Lax och grönsaker i krämig ajvar - 4 pers


Ett gott och annorlunda sätt att laga till lax. Vi äter mycket lax i den här familjen. Ofta ugnsgrillade laxskivor med pesto på och potatismos till.  Omväxling behövs. Inte är det här något festrecept direkt, men till vardags duger det finfint. Ganska milt i smaken. Kanske beroende på att ajvaren var mild? Nästa gång ska vi prova stark ajvar.

Ingredienser:
600 g laxfilé (utan skinn)
200 g champinjoner
250 g körsbärstomater
1 gul lök
1 burk ajvar relish (340 g)
2 dl lättcréme fraiche
1 påse färsk bladspenat
smör
1/2 tsk salt
1/2 tsk peppar

Gör så här:
1. Skiva svampen, dela tomaterna i halvor, skiva löken tunt. Skär laxen i 2-3 cm stora bitar
2. Stek svamp och lök i 1 msk smör i en stor stekpanna ca 3 min.
3. Vispa ihop ajvar, créme fraiche, salt, peppar och häll över. Låt koka upp.
4. Tillsätt laxbitarna, låt småputtra några minuter tills fisken är klar, ca 4 minuter. Rör ner bladspenat och tomater.
5. Servera med jasminris och ev citronklyftor.

Receptet knyckt ur Buffé nr 1 2009

Man kan om man vill variera receptet med något av följande alternativ:
1. Låt laxbitarna marinerai olja smaksatt med mortlade fänkålsfrön en stund och låt en matsked finhackad fänkål fräsa med löken och svampen. Toppa med lite skalade räkor innan serveringen.

2. Byt ut laxen mot räkor och kräftstjärtar så blir det lite festligare. Prova gärna med créme fraiche smaksatt med tomat och basilika istället för vanlig. Bulgur kan man lika gärna äta till som jasminris.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0