Surdeg

Dag 1:
1 dl vatten (40 grader) och 1 dl grovt rågmjöl blandas i en rostfri bunke på ca 3-4 l. Täck väl med en handduk och låt bunken stå i rumstemperatur i ca 3 dygn. Obs! Rör om varje dag, helst två gånger per dag.

Dag 4:
Tillsätt nu 1 liter vatten (40 grader) och 1 liter grovt rågmjöl. Rör ihop allt till en lös deg, som får stå ett dygn i rumstemperatur.

Dag 5:
Degen är färdig. Dela upp den i 10 burkar eller plastpåsar. Frys in 9 och baka direkt på den tionde.

Ps
Degen kan förvaras i frys ca 1 år, i kylskåp ca fem dygn.
När du ska baka på degen i frysen, ta fram den i tid, helst kvällen innan så att den hinner tina och bli rumsvarm.
Den sista degen du har kvar i frysen gör du ny surdeg på. Tillsätt vatten och rågmjöl som dag fyra och låt stå ett dygn.
Tillsätt ca 1,5 dl surdeg per liter degvätska i dina matbrödsrecept så får du ett gott, fylligt och hållbart bröd som inte smular. Du kan även använda surdegen till vitt matbröd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0