Grrrrr

Kvällspass på kvinnoboendet. Idag var jag en dålig personal. Hade bara lust att skrika: Skärp dig, klipp dig och skaffa dig ett jobb. Men det gjorde jag inte. Ibland blir jag bara så trött på att folk ska ha, ska ha och ska ha - men inte tar ansvar för sitt eget liv. Och det är inte ens de som mår sämst som är sådana. I en kris kan jag förstå att man ger tappt .....

Och förresten hoppas jag att Lilla Besten slutar komma in till oss på natten. I natt är det allvar. Ett pip och det blir grillad tax till middag i morgon kväll.


Tristess

Två timmar avklarade på det här jobbpasset. Här är så lugnt att jag kreperar snart. Vill gå hem. NU!!!!

Var tacksam, din jävel .....

Kvällspass på kvinnoboendet igen. De flesta människor jag möter där har jag ingenting gemensamt med. De kommer från annan bakgrund, annan kultur, annat land. Jag hade troligen haft mer gemensamt med en alien från mars. Det gör att jag ofta har svårt att ta till mig det de berättar. Det är sällan jag misstror deras berättelser - oavsett hur knasiga de låter. Jag tror inte att jag kan förstå - fastän jag försöker. Har nästan slutat försöka. Konstaterar bara att de har en annan livssituation än jag - betydligt mindre uthärdlig och definitivt farligare. Försöker stötta dem i att bygga upp ett nytt liv med allt vad det innebär. Från polisförhör och rättegångar, psykiska sammanbrott och fysiska smärtor till att leta lägenhet, ha sminkparty.

Ofta, ofta blir jag förvånad över bristen på tacksamhet. Näe, det handlar inte om att jag vill att de ska slicka oss räddande änglar, personalen på kvinnoboendet, på fötterna och krypa i tacksamhet och ödmjukhet. Jag ser oss inte som räddande änglar. Men allt man gör för dem kostar samhället pengar. Stora pengar. Ibland utan eftertanke om det är värt det. Visst ska de räddas från det vidriga liv de tvingas leva. De förtjänar en på alla sätt dräglig tillvaro, men att få gå från drägligt till lyxliv på statens pengar är mycket begärt. Varför kräver många mer och mer och mer? Hela tiden. Lite vill ha mer. Ger man dem lillfingret tar de hela handen.

Tag det här med skjutsen till exempel. Det finns en bil på kvinnoboendet. Men vi kör inte kvinnorna någonstans annat än i undantagsfall. Aldrig om de har en hög hotbild mot sig. Då får polisen som har vapen och utbildning för våldssituationer sköta den saken. Men det slår aldrig fel. Någon i personalen frångår reglerna och skjutsar. Och plötsligt ska man inte längre åka en eller två mil för att hämta dem utan de kräver att få åka fyra eller fem mil. Ska staten bekosta nöjesresor? Ska vi utsätta oss för risk för våld genom att skjutsa folk hit och dit. Skulle inte tro det!! Ändå kräver de det.

I går höll jag på att gå i taket. Pratade med en av de boende om försörjningen. Jag pluggar. På sommaren måste jag jobba för att hålla mig flytande ekonomiskt. Så är det också för mina kursare. Plötsligt säger kvinnan att hon får CSN-lån plus tretusen i månaden från socialen. Varför? Studenter får klara sig på CSN-lån. Den här kvinnan har ingen mer än sig själv att ta hänsyn till, hon är ung. Ändå får hon CSN-lån och tretusen från staten. Varför får inte alla Sveriges studenter det? Vad är det för jävla skitsocialpolitik det här landet för? Det ömkas och det klemas. Hjälp och ställ krav på motprestationer. Ok, ok  alla kan inte bli hjärnkirurger. Men det finns miljoner andra sätt att bidra till det här landet på.

Och nej, jag är inte rasist. Det här beteendet att ta och ta kan till viss del bero på kulturskillnader för att man har en annan religion än vi svenskar eller kommer från andra länder, men jag ser det lika ofta hos svenskor som kommer till kvinnoboendet. En speciell typ av kvinnor. Det syns på långt håll om de tillhör kategorin. WT-kvinnor kallar Mr H dem. Nedsättande beteckning. Jo! Men, faktum kvarstår. Oavsett vad man väljer att kalla dem. De finns och de har vissa utmärkande drag. Någonting annat tänker jag inte låtsas om. För egen del är jag glad att jag börjat identifiera olika "typer". Det kommer att göra det lättare för mig som läkare. Att veta vad jag har att göra med, att vara förberedd. Om jag med tiden kommer att kategorisera utan att reflektera och därmed inte ge varje individ en chans oavsett grupptillhörighet vet jag inte. Kan bara hoppas att jag aldrig gör det så enkelt för mig. Den dag jag gör det kommer jag att bli en betydligt sämre doktor - oavsett utgångsläge. Däremot är jag säker på att jag alltid kommer att protestera när folk försöker lura samhället på pengar. Mina skattepengar.

Vägs ände

Vid vägs ände ligger runstenen som Fjölsten reste. Tre dagar i rad har Besten och jag begett oss ut på expeditioner. Inte som Mattias Klum eller Tor Heyerdahl. Korta expeditioner på 1-2 timmar. I närområdet. De farligaste djur vi sett var en rådjursget med två kid och en död hackspettsunge. Det värsta väder vi råkat ut för var lite lätt motvind.

Vi började i förrgår. Tog bilen till Läbyvad. Tanken var att följa gamla banvallen till Söderby GK där banvallen tog slut där. Vi gick till golfbanan, men inte tog banvallen slut. Ibland blir jag besatt. Inte av andar, utan av idéer. Den där banvallen skulle minsann följas till slutet.  Att söka på nätet efter banvallens sträckning vore för enkelt. Tre dagar tog det oss inalles. Gick en sträcka fram och tillbaka. Nästa dag tog vi bilen till stället där vi vänt och fortsatte därifrån.

Riktigt sant är det inte att vi nådde vägs ände idag. Hur långt banvallen sträcker sig är oklart, men nästa sträcka kräver machete för att forceras och någon sådan hade vi inte med oss, varken Besten eller jag. Dessutom så såg det ut som ett fästingarnas himmelrike och eftersom Besten inte är vaccinerad avstod jag från att dra med henne in i djungeln.

Rövarpriser

Tandhygienisten tar 628 kronor. Det blir en bra timpenning om man har tre patienter i timman.

Utkörd

Hantverkarna är här igen, för andra dagen i rad. Det är bara att vara färdig och klar att lämna lägenheten klockan 07.00 på morgonen. Det rubbar mina cirklar. Något alldeles. Jag vill vara hemma och dona. Speciellt eftersom helgen kommer att ägnas åt jobb. I morgon dyker målarna upp 07.00 igen. Idag rymde Mr H till garaget. Besten och jag rymde till brorsans hus. Jag har ägnat dagen åt att omväxlande gå ut med Besten och omväxlande ligga i brorsans finsoffa med en bok i nävarna och Toblerone i munnen. Läst Åsa Larssons "Det blod som spillts" och Mari Jungstedt "Den du inte ser". Rapport kommer nog så småningom.

