Besten - igen

Jag har sparat de bilder jag tycker är bäst till sist. Dessa är jag väldigt nöjd med. Tycker att hon är så ofattbart söt på de här bilderna, min lilla taxfröken. Nu dröjer det ett tag innan det kommer fler Bestenbilder, eller i alla fall någon dag.....

image481

image482

Förkylt. Aaaargh!

Förra infektionen har ännu inte lämnat mig och nu är jag genomförkyld igen.
Suck! Suck! Dubbelsuck! Jag blir så less!

Praktiskt prov

Sista teoriveckorna i skolan inför mega-, jättetentan som kommer 21:a november. Dagarna präglas ändå mer av praktiskt prov än teori. Varje dag är det några stackare som sitter ombytta till vita pyjamaskläder på föreläsningen och försiktigt smyger ut mitt i. Då vet man att det är deras tur att manglas. Hittills har det gått bra. För de flesta. I går körde en av tjejerna på provet. Det var många tårar. Tror inte hon hon kört på någonting förut så det var väl en nyttig erfarenhet. Men orättvis! Och säkert oförtjänt! Tjuvlyssnade med ett halvt öra när hon berättade för kursaren om det hela. Låter som om hon råkat ut för en ovanligt gniden, detaljstyrd överläkare. Det här är en duktig tjej. Ambitiös. Vältalig. Socialt kompetent. Väldigt rar. Jag har svårt att tro att hon skulle göra dåligt ifrån sig och att döma av berättelsen så hade överläkaren antagligen kört vem som än dykt upp på sina idiotdetaljer. Bara av att tjuvlyssna några minuter insåg jag två saker som jag definitivt inte hört talas om förut, men som tydligen var apviktiga att komma ihåg. Det är inte så himla lätt när vi utbildas på olika avdelningar som allihop hittar sitt sätt att ta anamnes och status på en patient beroende på vad som är viktigt för att hitta sjukdomarna som just den avdelningen är specialiserad på. 

Denna kandidat vet att hon tjatat om det förr men jag blir vansinnig över godtyckligheten på den här utbildningen och det gäller både skriftliga övningar och praktiska prov. Alldeles för ofta är det som avgör om man klarar sig eller inte personkemin med den som examinerar. Alldeles för ofta är reglerna för vad som är godkänt respektive underkänt alldeles för oklara och lämnas till tolkning. Grrrr! Ska inte tjata mer om det men när min unga kursare hämtat sig från chocken ska jag ta tag i henne och så ska vi se om vi inte kan vända det hela till någonting bra och utvecklande för hela läkarprogrammet.

Ser ut som om mitt praktiska prov blir först nästa vecka. Gruvar mig. Någon diagnos tror jag mig inte kunna få till, teorin har jag liksom planerat att kunna lagom till omtentan. Det där med status och anamnes som jag tyckte jag var riktigt duktig på efter drillningen av kardiologerna på Proppen har glömts bort. Dels har ingen sett mig göra det sedan Proppen och dels har jag inte tagit en patient sedan i maj. Olyckliga omständigheter (halsont och öroninflammation) gjorde ju att övningsmöjligheterna på Hematologen föll bort. Turligt nog har flera rara kursare erbjudit mig att få öva på dem så under helgen blir det ett övningsrace. Förhoppningsvis räcker det. Nervositeten inför provet försöker jag döva med kursare Kath:s ord "Jag tycker det här är löjligt. Hur ska de kunna köra mig? De kan ju inte förvänta sig att jag ska vara färdig läkare nu. Jag har två år kvar på utbildningen. Kan i det här läget inte vara annat än sämre än färdigutbildade läkare. Det är det enda de kan förvänta sig". 

