Kycklingcurry från södern

Som nästan all Thaimat vi lagar hittade vi receptet i Vatcharin Bhumichitrs bok "Thai på minuten".


Ingredienser:
4 msk matolja
2 stora vitlöksklyftor, finhackade
1 kyckling, styckad med skinn i 10-12 bitar
4,5 dl kokosgrädde
5 dl kycklingbuljong
4 msk fisksås
2 msk strösocker
4 msk limesaft
10 små röda/gröna strimlade chilifrukter


Till currypastan:
5 stora torkade röda chilifrukter, urkärnade och blötlagda i fem minuter
0,5 tsk salt
1 tsk grovhackat citrongräs
0,5 tsk korianderfrön
0,5 tsk kumminfrön
1 tsk torkad räkpasta


Att laga till maten:
Gör currypastan genom att blanda alla ingredienserna i en mortel och stöta dem samman.

Hetta upp matolja i en wok, fräs vitlöken gyllenbrun, tillsätt kycklingbitarna och fräs dem gyllene. Lyft ur kycklingbitarna.

Häll över stekoljan i en gryta, hetta upp och rör ner currypastan och rör tills stekolja och pasta blandats väl. Rör ner hälften av kokosgrädden, blanda väl, tillsätt de frästa kycklingbitarna och vänd dem i kryddblandningen så att alla sidorna blir kryddiga. Häll ner resterande kokosgrädde, buljong, fisksås, blanda väl mellan ingredienserna. Tillsätt socker, limesaft, blanda väl och koka upp. Sänk värmen och låt grytan sjuda ca 15 minuter.

Häll upp kycklingcurryn i en serveringsskål, garnera med strimlad chilifrukt och servera.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0