Spola ner ungar i toaletten


He! He! Lilla Bästen skrattar åt mina försök att läsa in ögonkursen. Koncentrationsproblemen är enorma. Inte blir det bättre av grannens ungar. Varför måste de skrika i timmar av glädje och sedan i timmar för att de är ledsna? Varför måste de göra det i vårt trapphus? Varför börja klockan sju på morgonen? Jag säger som fd grannen gjorde när vi var på väg hem från Thailand och hon insåg att familjen med barnet som skrikit i tolv timmar på väg till Thailand utan att föräldrarna brydde sig hamnade på stolsraden bakom oss. Vet ni hur lång tid det tar att spola ner en unge på toaletten väste hon fram i mungipan.

Vår?

Det är en strålande vacker vår/vinterdag idag. Mr H njuter. Jag njuter. Men mest njuter kanske Lilla Besten? När jag kom hem från skolan hade hon krupit upp på soffans armstöd och njöt av värmen från solen.


Kyckling is da shit

Ledig dag igen. Innan ni slår mig för det, Skyllan och Mårran, kan jag tala om att det egentligen är inläsningsdag. Men jag har lyckats skjuta upp det hela ända fram till nu. Tog en rejäl promenad med taxmamman och hennes pojkar på förmiddagen istället för att hänga över böckerna, nästan tre timmar var vi ute.


Lilla Viktor, taxmammans senaste tillskott bland pojkarna. Han är väl bara en sisådär tolv veckor och kan inte gå lika långt som de andra, så emellanåt hänger han i en väska på mattes mage.

Lilla Besten blev så glad när vi parkerade på vanliga stället och hon fattade att hon skulle ut med pojkarna att hon började yla i bilen. Vi gick en rejäl sväng, stannade till i fårhagen borta vid Berthåga och lät hundarna springa av sig. Lilla Besten fick lång lina på sig eftersom hon inte brukar bry sig om mattes "Kom". Den här gången hade det inte behövts. En liten bit kyckling innan hon släpptes var allt som krävdes för att hon skulle gå som slickad vid min sida. Så istället för bus fick det bli träning i stanna, vänta och kom. För hundlydnad verkar det som om: Kyckling is da shit!  Pojkarna däremot rusade runt, utom Snappe som mest stod och tittade och undrade varför alla var så barnsliga.


Praktiskt prov

Jag tycker att vi sätts på prov hela tiden. På klinisk tjänstgöring granskas vi och bedöms. Dagligen. På varje placering. Av usk:or, syrror och inte minst doktorerna, våra handledare. På seminarier. Genom tentor. Genom praktiska prov. Det känns verkligen som om de synar oss i sömmarna, granskar oss med lupp.

Idag var det dags för praktiskt prov - ögon.
Oftalmoskopering. Utan att dilatera pupillen kändes det tufft. Men jag kom i mål. Betydligt lättare än min kursare som faktiskt hade det urjobbigt men till slut tog sig igenom. Med mycket, mycket hjälp.

Det sliter att vara granskad. Å andra sidan vänjer man sig. Betydligt mindre tufft nu än i början av utbildningen.

Mini-hjärna

Med risk för att få gårdagens "kommentarister" på mig: Jag har varit ledig idag med. Välbehövligt! Tror jag fortfarande besitter någon form av sömnskuld sedan julen. Nio timmar två nätter på raken kan ju få vem som helst att undra. Meningen var ju att studera lite ögon inför tentan på måndag. Så effektivt blev inte det. Istället har Bästen fått sig promenader så det räcker. Mitt på dagen kom jag på att nästa fredag är det örontenta. Det har jag glömt att plugga till. Eller glömt och glömt. Förträngt! Jag säger som Puh: Jag är en stor björn med en mycket liten hjärna.

