Rågrutor - ca 20 bitar

50 g jäst
5 dl kroppstempererat vatten
50 g smör/margarin
2 dl rågflingor
1,5 tsk salt
2 msk sirap
2 tsk kummin
550 g (1l) rågsikt
Garnering: 1 dl rågflingor

Smula ner jästen, häll på vattnet, rör om tills jästen löst sig, klicka ner matfettet.
Tillsätt övriga ingredienser, arbeta degen kraftigt, minst tre minuter med maskin, tills den känns smidig.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.
Häll eller klicka ut direkt i långpanna (smord, 30*40 cm). Bred ut med mjölad hand.
Strö rågflingor över hela kakan och tryck till dem med handen. Nagga kakan med en gaffel och skåra den i rutor.
Sätt ugnen på 225 grader. Jäs brödet under bakduk tills kakan ser lätt och porös ut, ca 30 min.
Grädda mitt i ugnen 15-20 min. Låt brödet svalna på galler under bakduk. Bryt isär bitarna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0