Havrescones - 8 bitar

Goda scones. Receptet från tasteline.

Tillagning:
2,5 dl havregryn
2,5 dl vetemjöl
1 krm salt
2 tsk bakpulver
0,5 dl flytande margarin
2 dl mjölk eller filmjölk


Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda mjöl, gryn, salt och bakpulver. Tillsätt margarinet och blanda till en grynig massa. Rör ner mjölk eller fil. (Jag brukar blanda i ytterligare lite mjöl och havregryn för att få önskad konsistens). Dela degen i två delar och lägg på bakplåtspapper.
Platta med mjölad hand ut varje del till en rund kaka, ca 15 cm i diameter. Skåra varje kaka korsvis i 4 delar. Grädda ca 10 minuter. Servera bums!

Pizza - 4 personer

Ännu ett recept från min gamla hemkunskapbok, Hemkunskap 2. Egentligen finns det väl mer spännande och bra pizzarecept och jag borde väl byta, men det här känner jag mig komfortabel med.

Grunddeg:
1,5 dl mjölk
25 g jäst
1,5 tsk salt
1,5 msk olja
4-4,5 dl mjöl

Rör ut jästen i 37-gradig mjölk. Rör ner salt, olja, mjöl. Arbeta degen slät och jämn. Dela i fyra delar. Tryck eller kavla ut den till runda kakor ca 0,5 cm tjocka. Låt jäsa 10-15 minuter. Ha på fyllningen, grädda i 250 grader ca 15 minuter.

Förslag på fyllning 1:
4 stora skivade tomater, 200 g rökt korv, 2 krm rosmarin, 200 g ost

Förslag på fyllning 2:
1/2 dl tomatketchup, 3 dl riven ost, 1 brk champinjoner, olja, 1 krm dragon, 0,5 tsk salt

Mörka lantbrödskakor - 24 st

Det här behöver du:
50 g jäst
5 dl filmjölk
1,5 tsk salt
2 tsk ättiksprit
1 tsk finstött anis
1 tsk finstött fänkål
ca 10 dl mörkt lantbrödsmjöl

Smula ner jästen och rör ut den i ljummad filmjölk. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta degen smidig tils den släpper degbunkens kanter. Strö över lite mjöl. Låt jäsa 1 h. Tag upp, knåda in resten av mjölet. Gör små, runda kakor, ca 8 cm i diameter. Nagga kakorna, låt jäsa 30 min. Pensla med vatten. Grädda i 200 grader 20 minuter eller i varmluftsugn 175 grader i 25 minuter. Låt kallna på galler täckta av bakdukar.


Marias räkpaj

Åh, det här är en favorit. Skickar blodsockret högre än NASAs raketer, men ibland är det värt det. :-)
Brukade ha tjejmiddag med ett gäng kvinnor och de beställde alltid det här.

Till degen:
25 g maragarin
1,5 dl mjölk
2 krm salt
1,5 tsk bakpulver
3,5 dl vetemjöl

Fyllning:
1 burk krossade tomater
1 dl creme fraiche
1/4 dl grädde
2 msk chilisås
1/2 buljongtärning
2 vitlöksklyftor

Ovanpå:
500 g räkor med skal
1 brk vitlöksost (ex bonjour/cantadou)
riven ost

Blanda ihop pajdegen och låt den vila i kylskåp med plast runt om. Koka upp ingredienserna till fyllningen i en panna och gör den tjock med hjälp av vetemjölet. Grädda pajskalet med fyllningen ur pannan i 10 minuter. Lägg på räkor, vitlöksost och riven ost. Grädda i 5-10 minuter i 250 grader.

Laxwok med mandel - 4 portioner

Laxen vi fick tag på när vi lagade det här receptet var inte riktigt färsk, så det smakade väl bara sådär. Måste prova igen med bättre fisk. Som så många andra recept kommer det från Wok-Bok.

Följande behövs:
500 g laxfilé
0,5-1 tsk salt
1 krm svartpeppar
25 g sötmandel, flagad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk grovt riven, färsk ingefära
4 selleristjälkar, i smala skivor
2 morötter, strimlade
1 röd paprika, strimlad
2 msk olja
3 msk soja
2 msk vatten
citronmeliss

Gör så här:
Skär loss skinnet från laxen. Skär fisken i 2 cm stora kuber. Salta och peppra. Hetta upp oljan i woken. Lägg i grönsakerna, vitlöken, ingefäran. Fräs dem 2-3 minuter under omrörning. Tillsätt laxkuberna och låt allt fräsa några minuter till. Blanda sojan med vattnet, stänk det över lax- och grönsaksröran. Rör om. Strö över mandeln och garnera med citronmelissblad. Servera genast med ris eller nudlar.