Halva halva

Det känns lite ensamt just nu. Från och med den här terminen delas klassen upp i två kurshalvor. Vi som läser öron- och ögon delas dessutom i två grupper till. På ögon har man eget schema. Någon gång ibland stöter man ihop med en eller två kursare. Mitt schema är toppen. Den här veckan har jag fått tre lediga dagar. Bland annat idag. Det är bara det att det känns lite ensamt. Inte för att jag "hängt" särskilt mycket med klassen, men ändå ... jag har kunnat inbilla mig att jag hör till ... om än i utkanten. Just nu vet jag inte ens vilka som går i min klass längre ... det kommer så mycket nytt folk och folk faller ifrån (dock inte i lika hög utsträckning).


Det är skillnad på jobb och jobb

Bara några timmar kvar på helgpasset. Gör ytterligare ett i raden av 26-timmars pass. Det har varit fullt upp. Inte stressigt, men hela tiden att göra. Just nu är det människor som är ganska självgående som bor här. Det märks. Man ska inte tro att man som en i personalen påverkar stämningen så mycket, även om man försöker. Stället styrs av mänskliga relationer och människornas bagage. Är bagaget lätt och relationerna fungerar blir jobbet så mycket lättare.

Jag har haft tur som fått det här jobbet. Att det är att göra hela tiden tycker jag bara om, jag är ju här för att arbeta. Och det är sällan det är riktigt stressigt. Oftast hinner man med det som måste göras. Dessutom är det betydligt mindre slit än att vara undersköterska på medicin. Inte alls lika tungt. Och betydligt bättre betalt.

Inte blir det sämre av att jag fått inblick i världar och levnadsförhållanden  jag inte trodde fanns. Tyvärr sällan roliga-, trevliga-, lockande-, mysiga-, må-bra-världar. Men det lär man sig av. Lär sig att uppskatta sin egen ombonade och skyddade värld. Lär sig att förstå de andra världarna. Och säkert är det en kunskap att ta med sig till doktorsjobbet när det blir dags för det. 

Konstiga? Vi?

Ibland undrar jag om vi är normala, Mr H och jag. Jag tycker att våra konversationer kan vara lite knasiga. Igår:

Mr H kom farande in i vardagsrummet från extrarummet och datorn.
 -Sitter du och spottar inne?
- Öh? Va? Näe? Jag övar arabiska.

***********************
Också igår:
Mr H: - Du sover ju hårdast i världen. Du reagerade inte när jag kom hem.
Ego: - Jooooe, det gjorde jag väl.
Mr H: - Nähähäe då.
Ego: -Nä kanske inte, jag somnade tidigt.
Mr H: - Jag fick lyfta bort hunden. Hon låg tvärsöver din kudde, ovanför ditt huvud. Hon var inte ett dugg intresserad av att bli bortlyft. Ganska sticky mot kudden. (Konstpaus)
Mr H: - Du reagerade inte ens när jag tog täcket.
(För oinformerade. Jag är växelvarm. Ångande varm på dagarna och isbit på nätterna. Alltså sover jag med två täcken och är Mr H inte hemma när jag lägger mig så tar jag hans täcke med).
Ego: - Jo men, det noterade jag nog.
Mr H: - Nähähäedå, för jag tog det understa täcket. För det var varmast. Det hade du värmt upp.
Ridå.

Men alltså hur fräck får man vara? Det understa täcket?

****************************
Nu vaknade han.
Mr H: - Du märkte inte när jag kom hem igår. Jag hade kunnat riva huset utan att du vaknade.
Förlåt då, att jag är världsbäst på att sova.


Hurra för CSN!

Förra gången jag pluggade tyckte jag att jag var stormrik. CSN-utbetalningarna gjorde mig rent förmögen. Bara mig själv att tänka på. Pengarna räckte till allt kändes det som. Att plugga på äldre dar är lite klurigare rent ekonomiskt. Det handlas mindre ändå går mer pengar åt. Med åren har det tillkommit fler fasta utgifter. Ingenting onödigt.

