Ättiksgurka från tasteline.se
2 kg västeråsgurkor
5, 75 l vatten
1 kg salt
2,5 dl ättika (24 %)
300 g socker
2 röda lökar
10 dillkronor
1 liten bit pepparrot
1 msk senapspulver
Tillagning
1. Borsta gurkorna och skölj dem väl. Lägg dem i en kruka eller stor glasburk. Blanda saltlagen, 4 liter vatten och 1 kg salt, rör tills saltet löst sig. Häll den kalla lagen över gurkorna, låt stå svalt i 2-3 dygn. Rör om några gånger under tiden, häll av lagen. Koka upp ättika, 1.75 liter vatten och socker till lagen.
2. Lägg några gurkor i sänder i den heta lagen, 5 st brukar vara lagom, låt dem sjuda upp. Skala rödlöken, skär den i klyftor. Skölj dillkronorna och skala pepparroten. Skär pepparroten i tärningar. Knyt in senapspulvret i gasväv eller en linnelapp. Varva gurkorna med rödlök, dillkronor och pepparrot i en kruka eller glasburk. Lägg i senapsknytet.
3. Koka upp lagen, häll den het över gurkorna. Lägg en tyngd på en tallrik och ställ den på gurkorna så att de hålls nere i lagen. Sätt på ett tätt lock och förvara svalt.