Orientalisk laxfilé - 4 portioner

Helt ok recept.

Ingredienser:
700-800 g laxfilé med skinn
1 tsk salt
1 msk majsolja
2 vitlöksklyftor, finhackad
1 röd paprika, strimlad
2 morötter, strimlade
1 bit rotselleri, strimlad
2 purjolökar, strimlade
1 burk avrunna böngroddar, ca 400 g
2 msk sesamfrö, rostade
2 msk solrosolja
2 msk riven, färsk ingefära
4-5 msk soja

Gör så här:
Fjälla laxen och skär den i fyra jämnstora bitar, salta dem lätt. Värm majsoljan i en stekpanna, helst av teflon. Stek laxen med skinnsidan ner på svag värme tills den är nätt och jämt färdig, 15-20min. Hetta upp solrosoljan i woken, fräs vitlök, ingefära någon minut. Lägg sedan i alla grönsakerna och fräs ytterligare en minut under omrörning. Rör i soja och sesamfrö och koka upp. Fördela grlönsakerna på fyra tallrikar och lägg på laxbitarna. Servera med ris, gärna vildris.

Tips! Ingefära är en krydda ofta använd i wokmatlagning. Färsk ingefära är friskare och fylligar i smaken än torkad. Från Indonesien kommer den mildare släktingen galangal.
Solrosolja har en mild och neutral smak, prova gärna att byta ut den mot olivolja, som med sin fruktiga arom ger laxen ännu en smaknyans.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0