Effektivitetsfabriken

Kandidaten har förvånat sig själv idag. Effektiviteten nådde oanade höjder. Nästan som i fornstora dagar, pre psykopatchefen som sög musten ur henne. Besten har promenerats så till den milda grad att Kandidaten blir förvånad om hon går ut på kvällspromenad självmant. Kandidaten själv lär ha träningsvärk i morgon. Allt som ens andas textilier har släpats ner i källaren och fått sig en omgång i tvättmaskinen. Täcken, kuddar, duschdraperi - ja, precis allt. Kandidaten har gjort ärenden på stan och, hör och häpna, plockat fram skolböckerna några timmar. Undrar om allt är som vanligt i morgon igen och latmasken då åter tagit Kandidatens kropp i besittning?

Eftertraktad faster

Det är påsklov också för Storstumpa och Lillstumpa. Det innebär ingen skola, inget dagis utan fritids för hela slanten. Inget de uppskattar, speciellt inte Lillstumpa. I tisdags ringde Storstumpa. Det var uppenbart att hon fått i uppdrag att ringa faster. -"Faaaaaaaaaaaster, kan du hämta oss tidigt någon dag?" Jag svarade med att fråga när de ville bli hämtade. Efter lite tissel och tassel i andra ändan av telefonlinjen kom de fram till att ett var en bra tid. Så blev det. Klockan ett idag hämtade jag stumporna.

Vi fikade och förklarade fjärdedelar, femtedelar och andra delar för Lillstumpa.
image692

image693

Sedan gjorde vi gipsfigurer.

image694

Efter det ville Lillstumpa sitta och leka själv. Storstumpa och jag sjöng
Singstar. Tack och lov inget bildbevis på det. Ännu mer tack och lov inget ljudbevis. Storstumpa klår mig i alla låtar. Jag är så tondöv att till och med jag får huvudvärk av att lyssna på mig. Mest fascinerande av allt är att när jag tycker att det låter värre än någonsin - det är då jag skramlar in poäng.


Mr Walker

Fredag morgon. Mr H är sedan länge på jobbet. För sjunde dagen i rad. Han har gjort grymma långpass. Är man timvikarie tar man de timmar som erbjuds  - man tackar inte nej. De få stunder vi ses i vaket tillstånd i lägenheten är det som att umgås med en vålnad. Han tassar omkring vit i ansiktet och muttrar: "Allt jag begär är lugn och ro".  Strax innan han gick upp, vid fyratiden i morse, kröp han intill mig. Det var så skönt att ligga tätt intill en stund, med hans armar om mig och känna värmen från hans kropp. I dagsläget får jag vara nöjd med små smulor ... Men, ibland kan jag inte låta bli att häckla och sjunga för honom: "Oh vandrande vålnad kliar inte sviden....Gör som Guran skaffa dig en kjol, det är bättre under Afrikas sol ..."

En dans på rosor

Vore alla dagar sådana här vore livet som kandidat en dans på rosor. Åter en dag på ortopeden. Åter en dag på ryggmottagningen. Ny doktor. Ny sköterska. Nya patienter. Lunchen blev en timma förskjuten, men vad gjorde väl det. Överläkaren tog sig tid. Han berättade, både för patienter och mig. Han skojade. Det gjorde ingenting alls att det egentligen är påsklov. Inte visste jag att spinalstenoser kan vara så kul. Inte heller att diskbråck är så roligt ( det har jag ju gnuggats med ganska bra här hemma - och visst inser jag att Mr H:s senaste år gett mig ett försprång på den kanten. Svårt att glädjas åt det bara). Kände mig sprängfylld med nyttig kunskap när jag gick från mottagningen. Tror fanken att ortopedi är livet!

Och inte blev dagen sämre av att kvällen tillbringades på restaurang med tre kursare. Oj vad vi har skrattat.

Från rugguggla till välfriserad taxfröken

Snacka om tydliga före- och efterbilder.

Före = Rugguggla

image682

image683

image684

image685


image680

image686

Efter = En liten taxfröken

image687

image688

image689

image690

image691

Ortopedi på min ära!

Så har ännu en påsklovsdag tillbringats på ortopeden. Inte akuten den här gången utan olika mottagningar. Rygg på förmiddagen och trauma på eftermiddagen. Och det har varit så roligt. Efter svackan på kirurgen är jag enormt glad att åter igen träffa trevliga doktorer och lära mig massor. Nästan så att själen jublar lite inne i mig. Så kul var det. Och inte var jag ensam kandidat heller. Visade sig att några andra stackare också hade lite att ta igen så istället för lugn och ro över lunchen i kandisrummet på KTC hade jag trevligt sällskap. Inte fy skam!