Förtvivlat försöker jag peppa mig inför morgondagen. Försöker hitta bra saker med att hantverkarna är i min lägenhet men vi inte är det. Kommer bara på en sak: Lilla Besten börjar vänja sig vid att folk springer här och är det bara folk som kan hundspråk och inte utmanar henne genom att ställa sig och stirra i hennes ögon så går det riktigt bra numera.

Ljuva skadeglädje

Just nu är jublar jag åt annans olycka. Det är sällan jag hatar personer. Jag kan komma på närmare exakt två personer. Inte sitter jag här med gloria och vänt leende. Det finns människor som jag tycker är idioter, konstiga, elaka, tråkiga, dumma, fula, humorlösa, korkade. Men i de flesta fall konstaterar jag bara att på dem ska jag inte slösa någon tid. Det är sällan någon är värd att hata. Jag mår för dåligt inombords av att hata. Så kan jag styra känslorna låter jag bli.

För några veckor sedan kom ett mail. Jag lyfte nästan av ren och skär skadeglädje. Hade jag kunnat hade jag faktiskt petat runt i såret på personen. Det är länge sedan personen förtjänade mitt hat, och jag trodde att jag inte brydde mig mer. Förträngning kallas det visst. Men uppenbarligen bryr jag mig fortfarande ....

De som känner mig väl kommer att förstå följande rader. Till er övriga: Bry er inte om det. Så här långt efteråt är det ändå inte intressant att återberätta.

Mailet:
....... H*n har fått sparken. Officiellt sagt upp sig. Slutar omedelbums. Det är väl skönt att veta att Gud straffar alltid till slut!! Vi är flera som råkat ut för h*s sk ledarstil och det känns skönt att rättvisa skipas!! .......

Eller med finlandssvenskens ord (Mr H:s bekant som inte är så bra på svenska):
Rättvisan är skippad!!!
Ett fyrfaldigt leve:
Hurra! Hurra! Hurra! Hurra!

Grillad tax

Efter ett sent kvällspass på kvinnoboendet i går kväll (då jag förresten insåg att det var roligt att jobba midsommarafton jämfört med hur personalen hade haft det på söndagen) nattade jag Lilla Besten med orden: Piper du i natt så käkar vi grillad taxfröken till middag i morgon! Om det var de orden eller gårdagens promenad som dämpade pipandet vet jag inte. Men hon pep inte så mycket. Däremot lade hon ner stor energi på att bädda.  Innan vi somnade hade både Mr H och jag skrikit åt henne att lägga av (å andra sidan får man väl förstå henne. Jag hade glömt hennes anti-skäll halsband i korgen och nu passade hon på att röja undan det genom att gräva ner det bland filtarna). Till slut somnade vi. Mr H med proppar i öronen. Några timmar senare vaknade jag. Det var trångt i min säng. Åter igen hade Lilla Besten, som inte ens får vara i sovrummet, hoppat upp hos mig och gissningsvis legat där ett bra tag. Mr H vaknade när jag grymtade till och han försökte putta ner henne. Men hon låg som en åttakilos betongsugga i sängen och hade inte ens vett att skämmas. Det var bara att lyfta ut henne. Hade hon bara haft händer att kedja fast sig med hade hon varit en utmärkt "Rädda Träden Aktivist" ... eller i det här fallet "Håll lakanen varma aktivist".

image374
Vår hormonstinna taxfröken

Förmiddagen (3,5 h) tillbringades, som vanligt höll jag på att skriva, med mini-vargarna. Vi knallade en bit och lekte sedan på fotbollsplanen med våra små håriga kreatur.

image377
Oscar med favoritleksaken

image378
Jag tror att det är Bailey's som saknas på bilden

image379
Matte, kom igen! Lek med mig!

image380
Mille gjorde sitt bästa för att komma åt mattes fika

image381
Nähä, tänker Lilla Besten, vill du inte dela med dig av leksaken så går jag då. Hej då, Oscar!

Bin Ladin alias Terroristen alias Mille alias Taxpojken 3 månader gjorde som vanligt sitt bästa för att irritera de vuxna hundarna. Hängde sig i deras öron, skägg, mungipor, halsar, nackar, svansar, ja han provade nog att hänga sig i alla befintliga kroppsdelar. Helt utan resultat. De vuxna hundarna blev inte ens småputta utan bara ignorerade det lilla monstret.

image382
Mille inviterar Oscar till lek

image383
Men hallå, du kan ju inte ignorera mig

image384
Kom igen då Oscar! Släpp leksaken och lek med mig

image385
Inte ens Milles bett i Oscars bakben får honom att släppa leksaken.

image386
Bailey's struntade i ungdomarna och gick och lade sig i skuggan

Eftermiddagen tillbringades med Lillstumpa. Storstumpa har varit själv med faster på ett antal ridskoletimmar. Nu var det Lillstumpas tur att vara ensam med faster. Det blev lite pannkaka av det hela för tösen var inte alls intresserad av att umgås med faster. Hon ville leka. Själv! Så faster låg i soffan och läste "Allt om trädgård "och drömde om framtiden alltmedan Lillstumpa förströdde sig själv och Barbiedockorna.

image375
Lillstumpa har ätit Spidermanglass

image376

Skendräktig

Tur att Lilla Besten bara löper två gånger om året och därmed bara är skendräktig två gånger om året. I morse var hon billig. Hon har varit helt olidlig i natt. Pip, pip vid tröskeln till sovrummet. Lilla Besten får inte vara i sovrummet. För varje pip flyttade hon sig ett myrsteg längre in i sovrummet. Pip, pip. Mr H vaknar, ruskar kandidaten i armen: "Din hund piper". Kandidaten rusar upp. Lyfter upp Besten i famnen. Ut med henne på  kontoret. Lägger sig nära, kliar lilla taxmagen. Gosar, ger TLC. Tre gånger får hon gå upp.  En av gångerna läggs Besten i korgen. Då bäddar hon. Och bäddar och bäddar. Så bäddar hon. Ända tills matte inte orkar med ljudet av krafsandet på filtarna längre utan skriker: Lägg dig!!!!!

Fjärde gången vaknar inte Mr H. Då är det kandidaten som vaknar. I hennes sömndruckna hjärna inser hon ytterst långsamt att det där som pressar sig mot hennes rygg inte är en frusen Mr H utan en väldigt hårig liten krabat. Lilla Besten. När kandidaten reser sig för att ta med Besten ut blir inte Besten rädd utan lägger sig genast till rätta som en liten falukorv med huvudet på mattes kudde. Grrrr!

Förmiddagen har tillbringats i agilityhagen med fyra små vargar (läs taxar) med vidhängande husse och matte. Lilla Besten förvånade matte med sitt mod. Hon både klättrade upp och ner för branta "väggar", gick på vippbräda och genom tunnlar. Hennes mod blir enormt stort med en bit falukorv framför nosen. Också har de busat. Snappe och Lilla Besten busar gärna tillsammans. Emellanåt tar hon sig gärna ett race med Oscar och Mille också. Nästan fyra timmar har vi varit ute. Hoppas att det tar kål på skendräktighetshormonerna. Annars ger vi bort Besten i morgon.