Inte heller de rörliga utgifterna är onödiga. Det snålas. Kläder t ex handlas bara när alla kläder i garderoben har hål, blivit missfärgade (fördelen med att vara helt ointresserad av mode). Den enda lyx jag unnar mig är bilen (och den behövs delvis för jobbet). Också resorna förstås. Resorna trodde jag att jag skulle kunna leva utan några år. Kaxigt deklararades att: "Jag har rest tillräckligt i mitt liv". Så var inte fallet. Sedan läkarprogrammet påbörjades har vi varit i: Malaga, London, Cotswolds, Kreta, Malaysia och Singapore, Estland. Och nu är vi på väg till Rom och Cotswolds igen.

I övrigt är det ett enkelt och billigt liv vi lever. Ett år studiemedel fanns kvar när pluggeriet drog igång höstterminen -04. Det har gått ändå. Med hjälp av sparpengar och extrajobb. Med den kliniska praktiken har det blivit svårare att jobba extra och jag jobbar bara periodvis. Vissa kurser har långa, långa dagar och kräver för mycket för att det ska fungera med extrajobb annat än något enstaka pass. I och med den här terminen tar det lilla studiemedel som fanns kvar att låna slut. Extra teminer beviljas bara i speciella fall med arbetsmarknadsmässiga skäl. Ändå skickade jag in en ansökan. CSN ringde idag: -" Vi tänker bevilja dig en extra termin". Tjoooohoooooo!

Utmaning

Det kom en utmaning från Lotta, precis i rättan tid, idag finns inte så mycket att skriva om. Det är ögon som gäller den här veckan, just idag dagkirurgi och mottagning. Det var kataraktoperation en masse på förmiddagen och gamla ögon dito på eftermiddagen. Över till Lottas utmaning:


4 Favoritprogram:

          Alltså, jag tittar ju knappt på TV. Det enda jag ser varje vecka om tillfälle ges är "På spåret". Händer att jag tittar på Grey´s ... fast numera är det mera sällan.  I övrigt? Nada, ja ... det skulle vara nyheterna då.


4 saker jag gjorde i går:

 • Började dagen med en underbart skön långpromenad med Lilla Bästen (eller hur, Mårr?) 
 • Pluggade arabiska med LeRevolter. Jätteroligt!
 • Var på studiebesök på syncentralen och provade att gå med vit käpp. Inte alldeles lätt!
 • Surade för att ett drömhus gått oss ur händerna. Och då menar jag surade rejält!

4 saker jag ser fram emot:

 • Romresan
 • Englandsresan
 • Mars, när jag får vara ledig en hel del
 • Examen om mindre än ett år

4 favoritrestauranter:
Favoritrestaurangerna ligger väl egentligen inte i Uppsala, men de här tycker jag är mest prisvärda i den här staden. Hyggliga priser och god mat.


4 saker på önskelistan:

 • En egen trädgård 
 • Egen tvättstuga
 • Mer plats
 • Ett flickrum - där jag, bara jag, kan ha min läshörna och pyssla med mina hobbies. Tänk att alltid få ha scrapgrejorna framme och symaskinen och inte behöva packa undan allt mellan gångerna.

Ja, det kan väl egentligen sammanfattas i en punkt. Ett hus, med stor tomt och garage till Mr H!Och så ska man skicka vidare också... Jag gör som vanligt och säger fritt fram för den som är sugen.


Seger

Jag gläds över varje framsteg med Lilla Besten. Hon kom som en rädd liten skrutta och blev ännu räddare efter attacken från slödderungens svarta, odisciplinerade jättehund. Men det mesta av hennes rädsla och hennes olater är borta. Vi har numera en ganska tuff liten taxfröken som vågar tillåta sig vara nyfiken på saker.

Vi har tränat och tränat på att möta mopeder. Vi har tränat och tränat på att inte jaga cyklar. Vi har tränat på att inte nypa hasorna av joggare (har man jaktinstinkt som Besten triggas den, oavsett vad det är för vidunder som springer förbi). Vi har tränat och tränat på hundmöten. Närmare och närmare andra hundar har vi gått. Bakslag emellanåt eftersom det finns hundägare som tycker att deras hundar ska få springa lösa hur de vill och därför inte bryr sig om att försöka fostra dem. Men, det har ändå gått framåt.