Tips till publiken!
Soja är en av de äldsta smaksättarna i österländsk kokkonst. Det finns många olika sorter att välja mellan. Prova gärna den japanska som är tunn, ljus och saltare än de andra.
Lax är en fisk som blir extra god efter en timmas marinering. Blanda en marinad med vitt vin, fiskbuljong, purjolök, pressad lime och kryddgrönt.

Orientalisk laxfilé - 4 portioner

Helt ok recept.

Ingredienser:
700-800 g laxfilé med skinn
1 tsk salt
1 msk majsolja
2 vitlöksklyftor, finhackad
1 röd paprika, strimlad
2 morötter, strimlade
1 bit rotselleri, strimlad
2 purjolökar, strimlade
1 burk avrunna böngroddar, ca 400 g
2 msk sesamfrö, rostade
2 msk solrosolja
2 msk riven, färsk ingefära
4-5 msk soja

Gör så här:
Fjälla laxen och skär den i fyra jämnstora bitar, salta dem lätt. Värm majsoljan i en stekpanna, helst av teflon. Stek laxen med skinnsidan ner på svag värme tills den är nätt och jämt färdig, 15-20min. Hetta upp solrosoljan i woken, fräs vitlök, ingefära någon minut. Lägg sedan i alla grönsakerna och fräs ytterligare en minut under omrörning. Rör i soja och sesamfrö och koka upp. Fördela grlönsakerna på fyra tallrikar och lägg på laxbitarna. Servera med ris, gärna vildris.

Tips! Ingefära är en krydda ofta använd i wokmatlagning. Färsk ingefära är friskare och fylligar i smaken än torkad. Från Indonesien kommer den mildare släktingen galangal.
Solrosolja har en mild och neutral smak, prova gärna att byta ut den mot olivolja, som med sin fruktiga arom ger laxen ännu en smaknyans.


Rågrutor - ca 20 bitar

50 g jäst
5 dl kroppstempererat vatten
50 g smör/margarin
2 dl rågflingor
1,5 tsk salt
2 msk sirap
2 tsk kummin
550 g (1l) rågsikt
Garnering: 1 dl rågflingor

Smula ner jästen, häll på vattnet, rör om tills jästen löst sig, klicka ner matfettet.
Tillsätt övriga ingredienser, arbeta degen kraftigt, minst tre minuter med maskin, tills den känns smidig.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.
Häll eller klicka ut direkt i långpanna (smord, 30*40 cm). Bred ut med mjölad hand.
Strö rågflingor över hela kakan och tryck till dem med handen. Nagga kakan med en gaffel och skåra den i rutor.
Sätt ugnen på 225 grader. Jäs brödet under bakduk tills kakan ser lätt och porös ut, ca 30 min.
Grädda mitt i ugnen 15-20 min. Låt brödet svalna på galler under bakduk. Bryt isär bitarna.

Kyckling och pastasallad med roquefortdressing 4-6 personer

Det här receptet är väl ok, inte alldeles fantastiskt men som omväxling duger det väl.

Det här behövs:
1 msk olivolja, god kvalitet
250 g pasta
250 g färdig kyckling i bitar - utan skinn och ben
1 röd paprika, i tärningar
1 gul/orange paprika, i tärningar
salt, peppar
urkärnade svarta oliver

Dressing:
50 g roquefort/grönmögelost
2 msk olivolja av god kvalitet
2 msk majonnäs
2 tsk vitvinsvinäger
1-2 msk hackade färska örter


Koka pastan med olja, salt. Gör dressingen, vispa kraftigt tills den tjocknar. Blanda ner pastan i dressingen. Tillsätt kyckling, salt och peppar. Blanda. Ställ att svalna. Lägg ner paprikor, örtkryddor. Rör om väl. Häll över i serveringsskål och garnera med oliverna. Servera salladen rumstempererad.

Surdeg

Dag 1:
1 dl vatten (40 grader) och 1 dl grovt rågmjöl blandas i en rostfri bunke på ca 3-4 l. Täck väl med en handduk och låt bunken stå i rumstemperatur i ca 3 dygn. Obs! Rör om varje dag, helst två gånger per dag.

Dag 4:
Tillsätt nu 1 liter vatten (40 grader) och 1 liter grovt rågmjöl. Rör ihop allt till en lös deg, som får stå ett dygn i rumstemperatur.