Söndag 24/6

För lite sömn på midsommarafton och för mycket öl i går. Det är ingen bra kombination. Större delen av dagen spenderades i sängen med två böcker "Allt för min syster" och "Parning och valpning". Gjorde små avstickare för att ta Lilla Besten på promenad och ut i köket för att frukostera och luncha. Men klockan fem först tog Luther tag i mig på riktigt och tvingade in mig under duschen. Middag bjöd Mr H på. På Mammas Mezze. Så tog vi en biltur. Tanken var att Lotusen skulle användas, men det hade regnat för mycket, så det blev trotjänaren fiskebåten (Volvo diesel) istället. Åt Salahållet för ovanlighetens skull. Hittade mysiga sommarstugeområden och Uvberget. Dit åker jag nog hellre och badar i fortsättningen. Fjällnora är besudlat och Wiiks inte lika fint för badare.

Lördag 23/6

Det var riktigt skönt att få stänga dörren till kvinnoboendet från utsidan när jag gick av 25-timmarspasset. 25 timmar är ett långt arbetspass när man bara får ett par timmars sömn och kvinnor och/eller barn kräver ständig uppmärksamhet och det dessutom har varit extra hysteriskt.  Första passet jag jobbat nära socialjouren. Måste säga att jag är imponerad av deras proffsighet. Nu kan jag mer om LVU än jag någonsin hoppats få veta.

Hem och sova en timma och sedan iväg till Amadeus och Zorros husse och matte för ett sista snack innan deras flytt långt bort. Öl, kinamat och gagg var precis rätt medicin efter arbetspasset "from hell". Mr H och jag höll på att bli med barn där. Nej, jag tänker inte börja dilla om sex. Det var lilltjejen i familjen som jag tror hade kunnat bli vår. Hon är så rar, så rar. Vilken liten sötnos. Vi kom bra överens så jag frågade om hon skulle med hem. Ja, svarade hon alldeles bestämt. Fast nu hade ju mamma och pappa synpunkter på vår överenskommelse, så vi fick nöja oss med att ta med Lilla Besten hem igen.

Kaos

Man får hoppas att er midsommarafton varit till belåtenhet. Min lär inte gå till historien som den festligaste. Mr H och jag har tillbringat midsommarafton flera mil ifrån varandra på var sitt jobb. Jobbpasset började finfint. Vi lagade mat tillsammans med kvinnorna ... eller mest jag lagade. De andra pyntade. Så blev det sill och ägg och sedvanliga tillbehör samt västerbottenpaj och en grönsaksdito. Självklart jordgubbar efteråt. Därefter var det slut på lugnet. Hela kvinnoboendet i uppror och hysteriska kvinnor som grät och skrek. Slutade med ett antal timmar på sjukhuset, handräckning av socialjouren och ett antal övertidstimmar för min kollega. Nu är det lugnt på boendet. Kollegan stannade kvar och snusar i rummet intill, hellre än att cykla hem mitt i natten. Känns bra att hon finns där. Lugnet kanske bara finns på ytan? Ingen är skadad, ingen allvarligt sjuk. Det som hände var sådant som händer på ett sådant här ställe med ganska så trasiga människor. Ingen kan skyllas för det. Tror att vi, kollegan och jag, tillsammans hanterade det på bästa sätt. Jag är glad att det var just hon som jobbade. Trots att vi inte haft många timmar ihop här så fungerade samarbetet smidigt. I det här läget var det A och O.

Djupt andetag

Inte ger man sig frivilligt in i affären en sådan här dag. Hade jag kunnat välja hade jag inte gjort det. Nu skulle det storhandlas till kvinnoboendets midsommarfirande. En kollega och jag är ansvariga. Det var bara att ta ett djupt andetag, bita ihop och räkna till 10 om och om igen. Tog mig levande ut på andra sidan. Men det frestade på tålamodet. Stod i kassakön och önskade att ICA hade haft den skylt Mr H mailade en bild på häromdagen:
"Winter hours
Tues- Fri 9-5
Sat 9-4
Unattended children will be sold as slaves"
 

Lotusen

Måste ju visa en bild på "gula faran" som vi fräser runt i på kvällarna .... förallandel ....även på dagarna ibland.

image373

Posten

Posten damp ner i brevnedkastet. Mr H var först framme. Jag försökte inte ens ta den. Det är aldrig någonting till mig ändå. Bara biltidningar till Mr H. Så började han skrocka. Ett sjukt skrock. Det där skrocket som kommer när han är skadeglad åt någonting som gått åt skogen för mig. Så började han gapskratta. Han slutade aldrig. Uppenbarligen ville han att jag skulle fråga åt vad. Så det gjorde jag. Jag har fått post, frustade han och kom och visade mig brevet. Det var från folktandvården. Adresserat Till målsman för Kandidat Dropp. Kanske tycker de efter gårdagens gnällandet över doktorns hårdhänta hantering att  målsman bör ledsaga mig till tandhygienisten? Eller har jag blivit omyndigförklarad utan min vetskap? Det är faktiskt 20,5 år sedan jag blev myndig.

Med tanke på att jag mest legat i sängen idag och läst en bok,
Åsa Nilssons  Solstorm, och inte gjort någonting vettigt alls så kanske jag borde ha någon form av skyddstillsyn i alla fall?

Slänger in en hel massa bilder från gårdagens taxpromenad. Sorry A och Ö, de blev inte så bra. Vi får ta nya.

image361
Lille Mille gäspar


image362
Mille igen

image363
Oscar... äsch skojade bara. Det är ju Mille

image364
Mycket Mille blir é

image365
Tax här, tax där.....

image366
Lilla Besten och Bailey´s har lagt sig tätt mot Lilla Bestens matte. Mille pockar på uppmärksamhet från de stora hundarna.

image367
Siamesiska tvillingar? Näe, bara Snappe och Bailey´s

image368
Mille igen

image369
Jupp, Mille

image370
Bailey´s tittar förväntansfullt på matte A

image371
Men Mille! Vad har du gjort med örat?

image372
Lilla Besten söker skugga hos matte efter en lång och varm promenad

Tisdag

Lilla Besten är trött. Superduperjättetrött. Hon ligger som en slagen hjälte i soffan. Vi var ute i fyra timmar på förmiddagen. Först fick hon åka Lotus med husse och matte. En mycket populär övning. Lika roligt som att sticka ut huvudet genom fönstret på någon av "de riktiga bilarna".

Sedan promenerade vi tillsammans med tre taxpojkar. Det skulle ha varit fyra, men Oscar är skadad och fick stanna hemma. Lille Mille (Milton) är fortfarande inte så populär hos Lilla Besten. Hon går ifrån honom för att slippa ha honom hängande i öronen, över ryggen, i halsen. Idag fräste hon till ordentligt. Hon hittade en underbar fågelträcksfläck att rulla sig i. Mille tyckte att det var lämpligt att göra som Besten. Problemet var bara att när han kastade sig på rygg för att rulla sig landade han på Bestens mage. Då tröttnade hon och satte honom på plats.
Hon blir mäkta svartsjuk när matte gullar med Mille eller för den delen Snappe eller Bailey´s. Då skäller hon tills matte behagar ägna sig åt henne istället.

