare än att shoppa - det är mycket länge sedan jag shoppade mig lycklig) . Det blev ett avsteg från "kurslitteraturen" och istället "Pojke försvunnen" av Anna Jansson. Inte lika bra som främmande fågel, men ändå läsvärd. Upplösningen var en helt annan än den jag tänkt mig. I vanliga fall brukar jag vara säker på vem som "gjort det" innan författaren talar om det. Men inte nu. Det ger pluspoäng.

Frågorna i boken är många. Har Andreas och Amandas mamma Münchhausen by proxy? Dog Andreas storebror Patrik verkligen drunkningsdöden? Vad har hänt med de två nioåringarnas försvinnande, Andreas och Andrej? Hänger de ihop? Tog Andreas pappa livet av sig? Vem är Amandas pappa? Och vad har Oscar och Petter egentligen gjort?

Och jo, besöket hos tant doktorn var snabbt avklarat. Eller egentligen inte. Nästa patient fick nog kortare tid än tänkt. Hrm, mitt fel. Jag gillar min doktor. Vi pratade mycket. Mer om mina studier och framtidsplaner än själva sjukdomen. Men den behövde inte diskuteras. Alla värden var finfina och jag fick klart godkänt. Så för en gångs skull kom sjukdomen i skymundan. Skönt! Jag är less på den som det är.

Det kunde varit värre

Det finns de som har det betydligt värre. Men faktum är att mina hälsenor påverkar livskvaliteten väldigt mycket just nu. Skulle vilja skrika och skälla på någon. Att ha konstant ont och vara stel är inte roligt, att vakna av smärta är inte heller kul. Men, det kunde ha varit värre. Jag vet det. Till råga på allt är det mitt eget fel.

* Jag har gått i olika platta sommarskor i över en månads tid. Jag vet ju att det är döden för hälsenorna.
* Jag har inte stretchat efter mina promenader med Besten. Jag vet ju att det är döden för hälsenorna.

Suck! Att det ska vara så motigt att göra det som är rätt. Fast man har kunskapen. Det enda nyttiga med det hela är att jag tänker att jag förstår att rökare inte bara kan sluta, missbrukare inte bara kan lägga av. Jojo, jag inser att steget från hälsenebehandling till missbruk är långt, men nu råkar min hjärna göra den kopplingen och lär man sig något på kuppen så må det väl vara hänt ...

Kräk

Lilla Besten har kräkts idag. Två gånger. Galla. Någonting annat går inte att få upp när man matvägrat i tre dygn. Hon vinner. Jag har varit och köpt hot dogs och ägg att blanda ner i torrfodret.

Själv kan jag också tänka mig att kräkas en smula. Vänjer man sig någonsin vid progressiva glas? Det är gungfly. Hela havet stormar. Tivoli, Grönan och Liseberg.

Hinderbana

Lägenheten har under senaste veckan gått under namnet Hinderbanan. Dagen, eller snarare månaden, med stort K som i köksprojekt har nämligen infallit. Jag kände mig som pojken med guldbyxorna när grunka efter grunka bars ut från köket och resten av lägenheten fylldes med porslin och köksmaskiner. Senaste veckan har vi gått (eller nja, klättrat) runt i lägenheten och med förvåning i rösten tittat på varandra och sagt: "Rymdes allt det här i köket".

Känslan av hinderbana förstärktes av att jag skaffat mig nya glasögon. Progressiva. Ja, jag har kommit i den åldern! Det behöver vi inte orda mer om nu. Att klättra över porslin samtidigt som marken gungar har varit en intressant upplevelse, även om jag knappast gör om det frivilligt i första taget.

Senaste månaden har jag varit på väg att avbeställa alltihop flera gånger. Det gick så himla fort vid beställningen. Tänkte gjorde jag inte. Men, all oro var i onödan. Hantverkaren de skickade för att montera rubbet var bra, även om han muttrade lite över valet av kakel. Marmorkross (mosaik). Nu sitter nya bänkskivor, luckor, kakel och golv på plats. Och det blev så fint. Lite lantkökskänsla.

Nu ska bara allt elände in igen. Eller inte riktigt allt. Det blir fyra högar. En till köket. En till källaren. En till soptunnan. En till behövande kompis.

Peppar, peppar! Det har gått förvånansvärt smidigt. Nu gäller det bara att den sista målarstrykningen, nya lister, ny belysning och lite annat småpyssel faktiskt blir gjort. Gärna någon gång snart och inte i framtiden när vi bestämmer oss för att flytta härifrån.

Svårast med det här projektet verkar bli att hitta köksbord. Vita möbler är inte min grej, men i det här köket är det nog det enda som kommer att fungera. Gårdagen tillbringades i stadens möbelvaruhus. Vita möbler verkar vara totalt ute, i alla fall om man har kök modell dockskåp. Stora, vita typ konferensbord fanns. Men ingenting som går in i vårt kök. Några tips?