Dag 5:
Degen är färdig. Dela upp den i 10 burkar eller plastpåsar. Frys in 9 och baka direkt på den tionde.

Ps
Degen kan förvaras i frys ca 1 år, i kylskåp ca fem dygn.
När du ska baka på degen i frysen, ta fram den i tid, helst kvällen innan så att den hinner tina och bli rumsvarm.
Den sista degen du har kvar i frysen gör du ny surdeg på. Tillsätt vatten och rågmjöl som dag fyra och låt stå ett dygn.
Tillsätt ca 1,5 dl surdeg per liter degvätska i dina matbrödsrecept så får du ett gott, fylligt och hållbart bröd som inte smular. Du kan även använda surdegen till vitt matbröd.

Hot Noodle Wok - 4 port

Lite produktplacering i det här receptet skulle jag vilja påstå ;-)

Det här krävs:
2 msk olja
400 g strimlad kycklingfilé
250 g wokgrönsaker
1 pkt Santa Maria Thai Wok Noodles
3 dl vatten
2 påsar Santa Maria Thai Red Hot Curry Wok Sauce
1/2 kruka Santa Maria färsk koriander, grovhackad

Gör så här:
Woka kycklingen i oljan i 2-3 minuter på hög värme. Tillsätt grönsakerna, woka 2 minuter till. Häll i hela paketet nudlar och vatten. Sänk värmen och rör om. Tillsätt woksåsen när vattnet sugits upp (ca 3 min). Blanda i grovhackad koriander innan servering.

Tips! Strö gärna lite jordnötter över innan servering.

Fläsk i sötsur sås - 4 port

Tror att också det här receptet kommer från Wok-bok.

Ingredienser:
400 g skinka/bog, strimlat
1,5 msk soja
1 msk torr sherry
1 strimlad purjo
1 strimlad grön paprika
1 morot i tunna skivor
4 msk majsolja
1 vitlöksklyfta
2 krm malen ingefära
1,5 msk farinsocker
3 msk vitvinsvinäger
1,5 dl vatten
1 pkt djupfrysta ärtor, ca 200 g
svartpeppar
1/2 msk arrowrot

Tillagning:
Blanda soja och sherry, häll över köttet, låt dra medan grönsakerna skäres.
Hetta upp oljan, bryn hastigt köttet i omgångar.
Tag upp köttet, lägg ner purjo, morot. Pressa ner vitlök, krydda med ingefära och fräs ca 5 minuter.
Tillsätt paprika, farinsocker, vinäger, vatten, ärtor och kött. Späd med vatten och marinaden.
Låt sjuda 2-3 minuter. Smaka av med salt och peppar, red med arrowrot utrört i vatten, sjud en stund till.
Servera genast med jasminris.

Vill du ha tuffare kryddning ersätt svartpepparn med sizchuanpeppar.
Sesamfrön sätter extra piff på rätten. Rosta försiktigt i en het och torr stekpanna och rör ned dem i woken mot slutet.

Formbröd med havrekli - 2 st

50 g jäst
5 dl vatten (37 grader)
25 g rumstempererat smör
250 g kesella
1 tsk salt
2 dl havrekli
14 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke, rör ut i vattnet. Tillsätt smör, kesella, salt, havrekli och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en deg, lät jäsa 30 minuter. Arbeta degen smidig, forma två limpor. Lägg i smorda bakformar á 1,5 l. Låt jäsa 30 minuter. Pensla med vatten och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.

Parisare - 2 pers

Ytterligare ett recept från Hemkunskap 2. Här hemma råder det delade meningar om den här rättens förträfflighet. Mr H är inte fullt lika imponerad som jag som tycker att det är en utmärkt vardagsrätt. Men en smörgås räcker inte - man behöver två.

100 g nötfärs
1/2 ägg
1 msk rödbetslag
1/2 krm vitpeppar
1 krm salt
1 msk inlagd finhackad gurka
1 msk finhackade rödbetor
2 skivor vitt bröd margarin

Att äta till:
Råkost eller sallad

Gör så här:
Blanda allt utom bröden till en jämn smet. Bred smeten i ett jämnt lager på ena sidan av brödskivorna. Bryn margarinet i en stekpanna och stek med färssidan nedåt 2-3 minuter. Stek därefter brödsidan någon minut.

Mexikansk räkrätt - 4 port

Det här är en lyxig och god festrätt.