Jour på ortopeden

Somnade visst till lite grann på förmiddagen. Vaknade med huvudvärk och frös ända in i märgen. Inte var jag sugen på att gå på någon ortopedjour inte. Men till slut tog jag mig i kragen och släpade mig dit ( det bör rendera många vuxenpoäng). Hade hur roligt som helst. Kanonbra handledare. Klämde och kände på både det ena och det andra. Lärde mig massor. Känner mig allt lite nöjd med dagen. Och nu är alla jourer utom anestesin avklarade. Den kan jag inte göra förrän det är dags för anestesiplacering. Häpp! Typ!

Hujedamej vilket uppvaknande

Det var ett hiskeligt uppvaknande för Kandidaten i morse. Två minuter i sju utsattes hon för en slickattack. Den lede fi (läs: Lilla Besten) hade lagt sig i bakhåll, på kudden, ovanför matte Kandidatens huvud. Där kom hon åt att göra punktattacker med sin illaluktande tunga. Att Kandidaten fäktade med armarna hjälpte föga. Lilla Besten trodde det var en ny lek. Innan Lilla Besten hunnit bli neutraliserad var Kandidaten plaskvåt både i ansikte och nacke.

Med Kandidaten väckt var det dags för nästa steg i Bestens plan. Promenad! Besten sprang till dörren och lade sig på dörrmattan. Det är ett tydligt tecken. Ingenting man vill ignorera. Kandidaten kastade en blick på termometern: -10 grader. Hujedamej! Men, som sagt. Hund på dörrmattan är ett tecken man bör ta på allvar så det var bara att bylta på sig ungefär etthundratvå lager kläder.

Väl ute blev det en långpromenad. Det var så skönt, så skönt. Småjåklarna kvittrade våren (våren?  -10 grader!) välkommen. Alldeles vindstilla. En vintersol som sken allt den förmådde så tidigt på morgonen. Snöflingorna i träden och på marken gnistrade och förvandlades till silverflingor i solskenet. Michelingumman och hennes pygméhund njöt något alldeles kolossalt.

Isgata

Hörrni, det är visst ganska halt ute, va ? Gick ortopedjour på akuten och det var fullsmockat av distala radiusfrakturer och någon enstaka olecranon och ulnar dito. Och nej, det är inte synd om mig, fast jag gick på akuten. Det var självvalt. Påskdagen jovisst, men Mr H jobbade och dessutom har jag redan planerat att ta ut den dagen vid annat tillfälle. 

Blödig

Ibland är Kandidaten så blödig och mjuk att hon skäms över sig själv. Besten får inte vara i sovrummet, framförallt inte i sängarna. Så är det överenskommet. Helt rätt att så ska det vara, tänker Kandidaten. Så stänger Mr H lägenhetsdörren tidig morgon för att gå till jobbet. Lilla Besten som hör att matte är vaken trippar över sovrumsgolvet till andra sidan sängen (Mr H:s sida) och skuttar upp. Travar med viftande svans och slickande tunga till matte. Glad, glad, jätteglad är hon. Då gör det alldeles för ont i hjärtat att köra ner Lilla Besten till ensamheten på golvet igen.

Jasså?

Jasså, har det varit påskafton idag?

Missbrukare

Att man inte kan lita på missbrukare vet ju alla. Varför blir jag ändå så besviken på dem? Det borde ju inte komma som en överaskning? Dessutom har jag inte ens en vänskapsrelation med dem. Jag ser dem bara i jobbet. Det är min inneboende tro att alla alltid försöker "sköta sig" som får sig en törn.

Hon vet att hon inte får röka på rummet. Ändå gör hon det så brandlarmet går. Hon vet att hon inte får bruka ... än mindre missbruka när hon är där. När jag frågar om hon gjort det blånekar hon. Men händerna är fumliga och hon kan inte svara på mina frågor samtidigt som hon lagar mat. Hon försöker röka en otänd cigarrett. Hon tar snedsteg så till och med barnen säger att hon måste vara full. Men när jag frågar har hon varken druckit eller tagit tabletter. Så länge hon är påverkad är det inte ens lönt att försöka ha en diskussion. Den får bli i morgon. Då jobbar inte jag.

Tiderna förändras

Har för mig att både modern och fadern brukade berätta om långa, sega långfredagar. Där barnen fick sitta stilla med händerna i knät. Mörka kläder var det som gällde. En sorgens dag. Detta trots att familjerna inte var speciellt religiösa. Tiderna förändras. Det är långfredag och köpcentrumet i östra ändan av staden håller öppet. Troligen alla andra köpcentrum också. Själv sitter jag på jobbet och hedrar långfredagen med att flytta garderober, snickra och skruva. Har inga problem med det, ateist som jag är.

Glad Påsk

Önskar alla en Glad Påsk med massor av ägg, sill, ris, påskliljor, godis, gummor och harar eller vad som nu tillhör påsken där ni bor.

