Köttfärsfyllda squash

Köttfärsfyllda squash tycker jag är en höjdare. Man kan följa receptet från ica.se enligt nedan eller helt enkelt göra sin vanliga köttfärssås lite mindre såsig och slänga i den i urgröpta squash, då behöver det inte heller stå så länge i ugnen. Ett tips är att toppa med mjukost med smak tex "vitlök och örter" ovanpå köttfärsen innan man slänger över den rivna osten. Det blir smarrigt!

Ingredienser:
400 g köttfärs
1 ägg
2 vitlöksklyftor
1 tsk rosmarin
1 tsk salt
1 krm peppar
4 squash á ca 250 g
2 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
2 dl riven ost
tomater

Gör så här:
Blanda köttfärs med ägg, pressade vitlöksklyftor, rosmarin, salt och peppar.
Dela squashen på längden. Gröp ur dem med en liten sked. Finhacka inkråmet och lägg i en ugnssäker form. Häll över grönsaksbuljong. Ställ squashskalen i formen. Fyll dem med köttfärsen. Strö över riven ost. Gratinera i ugn i 225° C , ca 30 minuter.

Servera squashen med tomatsallad och bröd.

Tips

Tips! Aubergine kan också fyllas på detta sätt.

Rostad zucchini med hoisinsås och sesamfrö

Vi lagade det här receptet från ica.se. Lite mesigt i smaken men i efterhand har jag insett att våra zucchini inte blev grillade och då blir ju smaken en helt annan. Ska nog testa igen.

Ingredienser:
1 gul (eller grön) zucchini
1 msk olivolja 3 msk hoisinsås
2 msk rostade sesamfrö

Gör så här:
1. Sätt ugnen på grill, 225 grader. Dela zucchinin, skär i långa stavar och lägg över i en oljad ugnssäker form. Ringla över lite olja. Salta, peppra, ställ in i ugnen och rosta i 4-5 minuter
2. Ta ut, skeda över hoisinsås, strö på sesamfröna.

Servera zucchinin som tillbehör till wokad kyckling och ris och bröd.

Stekt zucchini med vitlöksyoghurt - 4 port

Jomen, det här receptet från ica.se gick ju att äta, men var rejält generös med kryddorna.

Ingredienser:
1 zucchini (ca 400 g)
2 msk mild olivolja
salt
nymalen svartpeppar
2 dl matlagningsyoghurt
1 msk finhackad vitlök
1/2 dl grovhackad persilja
svarta oliver

Gör så här:
1. Skär zucchinin i cm-tjocka skivor. Stek i en het panna med olivoljan i 3-4 minuter.
Salta och peppra.
2. Rör ihop yoghurt, vitlök och persilja. Smaksätt med salt och peppar.
3. Lägg upp zucchinin i en skål. Servera med yoghurtsåsen. Garnera med oliver.

Servera till kyckling eller fläskkotletter och ris.

Zucchinilax med ingefärsyoghurt - 4 port

Hittade det här hos ica.se. Ett av de bättre sätten att äta squash måste jag säga.

Du behöver:
2 medelstora zucchini
1 gul lök
olivolja
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
2 dl (1 burk) crème fraiche
4 laxbitar á ca 150 g du kan även bädda en hel filé i zucchini

Till såsen:
2 dl matlagningsyoghurt
1 tsk ingefära färsk, riven
salt

Gör så här:
Riv zucchini på rivjärnets fina sida.

Skala och finhacka den gula löken och fräs den mjuk i olja. Tillsätt den rivna zucchinin och pressa ner vitlöken. Smaka av med salt och peppar. Blanda med crème fraiche.

Lägg laxfiléerna på ett ugnssäkert fat. Fördela zucchiniblandningen över laxen. Tillaga i ugnen i 175°C, 12-15 min.

Gör såsen under tiden. Riv ner ingefära i yoghurten. Smaksätt med salt.

Servera nykokt färskpotatis till fisken och såsen.

Merediths zucchinibröd

Vår första sommar i hus och trädgårdslandet exploderar av squash. Har redan gett bort tre olika sorter till grannen på ena sidan, ska gå över med några till grannen på andra sidan också. Och i morgon kommer brodern med familj, då får de ta med sig några hem. Själv har jag gjort gratäng. Och ratatouille ska det bli när semestern gjort sitt intåg. Just nu står squashbröd i ugnen. Ska bli spännande att se hur de blir. Receptet hittade jag hos Vitbalansen:

Ingredienser:
400 g vetemjöl
0,5 tesked salt
1 tesked bikarbonat
0,5 tesked bakpulver
1 tesked mald kanel
0,25 tesked nyriven muskot
0,25 tesked kryddnejlika, stött i mortel
300 g strösocker
100 g råsocker
3 vispade ägg
2 dl solrosolja
2 teskedar vaniljextrakt
380 gram grovt riven zucchini med skal
75 gram valnötter

Två avlånga brödformar

Gör så här:

1. Värm ugnen till 150 grader. Smöra/olja in och mjöla brödformarna.
2. Använd en stor skål och sikta i mjölet, saltet, bikarbonaten, bakpulvret och kryddorna. Tillsätt båda sockersorterna och blanda allt väl.

3. Tillsätt de vispade äggen, oljan, vaniljextraktet och den rivna zucchinin till de torra ingredienserna och blanda väl. Blanda i valnötterna. Fördela blandningen i de två brödformarna.

4. Grädda i ugnen i 1 timma - 1 timma och 15 minuter, till dess att en sticka som sticks in till mitten av brödet kommer ut torr. Låt bröden svalna i formarna i ungefär 20 minuter innan bröden tas ur formarna och läggs på ett galler.

Tips från Rachel Allen: Väl invirade i gladpack håller sig de här bröden i upp till tio dagar.
Tips från Helena: Med tanke på hur goda de här bröden är kommer de aldrig att bli mer än tre dagar gamla ;-).

RSS 2.0