Morfars honungsspjäll med vitkålssallad 4-6 personer

Ja, det är inte min morfar som gett upphov till den här rätten. Min morfar kunde knappt koka ägg. Det här är någon annans morfar och receptet kommer från ICA Kvantums massutskick. De hade en hel bilaga med husmanskost och där fanns det här receptet. Spjällen är goda och saftiga (lät dem vara inne lite kortare tid). Med masor av julsmak blir det nog jul innan jag lagar dem igen. Men lagas igen, det ska de.

Ingredienser:
1,5 kg tjocka revbensspjäll i bitar

Marinad:
1 dl honung
2 msk vitvinsvinäger
3 dl färskpressad apelsinjuice
4 msk kinesisk soja
2 tsk malen ingefära
1-2 msk malen nejlika
1,5 tsk salt
2 krm peppar

Kålsallad:
250 g sommar-, spets- eller vitkål
1 vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
0,5 msk honung
0,5 dl olja
1,5 msk vinäger
0,5 dl hackad persilja
flingsalt, salt och peppar

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till marinaden och lägg i dubbla plastpåsar, lägg i spjällen och låt marinera medan du gör kålsalladen.
Strimla kålen, blanda med 0,5 tsk salt. Låt dra i ungefär 30 minuter i en skål. Skölj av kålen i durkslag och krama ur vätskan.
Skala och pressa vitlöken. Vispa samman senap, honung, pressad vitlök, olja och vinäger. Häll detta på kålen. Vänd ner persilja strax före serveringen.
Sätt ugnen på 175 grader. Häll av marinaden, men spara den. Lägg spjällen med bensidan upp på bakplåtspapper på en plåt. Grilla dem mitt i ugnen i ca 1,5 h. Vänd dem efter halva tiden. Pensla då och då med marinaden. Dela spjällen och strö över flingsalt.
Koka samman resten av marinaden till en trögflytande konsistens. Häll den över spjällen vid servering.
Servera spjällen med kålsallad och potatis.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0