Vi väcker rätt mycket uppmärksamhet när vi är ute och går med alla taxarna. Ofta får man frågan: Är det dagis? Nu med Mille i gruppen så blir det ännu mer Oooanden och Aaahanden. Han är för söt, den lille taxpojekn.

Eftermiddagen var mindre rolig. Kontroll hos doktorn. Det gör ont! Så pass att jag efter tio år med samma j-a kontroll känner hur hjärnan faktiskt går ner i sparläge när jag knallar in genom dörrarna. en ren och skär överlevnadsreflex. I går när jag kom hem kom jag på att den stackars doktorn nog inte inser att jag tycker att han gör ett bra jobb. Det är ju inte hans fel att han måste ta de där proverna inte heller är det hans fel att jag är så himla smärtkänslig (säkert sitter det i huvudet eftersom jag tål all annan form av smärta riktigt fint). Känner mig som en sjåpig idiot när jag är där. Varje gång tänker jag att nu ska jag bita ihop. Men lyckas aldrig ......

Kvällen blev bättre än eftermiddagen. En trött liten best fick ligga hemma medan husse och matte tog Lotusen till Ulva kvarns tisdagsträff. Lotusen samlade genast en klunga beundrare. Alltmedan Mr H och jag gick för att äta glass. Jag gillar inte uppmärksamhet och Mr H det ännu mindre......

Måndag

Idag dök hantverkarna upp igen. Full styrka. Det slipades och hade sig. Vi rymde från lägenheten. Mr H till garaget och Lilla Besten och jag ut på promenad och till broderns hus och framförallt hans trädgård. 
Där var vi förresten i lördags också. På eftermiddagen kände jag mig alldeles förskräckligt övergiven med Mr H på jobbet, så jag ringde brodern och sedan var jag med honom och resten av familjen i trädgården större delen av dagen. Det är så skönt att kunna åka dit och bara vara, helt utan förberedelser. Hjälpte dem lite med att klippa gräset med nya kantgräsklipparen, förströdde tjejerna lite, grillade med dem och bara var i solskenet och gröngräset.

Stumporna önskar sig en kusin. Men som det är blir det ingen kusinleverans. Det har de lite svårt att greppa. I lördags frågade Lillstumpa: -" Faaaaster, älskar du barn". Näe, svarade jag, jag hatar barn, tycker man ska bunta ihop dem och skicka dem till USA. Ironi på en 5-åring var bortkastat insåg jag när Lillstumpas ansikte förvreds i förfäran. Fick snabbt rädda mig. " Jag bara skojade. Klart jag älskar barn". Jamen, tyckte Lillstumpa, då kan du ju åka till Kina och hämta ett barn. Tänk vad lätt allt verkar i barns ögon. Jag fick förklara för henne att med henne och Storstumpa så behöver jag inga andra barn.

Jobbat

Större delen av juni är jag ledig. Har bara några få pass på kvinnoboendet inplanerade. I kväll var första junipasset. Det var lugnt. Fortsätter det så här blir sommaren inte så jobbig.

Lördag

Det här ser ut att bli ännu en sådan där sommar när Mr H och jag knappt ser varandra. Han jobbade i går och har nu tre dagar på raken på Arlanda. Långa pass - en sisådär 12-13 timmar.

16 juni. Kanske är det dagen som får mig att fundera och undra över vad som är meningsfullt. Just nu kan jag inte se så mycket. Jag funderar. Tankarna irrar och far. Hur gärna jag än skulle vilja kan jag inte styra upp saker och ting. Det är bara att se tiden an. Önskar bara att jag inte hade så svårt för det. Jag vill ju gärna styra och ställa, men det spelar ingen roll hur mycket jag tänker och funderar det här är bara sådana saker som jag aldrig kommer att kunna ordna upp. Vänta och se är vad som gäller. Kanske är det därför jag börjat sortera bland mina blogganteckningar? Helt onödig verksamhet, men det är i alla fall någonting jag kan sortera, organisera och styra och ställa med. Just nu vet jag inte vad som är vad. Ska jag börja jobba? Hur viktigt är vissa saker för mig? Antagligen kommer vägen att automatiskt pekas ut för mig. Men, jag har inte tålamodet att vänta ut saker som inte ligger i mina händer. Det är frustrerande att bara vänta ...

I brist på vettigare saker sorterar jag och lägger jag länkarna till allt jag sorterat här vid sidan om...... 

Är det förresten någon som kan tala om vad det här är för blomma? Köpte den i Vela handelsträdgård när Mr H köpte sin lilla gula fara. Kommer inte ihåg vad den heter. Kommer bara ihåg att Maggan som sålde den till mig sa: -"Du kommer bli förvånad när den slår ut." Det blev jag, Maggan. Tycker att den är jätteläcker.
image360


Milton

Större delen av den här veckan har gått åt till att vänta på hantverkare. Fönstren blev inte alls renoverade på semestern, som vi hade hoppats. Verkar som om fönsterprojektet drabbats av sjukdom. De är duktigt försenade och polska målare har hyrts in för att man ska komma ikapp. Flera dagar i rad har jag gått upp tidigt för att släppa in hantverkarna 07.00 eftersom Lilla Besten inte låter dem inte komma in om inte jag säger att gubbarna är ok. Flera dagar har gubbarna inte dykt upp alls. Trots att jag talat om läget för deras chef. I förrgår ilsknade jag till och sprang ut på gården och öste galla över första bästa hantverkare och talade om för dem att tänker de inte dyka upp så får de åtminstone tala om det. Jag har sommarlov och tänker inte tillbringa det genom att gå upp tidigare än jag behöver och vänta inomhus på hantverkare som inte dyker upp. I går dök de verkligen upp och slipade och hade sig. Idag kom chefen klockan sju och talade om att de inte tänkte komma. Då var jag vaken och färdigduschad. Redo för att herrarna hantverkare skulle inta lägenheten. Kände mig lätt irriterad. Turligt nog hade jag bokat hundpromenad på förmiddagen och där fick ilskan rinna ur mig......

Fyra tvåbeningar och sex fyrbeningar var vi som var ute och gick i 2,5 h. Av dessa var det stora flertalet taxar (fem). Lilla Besten var jätteduktig och flög inte på Dansa fast hon är stor och svart (Riesen). De båda skendräktiga damerna, Dansa och Lilla Besten, slogs konstigt nog inte alls utan ignorerade varandra istället högaktningsfullt.

En annan som Lilla Besten ignorerade var Milton, tre månader. Han sprang längs hennes sida och försökte hänga sig i hennes öron. Men hon morrade inte ens. Drog öronen bakåt lite grann och skyndade på stegen för att lilleman inte skulle hänga med........

image357
Milton, taxpojke, 3 mån.

image358
Milton och husse Öjje

image359
Milton är lite för liten för att gå i 2,5 h så emellanåt fick han
leka känguruunge i en påse på husses mage. Om det tyckte han inte.