Idag kastade sig en lös hund över Besten för att leka. Den var inte stor, den var inte svart men ändå betraktar jag det som hände som ett enormt framsteg. Gå på, sa jag till Besten. Och hon gick. Struntade högaktningsfullt i den Jack Russel-liknande varelse som for runt oss. Och den lilla ettriga saken vi mötte på skogsstigen som morrade och fräste brydde hon sig inte heller om. Inte är jag tvärsäker på att  det går lika bra nästa gång vi hamnar i liknande situationer men med andra hundar, men för nu känns det som en seger.

Allt arbete har gett resultat. Och jag kan bara tacka tjejen från kennelklubben som svarade i telefon när jag ringde för att få råd. Skulle jag våga ta den här hunden? Hon fick mig att våga och med hjälp av suveräna hundtränare måste jag säga att vi är på god väg att få en fin hund. Och jag är så glad att jag vågade ta steget och köpa henne. Mr H har hävdat med en dåres envishet att hon är min hund, det var jag som köpte henne, det är jag som får ta hand om henne. Men hans hjärta har smält och han är totalcharmad av den lilla skruttan precis som jag. Hon berikar våra liv.


Fotbollsplan i vinterskrud

Det finns en fotbollsplan alldeles där jag bor. På vintern spolas den. Den har en viss dragningskraft på min bror och hans familj. Emellanåt hittar jag dem där när Besten och jag går ut och går.


Lillstumpa kan åka på ett ben.


Storstumpa med


Svägerskan poserar i piruettgrepp.


Lilla Besten coachar lillebror i hans åkning.

Kärt barn har många namn

Lilla Besten kallas en massa olika saker. Sitt dopnamn. Namnet hon lystrar till, även om vi oftast benämner henne (Lilla) Besten. Andra namn som kommer i fråga är: gnisslande dörren, njutningshunden, sälen, taxfröken, prinsessan på ärten, taxflickan, gnorkhunden och några till. Just nu är det mest Boppa-Lisa. Skendräktighet på gång och hennes onämnbara har tagit oanade proportioner, och då blir det just Boppa-Lisa.

Inte så tydligt på just den här bilden.


Jo, det är min säng och min kudde hon utan att skämmas slagit sig ner på.
 Fast här tycker jag nästan det ser ut som om hon skäms:

Öron-Näsa-Hals

Mr H är riktigt kompetent i att blöda näsblod. Inte många gör det så bra som han. Efter en vecka med dagliga niagarafall ur sambons näsa fick jag nog. Har tjatat om att han ska få det där kärlet etsat förr och nu gav jag mig inte. Ringde öron-näsa-hals för att se om de var översvämmade av patienter. Det var de inte, vi fick komma direkt. Utan kö gav Mr H med sig. När doktorn körde in bedövningstuss i näsborren kom blödningen igång rejält en stund. Då såg Mr H ut som om han varit i slagsmål. Jag, den elaka sambon, skrattade hejdlöst och tog bildbevis.Doktorn såg konfunderad ut när jag sa att nu slipper du stoppa fotogentrasor i näsan. Hjälper det undrade han. Tankar man flygplan och får näsblod är det väl det enda som finns till hands. Mr H gör som Kajsa Warg. Han tager vad han haver.


Tjockhult

Lördagen tillbringades i Tjockhult med nya vänner. Jo minsann, man kan få sådana också på gamla da´r. Det var en dag för välmående.  Trevligt sällskap och på det kulturell miljö och god mat. Ska man käka libanesiskt är Tabbouli sannerligen ett (av flera) riktigt bra ställe att rekommendera i Tjockhult.

Varför?

Jag vaknade av att någon ulkade bredvid mig. Varför måste Lilla Besten alltid välja Mr H:s säng när hon ska spy galla? Spya stör mig mindre än det stör Mr H. Min säng var billigare. Inte billig - men det är inte en Hästens, som Mr H:s. Lilla Besten är min hund. Alltså borde hon spy i min säng. Nåja, den här gången blev inte Mr H så arg, han ryckte mest på axlarna. Det är väl det som kallas habituering?