Hemma i min säng


Inte ens husse kunde motstå Lilla Bestens charm längre. En stund innan vi somnar får hon komma upp till oss i sängen och umgås med flocken. Nattetid väljer hon själv sovplats - husses och mattes säng är dock förbjudet område. På morgonen, när hon tycker det är dags för oss att vakna, hoppar hon numera själv resolut upp i sängen, slickar husse i örat, matte i mungipan och lägger sig sedan kloss intill matte.
Nu tror vi att hon fått loppor (dock inte från oss)! Fullskalig ironi!

Musselstranden

"Från ett smutsigt barnhem i Indien anländer Maja till sommarhuset i Bohuslän. Året är 1969, en tid full av optimism och framtidstro. Hennes adoptivfamilj är idealisk; föräldrarna är kulturkändisar, farfar professor, syskonen begåvade och självständiga.

Men Maja är en gåta. Trots kärlek och uppmuntran förblir hon stum och otillgänglig.

När Maja är fyra år följer hon med sina tonårssyskon för att tälta i havsbandet. Under natten försvinner hon spårlöst. Sex veckor senare finner man henne vid Musselstranden, långt från den lilla ö där hon försvann.

Ulrika, kamrat till Majas adoptivsyster, följer händelserna på nära håll. Som vuxen grubblar hon fortfarande över Majas försvinnande. Hon beger sig på nytt till Musselstranden och gör ett märkligt fynd.

Som en mörk skugga i bakgrunden finns en annan ung kvinna, Kristina, som skapar sina egna bilder, sin verklighet av vad hon finner vid havet. Kanske har hon en ovanlig förmåga att se samband i det till synes oförenliga."

Äntligen en bok som jag tyckte riktigt, riktigt mycket om. En enkel berättelse som kändes trolig. Så himla mycket om psykoser var det inte, nästan mer om aspbergers. Men faktum är att det räckte gott så. Man förstod att folk mådde dåligt, men författaren vältrade sig inte i det.  Skönt med en bok som jag faktiskt begrep rakt igenom, det kan jag ju inte ens med bästa vilja påstå att jag gjorde med Inferno, Dubbelgångaren eller En dåres anteckningar. Musselstranden däremot var fullt förståelig och kan rekommenderas också utifrån andra aspekter.

Skimmer

Göran Tunström hade jag nog aldrig tänkt mig att jag skulle läsa, men nu stod ju hans "Skimmer" på listan över rekommenderad litteratur till psykkursen. Jag läste. Och inte ångrar jag det, inte. Boken handlar om Pétur, islänning. Hans uppväxt och senare breven från hans far. Brev som fadern skriver efter deras brytning när Pétur själv är i Paris. De försonas strax innan fadern dör. Det är en härlig bok. Underbara små historier om en säregen uppväxt. Ganska händelselöst, egentligen, men ändå så rart alltihop. Faktiskt en bok att rekommendera.

Baksidestexten på den här boken säger en hel del, som omväxling:
"Pétur är avlad på sluttningen av en isländsk vulkan. Hans far, Halldór, tar hand om honom efter födelsen. Halldór är jämnårig med republiken och känd över hela nationen som radioman och uppläsare avden dagliga fiskhamnsrapporten. Som liten sitter Pétur i deras lägenhet på Skaldástigur i Reykjavik, ensam och blick stilla, för att far därborta i radion skall få arbetsro. Och efter timmar av väntan kommer Rösten.

Andra dagar är hemmet fullt, ministrar och sköna kvinnor njuter av Halldórs matlagningskonst, fiolen tas ner från väggen och det spelas kammarmusik. Och i den blå kvädarstunden berättas det historier.

Pétur bär dessa sagor med sig när han som vuxen drar ut i världen. I Paris prövar han lyckan som affärsman, sedermera som ambassadör och äkta man - tack vare en felriktad fotboll. Hemifrån Island skriver Halldór brev till Petúr; obesvarade brev fulla av allvar, ensamhet och kärlek till livet, brev som mitt i den vindlande, flerstämmiga skröna som Skimmer är, genljuder av den klaraste musik. "Du förstår", skriver Halldór, "vilken saknadens gigantiska affär livet är." Skimmer handlar om saknad, om att ta avsked av livet, men också om all den humor och värme, om alla tragikomiska tillkortakommanden som tillvaron rymmer".

Dubbelgångaren

Jag vet inte, jag. Har läst Dostojevskijs Dubbelgångaren. Minst sagt en förvirrande bok. Kanske är det så det måste vara när en psykos beskrivs? Historien är snurrig. Herr Goljadkin, titulärråd, gör bort sig socialt vid ett födelsedagskalas dit han kommer objuden. Plötsligt dyker en dubbelgångare upp. Eller är det en del av honom? Hans yngre jag? Förvirringen är total eftersom han i boken frågar andra om personen och får svar som om dubbelgångaren verkligen finns. De har sett honom. Eller tror de att han pratar om sig själv i tredje person. Det är ett virrvarr av personer, som i mina ögon alla heter likadant - ryska namn.

Kan man lite mer än jag om Dostojevski och mer om hans studier i det mänskliga psyket blir boken möjligen mer begriplig. Ärligt talat hade jag kunnat vara utan den här boken, i mitt tycke var den nätt och jämt ok. Den gick att ta sig igenom.  Språket trivdes jag bättre med än i Strindbergs Inferno.( Frågan är om den äran tillfaller Dostojevskij eller översättaren?)