I övrigt har jag ägnat dagen åt att dricka Cold & Flu och försöka göra någon form av sammanfattning över
böcker jag läst de senaste åren. Varför jag ägnade mig åt det har jag ingen aning om. Helt onödig sysselsättning kan man tycka. Jaja, det är åtminstone ett sätt att fördriva dagen utan att göra någonting vettigt. Och det är ju faktiskt sommarlov nu.

Torsdag 14/6

Förkyld! Näe, jag vill inte.

15 minutes of fame

Jag tackade nej till 15 minutes of fame i morse. Det brinner runt knuten på huset. Lilla Besten och jag gick förbi på morgonpromenaden. Stod där en stund med Besten i famnen och tittade på spektaklet. Trots min rultiga skepnad var det nog en rörande bild med en taxfröken som uppmärksamt kontrollerade brandmännens arbete för en TV-kille kom fram. Det lyste offerreportage i ögonen på honom. Följande samtal utspelade sig:
TV-kille: - Är du lärare på skolan?
Ego: - Näe, sa jag (lätt leende)
TV-kille: - Jamen, har du barn på skolan?
Ego: - Näe, sa jag och log stort, du får hitta någon annan att intervjua.
Inte tänker jag stå i TV och spela offer och tycka att det är hemskt och färskräckligt. Nu är jag iofs skitförbannad ppå ungjävlarna som tänt på och tycker att hudflängning inte är ett tillräckligt straff och för mitt inre kan jag se hur de fått skattepengarna att rinna genom kommunens budget för att bygga upp skolan.Men, jag är varken chockad eller förskräckt. Och tänker definitivt inte låtsas vara det i TV heller.

Arbetssökande

Idag har jag skrivit in mig på arbetsförmedlingen. Som arbetssökande.
Vet inte själv om det är sommarjobb eller tillsvidaretjänst jag vill ha.

Måndag 11:e

Mr H har svårt att locka med diskbråcket till garaget. Att stå på huvudet i motorn tycker diskbråcket är en synnerligen olämplig idé. Garaget hyser därför spridda bildelar, utlagda utan att hänga samman med varandra. I det skicket är de svårt okörbara. För att råda bot på bristen på sommarbil har därför Mr H köpt sig en gul, liten fara. En Lotus-7, nästan en sådan han håller på att bygga, fast Pegasusmodell.

När man vant sig vid att sitta på backen och glida med i svängarna, att vinden tar andan ur en, att flugorna blåser in i mun är det faktiskt riktigt roligt att åka Lotus. Jag, som hatar att väcka uppmä'rksamhet, tycker till och med att det är kul när folk vänder sig efter oss när vi kör förbi eller samlas vid trottoaren där Lotusen står parkerad. Antagligen för att jag med säkerhet vet att det är bilen folk tittar på och inte på mig - fast jag sitter mitt i.

Hjälp mig

Jag behöver påminnas om varför jag valde att börja plugga.
Varför vill jag bli läkare? Är det värt den ekonomiska misären under studieåren?
Värt den ekonomiska halvmisären när man börjar jobba?
Värt att inte landa och bli bofast förrän möjligen under ST?
Påminn mig!

Ingen bomb

Nej, jag bombade inte akuten. Skrek inte i sjukhusdirektörens öra. Däremot var jag nära att kasta mig på golvet och bara skrika rätt ut och slå med knutna nävar i golvet. Löfte om en ny MR och nya recept på smärtstillande till Mr H fick mig att låta bli - fast det känns som att det är lika mycket värt som en näve sockerpiller. Fy katten vad den svenska vården är seg ibland. Nåja, den här doktorn tog åtminstone problemet på allvar även om han inte kunde göra så himla mycket. Jag har massor, massor att säga - både ur patient, anhörig och doktorperspektiv. Just nu är det bäst att jag inte gör det. Det finns lite för mycket ilska och uppgivenhet i lika delar, vilket inte är bästa utgångspunkten för diplomatiska samtal och tankar.

Pensionat och akuten

Väckarklockan gick igång alldeles för tidigt.
Snabbt in i duschen, frukost på stående fot, så ut till pensionatet för att hämta Lilla Besten. På vägen dit släppte jag av Mr H och hans diskbråck på akuten.

Jag tänker inte hämta honom förrän de lovat att göra någonting - vad som helst - åt hans diskbråck. Min älskade norrlänning är inte en man som klagar. Han biter ihop tills tänderna smält samman, hellre än att klaga. Han gör det han ska trots att han har ont, ont, ont. Smärtan är ofta så stor att efter en arbetsdag har han inte energi till någonting mer. Hur han klarar av att jobba med sin rygg är mig fullkomligt obegripligt. Jag ser direkt när han har ont - och i vilken utsträckning. Han behöver inte säga någonting. Ser det på hans hållning, hur vit han är i ansiktet. Hans envishet är stor och tur är väl det för det är den som gör att han efter flera år med smärta ändå står upp. Hans envishet är stor och synd är väl det för hade han slängt sig på golvet på akuten och skrikit ut sin smärta hade han nog fått en tidigare och bättre vård. Hjälper de honom inte idag på något sätt så tänker jag åka ner och bomba akuten, skrika i sjukhusdirektörens öra tills Sveriges samlade ortopedelit ägnar honom sin fulla uppmärksamhet i fyra veckors tid. Fast! Mr H hindrar mig väl. Han biter hellre ihop tills tänderna ramlar ur innan han gör väsen av sig och kräver någonting.

Man kan lugnt säga att Lilla Besten blev glad att se matte. Det går inte att beskriva hur hon svansade, hoppade och gnydde av lycka när hon fick se mig. Pensionatägaren var förbluffad. Men, jag tror ändå att hon haft det bra hos dem, fast hon fått sina klor klippta. Kanske var vommen en tröst mitt i allt kloklippande? Hon vart alldeles tokig när hon fick syn på matte. Tog ut henne i bilen och först efter 10 minuter hade jag fått henne så lugn att jag kunde köra iväg. I ytterligare tio minuter satt hon bara och flämtade av lycka. Sedan blev nog känslorna för mycket för henne för hon tippade omkull på sidan och lågt halvt medvetslös tills vi kom hem. Väl hemma bajsade hon av upphetsning så fort hon kom ur bilen. Någon promenad kom inte i fråga utan hon skulle upp till lägenheten. Matte var alldeles förskräckligt långsam med att låsa upp lägenhetsdörren tyckte hon. Väl inkommen sprang hon och letade efter husse, drack lite vatten, letade lite till. Men husse är ju på akuten. Nu har hon äntligen lagt sig till ro, men varje gång jag kommer i närheten blir det pusskalas.


Carolina Klüft

Det fick bli lättsam läsning på planet hem. Lasse Anrells "Carolina Klüft räddade mitt liv". Är man så totalt ointresserad av sport som jag så känns det lite som ett Sisyfosarbete att ge sig på en bok av en sportjournalist - spciellt med den titeln. Men, det visade sig vara en lättsam läsning. Små krönikor om ditten och datten. Sportsliga ditt och datt i minoritet (vilket jag tackar högre makter - eller kanske förläggaren för). Det var en läsning på den nivå man orkar med när man flyger hem mitt i natten och allt man vill är att komma hem till sin egen säng. Helst omedelbums! Fnittrade mig igenom boken och resan hem.