Linser

Mr H har skaffat linser. Det påminner mig om när jag gjorde det - för en sisådär tjugo år sedan. Det var skönt att bli av med de förhatliga glasögonen och hade det inte varit för att jag avskydde glasögonen så hade jag kanske inte stått ut under tillvänjningen. Att sätta in dem var ett helvete, att ta ut dem likaså. Varje gång spottade, fräste, grinade och snorade jag. Blev kallsvettig och satt säkert i en timma. Först ville de inte fastna i ögonen, sedan ville de inte lossna från dem.

Mer än en gång kliade jag mig i ögat och plötsligt var linsen någon annanstans än i ögat. I BH:n, på golvet, på bordet. Ögonen var konstant torra, men jag vande mig och trivdes till slut väldigt bra. Ända till den dag jag började jobba. Kontor + dator + linser = inte kompatibelt. Så sedan länge är jag tillbaka till glasögon och numera trivs jag finfint med dem.

Ha! Ha! Hur många gånger kan man göra bort sig på en kurs?

På ronden i morse var de tvungna att flytta runt doktorerna på mottagningen inför torsdagen, för amanuensen och överläkaren ska ha praktiskt prov. Ingen av oss kandidater reagerade, det är ju så många studenter överallt och på vårt schema står det att vi har praktiskt prov i början av mars. Mitt i alltihop klämde amanuensen ur sig ett: "Ja, för det vet ni väl kandidater att ni ska ha praktiskt prov på torsdag?". Öh, näe. Vad kan jag säga? Skolan och dess administration är sig lik.


Jobb, jobb, jobb

I går kandidatjour på öron. I dag jobb på extrajobbet. Skönt, jag behöver i alla fall inte engagera mig för att hitta hobbies att fylla ut ledig tid med. Tur för Lilla Besten att Mr H har ledig helg och kan vara hemma och gulla med henne.

Har ni fest, eller?

Det finns de som roar sig med dans, glada vänner, god mat, vin, sprit en lördagskväll som denna. Själv har jag roat mig med att gå kandidatjour på öron. Det var den lördagen det!

Core

Bestämde mig för att förkylningen inte är förkylning längre utan övergått i någon form av allergi. Kanske är det inte så bra att en pälskudde kommer intrippande vid pass halv fem varje morgon och gör sitt bästa för att min näsa ska begravas bland kvalster och hundhår?

Med beslutet om att förkylningen inte längre existerade aktualiserades det där med träning. Så här i början av terminen är det hysteriskt trångt på alla spinningpass och att få plats på ett sådant samma dag som man kommer på att man vill gå är omöjligt. Trots att tre gym finns att välja på. Det fick bli någonting nytt istället. Core. Det var en ... en ... hrm, intressant upplevelse. Skum musik. Skumma rörelser. Långsamt tempo. Ändå blev jag helsvettig och undrar om inte okända muskler kommer ge sig till känna i morgon.

Och far ända in i pipsvängen vad det var skönt att få röra på sig igen!!!

Handpåläggning

I dag hände det för första gången. En patient blev ruskigt arg. Inte på mig. Inte på den andra kandidaten. På doktorn. Det var väl ett klassiskt fall av "prata förbi varandra". På det en gammal gubbstruttdoktor, må vara kompentent och säkert mycket erfaren och skicklig, och en patient som inte ville lyssna riktigt. Patienten var fruktansvärt arg. Det var obehagligt. Men mitt i alltihop var jag på väg att börja gapskratta och jag hade fullt sjå att hålla anletsdragen på plats när patienten slängde ur sig att: -"Du borde gå till Livets Ord istället och syssla med handpåläggning ".

Ladida - inget att säga

Skolan kändes lätt misslyckad idag. Fick en kanonbra handledare. Hon förklarade massor. Problemet var bara att inte en enda av hennes sex bokade patienter dök upp. Slank in på information om cochleaimplantat istället och drog sedan tidigt. Tur var det, för jag hann precis avsluta arbetet jag gör åt brodern innan jag blev inringd till extrajobbet. Belastningen där är stenhård just nu, så för en gångs skull har jag gjort skäl för lönen.