Ingredienser:
2 gula lökar
1 msk smör
2 dl vispgrädde
1 krm cayennepeppar
1 brk champinjoner (står det i ursprungsreceptet, jag föredrar färska)
1 dl chilisås
1 tsk salt
300-400 g räkor
1 grön paprika
0,5 dl koncentrerad apelsinjuice
1 krm svartpeppar
1 dl vatten

Gör så här:
Skala, hacka löken. Kärna ur och strimla paprikan.
Fräs lök, svamp i smöret, strö över mjöl och rör om.
Tillsätt paprikan, chilisås, grädde, salt och kryddor.
Låt koka 8-10 minuter, tillsätt juice, räkor och vatten.
Låt allt bli genomvarmt, hacka lite persilja och strö över innan servering.
Servera med ris.


Kyckling á la Waldorf - 4 port

Lättlagat och gott. Tag gärna lättmajonnäs eller blanda ut majonnäsen med lite matlagningsyoughurt så blir det inte så "kvalmigt" för den som inte älskar majo.

Blanda 1 1/4 dl majo med 2 msk citronsaft. Lägg i 375 g tillagad kyckling i bitar, 3 stjälkar finskuren selleri, 75 g hackade valnötter, 50 g russin och rör om väl. Tillsätt 2 tärnade äpplen (Red Delicious) , salt och peppar. Klä en skål med spröda salladsblad, lägg röran i en hög på mitten. Servera rumstempererad.

Hamburgare - 2 pers

Säkerligen finns det häftigare smaksatta hamburgare än dessa, men när jag hade hemkunskap i nian, för väldigt många år sedan, var "smakerna ganska basic". Egentligen har man väl ingen större nytta av det här receptet och serveringsförslagen, det är mer av nostalgiskäl jag lägger in det. Här kommer ett enkelt recept från boken "Hemkunskap 2" - var och en får väl hotta upp receptet på egen hand. :-)

Ingredienser:
150 g nötfärs
salt, vitpeppar
hamburgerbröd

Att äta till:
* Rå, skivad lök och chilisås eller ketchup
* Skivad tomat och rå hackad lök
* Inlagd gurka
* Ost och paprikaringar

Dela färsen i två delar. Platta till hamburgarna och krydda med nymalen vitpeppar. Stek i brynt margarin ca 2 min/sida. Salta. Servera i bröden med något av tilltuggen.

Kyckling- och grönsakswok - 4 portioner

Ännu ett gott recept från Wok-Bok.

Ingredienser:
400 g kycklingfilé i strimlor
1 gul lök, hackad
8-10 minimajs, strimlade
1 zucchini, strimlad
1 röd paprika, strimlad
1 medelstor purjolök, strimlad
100 g champinjoner, skivade
2 msk olja
1 msk curry
1 krm kajennpeppar
1-2 pressade vitlöksklyftor
2 dl ostronsås

Gör så här:
Hetta upp oljan i woken. Fräs kyckling och lök några minuter. Tillsätt alla grönsakerna. Låt dem fräsa några minuter. Rör om då och då. Tillsätt alla kryddor, vitlök och ostronsås eller soja och vatten. Koka upp. Servera genast med basmati- eller jasminris.

Mis bake-off - 12-14 brötchen

Det är himla mysigt att få färskt bröd till frukost. Med de här bullarna i frysen kan man snabbt få färskt bröd.

Ingredienser:
50 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olja
1 tsk salt
8 dl vetemjöl

Gör så här:
Lös jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna (inte riktigt allt mjöl). Arbeta till en smidig deg. Jäs övertäckt ca 30-40 min. Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl. Forma 12 ovala bullar. Skåra med en vass kniv. Jäs i 25 minuter. Frys in, lägg bullarna i plastpåsar när de är frusna.

När du ska äta bullarna: Sätt ugnen på 250 grader, låt bröden tina på bakplåtspapper medan ugnen värms. Grädda i 10-12 minuter.

Vill man ha lite mer tuggmotstånd kan man t ex slänga i 1/2 dl linfrö och 1 dl solrosfrö. Prova dig fram. Blir degen för tung kan man behöva lite mer jäst.

Solrosbröd - 16 bitar

Har nog hittat det här receptet på ett paket solrosfrön. Gissningsvis från Friggs (varför jag tror det kommer ni inse när ni läser lite längre ner).