Själva resan gick bra. Bara en halvtimma försenade lyfte vi. Vi var placerade långt bak i planet utan skrikande barn i närheten. Enda missödet var att Mr H satte sig på vattenglaset så det sprack och vattnet rann ut. Jag skrattade så jag tjöt tills jag kom på att vattenglaset legat i min stol och det var jag som skulle få sitta i det blöta sätet hela vägen hem. Då stockade sig skrattet. Det var inte heller så kul att vi båda rev sönder byxorna på stolen. Mina byxor var iofs gamla och redan destinerade för papperskorgen när vi kom hem. Men att Mr H:s nya shorts gick sönder gjorde kanske humöret lite molnigare.

Väl framme på Arlande gick det sedan bra utan missöden. Vi hade kunnat hamna i en jobbig sits. Bilen var parkerad på Mr H:s jobb. På Arlanda - men långt från terminalen. Långt att gå också utan packning och Mr H:s diskbråck. Vi hade planerat att ta bussen. Vad vi glömde var att Märstabussen (dvs Stockholmsbussen) inte hanterar kontanter längre. Där stod vi. Ingen biljett och bussen på väg ut från busshållplatsen. Men den rara busschaufförskan räddade oss. Vi fick åka med gratis. Hon gjorde dessutom ett extra stopp för oss för att diskbråcket inte skulle behöva gå mer än nödvändigt. Vilken underbar människa och vilken skön avslutning på en toppensemester!

Norrskenet

"Norrskenet - berättelsen om Kristian Birkeland - ett bortglömt geni" av Lucy Jago. Hur rolig och intressant kan en bok om en vetenskapsman bli? Vetenskap är ju torrt, tråkigt och trist, inte någon skönlitteratur direkt. Fast jag tycker nog att Jago lyckas riktigt bra. Tveksamt hur väl hon kan veta vad Birkeland själv tyckte och tänkte i olika situationer men säkert kan hon ge en bra bild av vetenskapen, forskningen i slutet av 1800- och början av 1900-talet. Hur Birkeland med sina idéer av vissa sågs som ett geni, av andra (Royal Society) som dåtidens kättare. Boken ger en bra bild av Birkeland, hans umbäranden, norrskenet, men också framväxten av ett multinationellt företag, Norges första, Norsk Hydro, den akademiska världen (som jag inbillar mig inte har förbättrats utan fortfarande är en ankdamm). Jag föreslår att ni tar och läser boken.

Kan inte låta bli att dra paralleller till dagens vetenskap. Vi kan så mycket mer och skrattar åt att man en gång i tiden trodde att jorden är platt och att åskguden for med sin vagn och sina hästar bland molnen och slungade blixtar. Men, ofta, ofta på föreläsningar inser jag att medicin och hur kroppen fungerar in i minsta detalj vet man mycket lite om. Vilka av våra idéer kommer man att skratta åt i framtiden? Vad kommer få våra efterträdare att lite överlägset klämma ur sig ett "De trodde verkligen att". 

Finns fibromyaligi? Finns elöverkänslighet? Kan man få hjärntumör av mobiler? Många läkare/forskar hävdar med bestämdhet att så inte är fallet. Många patienter är av motsatt åsikt. Någonstans tror jag att vi doktorer och blivande sådana måste komma ihåg att patienter kommer till oss pga olika symptom som de upplever. Det ska man ta på allvar. Bara för att vi inte kan sätta en diagnos betyder det inte att symptomen inte finns. Vi vet inte allt om människokroppen än. Men vi kan respektera att patienten har symptomen, på riktigt eller framkallat av "hjärnspöken" .  Sedan kan ju orsaken vara en helt annan än den patienten tror. Det måste bli vår utgångspunkt att patienten mår dåligt, har underliga symptom oavsett uppkomst. Vi måste vara öppna för det och vara medvetna om att allt inte kan förklaras. Detta sagt av någon som är naturvetare av födsel och ohejdad vana. Jag kommer att bli den förste att falla i fällan och peka finger och skrika "Det är inte bevisat".

Det är 1988 och det har precis börjat snöa....

....näe, det ar det ju inte. Det är 2007 och de sista skälvande timmarna på Kretasemestern. Har precis läst ut den femte boken under semestern. Det har varit många sköna timmar i solstolen med en rödbränd Mr H bredvid mig och en bok i näven. Den sista heter just "Det är 1988 och har precis borjat snöa". Skriven av Sigge Eklund. Boken är egentligen Mr H:s men jag högg den när han fnysande kastade den ifrån sig med orden: Ingen action. Och det har han ju alldeles rätt i, men jag gillade den ändå. Lättlast. Skönt flyt i språket. Vad mer kan man begära när man ligger i solstolen och varvar ner? Då ska man val inte läsa actionbocker som pumpar fram det sista adrenalinet i en?

Torsdag 7/6


image352

image353

Det var lika blåsigt på stranden idag. Mr H uppskattade det inte, så eftermiddagen tillbringades vid poolen (jag) och på balkongen (Mr H) istället. Inte alls något dumt alternativ. I morgon bär det hemåt igen frampå kvällningen. Trots att det alltid är skönt att komma hem igen när man varit ute och rest så skulle vi inte ha någonting emot ytterligare en vecka här. Men, lilla Besten som är inackorderad på pensionat medan vi är borta skällde så ynkligt när jag lämnade henne att jag samtidigt är glad att vi inte ska vara borta ytterligare en vecka. Varje dag har jag plågats av dåligt samvete för Lilla Besten. Antagligen springer hon i sin hage tillsammans med andra bestar och njuter av hundlivet och ägnar inte husse och matte en tanke. Matte är bara hur larvig som helst som har ångest för att Lilla Besten är ensam på pensionat. Precis som att Lilla Besten skulle vantrivas pa ett ställe som serverar kokt vom.

image348


image349


image350


image354


image355

image356


Onsdag 6/6

image332


Det blev en ganska kort stund på stranden idag. Mr H som är en känslig (Ha! Ha!) natur gav upp tidigt, dels pga blåsten (röd flagg) och dels pga solens starka strålar i går. Med vallonblod i ådrorna och ett annat pigment än den blonde mannen vid min sida blev jag inte alls lika röd som han igår och ville därför ha mer sol idag, så jag fortsatte solandet och badandet vid poolen under eftermiddagen.

image341

Sen eftermiddag beblandade vi oss åter igen med lokalbefolkningen och tog bussen in till Rethymnon. Vi strosade runt där hela tiden ackompanjerade av det pneumatiska kippandet från mina 60 kronors sandaler. De är inköpta i Thailand och har ledsagat mig på många resor, på land och i vatten. Varje resa har jag varit förvånade över att ett par sandaler för 60 kronor kan hålla så länge. Mina 600-kronors Adidas som jag hade innan dessa gick sönder efter två dagar. Men nu är det slut med Thailandssandalerna. Det pneumatiska kippandet har tillkommit den har semestern och är alltså inte någon fantastisk accessoar. När vi kommer hem åker de i soptunnan.


image333


image342

image343

image334

image336

image344

image346

Planen för dagen var att vi skulle gå in i fortet och sedan strosa runt ett par timmar innan middagen. Ett stängt fort och Mr H:s diskbråck ville annorlunda. Vi fick istället titta på fortet från utsidan och sedan snabbt hitta ett ställe att äta eftersom diskbråcket i vårt sällskap behövde sitta ner en stund. Hittade en restaurang under en pergola i en trång gränd. Att sitta där tillsammans med mannen man tycker om och titta på människorna som går förbi efter en lat dag i solen var fantastiskt fint.

image335


image337


image345

image347

Förresten skedde dagens Lassie utanför fortet. Vi mötte systrarna Kallur. Det är i alla fall jag övertygad om. Mr H påstår att jag har helt fel ? men vad vet han?