Ännu mer Lilla Besten

Som sagt, Lilla Besten fick vara modell när jag lekte med Mr H:s kamera. Tur att det är en digitalkamera - annars hade det blivit dyrt. Snart kommer modern ringa och klaga. -"Jag vill inte se bilder på Besten. Jag vill veta vad du gör." Sorry modern, det blir nog fler Bestenbilder.

image478

image479

image480 

Mera Besten

Det blir mycket Lilla Besten nu. Hittade Mr H:s kamera på skrivbordet och lekte fotograf. Lilla Besten fick vara modell.

image476

image477

Prutt-tråkig

Livet går upp. Livet går ner. Just nu går det mest ner. Jag känner mig PRUTT-TRÅKIG. Aldrig har jag väl varit speciellt cool och häftig, men nu är jag så trött på mig själv att jag vill flytta från mig. Dagligen förvånar det mig när jag upptäcker att både sambon och Lilla Besten är kvar i lägenheten. De borde ha flyttat för länge sedan. Jag har ingen gnista kvar. Trött och hängig. Delvis börjar jag väl gå in i "tentamode" men det är inte hela sanningen. Det är så mycket runt omkring som jag inte har kontroll över. Som andra styr över. Och har gjort så en längre tid. Det gör mig handlingsförlamad. Jag kan bara vänta och se vad besluten blir. Och det hatar jag. Att inte kunna ordna till saker själv. Det ska gå fort och det ska ske nu. Giv mig tålamod.


Rapport från vårdcentral V

De kom som på löpande bandet. In genom dörren. Mamma och bebis. Bebisarna var 6 veckor, 3 månader eller 6 månader. Det var förmiddag och BVC på vårdcentralen. Doktorn var fantastisk. Hon spelade inte en roll. Doktor var inte hennes yrke. Det var ett kall, som föll sig oerhört naturligt för henne. Kanske var det erfarenheten och de många åren i yrket jag såg. Hon var en äldre kvinna med sedan länge vuxna barn. Lugn och trygg. Det var till min stora förvåning mammorna också, lugna och trygga. Visst såg man vilka som hade barn sedan tidigare. De tog i barnen på ett annat sätt. Men också förstagångsmammorna var avspända och lyckliga och i harmoni med sina barn. Att barnen mådde bra det visste mammorna redan, men fina doktorn förstärkte det hela genom sitt sätt mot mamma och bebis. Förstärkte känslan av mirakel och ut genom dörren vandrade inte längre mamma och bebis utan mamma och världens finaste, friskaste barn. Det var superwoman och hennes mirakel som lämnade vårdcentralen. Allt tack vare fina doktorn.


Rapport från vårdcentral IV

Eftermiddag. Mottagning med hyrdoktor. Hon var inte svensk, det hördes på brytningen. I många år har hon arbetat som doktor i Sverige. Allmänläkare. Varit på många olika platser. Gediget kunnig. Flera olika patienter hade vi. Alla tog hon lika fint hand om. Förklarade och förklarade för patienterna hur de skulle göra. Någon patient var desperat, försökte med olika lösningar för att hitta bot och bättring. Några lösningar troligen rent skadliga. Efteråt avslöjade hon för mig att hon tyckte att det patienten höll på med var ren och skär idioti. Inte med en min röjde hon för patienten sina starka känslor, gick inte i klinch med den utan förklarade bara varför patienten borde följa doktorns behandling. Jag tror att patienten gick hem och gjorde som doktorn sa...


Mer liten best

Öh, matte, stör mig inte! Jag ska sova!

image474

image472

image473

image471

Rapport från vårdcentral III

Doktorn var äldre. Mån om att jag skulle förstå. Delade med sig av sin erfarenhet och sin kompetens. Han gjorde sitt bästa för att jag skulle gå därifrån en erfarenhet rikare. Ändå blev det så fel. Han gjorde mig arg. Tror inte han förstod det. Hoppas inte det. För det var nog inte meningen. Det var ändå bara välvilja som strömmade från honom mot mig. En önskan att få dela med sig av sin kompetens. Han kikade igenom listan på patienterna vi skulle ha och kommenterade patienterna. "Jaha, den där är överviktig." Läste journalen och fortsatte "försöker gå ner i vikt. Men det är bantning det handlar om, inte viktnedgång. Jaha, vad har den här patienten? Ont i knäna. " Han suckade. "Säkert överviktig. Det är mycket sådant här".