Ingredienser:
5 dl vatten
50 g jäst
0,5 dl mörk brödsirap
2 dl Friggs solrosfrön
1 tsk salt
3 dl grovt rågmjöl
10 dl vetemjöl

Baka så här:
Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör tills jästen löst sig. Blanda i sirap, solrosfrön, salt, rågmjöl, hälften av vetemjölet. Tillsätt resten av vetemjölet i omgångar och arbeta degen smidig. Jäs under bakduk ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta ihop degen och tryck ut den på bakplåtspapper i en långpanna. Skär degen i bitar med mjölad kniv. Låt jäsa övertäckt  ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.

Äppelform - 2 pers

Ännu ett recept från min gamla hemkunskapbok. Kanske ingen "bjudefterrätt" men absolut någonting att äta efter maten när en enklare efterrätt passar.

Det här krävs:
2 stora äpplen
50 g mandelmassa eller
2 msk socker och 1 tsk kanel
1 msk margarin

Sätt på ugnen, smörj en eldfast form. Skala äpplena i tunna klyftor och lägg i formen. Riv mandelmassa eller strö socker och kanel över äpplena. Klicka margarinet ovanpå. Grädda i 15 min tills äpplena är mjuka. Servera ljumma med halvsmält glass.

Frasig köttfärspaj med tacosmak - 4 port

Ännu ett recept från Tasteline. En riktigt smakrik paj med lite sting i. Att den dessutom är synnerligen lättlagad gör ju inte saken sämre.

1 st smördegsplattor, rund kyld färdigkavlad
500 gram köttfärs
2 st gul lök(ar)
400 gram passerade tomater
1 dl crème fraiche, 34%
1 msk dijonsenap
1 tsk sambal oelek
 salt och peppar
 smör, (och/eller olja)
1 msk tacokrydda, valfritt

Tillagning

Receptet är beräkat för en paj (ca 6-8 portioner)
Använd en pajform med löstagbara kanter, ca 20 cm i diameter.

1. Tryck ut smördegen i en smörad och mjölad pajform. Nagga den med gaffel och ställ in den i kylskåpet så länge.

2. Skala och hacka löken. Fräs den i smör eller olja i en stekpanna så att den mjuknar utan att få färg. Lägg över den i en kastrull.

3. Bryn köttfärsen under omrörning i stekpannan. Krydda eventuellt med tacokrydda. Lägg den i kastrullen.

4. Sätt ugnen på 225 grader.

5. Tillsätt tomater och crème fraiche och koka upp. Rör ner senap och sambal oelek. Låt röran puttra ca 15 minuter, den skall vara tjock. Smaka av med salt och peppar.

6. Häll röran i pajskalet och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Servera med en grönsallad.


Frasig grönsakspaj - 4 portioner

Det här receptet är knyckt från Tasteline. En paj som passar perfekt en varm sommardag eftersom den serveras kall. Fast man kan gott äta den i alla väder - i alla fall om man tycker om råa grönsaker. Man kan gärna variera med krispiga grönsaker av olika slag, t ex råa sockerärtor skurna i bitar. Jättegott! En sak gör jag alltid annorlunda och det är såsen. Brer bara ett tunt lager på det gräddade, svalnade pajskalet innan jag slänger på grönsakerna. Resten av såsen serveras i en skål bredvid så får var och en själv välja hur mycket de ska ha på.

1 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
75 gram margarin
1 msk vatten
3 dl matlagningsyoghurt
1,5 st vitlöksklyftor
2,5 msk timjan
2 krm örtsalt
4 st tomat(er)
4 stjälk(ar) selleri
1 st grön paprika


Tillagning

Sätt ugnen på 225°. Blanda havregryn, vetemjöl och margarin. Tillsätt vatten och blanda till en deg. Dela degen i fyra bitar och tryck ut dem i portionsformar eller gör en stor paj. Grädda bottnarna/bottnen 10-15 minuter och låt svalna.

Blanda yoghurt, pressad vitlök, timjan och örtsalt. Fördela blandningen i pajskalen/pajskalet. Skär grönsakerna i mindre bitar och strö dem över yoghurtblandningen. Servera till en grönsallad.


Fläskfilé med spenat- och gorgonzolafyllning - 4 port

600 g fläskfilé
250 g förvälld bladspenat
150 g gorgonzola
salt, peppar

2 dl köttbuljong
0,5 dl grädde
salt, peppar

Putsa filén och skär ett snitt längs med, men inte helt igenom. VIk ut köttet och fyll med spenat, ost, bind ihop med steksnöre. Bryn köttet runt om, krydda, lägg på lock och efterstek på svag värme 15-20 minuter.
Lossa snöret och varmhåll köttet. Vispa ur stekpannan med buljongen och sila ner skyn i en kastrull. Tillsätt grädden och låt koka ihop något. Smaka av med salt, peppar.
Skär filén i skivor och servera med såsen, förvällda sockerärtor och ris, gärna vildris.

