Röd vinbärssaft med vanilj

Behövde tömma frysen på vinbär. Hittade saftrecept på alltommat.se. Hur den är? Jorå, helt ok. Fast kanske väl mycket vaniljsmak ...

Du behöver:
2 l röda vinbär
4 dl vatten
1 st vaniljstång
6 dl strösocker.


Tillagning

1. Skölj bären. Lägg dem i en gryta och häll på vattnet. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i grytan. Lägg även ner själva vaniljstången. Koka upp och låt sedan koka på svag värme under lock cirka 10 minuter. Kläm bären mot grytans kant så att saften pressas ur.

2. Häll upp bärmassan i en silduk och låt den självrinna cirka 30 minuter.

3. Skölj ur grytan och häll tillbaka saften i den. Tillsätt sockret och låt saften koka några minuter under omrörning så att sockret löser sig. Ta grytan från värmen och skumma noga.

4. Häll upp saften på varma, väl rengjorda flaskor. Fyll ända upp och sätt på lock eller kork och låt saften kallna. Förvara saften mörkt och svalt eller i kylskåpet.


Leilas rabarbersaft - ca 3liter

Kokar "Leilas rabarbersaft" för tillfället så jag har inte den blekaste aning än hur den smakar. Måste göra plats i frysen för årets skördesäsong. Det är hög tid att ta rabarbern nu. Kokar saft på den frysta. Borde hitta andra recept för saft dricker jag ju inte av förklarliga skäl. Men, jag får hoppas att Mr H tycker om den.

Färdigt på 1 tim 25 min

Ingredienser:

1 kg rabarber
1.5 l vatten
4.5 dl strösocker
Saften av 1 citron

Gör så här

1. Skär rabarbern i småbitar och koka med vatten i cirka 15 minuter, rör inte då blir saften grumlig. Sila och släng rabarberresterna.

2. Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker och citronsaft, låt svalna.

3. Häll upp saften i tillbringare eller flaska. Spädes efter smak.

4. Leilas tips! Servera den gärna iskall med isbitar, garnera med färska jordgubbar eller lime.


RSS 2.0