Kandidaten och Mr H har, med en viss besvikelse hos Kandidaten, inte engagerat sig i påsken. Det enda som påminner om påsk här är riset och påskkrukan som Kandidatens mamma kom med. Firande blir det inget av. När Mr H jobbar är Kandidaten ledig och tvärtemot. Kandidaten är först ut och tröstar sig med fint OB-tillägg.

Va?

Det var som om kursaren hade svårt att förstå det hela. Ynnesten var så stor och ofattbar att när vi packade ihop sakerna för dagen sa kursaren med ytterst förvånad röst: -"Är vi lediga en hel vecka nu?"


Bot & bättring

Lilla Bestens matte har varit en matte av det usla slaget de senaste veckorna. Ingen stuns i aktiveringsövningarna. Dåligt med dem. Lilla Besten har nästan tett sig lika hängig som matte. Men med stundande påsklov lovar matte bot och bättring. Började i smyg idag. Tog med Besten på inkallningskurs. Hos Therese. Lilla Besten tyckte som vanligt att det är superkul att gå på kurs. Hon kom i gasen direkt.  Det blir nog bra det här.

I övrigt började dagen finfint. Kom ett SMS från extrajobbet med så underbara, fina, värmande ord om Kandidaten att hon blev tårögd. Skolan har då sannerligen inte bjudit på sådant under hela kirurgikursen, så orden värmde lite extra. Kandidaten behövde höra det för att inte alldleles tappa tilltron till sig själv.

Och ja, ortopedin känns betydligt bättre än kirurgidelen. Idag bland annat en föreläsning om handkirurgi. Alldeles förträfflig. Nu tror Kandidaten att hon kanske ska bli handkirurg ......

Gips

Dagarna är minsann inte ett dugg kortare den här veckan. Men, det är i alla fall lite softare. Ingen som har tuggat sönder mig, svalt ner mig och kräkts upp mig igen som på förra placeringen. Bättre stämning helt klart.
Eftermiddagen ägnades åt föreläsningar: ryggsmärta och amputationer. Förmiddagen dokumenterades med foto.

image676
Jäpp, gipsteknik stod på schemat.

image671
Förberedelser

image669
Full aktivitet

image674
Du där, med kameran, här ska du få en fin bild.

image675
Alla fick vi varsin dorsal (finns det ventrala?) radiusskena
...också Kandidat Dropp


image670
Kandidat Dropps patient skulle nog ha fått blåsor på knogarna
... och skenan var för kort.


image678
Dubbla handskar = giftig plast istället för gips. Luftutsuget fungerade inte. Livet som kandidat är farligt ...

image679
Färdiginpackad. Nu ska det härda.

image672
Kandidat SL packas in.

image677
Man måste ju provgå gipsen.

image673
Dags att såga bort

O

Det är o just nu. O-rtopedi. O-inspirerad. Föreläsningar hela dagen, resten av veckan likaså. Stämningen är god. Känns bra. Är bara för trött för att orka ta till mig det. Andra får stå för geisten. Kandidaten bara hänger med, men det är i alla fall inte lika plågsamt som sista två veckorna på kirurgin.  Lite påsklov på det här så blir det bara finfint, ska ni se.


Tassie

I bakgrunden på datorn har jag lite "gadgets". En gadget är ett bildspel med alla foton vi laddat ner på datorn. Det är kul, för jag påminns hela tiden om mina resor och andra tillfällen när jag haft kameran med. Just nu råkade det bli några från när vi var på Tasmanien,  Brodern med familj och jag nyår -03. Det var en härlig resa. Jag blir lycklig av att titta tillbaka på bilderna och minnas.

image661

Myrpiggsvin

image660

Jamen, vad hette hamnen nu igen? Vi bodde uppe på höjden med utsikt över hamnen. Världens mest långsträckta hamn. Port Arthur?

image662

image664

image665
I Hobart

image666
 I Bicheno

image667

Wineglass bay

image668
Naturlagar och sånt

Tittar på hus på Hemnet. Husen längre och längre bort från staden ter sig allt attraktivare. Det är priset som avgör. Måste få leva vuxenliv igen. Måste få känna mig som en individ med kunskap och kompetens igen. Man ska inte vara student när man fyllt 25. Det är emot naturlagarna!

Naturlagarna säger också att jag måste få anlägga en trädgård och få jordskitiga fingrar för att må bra. Att Mr H behöver ett garage på tomten. Att Lilla Besten måste få springa lös i trädgården och lukta på rådjursspillningen.

Inga låtar

Är jag den enda människan i Sverige som inte ägnar kvällen åt melodifestivalen?

Jobb

Guldstart på dagen. Började på extrajobbet klockan åtta. Prästen hade haft natten. Lördag förmiddag är alltid lugn, så jag hade med "lyxfrukost" som vi åt i lugn och ro under rapporten. Ärligt talat hann vi ju avhandla en hel del privat också innan hon gav sig av.

Med halva passet gjort känner jag mig inte direkt utarbetad. Hoppas det fortsätter i den här takten. :-)


'Skiftbyte

Halva terminen har ta mig tusan nästan gått. Från och med måndag är det skiftbyte. För Kandidatens del: ortopedi följt av urologi och anestesi och sist en traumavecka. Skiftbytet är knappast någonting Kandidaten gråter över.

Sista dagjouren gjord

Så trött att jag vill krypa ur mitt eget skinn. Mr H har ett tokpass idag, precis som igår, 06-19. Vaknade av att han gjorde sig iordning för jobbet, sådär en tjugo i fem. Jobbigt tidigt!

Trots tröttheten har det varit en gulddag. Först prickmottagning. Där får vi bedöva och ta bort födelsemärken för första gången på vakna patienter. Bra handledare. Till en början både ser han ut att vara och verkar stenhård. Tuffa kirurgen, typ. Men, ganska snart inser man att han är en stor nallebjörn med gedigna kunskaper. Fint stöd. Jag var lite feg. Karvade och karvade för att få bort födelsemärket. Kanske egentligen inte så rädd för att skära patienten utan mer okunnig om hur djupt skalpellen tog. Det var ändå skitroligt. Sju stygn blev det. Japp, det var ganska stort märke. Plötsligt längtar jag efter att få sätta sprutan i folk och bedöva och skära lite.

Prickmottagningen avslutades med en diskussion om placeringarna vi haft. Killen som var där samtidigt som jag var lite yngre. Det visade sig att han gjort samma reflektioner kring det där med kirurger och attityder och jämlikhet. Det finns en "gammal stam" av kirurger som nog är enormt skickliga på kirurgi men har en del att önska när det gäller social kompetens. Vi hade en intressant diskussion med handledaren om organisationen. Jag som kommer från en värld som lever på organisationsutveckling och att hitta möjligheter (iofs ibland in absurdum) har varit förvånad över hur lite organisationen ifrågasätts inom vården, förvånad över hur statiskt det är, förvånad över ojämlikheten könen emellan. Intressant var att dagens handledare berättade om sin syn på kirurgidivisionen. Om hur "saker" sitter i väggarna och där prestige är viktigare än allt annat. Skönt att höra. Allt är ju mycket lättare när man inser att tankarna och känslorna man har är man ju i alla fall inte ensam om. Många andra, som man tycker själv, intelligenta människor ser det på samma sätt.

Så vidare till dagjour på akuten. Tre av de unga läkarna som var där i förrgår var där igen. Duktiga, engagerade till max. Det är så kul att gå med dem. Vi kandidater får själva prata med patienter, ta status och anamnes. Sedan redogör vi för doktorerna vad vi funnit och de går in tillsammans med oss och träffar patienterna. Prickade rätt idag med. Det ena var en solklar abscess. Nästa var lite mer öppet. Inget solklart fall, men hanteringen av det hela tänkte jag rätt på. Vet ni, för varje gång jag går på akuten blir det roligare. Man kanske skulle bli akutläkare?

Ännu en jour gjord. Seven down, three more to go.

Ps Chefen på extrajobbet ringde. De behöver extra mycket hjälp. Kul att hon ringde mig. Idag känner jag mig uppskattad. Skönt med den känslan som omväxling.

Trött, eller ...

Min trötthet har slagit alla rekord. Hjärnan har lagt ner. Skallen är fylld med hubba-bubba (ja, ni fattar scenariot)Kom överens med doktorn i går om vilka prover som ska tas. Ett fint litet (eller nja, lite utökat) lab-svep. Gick ut därifrån glad i hågen. Nöjd med att han ringer på fredag och delger mig resultatet. Det var ju bara det att jag glömde gå svängen förbi labet. Hrm! 


Hundaktivering

Dags att börja lära Lilla Besten några nya trick. Känns som om hon är less på "det gamla vanliga". Och jag förstår henne. Det är längesedan jag införde någonting nytt. Så idag började vi öva på kryp. Det blir väl som med elefanten. Små, små, extremt små steg framåt. Att apportera elefant sitter fortfarande inte. Det var bara den där enda gången hon tog pipleksaken i munnen. Jag måste göra något galet. Men vad?
Någon som har tips på fler aktiveringslekar/trick man kan göra inomhus?

Dagjour

Dagjour på akuten. För ovanlighetens skull en överbemannad akut. Fyra doktorer av olika sorters dignitet, också jag då. Alla doktorerna yngre än jag och så bra mot både patienter, sköterskor, usk:or och mig. Sådana här dagar känner jag att det kanske ändå är värt slitet och uppoffringen. Tog egna patienter. Det kändes bra. Fick skicka hem allihop. Diagnoserna prickade jag in rätt.  Eller rätt och rätt, mina gissningar var desamma som doktorernas. Och då får man väl hoppas att det var korrekt.

Medicin

Medicin för själen är att ta Storstumpa i handen och gå på promenad med henne och Lilla Besten. Storstumpa spritter av energi. Hon hoppar och studsar. Berättar om skolan och om fritids. Vi springer ikapp. Lilla Besten rusar förbi oss. Hon gillar leken.

En vecka till av elände - det går nog

Ja, inte kan jag påstå att det var med någon större glädje jag gick upp i morse och släpade mig till kirurgplaceringen. En vecka till av sådan här sagolikt obeskrivlig skit. Enda som höll mig uppe var tanken på att jag i morgon ska till doktorn och därför slipper flera timmar av eländet och på torsdag har jag annan "tjänstgöring" inplanerad och slipper ännu fler timmar av eländet.

Det var därför glädjande när ronden började att ingen av överläkareländena var här. Istället fanns en annan doktor där. Och hör och häpna; han skojade och skrattade. Han berättade för oss kandidater. Vi fick till och med ställa dumma frågor. Plötsligt är stämningen en helt annan på hela avdelningen.

Virvelvind

Det känns som om jag befinner mig i en virvelvind, en virvelvind som drar i mig åt alla håll samtidigt. Jag kommer ingen vart för hur jag än stretar så drar vinden i mig så jag står still. Mr H befinner sig också i en virvelvind. Tyvärr inte densamma som jag. Våra möten i lägenheten blir korta ögonblick innan någon av oss susar iväg. Det är jobbigt. Idag har vi äntligen fått en dag tillsammans i lugn och ro. Tog bilen till Stockholm. Vi pratar och diskuterar så bra i bilen. Åkte och tittade på kakel till köket. Det finns mycket snyggt. Tyvärr till ganska studentovänliga priser. Så passade vi på att hälsa på söta lilla Vera, hennes mamma och barba Stark.

I kväll har vi provat ett nytt recept på älgfärs. Riktigt smaskens!

Älgfärs på asiatiskt vis med nudlar och tomatsalsa

Ingredienser

1 st lök, finhackad
2 st röda chili, finhackade
2 st vitlökar, hackade eller pressade
1 msk koriander, finmalen
kummin
250 g älgfärs
150 g fet fläskfärs
2 tsk soja
1 tsk farinsocker
saften av 1 limefrukt
1 st ägg
salt, svartpeppar
4 msk sweet chilisås
Tomatsalsa:
2 st tomater, urkärnade och skalade
1 st finhackad rödlök
1 st gul paprika, tärnad
1 st röda eller gröna chili, finhackade
2 st salladslökar, skivade
1 msk limejuice
2 msk vegetabilisk olja
salt, nymalen svartpeppar


Gör så här

1. Mal köttet med löken, chili och vitlök. Blanda.

2. Rosta koriander och kummin i varm panna.

3. Stöt sedan i mortel eller mal i kaffekvarn.

4. Blanda med köttet.

5. Tillsätt soja, socker, ägg och lime.

6. Smaka av med salt och peppar

7. Gör 1 boll per person och stek i stekpannan.

8. Koka nudlarna efter anvisningen på paketet.

9. Blanda ned Sweet Chilisås.

10. Lägg nudlarna i en djup tallrik.

11. Lägg på en färsboll och strö över riktigt med tomatsalsa.

12. Tomatsalsa:

13. Blanda ihop alla ingredienserna.


Röntgenjour

Så fick veckan ändå ett fint avslut. Fyra ynka timmar röntgenjour som var ren glädje. En rar ung grek var jour. Han skrattade hela tiden. Aldrig har jag sett någon doktor så chokad. Telefonen ringde hela tiden och andra doktorer krävde svar på röntgenundersökningar (hade de kollat i Cosmic hade de hittat det där). Undersköterskorna fyllde inkorgen med en strid ström av nya remisser när de inte kom med förfrågningar om olika undersökningar. Kontrast? Inte kontrast? Ultraljud?

Ändå tog han sig tid att förklara det vi såg, att fråga mig personliga frågor, intressera sig för mig som person. Wow! Jag tackade honom grundligt när jag gick. Kanske ska jag bli röntgenläkare? Då kommer jag att lägga skitkirurgernas undersökningar längst ner i högen som ska granskas. Jo, jag erkänner. Jag vill fortfarande hämnas. Det kommer jag inte att göra utan nöjer mig med att det bara är en enda vecka till jag behöver stå ut.

Arrogant typ, gissningsvis med sportbil

Jahapp, då har alla mina fördomar om kirurger som arroganta, två skitar höga jävlar, fulla av prestige och hävdelsebehov verkligen cementerats. Dagens seminarium där jag skulle vara föredragande var icke roligt. Jag hade gjort mitt bästa utifrån den tid och ork jag hade. Allt var inte rätt, men att mala mig till köttfärs var knappast nödvändigt. Turligt nog var jag inte så trött idag. Det innebär att förbannadgenen och inte ledsengenen slås på. Så jag satt mest och log. Bland annat fick jag bassning för att jag använde uttryck som någon annan dikterat in i journalen och var felaktiga. Vilket jag sa att det tänker jag då inte ta på mig. Dessutom fick jag skit för att jag presenterade en patient som inte var en akut ischemisk patient.  Jag presenterade den patient som kirurgen sa till mig att presentera. Knappast mitt fel alltså. Väl tillbaka i bänken från katedern var mitt bord belamrat med små lappar från kursaren som har samma placering som jag. Det stod: "Vi bildar hata XX klubben. XX.com" istället för  XX stod kirurgens för- och efternamn.

Eftersom jag inte är så trött idag inser jag att det inte är personligt. Visst, han hatar mig, precis som kursaren sa igår när jag ställt en fråga.  Men, det är samma kirurg som skrek på en annan häromdagen på operation. Att han tittar alla andra i ögonen, men helt undviker att rikta blicken åt mitt håll är tydligt. Att han gärna letar fel i det jag säger är också tydligt. Nästa veckas strategi kvarstår om skitgubben är kvar där - jag letar upp saker att göra på annat håll. Inte utsätter jag mig frivilligt för den behandlingen. Risken finns också att om jag kommer dit efter helgen och är utvilad frågar vad han håller på med och sätter honom på plats. Följden av en sådan morskhet står klart för mig. Det gör man inte ostraffat. Mer strategiskt att hålla sig undan med andra ord.

Ps1. Näe, alla kirurger är ju faktiskt inte sådana. Jag vet. Har ju faktiskt haft kanonbra handledare på andra placeringar. Men det här överskuggar det som varit bra. Åtminstone för tillfället.

Ps2. Nu ska jag göra röntgenjour. Håll tummen för att röntgendoktorer har lite mer vett. Annars kanske jag inte kan hålla tyst.

Snart, snart ortopedi

En vecka och en dag kvar av kirurgdelen av terminen. Strategin blir att smita så mycket som möjligt under kommande vecka. Idag var det fullständig anarki i kandisrummet. Ena kursare på placeringen var borta i går (hon orkade helt enkelt inte gå), en tänkte inte gå idag, citat " i morse ville jag bara gråta, ville inte gå hit efter att överläkaren stod och skrek på han som opererade".  Själv kom jag sent och gick tidigt (och ja, jag fick tag på mina läkare. Tider inbokade och ganska så snart dessutom).

Kanske är vi helt enkelt slutkörda alla tre. Sista skälvande kirurgveckorna inför ortopedin och vi upplever alla att det är sämsta och otrevligaste placeringen hittills. En enda av alla doktorerna har funnit nåd inför våra ögon. Kandisrummet pyr av kommentarer som "kirurgen, två skitar hög", vi gör ju deras jobb, nästa vecka går vi dagjour så slipper vi vara här, i morgon kommer vi överens om att inte gå till ronden först utan direkt till seminariet klockan nio etc etc. Det behöver tydligen pysa, inte bara hos mig. Får jag bara bukt med mina eländes sjukdomar så ska jag nog stå ut med resten av terminen.

Skolan får vänta ...

Efter en långpromenad, flera samtal från Mr H (under diverse förevändningar men avsikten var nog att kolla hur jag mådde), några timmars sömn, telefonsamtal med Prästen (som var beredd att strunta i hebreiskan för min skull), ett antal rara SMS från vänner känns det lite bättre. Men inte bra. Kompisen SMS:ade att jag kämpar på i galen motvind. Då kändes det ännu lite lättare. Jag förlät mig själv en aning för att jag inte orkar. Galen och orättvis motvind är precis vad det är. Mycket händer bakom kulisserna, saker man inte gärna skriver på webben. Det är galen motvind och samtidigt har jag mina sjukdomar som alltid, alltid tar kraft. Dem är jag inte är beredd att säga några snälla ord om. Inte just idag i alla fall. 

Har fattat beslutet att gå tillbaka till skolan först när jag fått kontakt med alla mina doktorer och fått en genomgång av den här kroppen som är mer mot mig än med mig. Mr H sa när han kom hem från Luleå: -"Tänk att få en dag med dig utan snorpapper." Det är inte bara jag som är less på det här .... 

Det kostar mer än det smakar

Jag är så gruvligt trött. Så trött att jag bara vill gråta. Och det gör jag. Står inte ens ut med att folk säger flasklock till mig. Går upp tidigt för att gå ut med hunden innan morgonronden 07.45. Skriver in patienter, står på operation. Så eftermiddagsrond. Förhoppningsvis är den klar till 16.00, men det är inget man ska räkna med. När jag kommer hem är det ut med hunden som gäller, helst två gånger. Det finns varken tid eller ork kvar att plugga. Hur jag ska få tillbaka orken kan jag inte ens svara på själv.  Vad det beror på kan jag inte heller svara på. Infektion? Diabetes? Pollenallergi? Annat?

En av huvudanledningarna till varför jag började plugga var att få tid och ork. Det fick jag på preklin. Nu har jag långa dagar på klinik. Dagar som ofta känns bortkastade eftersom vi kandidater många gånger "bara följer med". Vi skriver in patienter, vi står med på operation, sitter med vid ronden och sedan förväntas vi gå hem och plugga på kvällen. Inskrivningarna gör vi åt doktorerna, det är deras jobb men det är sällan de kontrollerar oss, sällan vi får feed-back om vi gjort rätt eller fel. Vi gör deras jobb och lönen vi får är studieskulderna.

Här sitter jag med usel ekonomi, fundersam över om jag har pengar till nästa månads räkningar, lika trött som jag var när jag jobbade. Faktum är att just nu kostar det mer än det smakar att studera. Jag orkar inte. Orkar inte ens bli förbannad på idiotiska sköterskor. Orkar inte be dem fara och flyga. Behövde hjälp idag och fick det inte. I vanliga fall hade jag svarat spydigt eller om mer diplomati krävts gått ut i kandisrummet och svurit där. Nu orkade jag varken eller. Kände hur tårarna steg i ögonen, gick in i kandisrummet och bröt ihop. Kursaren skickade hem mig. Jag har ingen ork.

15000

Inget större värde i stegmätaren jag hittade. Använder den själv istället för att lämna in den till polisen. Riktigt kul! Både i förrgår och i går fick jag ihop ca 15 000 steg. Hur många går ni på en dag?
Kan berätta att det är ca 800 steg från parkeringen till omklädningsrummet på sjukhuset. Femtio minuters promenad med Besten är ca 6000 steg.

Barnlös

Är man nästan 40 och barnlös väcker man undran hos folk. Det är uppenbart. Av många blir man betraktad som konstig. Sist var det nya frissan som reagerade. Hon var tio minuter sen till min klippning. Gissningsvis för att hon pratat sönder farbrorn innan. Hon klippte helt ok och hennes prat var nog bara ett försök att vara trevlig mot kunden och skapa kontakt . Ett väldigt intensivt försök.  Hon klippte och pratade. Men inte samtidigt. Varje gång hon kom in på någonting som hon tyckte var viktigt höll hon upp med klippandet och tittade på mig via spegeln och så var hon igång.

Jag satt som på nålar. Hade bestämt möte med en kompis och för varje titta-på-kunden-i-spegeln-paus insåg jag att förseningen blev större och större. Frissan täckte in allt mellan himmel och jord. Sin semester, sina barn, vädret, ja till och med min före detta frisörs barn, graviditet och kommande kejsarsnitt (som om jag har någonting alls med det att göra).

Jag hummade bara, mer deltagande än så krävdes inte. Så plötsligt kläcker hon ur sig: "och hur gamla är dina barn?" Varpå jag sanningsenligt svarade: "jag har inga". Då blev hon tyst och klippte frenetiskt i fem minuter innan hon tittade upp i spegeln igen och sa "vad jobbar du med". Tack och lov var det då dags att föna håret så jag behövde inte svara.


Bollen rullar

Vet ni, jag tror att bollen har börjat rulla ....

Eremit, jo tjena!

Eremitlivet gick om intet också denna dag. Inte för att jag klagar. Planen var att vila igår och sedan vara duktig med plugg och annat idag. Det sket sig totalt eftersom latmasken byggt sig ett fint litet bo i mig. Inte enligt plan, men ett bra sätt att tillbringa helgen. Då ska man ju vara ledig, eller hur? Snälla, säg ja. Det behöver Luther  i mig höra.

Klockan åtta i morse satt jag åter igen på svägerskans cykel och trampade bort till broderns för att hämta bil och Best. Vi hade bestämt träff med taxmamman och taxpojkarna halv nio. Vädret var knappast lockande. Snöblandat regn och blött i markerna. Ett riktigt skitväder. Jag var helt inställd på att promenaden inte skulle bli särskilt lång. Hundarna likaså. De var mycket motsträviga i början. Ja, inte Besten då. Hennes vinnarinstinkt slår alltid till bland andra hundar och hon strävade, trots vädret, efter att ligga först i klungan och dra.

Hur det nu var gick vi och gick. Två timmar var vi ute. Mot slutet av promenaden hittade jag en stegräknare som någon tappat mitt i skogen. Så jag kan tala om att sluttampen av promenaden var ca 3000 steg. Närmare bestämt 2748. Eller kanske snarare 2743, eftersom jag skakade på den lite när jag skulle visa taxmamman hur en stegräknare fungerar.

Social eremit

Dagen började enligt plan. Eremitlikt och fint. Ensam promenad med Besten. Ensam med foton och scrappande. Så fram på eftermiddagen sket det sig å det grövsta. Finito eremit, typ. Följde med Storstumpa på ridlektion. Det var roligt. Ett tag sedan nu. Framstegen är stora. Ingen behöver leda längre. Hon har lärt sig galoppera. Wow! När jag lämnade av henne bjöd broder och svägerska på middag. Trevligt! Hjortstek. Mums!

Efter maten bjöd tjejerna på underhållning. Show med rockringar. Och singstartävling. Så blev det lite melodifestival. Jag råkade visst stjälpa i mig något glas vin också. Det blev till att lämna bil och Best där och låna svägerskans cykel för hemfärd. Hemfärden gick trögt. Förbannade min förkylning och bristen på träning. Tills jag kom hem och bländades av källarlampan. Då insåg jag exakt hur blodsockret låg. Tänk att jag ska vara så trög. Och tänk att jag fortfarande gör det där misstaget. Ger mig ut utan proviant i fickan. Det var nog tur att jag inte tuppade av på vägen .....

Impad

Tog bilen till Studenternas. Kan konstatera att i Lilla Bestens ögon är regn mycket mindre otäckt än det är roligt att gå i nya miljöer. Matte var den som gav upp först. Intressant, faktiskt. Tittade ut genom fönstret hemma, konstaterade att det regnade, gick ut i regnet utan regnkläder och insåg att det regnade jättemycket. Verkar som om någon koppling i hjärnan hade glapp just under fönstertitten. Fyrtio minuter i regnet räckte gott och väl för matte idag.

Blev imponerad flera gånger om under morgonens promenad. Första gången när vi svängde ut från parkeringen till promenadvägen. Hör någon skrika stanna och inser att vi befinner oss mittemellan en vorsteh och hennes matte. Hunden var nere i slänten vid ån, ungefär 75 meter från matte, så ögonkontakt fanns inte. Vorstehn som hade tänkt sig ett rendez-vous med lilla taxfröken tvärstannade. Där satt hon tills matte kom. Snacka om pli på hunden. När matte passerade säger hon: "Min svärfar har tax, hon älskar taxar". Jag tackade för att hon stoppade hunden och förklarade att Lilla Besten inte älskar stora hundar och att ett möte hade slutat i slagsmål.

Vid ett stort grönområde sniffade två lösa golden runt. När vi är bara några meter ifrån inser jag att matte/husse inte är ute med sina hundar. Gulp! Skräcken grep tag i hjärtat på mig och jag såg för mitt inre hur två stora hundar fullkomligt massakrerade min lilla taxfröken och förbannade den hundägare som bara öppnat dörren och släppt ut bjässarna. I samma ögonblick får den ena för sig att min lilla taxfröken är en lattjo liten pryl och tar sats mot henne, men gör ändå en liten kringelkrok och jag kan skrika nej och sätta upp handen. Hunden tvärstannade med snopen min. Den andra som jag inte skrikit åt gjorde det samma. Uppenbarligen väluppfostrade hundar. Vad som förvånade mest i det hela är Lilla Bestens reaktion. Hon gick hela tiden med lyftad svans och sniffade i marken. Struntade fullkomligt i att det kryllade av Golden runtomkring. Kanske hade hon redan läst av goldiesarnas kroppsspråk och konstaterat att i det här fallet var de inget hot mot en ettrig, envis liten tax? Kanske var det mitt bestämda nej som fick henne på andra tankar? Trodde hon att jag försvarade henne? Trodde hon att det var henne jag gastade nej åt?

En stund senare möter vi en lös wachtel och hans matte. När matten får syn på oss kallar hon in hunden och kopplar den.

Alltså, va? Var det en slump? Går olika typer av hundägare på olika ställen? I Hågadalen borde man vara beväpnad med ridpiska för att komma undan alla hundar där husse/matte (oftast matte) anser att just deras hund har äganderätt till naturreservatet och ska springa lös och hälsa på alla den känner för. Och att alla andra ska vara tacksamma för att de dyker upp med en ruskig fart .....

Återkommer till detta ämne.

Ps Piskan är mer tänkt att vara till husse/matte än den stackars hunden.