Fisk under kryddigt täcke - 4 pers

Oklart var jag hittat det här receptet men den här fiskrätten gillar vi båda. Faktiskt en av de första saker jag tillagade när jag bjöd Mr H på middag i den första osäkra början.
Man kan variera den med olika sorters fisk, varför inte en laxhalva? Det kryddgröna kan också varieras. Ett förslag som fungerar är koriander, timjan och persilja men det är lite man taget vad man haver över det hela. Sist vi lagade den blev det basilika, gräslök och persilja. Inte alls dumt. Glöm bara inte att örttäcken verkligen ska täcka all fisk.

Du behöver:
400 g fryst/färsk fisk
1/2 tsk salt
2 skivor osötat ljust bröd
2 msk olja/margarin
1-2 vitlöksklyftor
1,5 dl hackat kryddgrönt
4 tomater
1/2 tsk salt
vitpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Om fryst fisk används, ta fram den så att den är lite tinad. Lägg i ugnsfast form, salta.
Skär bort kanterna på brödet, riv det. Blanda med olja, margarin, pressad vitlök, kryddgrönt, salt och peppar.
Lägg kryddtäcket på fisken, dela tomaterna i halvor och ställ runt fisken.
Stek i nedre delen av ugnen, ca 20 min, tills fisken är genomstekt.
Servera med potatismos, rivna morötter.


Grönsaker i het sås - 4 portioner

Helt ok recept från Wok-bok!  Lättlagat!

Det här går åt:
2 morötter
2 purjolökar
2 paprikor (gula/röda)
2 msk olja
1 pkt frysta sockerätror
1 påse valnötter

Till såsen behövs:
1 dl chilisås
0,5 dl soja
0,5-1 tsk sambal
1-2 tsk malen ingefära

Gör så här:
Skala morötterna. Strimla morötter, pujo och paprikor. Hetta upp oljan i woken. Fräs grönsakerna ca 5 minuter. Tillsätt sockerärtorna. Blanda till såsen, häll över grönsakerna, låt puttra ett par minuter. Strö över valnötterna och servera med jasminris.

Fiskgratäng med sparris - 4 port

Ärligt talat, det här receptet är det så länge sedan jag lagade att jag inte har en susning om hur det smakade, inte heller var det kommer ifrån. Om någon lagar det så kan ni ju vara snälla och berätta om jag ska laga det igen.

Ingredienser:
600 g torskfilé
0,5 tsk salt
0,5 dl fiskbuljong
2 dillkvistar
200 g sparris
115 g musslor

Gratängsåsen:
3,5 msk vetemjöl
0,5 dl grädde
mussel- och fiskspad
0,5 dl riven ost

Gör så här:
Tina fisken lätt, skär i 2 cm tjocka skivor och lägg i en gratängform.
Häll på buljongen och lägg på dillen.
Täck med folie och ställ in i ugnen i 200 grader i 10-15 min.
Häll av fiskspadet i en kastrull, ta bort dillkvistarna.
Lägg musslor och sparris på fisken.
Rör ut mjölet i musselspadet, vispa ner redningen i fiskspadet, tillsätt grädden och låt såsen sjuda några minuter, smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över fisken. Strö på riven ost och gratinera i 275 grader i 5-10 min.
Servera med pressad potatis eller ris.

Festgratäng - 6 pers

Den här fiskgratängen kommer från världens raraste lilla receptbok som heter "Favoritrecept". Fiskgratängen är kanongod. Superonyttig, men det kan man väl tänka bort om man har fest?

Det här behöver du:
1 kg spättafilé
salt och peppar
2 msk smör
2 st purjolökar
2 st vitlöksklyftor
1 msk senap
1 tsk timjan
2 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiché
2 dl riven ost, t ex grevé
3 hg orensade räkor

Gör så här:
Smörj en ugnssäker form, lägg i filéerna, salta och peppra. Bryn smör i en kastrull, lägg i strimlad purjo, låt puttra en stund, strö över vetemjöl och späd med grädde och vin, krydda med timjan, senap och pressad vitlök.
Tillsätt creme fraiché och riven ost. Häll såsen över fisken. Så här långt kan du göra klart i förväg.
Gratinera i 225 grader i 30 minuter
Dekorera med rensade räkor och servera sallad och pressad potatis till.

RSS 2.0