I mitt stilla sinne tänkte jag: "Är du helt dum i kolan? Försöker du provocera mig? Att du inte tycker om överviktiga människor har du gjort helt klart för mig. Vad är det du försöker säga? Att jag ska gå ner i vikt? Tack, jag vet det. Men jag vet också att jag har sjukdomar som gör det svårt för mig. Du vet inte att jag går med hunden två timmar om dagen och försöker gå på Friskis och Svettis ett par gånger i veckan. Jag försöker äta nyttigt. Om jag inte gjorde det skulle jag i ännu högre grad likna heffaklumpen och barbamamma. Vad är det du vill ha sagt? Riktar du dig till mig eller är det dina patienter du suckar över. Döm inte dem osedda. Prata med dem."


Första patienten kom in. Doktorn var bufflig. Frågar man mig kan jag inte säga vad det var, mer än att han hade en "taskig" attityd mot patienten. Det var inte direkt någonting han sa, men stämningen var konstig. Han var "överlägsen". Jag höll mig i bakgrunden. Kandidater ska synas, inte höras. En gång bet patienten ifrån. När patienten gick ut skakade den tass med doktorn. Så skakade den tass med mig och viskade tyst ett tack. Varför vet jag inte. På eftermiddagen kom VC-chefen förbi. Du, sa hon, den där patienten ni hade ville bli listad hos dig när du blir färdig doktor och kommer till oss. Patienten gillade dig.

Jag vet inte vad jag gjorde. Kanske har det med det min svägerska sa att göra:   -"Du har ju inget pokerfejs." Kanske behövde jag inte säga någonting? Kanske räckte det med att jag stod där med alla känslor lysande i mitt ansikte. Patienten hade blivit stött och ledsen av doktorns behandling. Med all rätt. På lab hade patienten börjat gråta. På något sätt, jag vet inte hur, hade jag gjort hennes besök hos doktorn drägligt. Det glädjer mig. Men, det ska inte behövas en kandidat för att man ska stå ut.


Nästa patient doktorn hade var en hel familj med luftvägsinfektion. De var unga, snygga, framgångsrika och smala. Doktorn skojade med dem, med barnen. De gick därifrån och tyckte nog att de träffat världens bästa doktor. När de gått sa doktorn: -"Det gäller att få en bra kontakt med patienterna". Då snörpte det sig i halsen på mig. Han hade ingen som helst aning om hur första patienten såg på honom. Ingen självinsikt alls. Och jag upplyste honom inte om det.

Det är svårt att vara doktor. Det tänker jag varje dag. Det är svårt att hålla alla nöjda. Det tänker jag också varje dag. Jag kan bara hoppas att det är få, när jag är färdig doktor, som går ifrån mig och känner sig illa behandlade. Jag kan bara hoppas att jag trots att jag är full av fördomar mot alla möjliga samhällsgrupper av människor ser individen som sitter där. Inte ser den som en representant för en viss grupp. Gudarna ska veta att jag i alla fall kommer att försöka se individen och se bortanför mina fördomar i den mån jag är medveten om dem.


Förresten hade doktorn inte bara svårt för överviktiga. När han kommenterade listan med patienter skulle det komma en med nackbesvär. Doktorn sa "Missbrukare förstås. Påkörd bakifrån. De kommer bara och vill ha starka mediciner och bli sjukskrivna. De är värst."


Smärta

Mindre än två veckor sedan Mr H:s operation och han har ont, rejält ont. Men mindre ont än av diskbråcken. Han är dessutom, trots steloperation mer smidig än innan. Hipp hurra! Det bådar gott.

Lemuppen

Mattes lilla "lemupp".

image470

Fotnot: Ibland kallar vi Lilla Besten för lemupp, blandning av lemur och tupp. När fröken vill ha uppmärksamhet sätter hon sig nämligen som en lemur på baken och kuckelikuar som en tupp.

