Äppelkaka - 6 personer
En kanongod äppelkaka. Brukar gillas av de flesta. Hämtad ur en söt liten receptsamling jag fick av min moster för länge, länge sedan, Favoritrecept.
Till degen:
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
1 krm salt
Kör ihop i matberedare. Degen är klar när den formats till en klump. Låt vila i kylskåp 1 h. Kläm ut i smord form med löstagbara kanter eller i pajform.
Till fyllningen:
100 g smör
2,5 dl strösocker
2 st ägg
5 st grovrivna äpplen
Rivet skal av 1/2 citron eller 1 msk citronsaft
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i sänder. Rör ner det grovrivna äpplet och citronen. Blanda väl och slå smeten i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min i 225 grader. Lättvispad vaniljgrädde till är gott.
Till degen:
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
1 krm salt
Kör ihop i matberedare. Degen är klar när den formats till en klump. Låt vila i kylskåp 1 h. Kläm ut i smord form med löstagbara kanter eller i pajform.
Till fyllningen:
100 g smör
2,5 dl strösocker
2 st ägg
5 st grovrivna äpplen
Rivet skal av 1/2 citron eller 1 msk citronsaft
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i sänder. Rör ner det grovrivna äpplet och citronen. Blanda väl och slå smeten i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min i 225 grader. Lättvispad vaniljgrädde till är gott.
Kommentarer
Trackback