Örtbakad hjortstek (6-8 port)

Är någon sugen på att testa ett recept på hjort så kommer det här. Jag avvek lite från receptet och började med att krydda med svartpeppar och cayenne och sedan bryna köttet innan jag stoppade det i ugnen. Dessutom hade jag inte färska kryddor utan torkade.

Ingredienser:
1 benfri hjortstek (3 kg)
5 dl kött-, vilt- eller kantarellbuljong
1/2 dl honung
2 msk olja
1 msk hackad timjan
1 msk hackad koriander
1 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar (skippade jag och kryddade efter behag innan stekning istället)
1 msk balsamvinäger
1/2 msk socker (den skippade jag - sött någon ändå)
1-2 msk maizenaredning för mörka såser


Gör så här:
Putsa steken och bind upp den. Koka upp buljongen i en gryta, lägg i köttet och låt sjuda under lock ca 10 min.
Ta upp steken och låt rinna av. Lägg steken i en ugnssäker form, stick i en köttermometer.
Blanda honungen med olja, örtkryddor, salt och peppar. Bred blandningen över steken.
Tillaga i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 1,5 h. Späd med buljongen efter halva tiden och ös steken några gånger under tiden. Vid 75 grader är steken klar. Skär upp i tunna skivor. Det där med 75 grader får man ta med en nypa salt. Allt beror ju på hur blodig man vill ha den. Kokboken rekommenderar annars 70 grader och brodern 65 grader + att man låter steken ligga en stund. Själv kommer jag prova med 70 grader nästa gång.

Såsen:
Sila buljongen i en kastrull och låt koka upp. Smaka av med balsamvinäger och socker. Vispa i maizenaredningen och låt koka någon min.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0