Vera

Lilla Vera, 16 månader, och hennes mamma har varit och hälsat på oss idag. Vera är en härlig unge. Hon pratar massor och förstår ännu mer. Helt otrolig! Har aldrig träffat på ett barn som kan så mycket vid 16 månader. Vera var begeistrad av Lilla Besten. Hon höll hela tiden koll på hunden. Huuuuunden ropade hon. Och så gick hon till korgen. Där stod hon och tittade och sa huuuunden, tills vi ropade på Besten och platsade henne i korgen. Först då var Vera nöjd. Lilla Besten å sin sida höll koll på Vera. Hennes blick vilade hela tiden på den där lilla tvåbeningen.  Vad jag vet har Besten aldrig träffat en så liten skrutta som Vera och jag var allt lite fundersam över hur det skulle gå. Men det gick utmärkt. Besten uppförde sig exemplariskt. Hon var lugn och sansad och nosade bara lite försiktigt på Vera. Jag är glad att hon inte försökte ta sig en tugga. All vår träning har definitivt gett resultat.

image469

image466

image467

image468

Känsliga läsare varnas

Funderade på att lägga ut lite bilder på vad Mr H har att göra med just nu. Kom på att jag har känsliga läsare, så det blir inga. Men, den som är hågad kan inspektera eländet här. Ni är nu varnade. En glutt sker under eget ansvar. En dementi är på sin plats. Frampå kvällningen var inte Mr H och ryggen överens, så att åla sig ner i lilla Lotusen och transportera den till hemmets garage var det inte tal om. Och ännu har sambon intte tillåtits köra "hjärtevännen".


Min flock

Efter lite drygt två år tillsammans har jag dem nästan där jag vill, människorna jag bor med alltså. Husse går numera hemma och skrotar hela dagarna. Ja, så mycket går han ju nu inte. Han är lite mindre lik Quasimodo än han brukar , men han går fortfarande inte som andra tvåbeningar. Han skulle nog faktiskt kunna platsa i "Silly walks".  Nåja, jag tycker om honom ändå, speciellt som han ägnar mycket tid åt att ligga på sängen med mig och klia magen. Fast han är inte fullärd än, han har fortfarande brister. Killen klarar inte att klia taxmagar i sömnen. Idag somnade han mitt i en klining. Högst irriterande. Tur att jag är bra på att moffa. Han vaknade direkt och fattade vad han skulle göra.

Matte har jag också tränat upp. Hon rycker numera upp ytterdörren nere i trappan på ett speciellt sätt. Det är min väckarklocka. När jag hör ljudet springer jag till dörren och väntar på henne. Den där löjliga människan blir ju så ofantligt glad när man viftar på svansen, slickar henne i ansiktet och biter henne i öronen så fort hon kommer hem. Det är inte mycket en tax behöver göra för att förtjäna sitt levebröd när man har min charm.
Jag tror att husse är lite avundsjuk på mig. Han vill nog också vifta på svansen, slicka henne i ansiktet och bita henne i öronen när hon kommer hem. Tror att han tävlar med mig om att komma först till dörren. Han spelar musik högt, bankar, spolar vatten. Allt möjligt för att jag inte ska höra matte. Men mig lurar han inte. Jag hör och jag är först där.......

/Lilla Besten, taxfröken, drygt fyra år

Lilla Besten

image462

image463

Valnöt

Har sagt det förr och säger det igen. Lilla Besten har en valnötshjärna. När vi varit ute och promenerat får hon ligga i korgen och torka. Så länge man lämnar halsbandet på ligger hon still - för då tror hon att hon sitter fast. När vi tar av halsbandet säger vi varsågod. Det är tecknet på att hon får hoppa ur korgen. Ibland väljer hon att ligga kvar. Det är ok. Problemet är att hon efter ett tag brukar börja moffa. Det är ynkliga moff. De betyder: Kom och släpp loss mig. Det är så synd om mig som ligger här. Valnötshjärnan har helt enkelt glömt bort att hon faktiskt inte sitter fast längre.

Hematologi

Suck! Min hjärna är inte gjord för att greppa blodsjukdomar. Jag fattar verkligen inte. Hur i hela fridens namn skiljer man på eländena utan att göra en benmärgspunktion? Det känns som att oavsett sjukdom har patienten alltid splenomegali, anemi, neutropeni och trombocytopeni. Dubbelsuck! Har försökt förbereda mig inför morgondagens hematologitemadag. Ger upp nu. Skulle behöva kursare att diskutera med. Avundas de yngre kursarna som sitter i grupp och pluggar. Jag behöver någon annans åsikt för att överhuvudtaget komma någonstans med blodsjukdomarna. Har gett upp medicinboken. Det kassaste kapitlet där handlar om just blodsjukdomar. Praktisk medicin på nätet och LB tog mig lite längre - men inte i mål. Nu går min trötta hjärna och jag och tar ett bad.

