Mellangrovt rågbröd - 2 stycken

Har inte en susning om var det här receptet kommer ifrån, men håll till godo i alla fall. Ett tips för att göra brödet lite saftigare är att tillsätta en burk kesella, man kan då minska lite på oljan.

Gör så här:
1. Rör ut 1 paket jäst i 0,5 l vatten.
2. Rör i 2,5 tsk salt, 0,5 dl olja, 1 msk sirap, 1 msk kummin
3. Tillsätt 400 g (7,5 dl) grovt rågmjöl
4. Rör i 400-500 gram (6,7-8,3) dl vetemjöl special
5. Arbeta degen ordentligt (ska man alltid göra med degar med vetemjöl special, har jag lärt mig någonstans ifrån). Upp till 12-13 minuter med köksmaskin.
6. Jäs till dubbel storlek, ca 30 minuter
7. Knåda degen för hand. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj 2 brödformar, stoppa hälften av degen i varje. Rulla först deghalvan till en kort, tjock längd. Låt jäsa varmt, dragfritt i formarna i 45 minuter.
8. Grädda 50-60 minuter, längst ner i ugnen.
9. Pensla ovanytan med vatten och låt bröden svalna på galler inlindade i handduk. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0