Labdjävulen

Som kandidat på det stora sjukhuset lär man sig snabbt att allmänläkarna där ute inte har koll. Det trummas in i huvudet på oss. Ändå vill man så fort som möjligt skriva hem folk och låta vårdcentralen ta vid. Det är inte mycket allmänläkarna kan om man ska tro doktorerna på stora sjukhuset. Inte skriva remisser. Inte behandla. Och framförallt inte ställa diagnos. Påmindes om det på föreläsningen idag. Ledsjukdomar förelästes det om när kommentaren kom: "När ni sitter där ute på vårdcentralen. Kom ihåg: Låt inte labdjävulen ta er. RA är främst en klinisk diagnos".

I övrigt var det en mycket bra föreläsning och jag fick det fantastiskt stora förtroendet att vakta klockan och tala om när det var dags för rast. Jag skötte det med bravur. Tänk att anförtros ett sådant hedersuppdrag ;-)

Kommentarer
Postat av: Ingenjören

Den där labb-djävulen är lite lömsk...ibland stirras det blint på den "Är pat inom normalintervallet är allt bra oavsett hur pat mår" och ibland så "Pat utanför normalintervallet, mår inget vidare, men äh, så farligt är det nog inte så vi gör inget just nu i alla fall". Jag är böjd att hålla med om att en del allmänläkare inte är så...ehm...kunniga. Och ibland vill de inte erkänna det genom att remittera till en specialist heller. Det är inte lätt att vara vare sig patient eller läkare alltid..;)

Postat av: Kandidat Dropp

Labdjävulen får man nog inte förlita sig på.
Jag tycker nog att sjukhusläkarna är lite orättvisa mot allmänläkarna. Det är ju faktiskt inte meningen att allmänläkarna skall vara specialister på allt. Det är tur att specialisterna på sjukhus finns men också att allmänläkarna finns och kan göra "en första screening". Allmänläkarna ska ju inte ha djupkunskap, det är liksom tanken med dem. De ska istället ha en bredd.....

2007-04-28 @ 05:57:52
Postat av: Ingenjörn

Jag håller med, men de allmänläkare jag träffat här ute i hooden är livrädda för att skicka vidare...utan tillämpar mer metoden vänta-och-se, vilket ibland funkar, ibland inte...

2007-04-28 @ 11:32:41
URL: http://ingenjor.diaryland.com
Postat av: Kandidat Dropp

Det gäller att veta när man ska tillämpa "vänta-och-se".

2007-04-28 @ 13:56:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback