Målet är här

Efter 5,5 år är jag framme vid målet. Jag är läkare - visserligen inte legitimerad än och massor finns fortfarande att lära sig, men grundutbildningen är klar. Jag jobbar färre timmar än i tidigare jobb (visserligen med betydligt sämre betalt, men ändå tillräckligt) och får utrymme för det som är viktigt i livet för mig. Jag är i en omgivning där man har en människosyn som jag kan skriva under på.  

I tre veckor har jag arbetat. På en allmänpsykiatrisk avdelning på Löwenströmska. Träffar patienter med alla möjliga psykiatriska sjukdomar. Det är fascinerande vilka normala samtal man kan föra med många av dem, trots att de är så sjuka. Det gör mig ont om deras anhöriga. Jag känner att jag gör gott och har väldigt roligt under tiden.

Det är en bit att köra till Löwet, men att köra bil är roligt. Har börjat lyssna på ljudböcker och tycker att det är ganska sköna stunder till och från jobbet. För det mesta är det lagom mycket att göra på avdelningen även om jag arbetat över några kvällar när inte alla tre underläkarna varit på avdelningen. Psykiatri kan jag tänka mig att specialisera mig på framöver men om det verkligen blir det får vi se, andra alternativ finns också. Kanske kommer arbetet att kännas väl lugnt efter ett par månader när rutinerna börjar sitta? Jag tror att jag kommer att lära mig fort, överläkaren delar med sig fint av sin kunskap och sina erfarenheter. Mina underläkarkollegor är också ett fint stöd. Övrig personal likaså.

Bloggen har spelat ut sin roll. Kandidat Dropp är passé. Kanske kommer jag tillbaka på annat ställe i cybervärlden? Det visar sig. Tack alla som varit med. Vissa av er ända sedan Ruffhaxans tid. Jag ser på statistiken att ni är många som läser. Det har glatt mig. Framförallt har alla kommentarer varit roliga att få. Lev väl!


Avslutar det hela med en bild från Petra. En bild som upphovsmannen, Mr H, med sin vanliga underfundighet döpt till "En läkare föds".


 

Wadi Rum

Petra var fantastiskt men som hobbygeolog uppskattade jag Wadi Rum minst lika mycket.Petra - this is it!

Jag förstår varför det röstades fram som ett av världens sju nya underverk. Bilderna får tala för sig själva. Betänk bara hur gammalt det är. Kan ni se hur ståtligt det måste ha varit innan väder och vind slipade ner det?Folk och rövare i Kamomilla stad ...

Omtag!
Möss och människor ...
Omtag!
Folk och fä i Petra. Jaaa! Väl bekomme!


Den här mannen satt där på bänken i ravinen och såg så självsäker och helig ut. På ett bra sätt. Bilden kan inte förmedla känslan jag fick när jag såg honom, men jag frågade med tecken och nickningar om det var ok att jag fotograferade och han gav mig ett vänligt bifall.


Poliser i dalen.


Så här tror jag att Lilla Besten skulle tycka om att färdas.


Beduinkvinna.


Åsnorna strövade runt lite på egen hand...


... både här och där.


Gissa vem som trampat här!...


... Den här.

Gammalt transportmedel, nytt kommunikationsmedel.


Framför The Treasury


Gossarna var gärna med på bild.


Långt bort i bakgrunden kan man om man tittar noga se kandidatpappan och kandidatmamman. Nu har de bildbevis på att de varit här. Erbarmligt dåligt bildbevis, men ändå.


Petra I

Jag har alltid vetat att jag skulle åka till Jordanien. Petra är anledningen. Var jag hörde talas om det första gången? Beats me! Men det har haft en magnetisk effekt på mig. Nu har jag sett det. Det var magiskt, fantastiskt, storslaget, svårbegripligt, imponerande. Jag tror att Mr H var lika tagen som jag. Kanske mer? Han var inte lika förberedd.

Har precis tittat igenom alla mina bilder därifrån. Vill visa er alla 251. Trots att många är dåliga ser jag det speciella med Petra i varenda en. De vackra stenarna. De fantastiska grottorna. Det gör ont i hjärtat av att behöva begränsa sig. Men några inlägg de närmaste dagarna tänker jag kosta på mig. Petra några dagar framöver alltså. Önskar att Mr H ville visa sina bilder. Tagna av duktig fotograf med proffskamera. Men, ni får hålla till godo med mina.


I början av ravinen som leder till Petra.


Inte ens alla människor kunde ta storheten ur den vackra ravinen och Petra.


Nere i ravinen blev det ett vackert ljusspel och färgskiftningar i berget.


En fisk?


Tre steg framåt ser samma sten ut som en ... elefant.


Mot slutet blev det riktigt smalt.
Genom ravinöppningen skymtar "The Treasury" i Petra.


Kan ni förstå att det här är uthugget direkt ur berget?


Lite mat kan man behöva när man vandrat så länge. Det här är Kandidatpappan och Kandidatmamman på middagsrestaurangen. Ja, inte mina alltså utan annan kandidats pappa och mamma. På väg till Petra stannade vi på en rastplats och där frågade någon plötsligt om vi saknade Lilla Besten. Jo, det kunde jag ju bekräfta men vilka var det som frågade. Jobbarkompisar till Mr H? Hockeykompisar? Rallykompisar? Det visade sig vara en trogen läsare av min blogg som känt igen Mr H (trots att han inte satt i sin Lotus). Helfestligt! En trevlig bekantskap. Erbjudandet om att åka Lotus till sommaren kvarstår. :-)

Trädgården

Trädgården går jag och grunnar på lite då och då. Jag har en känsla av vilken stämning jag vill förmedla med trädgården. Att det är en bit kvar dit kan konstateras. Att stora förändringar behövs står helt klart. Slutmålet däremot är luddigare, för att inte tala om hur vägen dit ska se ut. När det ska ske är skrivet i himlen. Jag tror att vi ska åtgärda grunden först. Och ordna ett riktigt garage åt Mr H. Det får bli en bit i taget under några år. Under tiden pusslar jag ihop bitar av inspiration. Att vissa växter ska finnas har varit klart sedan långt innan vi hade trädgård. En bit till föll på plats i höstas. Scylla rekommenderade gräs av olika slag. Tanken hade inte alls slagit mig förut. Gräs är gräs är gräsmatta har jag tänkt. Nu är den tanken klar. Gräs ska det bli. Av helt annat slag än gräsmatta. Vilka sorter och var. Tja, inte vet jag. Men att de ska finnas där är helt klart.

Igår tog vi en tur till trädgårdsmässan i Kista. Vi hade väl hoppats på mer inspiration där men som mässa betraktat var den liten och ingen inspirationskälla. Däremot kom vi hem med fröer. Olika grönsaker ska odlas. Idag har vi påtat ner fröer som ska förkultiveras och Mr H har visat stort intresse. Ännu har ingenting kommit up (Va? Skulle jag sakna tålamod?) men jag ser fram emot att kunna ge trädgårdsintresserade vänner, framförallt fd jobbarkompisen som bidrog till balkogtrevnaden tidigare år, några chili- och tomatplantor som de inte själva kommit på att odla.

Våra fina små fröer köpte vi av:
Örtagården
Impecta
Rara växter

 

Ps. Jag såg folk som sålde the, thé, té. Dock ingen som sålde te. Vart är världen på väg?


Kort om Jordanien ...

Shoppingen var inget vidare. Tror inte ens någon med svart bälte i shopping hade hittat någonting. Möjligen smycken då, men i övrigt blev det en billig resa.
Maten var fantastiskt god. Mycket röror (á la mezze), mycket kolgrillat kött.

På vissa restauranger kunde man beställa alkoholhaltiga drycker, på andra inte. Och på vissa fick man beställa ibland, beroende på dag och om man satt ute eller inne .... Dubbelmoralen var hög!


Översättningen blev ibland lite tokig. Några lamphjärnor eller lamptungor beställde vi aldrig.


Portionerna var enorma. Att äta upp var det inte tal om.


Kött- och grönsaksmarknaden var väldigt liten, men så är Aqaba en liten stad.
Bergen runtomkring var fantastiskt vackra. Moskéerna och böneutropen hörde vi dygnet runt. Mr H som inte är en lika fantastisk sovare som jag tyckte gott att de kunde hållt snattran på nätterna.


På andra sidan bukten ligger Eilat, så nära, så nära.

Nu är formaliteterna klara...

projektarbetet är registrerat som godkänt i Updok. Nu kan jag få ut min examen. Hurra! Hurra! Hurra! Hurra!

Herr Calici

Avdelningsarbetet har varit lugnt de första veckorna. Herr Calici har härjat på avdelningen och så många patienter som möjligt har skrivits ut. Tisdag kväll kände jag mig rutten i magen och onsdag morgon hade jag en överläggning med mig själv om jag skulle eller inte skulle gå till jobbet. Inte vann, jag kände mig inte särskilt dålig men magen var skum. Nöjer mig med att konstatera att senare fram på dagen skulle det visa sig vara rätt beslut. Idag mår jag prima, men får inte gå till jobbet förrän jag varit frisk i 48 timmar vilket innebär att nästa gång jag ser avdelningen är på måndag. Blä! Jag har långtråkigt!
Har läst "
Allt är upplyst". Uppdaterat bokbloggen med "Mr Jekyll & Mr Hyde" samt "Jag ska skydda dig från allt".


Handduksparad

Inte sedan jag var på Kuba har jag sett så fantasifulla handduksvikningar som vår städare på hotellet förgyllde rummet med. Det var lika spännande varje eftermiddag att se vad han åstadkommit på rummet. Fast hans repertoar tänkte nog bara ungefär en vecka, för sedan blev det stiltje i fantasin, eller så tyckte han att vi lade för små slantar till honom och krävde mer ...
Jag kan inte undanhålla er underverken.
Blomman ovan ligger till vänster om svanen.


Krille krokodil


Mr H somnade gott trots sällskapet.


Jag vill gärna tro att vi fick den här lilla installationen med svanar och hjärtan på dagen sju år efter att vi bestämde oss för varandra ... i februari 2003 var det i alla fall klippt.


Närbild på svanarna.


Havsmotiv .


Han fick ofta använda fler handdukar än vad som egentligen skulle finnas på rummet så någon handduksbrist led vi inte av.


Den här rackaren gjorde Mr H senare om till en påfågel med lång stjärt, men bildbeviset lämpar sig inte för allmänna forum.


Här någonstans började fantasin ta slut. Plötsligt dekorerade svanarna allt möjligt.


Väldigt tvärtorsk på idéer.


Mina äpplen försvann från fruktkorgen och dök upp i handduksinstallationen. Hrm!
Jerusalem 18/3

Första dagen i Jerusalem var intensiv. Vi hade varit uppe tidigt och sett massor. På kvällen somnade vi  som små grisar och tur var det för andra dagen visade sig bli lika intensiv.
I Getsemanes trädgårdar.


Det här fick man inte göra i trädgårdarna ...


Muren mellan Israel och Palestina.


I Betlehem.


På väg in i en av de tre kyrkor de byggt ovanpå platsen där de säger att Jesus föddes. Porten kallas humanporten, eller någonting liknande. Liten för att bara människor ska kunna komma in.


Inne i en av kyrkorna.


Här säger de att Jesus föddes. Vår palestinske guide var förbluffad över att ingen i gruppen var intresserad av att läsa böner eller sjunga psalmer. Ha! Vi hädiska nordbor.
Jerusalems museum. Den underligt formade fontänen är toppen på en tora-rulle. Under finns "Döda havsrullarna". Fantastiskt att få se dem i verkligeheten.


Näe, vi hade inget att checka in.
Gravar, gravar, gravar.


På väg hem stannade vi till vid Döda Havet. Skum känsla att flyta runt där. Där fick jag förresen leka doktor för första gången sedan examen, men det är en annan historia.
Jerusalem 17/3

Det är skönt att första veckan på jobbet varit lugn. Den här helgen har jag slappat. Lunchat med kompis på stan och läst bok till bokcirkeln. Det har varit skönt vill jag lova. Tvättmaskinen går, annars har jag en slapp dag. Känner mig redo att dela med mig lite av vår semester. Att välja bilder har varit svårt. Vi har tagit massor, men det finns inte riktigt utrymme för så många på bloggen, det blir många nog ändå. Den som vill se mer blir nog tvungen att komma hit och få en genomgång på datorn eller min scrap-book (När den nu blir klar? Varken Rom eller Stoneleighbilderna finns där än).


Vi körde genom öken från Aqaba till Jerusalem. Stora delar av tiden hade vi berg på ena sidan och Döda havet på andra.

Nåväl, resan var det. Tvärtemot våra vanliga principer tog vi färdiga utflykter som Apollo bjöd på. Att fösas runt som en skock får var ungefär vad vi hade engagemnang till och det fungerade, men sanningen att säga dröjer det nog innan vi väljer den typen av utflykt igen. Första turen blev en tvådagarstripp till Jerusalem. Där behöver man nog egentligen tre månader men tack vare att det var en arrangerad tur hann vi se mer än vi hade klarat själva på två dagar. Guiden var otroligt kunnig och vi fick oss massor av historia, kultur och religion till livs. Sanningen att säga blev det ibland väl mycket och både Mr H och jag drog oss emellanåt en bit bort från gruppen för att kunna njuta lite mer och bara vara mitt i historien. Mina bibliska kunskaper är pinsamt dåliga insåg jag men många saker fick klockor att ringa i huvudet och jag fick förnyad inspiration till att läsa bibeln. Inte av några som helst religiösa skäl utan för att vår tid fortfarande efter alla dessa år är så präglad av den där pappersluntan.


Längs vägen såg vi stengetter.


Närmare Jerusalem förändrades landskapet. Lite rundare kullar och mer grönt. Den här röran är en boplats för beduiner. Tittar man riktigt noga ser man en kamel.


Sista biten upp till Jerusalem har man skog längs vägen. Nåja, dungar av träd i alla fall.


Utsikt över Jerusalem från Oljeberget.


En av alla judiska begravningsplatser. Gyttret på dem fascinerar mig.


Oljeberget med kyrkan i Getsemanelunden.


Al-Aqsamoskén
Klippdomen.


Klagomuren


I souqen/basaren. Vilket myller av gränder det var. En riktig souq!


På Via Dolorosa gick vi och guiden pekade ut alla platser som förknippas med Jesus.


Idag har man byggt Uppståndelsekyrkan/Den heliga gravens kyrka över det man tror var Golgata, trapporna leder upp dit man tror att Jesus fick bära korset innan han spikades fast. (Finns iofs åtminstone en plats till som aspirerar på att vara Golgata).


Inne i "Den heliga gravens kyrka". Vi hamnade mitt i en procession, mycket högtidligt. Håren krullade sig på armarna. Här såg vi också en kvinna som troligen drabbats av Jerusalemsyndromet (någon form av psykos), hon gick sist i processionen och grät.


Kolla vem jag hittade i solstrimman på köksbordet :-)
Här ser man att hon vet att hon gjort fel och tror att hon ska få utskällning. Men jag kunde inte. Hon är ju så söt. Hon tycker så mycket om solen.


Det är hon som bestämmer här hemma :-)

Vad man gör vid poolen

Vi såg mycket på semestern men hade också många lata dagar, Mr H och jag. Mycket tid tillbringades med böcker, företrädesvis i en solstol vid poolen. Eftersom datorn, som alltid, var med laddade vi den med ljudböcker och jag fick för första gången användning för min iPod shuffle som inhandlades för hela EN (Sic!) krona förra sommaren.

Att lyssna på ljudböcker är nytt för mig. I lugn och ro vid poolen fungerade det bra men jag är tveksam till om jag klarar av att göra det hemma när så mycket annat kan störa koncentrationen och tankarna far iväg till vad som borde göras istället. Dessutom går det fortare att läsa på egen hand, jag ska villigt erkänna att trista boksidor skummar jag gärna.

Nåväl, följande böcker/ljudböcker tog jag mig igenom:
Domedagen är nära - Aarto Paasilinna
Döden ska du tåla - Karin Fossum
Infiltratören - Lasse Wierup

Iskallt och stenhårt, mina tjugo år i Texas fängelser - Richard Flinga
Paria - Björn Hellberg
Snablar - Aarto Paasilinna


Herr Calici

Min första vecka som underläkare på allmänpsykiatrisk avdelning inom Stockholms läns landsting blev lugn. De flesta patienterna skrevs ut due to Mr Calici som härjar på avdelningen.

Man kan kvävas på många olika sätt

Husse åker stafett-Vasan, eller vad det kan heta, så vi är bara damer i huset just nu. Pälsmonstret var inte sen att utnyttja situationen. När hon förstod att husse inte skulle komma och lägga sig hörde jag en duns på hans sida av sängen och snart hade jag en tryckande pälsboll i nacken. Jag lät henne hållas för det var ganska mysigt ända tills jag vaknade till frampå småtimmarna. Hur hon kunde veta att matte var vaken vet jag inte men lycklig blev hon. Kastade sig över min hals och där låg hon och försökte komma åt att slicka och tugga lite i (jo, hon gör det när hon är lycklig) i det av mina öron som var längst ifrån henne. Invirad i täcket var det inte alldeles lätt att få bort lycklig liten tax från halsen så ett tag trodde jag att jag skulle kvävas  ....

Jobbigt liv

Lillstumpa är hemma från sjukhuset. Ont har hon och långtråkigt är det. När faster ringde för att höra hur hon mådde blev det ett kort samtal:
F: Hej Lillstumpa, vad gör du?
LS: Jag är arg! Jättearg (det sista grätskrek hon)!
Pang så hade hon slängt på luren.
När jag ringde tjugo minuter senare hörde jag henne i bakgrunden. Hon var fortfarande arg och gjorde sitt bästa för att reta upp också Storstumpa.
Hon är bara åtta år. Misstänker att hon har några tuffa veckor framför sig. Hade jag kunnat ta benbrottet åt henne hade jag gjort det.


Bassning

Idag fick jag bassning av syrrorna på avdelningen. Ny läkare, då kan man tydligen inte gå utan rock. Jag gick till klädförrådet och hämtade en rock. Inte lönt diskutera första veckan. Nästa vecka åker rocken av igen, då vet de ju vem jag är så då behöver jag inte pinka revir med rocken.

Lista, en vettig sådan för en gångs skull...

Näe, inspirationen vill inte riktigt infinna sig. Böcker har lästs, resan ska det berättas om och jag har börjat jobba. Mycket kan man skriva men lusten är borta. Fördriver tiden med annat tills den infinner sig igen. Som den här listan som Mårran och Scylla listat.

"BBC believes most people will have only read 6 of the 100 books here. How do your reading habits stack up? Look at the list and put an ‘x’ after those you have read."

(Som Scylla och Mårran blir det fetstil !)


1 Pride and Prejudice - Jane Austen - Självklart :-)
2 The Lord of the Rings - JRR Tolkien - Jag har försökt, verkligen försökt - men står inte ut, som längst tror jag   att jag kommit 70 sidor. Gör det mig till ett missfoster?

3 Jane Eyre - Charlotte Bronte - Jupp!
4 Harry Potter series - JK Rowling - Inte hela serien - än. Köper böckerna till Stostumpa och sedan får jag låna dem av henne. Hon läser inte i samma takt som faster, hon är ju bara tio.
5 To Kill a Mockingbird - Harper Lee
6 The Bible - tanken har slagit mig men ännu är den oläst.
7 Wuthering Heights - Emily Bronte
8 Nineteen Eighty Four - George Orwell - men huj så länge sedan,måste har varit på högstadiet. Räknas det då?  Dags att läsa om tror jag
9 His Dark Materials - Philip Pullman
10 Great Expectations - Charles Dickens

11 Little Women - Louisa M Alcott
12 Tess of the D’Urbervilles - Thomas Hardy
13 Catch 22 - Joseph Heller
14 Complete Works of Shakespeare
15 Rebecca - Daphne Du Maurier
16 The Hobbit - JRR Tolkien
17 Birdsong - Sebastian Faulk
18 Catcher in the Rye - JD Salinger
19 The Time Traveler’s Wife - Audrey Niffenegger
20 Middlemarch - George Eliot

21 Gone With The Wind - Margaret Mitchell Jodå, den slukade jag i tonåren (mitt exemplar var i två delar)
22 The Great Gatsby - F Scott Fitzgerald
23 Bleak House - Charles Dickens
24 War and Peace - Leo Tolstoy - antar att det inte räknas att man sett på TV.
25 The Hitch Hiker’s Guide to the Galaxy - Douglas Adams - den står i bokhyllan, men än har jag inte tagit mig samman.
26 Brideshead Revisited - Evelyn Waugh - Som sagt, TV räknas inte?
27 Crime and Punishment - Fyodor Dostoyevsky
28 Grapes of Wrath - John Steinbeck
29 Alice in Wonderland - Lewis Carroll
30 The Wind in the Willows - Kenneth Grahame

