Parmalindad oxfilé med svampkräm och balsamvinägersås - 8 port

Oh, det här var en alldeles ljuvligt god rätt som jag hittade på ICA:s sajt. Svampkrämen var urgod (funkar bra på omelett) och såsen var himmelsk. Fast ärligt talat tycker jag det är för mycket med både och. De tar liksom ut varandra. Jag tror man kan nöja sig med att göra ett av tillbehören.

Ingredienser

Svampkräm

  • 3 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 g svamp t.ex Karl Johan. trattkantareller. champinjoner
  • 1 msk margarin eller smör
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 tsk soja (kinesisk)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Sås

  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk margarin eller smör
  • 3 msk socker
  • 2 krm grovmald svartpeppar
  • 4 dl vatten
  • 1 dl koncentrerad kalvfond
  • 1 dl balsamvinäger
  • 2 msk soja
  • 2 1/2 msk maizenaredning för mörka såser

Parmalindad oxfilé

  • 1 1/5 kg oxfilé
  • 8 skivor parmaskinka
  • 2 msk margarin eller smör
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk grovmald svartpeppar
  •  

Så här gör du

  1. Svampkräm: Börja med svampkrämen. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och finhacka svampen smått. Fräs de båda löksorterna och svampen i matfettet i en kastrull tills all vätska kokat in. Låt kallna.
  2. Vispa crème fraichen riktigt fast, gärna med elvisp. Vänd i svampfräset och smaksätt med soja, salt och peppar. Ställ kallt till servering.
  3. Sås: Skala och finhacka löken till såsen. Fräs löken i hälften av matfettet i en kastrull. Tillsätt socker och peppar och låt fräsa tills sockret smält och börjar bli brunt.
  4. Häll på vattnet och tillsätt fond, vinäger och soja. Låt koka utan lock ca 10 min.
  5. Vispa i maizenaredningen och låt koka 1 min. Rör i resterande matfett.
  6. Sätt ugnen på 225°C.
  7. Oxfilé: Putsa och skär oxfilén i 8 tjocka skivor. Linda parmaskinkan runt om köttet och fäst ihop med små trästickor. Bryn köttet runt om i matfettet i en stekpanna och krydda med salt och peppar.
  8. Ställ köttet på ett ugnssäkert fat. Sätt in fatet vid servering och tillaga mitt i ugnen i 10-15 min beroende på om köttet är kallt eller hur pass stekt man vill ha det.
  9. Servera oxfilén toppad med svampkräm, med såsen, klyftpotatis och tomatsallad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0