Ger er baksidestexten:
"Titulärrådet herr Goljadkin, som bor ensam med sin betjänt i en liten lägenhet i Sankt Petersburg, upptäcker en dag till sin förfäran att han har en dubbelgångare, en person som är på pricken lik honom och till och med bär hans namn!
Ännu mer bestört blir han när det visar sig att denne falske Goljadkin har fått anställning i samma ämbetsverk och på ett utstuderat lismande vis har gjort sig till vän med hans kollegor och baktalar honom å det grövsta - allt med den uppenbara avsikten att manövrera ut honom, att förgöra honom.
Till och med den sköna Klara Olsufjevna, dotter till en av ämbetsverkets tidigare chefer, som den äkte Goljadkin länge varit förälskad i men inte vågat närma sig, blir indragen i den falske Goljadkins ränker och intriger."

Stilla dagar på floden.

På listan med rekommenderad kurslitteratur dök det upp en, för mig, ny författare: Sture Dahlström. På baksidan av boken står det "... Han har med all rätt kallats vår ende beatförfattare". Också termen beatförfattare var helt ny för mig. Bara att läsa och lista ut vad det är tänkte jag.

Nog är det väl personlighetsklyvning och psykos det handlar om? (Heter det förresten personlighetsklyvning? Ja, det får jag väl reda på när psykkursen börjar). Så mycket logik finns det inte i boken. Jag tycker inte om fullständiga nonsensböcker och nonsensbok vill jag med bestämdhet säga att det här är. Ändå gillar jag den. Så mycket att jag med glädje skulle prova någon annan Dahlströmbok.

Bokens baksida säger allt om handlingen och ändå ingenting:
"Erik Svenningson fryser. Kylan kryper upp genom kroppen och täcker honom snart med ett decimetertjockt pansar av is. Läkarvetenskapen står maktlös. Är det en genetisk smitta från de djurhudsklädda förfäderna från istidens dagar? Det finns bara en utväg för att rädda honom och den leder till sydamerika, till solen och livsglädjen. Här återfinner vi Svenningson, nu som skeppare på en hjulångare som sakta stävar uppför Amazonfloden. Ombord finns en brokig samling passagerare, bland andra mestisflickan Muraja; dödgrävaren Don Manuel, kallad Don Muerte; professor Silberman och hans vackra dotter Sarah; samt Den fjättrade i lastrummet, som under resans förlopp alltmer börjar förete oförklarliga likhter med Svenningson själv."

En dåres anteckningar

En dåres anteckningar. Man skulle ju kunna tro att det är mitt bloggande det handlar om. Men icke så, inte denna gång i alla fall. Fortsätter nämligen att beta av den sk kurslitteraturen. Senast att betas av var Nikolaj Gogols "En dåres anteckningar". En kort, kort berättelse. Ingenting jag såg fram emot att läsa. De gamla ryska "gubbarna" har jag dragit mig för att läsa. Försökte någon gång när jag var yngre, men gav upp innan jag kommit halvvägs. Var det brott och straff den gången?

Nåväl, huvudpersonen börjar som departementstjänsteman och slutar som kung av Spanien. Tyvärr är det väl bara han som inser att han är kung av Spanien eftersom han blir insrpärrad på slutet. Däremellan pratar han med hundar, träffar hundar som skriver brev och gör själv gör han bort sig hos chefens dotter.

Det är en säregen berättelse. Knäpp! Och ändå logisk. Till min förvåning insåg jag efter bara några sidor att jag faktiskt gillar den. Det finns ett "flyt" i språket och historian roar, så knäpp den är. Några rader får mig att flina till. Vad sägs om:

"I dag är det en klang- och jubeldag! Spanien har en kung! Han har kommit till rätta. Denne kung är jag. Det var först idag som jag fick reda på det. Sanningen att säga, slog det mig plötsligt som en blixt"

"Så är jag då i Spanien, och detta skedde så fort, att jag knappt lade märke till det. I morse kom de spanska deputerade till mig, och jag satte mig i en vagn tillsammans med dem. Den osedvanliga hastigheten föreföll mig besynnerlig. Vi åkte så raskt att vi efter en halvtimme redan var vid spanska gränsen. ... Ett besynnerligt land, Spanien: när vi kom in i det första rummet, såg jag en mängd människor med rakade huvuden. Jag gissade dock, att de måste vara antingen grander eller soldater, eftersom de rakar huvudet. Rikskanslern ledde mig vid armen: hans sätt föreföll mig ytterst besynnerligt; han knuffade in mig i ett litet rum och sade: "Sätt dig här, och om du kallar dig Ferdinand igen, ska jag allt bulta den lusten ur dig"."

"Jag kan än idag inte förstå, vad Spanien är för slags land. De folkliga sedvänjorna, och hovetiketten är mycket säregna. Jag förstår inte, förstår bestämt ingenting. I dag rakade man huvvudet på mig, trots att jag skrek för full hals att jag inte ville bli munk. Men jag minns inte ens längre vad jag kände när man började droppa kallt vatten på mitt huvud."