31 Anna Karenina - Leo Tolstoy - TV-versionen igen :-)
32 David Copperfield - Charles Dickens
33 Chronicles of Narnia - CS Lewis
O ja, älskade dem i tidiga tonåren. Har alla i bokhyllan.
34 Emma - Jane Austen
35 Persuasion - Jane Austen
36 The Lion, The Witch and The Wardrobe - CS Lewis MMMMM, fast här blir det väl tårta på tårta? Ingår inte den i nummer 33
37 The Kite Runner - Khaled Hossein Fantstisk bok
38 Captain Corelli’s Mandolin - Louis De Bernieres
39 Memoirs of a Geisha - Arthur Golden
40 Winnie the Pooh - AA Milne

41 Animal Farm - George Orwell
42 The Da Vinci Code - Dan Brown
Jag var inte lika imponerad som alla andra, men den var ok.
43 One Hundred Years of Solitude - Gabriel Garcia Marquez Jag tror det, men känner mig faktiskt lite osäker.
44 A Prayer for Owen Meaney - John Irving
45 The Woman in White - Wilkie Collins
46 Anne of Green Gables - LM Montgomery - Nope, TV-serien fick mig att lova att aldrig ta i böckerna
47 Far From The Madding Crowd - Thomas Hardy
48 The Handmaid’s Tale - Margaret Atwood
49 Lord of the Flies - William Golding
50 Atonement - Ian McEwan
51 Life of Pi - Yann Martel
52 Dune - Frank Herbert
53 Cold Comfort Farm - Stella Gibbons
54 Sense and Sensibility - Jane Austen
55 A Suitable Boy - Vikram Seth
56 The Shadow of the Wind - Carlos Ruiz Zafon
57 A Tale Of Two Cities - Charles Dickens
58 Brave New World - Aldous Huxley
59 The Curious Incident of the Dog in the Night - Mark Haddon Titeln avslutas väl med Time? Strunt samma, en underbar bok.
60 Love In The Time Of Cholera - Gabriel Garcia Marquez

61 Of Mice and Men - John Steinbeck
62 Lolita - Vladimir Nabokov
63 The Secret History - Donna Tartt
64 The Lovely Bones - Alice Sebold
65 Count of Monte Cristo - Alexandre Dumas
66 On The Road - Jack Kerouac
67 Jude the Obscure - Thomas Hardy
68 Bridget Jones’s Diary - Helen Fielding
69 Midnight’s Children - Salman Rushdie
70 Moby Dick - Herman Melville

71 Oliver Twist - Charles Dickens
72 Dracula - Bram Stoker
73 The Secret Garden - Frances Hodgson Burnett
74 Notes From A Small Island - Bill Bryson
75 Ulysses - James Joyce
76 The Inferno – Dante
77 Swallows and Amazons - Arthur Ransome
78 Germinal - Emile Zola
79 Vanity Fair - William Makepeace Thackeray

80 Possession - AS Byatt
81 A Christmas Carol - Charles Dickens
82 Cloud Atlas - David Mitchell
83 The Color Purple - Alice Walker
84 The Remains of the Day - Kazuo Ishiguro
85 Madame Bovary - Gustave Flaubert Mycket länge sedan.
86 A Fine Balance - Rohinton Mistry
87 Charlotte’s Web - EB White
88 The Five People You Meet In Heaven - Mitch Albom
89 Adventures of Sherlock Holmes - Sir Arthur Conan Doyle Inte allt.
90 The Faraway Tree Collection - Enid Blyton
91 Heart of Darkness - Joseph Conrad
92 The Little Prince - Antoine De Saint-Exupery
93 The Wasp Factory - Iain Banks
94 Watership Down - Richard Adams
95 A Confederacy of Dunces - John Kennedy Toole
96 A Town Like Alice - Nevil Shute Den köpte jag när jag var i Australien. Perfekt att läsa den där.
97 The Three Musketeers - Alexandre Dumas
98 Hamlet - William Shakespeare
99 Charlie and the Chocolate Factory - Roald Dahl Räknas det att jag sett stumporna dansa till musik från filmen. Näe, trodde väl inte det.
100 Les Miserables - Victor Hugo

Ojoj, det finns en massa titlar där som jag skäms över att inte ha läst. Nå, nästa gång jag inte vet vad jag ska läsa kan jag ju kika i den här listan.