Peritonsillit

Har sett en bilateral peritonsillit idag, dé ni! Överläkaren sa att han sett färre än tio i sitt liv. Himla intressant och häftigt. När öl:en inciderade och varet vällde ut hade jag gärna jublat lite, men det kändes inte riktigt rätt mot patienten som var rejält medtagen av sin infektion men ändå på ett alldeles fantastiskt sätt stoisk uthärdade den ganska så tuffa behandlingen.

Har sett baksidan med yrket idag. Randande doktor var satt som jour. Introduktionen verkar ha varit obefintlig. Kände mig stressad å doktorns vägnar. Patienterna strömmade till och det blev en rejäl kö. Alla fall var nya för doktorn, och konsultation med öl:en krävdes vid vart och ett av dem. Undersköterskan var bra, men ville gärna dra upp farten för doktorn som bara blev stressad. På detta två kandidater som gärna ville ha undervisning. Vi frågade inte så mycket av omtanke om henne. Men jag tycker inte det var särskilt juste att sätta doktorn med två kandidater redan första veckan.

Det värsta är att risken finns att man känner sig precis som doktorn gjorde idag under AT:n. Hujedamej, i så fall blir det tuffa år.

Håhåjaja, den här dagen gick den med ....

Aaaargh, det var motigt i morse. Hade alls ingen lust att gå till skolan. Kände noga, noga efter om det inte gjorde ont någonstans så jag var tvungen att stanna hemma. Det gjorde det inte. Tog mig till sjukhuset ganska så trumpen. Vårt sk omklädningsrum gjorde inte saken bättre. Alla, tjejer och killar, får byta om i samma rum. I den "svit" där vi också har en dator och äter vår mat. Särdeles trevlig arbetsmiljö kan jag inte påstå att jag tycker att den biten är.

Nåja, kursare C och jag hittade vår första handledare. En otokirurg. Då ljusnade humöret. Fi f-n vad han var bra på att undervisa. Hade all klinisk placering varit så här bra så hade man varit kung vid det här laget. Två veckor öron kan nog bli ok. Förresten har jag en dementi. Släktingen som finns på kliniken är inte min moster, som ryktet säger, utan pappas kusin. Så nu vet ni det.

Såg förresten Australia med modern. Den har visst fått dålig kritik. Har svårt att förstå det. Magnifik film i mina ögon. Tycker nog att Titanic som hyllades vida omkring kändes full med floskler och väldigt fånig i jämförelse. Med lite tid och pengar över kan man gott gå och se Australia. Eller vad säger ni?

Utmaning

Det kom en utmaning från Lotta:

- Gå in i mappen "Mina Bilder".
- Gå till den sjätte mappen och välj därefter den sjätte bilden i den mappen.

- Visa bilden på bloggen och skriv något om den.

- Invitera sex stycken nya till att vara med på utmaningen.

- Länka till dem, och låt dem veta att de är utmanade.
De sista två stegen skuttar jag över. Fritt fram för den som känner sig manad...Bilden är från våren 2002. Mamma och jag for till England för att vara med på min väninnas bröllop. Vi lärde känna varandra när vi var ungefär 1,5 år. Hennes mamma kom till huset vi hyrde i Wembley Park för att hämta hyran åt sin svåger som var den som ägde huset. Mammorna blev vänner och så även vi.

Här har mamma och jag kört runt i bil några dagar och bott på B&B i norra England. Vi såg Hadrian's wall, en grymt blåsig dag. Vi var till Alnwick Castle där de spelade in Harry Potter. Vi var på Lindisfarne Island , att köra dit över sjöbotten kändes underligt. Såg massor av vacker natur och en hel del annat. Här har vi kommit till slutdestinationen Newcastle upon Tyne, mer känt som Newcastle bland oss svenskar, för att gå på bröllop. Bilden är på Tyne och några av alla broarna. Nog är det väl Tyne Bridge, den stora gröna bron? På wikki har de en betydligt snyggare bild, tagen från andra hållet..