Tisdag 5/6

image338


Vilka matvanor den jeppe har som skött inköpen till lilla lägenheten har är höljt i dunkel. Han, det måste vara en han, har i alla fall inte samma vanor som vi det står helt klart. Någon brödkniv, eller stor skarp kniv överhuvudtaget, har inte ansetts behövas. Kanske är de rädda att turisterna ska löpa amok? Istället för brödkniv har man ansett det lämpligt med en sågtandad kniv a la modell grillbestick. Idag gav jag upp skärandet och det färska bröd som inhandlades till frukost var brytbröd.Brödkniv finns inte, däremot en smörgåsgrill. Vem behöver det?

 image339

Hur två hyfsat intelligenta människor kan misslyckas så kapitalt som Mr H och jag gjort idag är mig fullkomligt obegripligt. Dagen började som igår, dvs molnigt, så först efter lunch styrde vi kosan mot stranden. Innan smorde vi oss ordentligt. Total block från Australien och Niveas faktor 8. Spädde på med lite solkrämer under eftermiddagen. Vi var bara några korta timmar på stranden. Hur det kunde gå som det gick förstår vi inte. Just nu liknar vi mest två stycken alien som påbörjat vår metamorfos mot kräftdjur. Färgen kommer visst först. Och just idag, av alla dagar, fick jag för mig att sola top-less. Det har jag inte gjort sedan jag drog på mig min första lilla blåa frottébikini med röda kanter och ett ankare mitt fram vid tre års ålder. Ni kan ju tänka er hur mina solovana kroppsdelar känns just nu. Hudkostymen är några tum för trång. Det ser ut att bli en jobbig natt.

image340

 


Måndag 4/6

Det var inte solens strålar utan molnens skuggor som mötte oss när vi drog ifrån gardinerna i morse. Gjorde ingenting med tanke på att vi tog i ganska hårt i går med solningen och blev lite röda här och var. Så istället för stranden blev det lokalbuss till Rethymnon. Packade som sillar tillsammans med andra turister tog vi oss både dit och hem med bussen. Fast inte helt lätt. Enligt muntlig uppgift går bussen var tjugonde minut, enligt tidtabellen var trettionde. I praktiken fick vi vänta ungefär en timma innan vi kom iväg. På hemvägen väntade vi nog lika länge på bussen - fast det var mest mitt fel. Jag dissade första bussen som kom. Vad jag inte tänkte på var att bussen kunde ha ett nummer på ditvägen och ett på hemvägen.

image318

image319

image320

image321

image322

image317

image306 image307

Nåväl i Rethymnon var det Mr H:s diskbråck som var "in charge". Vi rättade oss efter det. Strosade i sakta mak genom gamla stan, till fortet, venetianska hamnen, längs stranden, gamla stan igen och så tillbaka till bussen. Pausade och satt och tittade på folk både här och där. I hamnen, under citronträden, i parken, vid busshållplatsen. Lunchen var mysig. Hittade ett ställe i venetianska hamnen där jag åt den bästa grillade bläckfisk jag ätit i hela mitt liv.

image305

image308

image323

image324

Tvärtemot mina vanor shoppade jag. Hör och häpna! Hittade ett halsband som jag blev fullkomligt förälskad i. Men om någon nu tror att jag får med mig en grekisk souvenir hem så har ni fel. Halsbandet är av Muranoglas. Å andra sidan köpte jag ingenting när jag var på Murano så jag kanske är förlåten. Nästa gång jag åker till Venedig får jag köpa någonting från Grekland. Och förresten så köpte jag inte halsbandet heller - jag fick det av rara Mr H.

image315

image310

image331

image311

image328

image329

image330

På kvällskvisten korsade vi gränsen till nästa lilla by, Arkadia, längs vägen. Av en slump hittade vi restaurangen White Lady som bjöd på både god mat och fantastisk underhållning i form av grekisk dans, magdans och lite bus.

image312

image313

image314

Kanske, kanske börjar jag dra ner på tempot nu. Mr H sa i morse att: ?Nu sitter han på din axel och ringer till det svenska dotterbolaget Luther AB och klagar till VD att det går för sakta här?


The Dog Fence

Man hinner läsa en hel del i solstolen. Sista projektet var "The Dog Fence - a Journey Across the Heart of Australia" av James Woodford. Tror att det är broderns bok egentligen, men den har stått ett bra tag i min bokhylla. När jag samlade ihop böcker till resan väckte den mitt dåliga samvete. Dags att läsa boken och lämna tillbaka den. Handlar om en kille, James sjalv, som kör längs med The Dog Fence. The Dog Fence är ett fascinerande fenomen. 540 mil staket fran South Australia till Queensland. Det delar landet i en nordlig och en sydlig del och är till för att hålla dingos i norr - och fåruppfodningen i söder skilda åt.

Jag njöt av att läsa boken, men ibland räckte inte min kunskap om landet riktigt till. Fick massor av information om Australiens natur och politiken kring staketet, människorna och livet i Australiens out-back. Men, ärligt talat så måste man nog ha varit i Australien och sett en del av det han skriver om för att uppskatta boken. Två resor som jag gjort är snudd på för lite för att man ska ha behållning av boken.

Söndag 3/6

Lyckas sova lite längre än hemma. Först strax före åtta var vi uppe. Jag gick och köpte färskt bröd till frukost. En härlig semesterlyx. När jag kom tillbaka möttes jag av en av hotellets alla katter som satt och lapade vatten i poolen. Man ser inte många djur här. Det är den enstaka geten eller fåret som uppbunden betar på ödetomten och kanske någon liten gråsparv eller en hund som springer vilt. Mer är det inte. Förutom katterna då. Kreta fullkomligen kryllar av katter. Överallt är de. Magra, toviga, med stora sår. Frågan är om inte Kreta har ett kattproblem?

 

image299

image302

image300

image301


Idag tog vi itu med solbrännan på allvar. Poolen på förmiddagen och stranden på eftermiddagen. Efter ett tag blev det lite för mycket sol och jag packade in mig så gott jag kunde.

image295

Förresten var jag mäkta förvånad över att solen är uppe så länge. Det är ljust ända fram till runt niotiden. Hade tänkt mig att solen skulle gå ner mycket tidigare, så kom jag på varfor jag trott det. Det tidigaste jag varit här på året förut är augusti. Klart det är skillnad på när solen går upp och ner.

image298

Den här killen går på stranden och säljer doughnuts av jätteformat.

image296

På kvällen hittade vi en mysig restaurang. Det blev helvegetariskt för mig. Deras fyllda tomater var fantastiskt goda. Fyllda tomater verkar vara typiskt grekiskt. Måste hitta receptet.

image297

Avslutade dagen med att fråga Mr H om han märkt att jag försöker dra ner på tempot. Varpå han svarade: Jo, det märks. I vanliga fall har du ett dammoln efter dig när du rör dig.


