Chevrégratinerade päronpuckar med lökmarmelad - 6 pers

ICA fick bjuda på receptet till 2012 års nyårsmiddag för Mr H och mig. Huvudrätten blev det här receptet, fast vi råkade ha oxfilé hemma så det använde vi istället för kalvfilé. Såsen är "to die for". Receptet är från Buffé nr 12 2012. Mycket smidigt, mycket man kan göra i ordning dagen innan. Serveras med "Helstekt kalvilé med sherry- och salviasås" och "frasiga rotfruktsknyten".

Ingredienser

  • 200 g getost av chèvretyp
  • 3 päron t ex conference (3 st motsvarar 600 g)

Lökmarmelad

  • 1/2 gul lök
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk honung
  • 1/2 tsk torkad rosmarin
  • 3 msk olivolja

 

Så här gör du:
  1. Dagen före nyårsafton: Börja med lökmarmeladen. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i olja i en kastrull.
  2. Tillsätt övriga ingredienser till lökmarmeladen och koka ihop till en mörk sirapsliknande marmelad. Hit kan förberedas.
  3. Nyårsafton: Skär getosten i cm tjocka skivor. Skär cmtjocka skivor tvärs över päronen där de är som tjockast (ta bort ev kärnor). Resten av päronen kansparas och användas till desserten.
  4. Lägg päronen på en bakpappersklädd plåt. Fördela osten på päronen. Ställ i kylen fram till tillagning. Hit kan förberedas.
  5. Strax före servering. Sätt ugnen på 225°C. Tillaga mitt i ugnen tills osten smält lite och fått fin färg, 5–8 minuter.
  6. Toppa päronpuckarna med marmeladen.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: ersätt getosten med t ex laktosfri salladsost eller smakrik hårdost.
Gör mjölkproteinfri: ersätt getosten med tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0