Lördag 2/6

Det har varit en lat dag. Vår vana trogen var vi uppe med tuppen. Då var det förstås inga affärer öppna där vi kunde köpa frukost. Istället blev det en rekognoseringstur i byn och ner till stranden.

image290

image288

image289

image287

Oj, så många vackra stenar det fanns. Plockade massor att ta hem och stoppa i min stentrumlare som jag ska köpa en dag, tills Mr H fick mig att inse det vansinniga med den iden. Så nu ligger stenarna kvar på stranden och glänser.

Strosade runt tills affärerna öppnade och vi kunde köpa frukost. Det blev färska tomater, yoghurt söt som en dessert, och alldeles färskt, fortfarande varmt bröd. Det hela avnjöts i solen på balkongen.

image285

 


image286

Eftermiddagen tillbringades med var sin bok i handen på stranden. Vi är så lata som det bara går att vara. Fast det är svårt för mig. Lätt ångestframkallande faktiskt. Luther sitter som vanligt på axeln och piskar på. Jag kan inte ens strosa i lugn takt, trots att vi har semester och det är varmt ute. Berättade för Mr H att jag i alla fall försöker dra ner på tempot. Mr H kommenterade det hela med orden: Ja, du har både Luther och generna mot dig.

image291

image292

Att duscha på morgonen på Kreta tillhör nog inte vanligheten. Här duschar man på kvällen när solens strålar värmt varmvattensberedaren på taket, det är jag övertygad om. Någon elektrifierad uppvärmning av varmvattnet verkar inte finnas. Tro mig, jag försökte duscha i morse. Temperaturen på vattnet kan i bästa fall beskrivas som fesljummen.


image293

image294

Det är helt klart lågsäsong just nu. Turisterna har ännu inte riktigt invaderat Kreta för i år. Kanske är det därför det känns så lugnt här. Inte det vanliga grekiska larmet med bilar som tutar oavsett tid på dygnet, horder av människor vart man går och discomusik så det ekar mellan väggarna. Eller så beror lugnet helt enkelt på att det inte något partyställe vi hamnat på. Mest panschisar och barnfamiljer här. Passar oss gamla stofiler perfekt.


Fredag 1/6

En hel veckas semester får Mr H och jag tillsammans i sommar. Den veckan börjar idag. Den sammanfaller med att fönstren i lägenheten renoveras. Att tillbringa veckan tillsammans med hantverkare och slipdamm känns inte som ett alternativ, speciellt inte som vi redan hört hantverkarna halva förra veckan och hela den här rumstera om i trappuppgången bredvid.


Letade därför efter en restresa. Det blev Kreta efter uteslutningsmetoden. Bulgarien var inte jag intresserad av och Turkiet var inte Mr H intresserad av. Flygesan blev händelselös, om än något längre än planerat. Kraftig motvind hela vägen ner gjorde en mellanlandning med tankning i Berlin nödvändig. Lilla MD81:an vi flög hade inte stora tankar nog att klara resan i ett svep. Under mellanlandningen höll Mr H noga koll på tankningsgrabbarna så att de skötte sig. Han blev lite fundersam när de var tvungna att kontrollera manualen innan tankning. Nybörjare med andra ord. Men vi kom ner välbehållna så det var väl bra att de läste lite i manualen.

 

För en total kostnad på 2200 per man räknade vi inte med att lägenheten vi hyrt skulle vara någonting att ha. Troligen slitet och ruffigt. Döm om vår förvåning när vi slog upp dörren och hittade världens raraste lilla tvårumslägenhet med balkong precis vid poolen. Här skulle vi kunna vara i flera månader. Hotell Katerini i Platanes, precis utanför Rethymnon är stället ifall någon undrar.

 

image284

Enda kruxet är att Mr H är skeptiskt inställd till att det använda toapappret ska till korgen bredvid toaletten istället för ner i toaletten. Förhoppningsvis har jag övertalat honom om det kloka i att inte trycka ner papper i toaletten genom min historia om en annan greklandsresa. Den gjorde jag för en sisådär 13 år sedan med kompisen S till just Kreta. Chania den gången. Hon och jag hade en ganska rejäl diskussion huruvida man skulle göra som reseledarna sa och stoppa pappret i papperskorgen eller toaletten. Jag röstade för papperskorgen, hon för toaletten. Någonstans fick jag för mig att allt var frid och fröjd och att vi hade beslutat oss för att papperskorgen gällde. EEEeeeeeh! Helt fel! Den saken blev jag varse en dag när det plötsligt kom upp avloppsvatten ur duschen. Någon i vår lägenhet (och denna någon är inte jag) hade spolat ner toapapper i toaletten.


Why do men fall asleep after sex?

Som sagt. Sommarlov. Då blir det läsa av. Dock inte internmedicinboken. Senaste läsprojektet blev uppföljaren till "Why do men have nipples" nämligen "Why do men fall asleep after sex?" av Leyner och Goldberg. Ingen bok att sträckläsa, däremot att bläddra i och läsa lite här och där. Skämten är bitvis av det billigare slaget, men det hindrar inte att man får en stunds förströelse. Och faktiskt! Som medicine kandidat finns mycket matnyttigt att hämta, som t ex förklaringen till varför man nyser när man tittar in i solen. Dessutom tar de död på en hel del myter som t ex den om att hår som rakas/klipps växer fortare. En förklaring som jag älskar men inte är helt säker på om jag tror på är den om sportdryckers eventuella effekt. "These beverages don't necessarily hydrate better than water, but you are more likely to drink larger volumes (because they taste better than old, boring H2O), which leads to better hydration."


Studenten

I dagarna ar det tjugo ar sedan jag tog studenten.
Tjugo!!!!!!

Wroom with a view

Sommarlov! Det betyder djupdykning i bokhyllan. Hittade Peter Moores "Wroom with a view - Milan to Rome on a '61 Vespa". En rar liten bok som far en att vilja ragga upp narmsta skrothog till Vespa och ge sig ut pa en langtur. Kopte boken pa en av Australienresorna, men kom aldrig till skott att lasa den. Varfor vet jag inte. Nu har jag slukat den fran parm till parm. Det finns massor att relatera till i den. Ar det nagon som kan Italien och italienare genom empiriska studier sa har jag en stark kansla av att du kommer att gilla boken annu mer (Ingenjor'n du kan lana min bok). Det racker nog forresten om du kort bil i Italien sa hittar du massor att relatera till.

Peter ar en australiensisk journalist/forfattare som delvis forsorjer sig genom att skriva reseskildringar. Just den har boken handlar om hur han uppfyller sina tonarsdrommar och drar runt pa en Vespa (byggd det ar han foddes) strax innan han fyller 40. Se, det kallar jag att gora nagonting konstruktivt av sin 40-arskris. ;-)