Krankenhaus

Mr H kämpar på. Inga morfintabletter kvar. Smärtan börjar ta ut sin rätt. Det krampar och det gör ont.  Kanske är det träningsvärk som börjar dyka upp, nu när han provar att röra sig lite mer? Roligt är det hursomhelst inte när han viker sig dubbel och trillar ihop av smärta.

Själv har jag kanske äntligen lyckats göra mig av med bacilluskerna. Det vore på tiden. Efter fyra veckor kan jag plötsligt svälja utan att det gör ont i halsen. Men snuvan är kvar, skrovlig på rösten är jag fortfarande och den förlamande tröttheten tycks inte vara beredd att ge sig av i första taget. Jag är så trött att jag bara vill sätta mig ner och gråta. Oklart varför denna förlamande trötthet valt att kasta sig över mig. Infektionen? Ett socker som nått oanade höjder (tack vare kompisarna infektion och Lepheton)? Oron för Mr H.? Alla roliga mediciner som jag stoppar i mig? Jag vill vara helt frisk NU! Och när jag ändå ber om att få bli frisk kan jag lika gärna be att få lite tålamod också.... 

Hemma

Nu är han hemma. Det var överenskommet att jag skulle hämta honom 12.00. Men han längtade hem. Kvart över nio i morse kom både ett SMS och ett mail: "klockan är tolv, myroribrallan-tid". Det var bara att åka och hämta honom. De tre trapporna upp till lägenheten tog han som värsta bergsgeten. Men sedan var orken slut. Nu sover han sin morfinsömn.


Rapport från vårdcentral II

Tryck till ordentligt så känner du sa hon. Och jag tryckte till. Pang, sa det, där kom en liten fot. Det var alldeles magiskt. Först nästa vecka ska den födas, men alldeles uppenbarligen är det redan en liten person som talar om att den finns där inne. Kanske ville den inte att jag skulle rucka på dess lilla boning? Kanske ville den bara säga: Hej, här är jag!

Vårdcentralen hade planeringsdag den här dagen. Jag blev förflyttad till Samariterhemmets barnmorskemottagning. Fick känna på livmoder, foster, höra fosterljud, mäta magar. Många mammor hade gått över tiden och ville bara ha ett slut på graviditeten. De var trötta. De var tunga. Nu ville de bara träffa den där lilla parveln som de hade i magen. Se vad det var för liten en och lära känna den ordentligt. Varje dag fram till förlossningen var som en evighet för dem.


Kvinnorna som kom var välinformerade, välklädda. Nästan varje kvinna som var där kände jag en samhörighet med. Konstigt. Jag är ju inte ens i närheten av gravid. Jag tyckte om dem. Spontant. Annars brukar jag varken känna bu eller bä för patienter. Så sa en av barnmorskorna: " Jo, de här mammorna är välinformerade. Lugna. Det är ett sådant område. De är mitt i karriären, mellan 30-35. Välbetalda. Har råd att få barn, har råd att vara hemma. Det går bra för dem och barnen. Inga problem. Det enda är att ibland kan de ha svårt att varva ner, att släppa karriären". Då slog det mig. Det var mina vänner och mig hon beskrev. Mitt liv innan jag började läsa till läkare. Mitt gamla liv. Där jag fortfarande ibland tycker att jag hör bättre hemma. Livet jag kan längta till ibland. Nej, jag ångrar inte mitt nya yrkesval. Men på så många sätt började jag om när jag började plugga igen. När man är mitt i livet ska man inte börja om. Då ska man luta sig tillbaka och skörda frukterna av sitt arbete. Då ska man inte ha krasslig ekonomi igen. Då ska man få styra sitt liv själv. I alla fall i den värld jag kommer från. Jag vet att inte allas verklighet är sådan. Men min är det och jag har lämnat den verkligheten. Frivilligt! Ibland ångrar jag mig.


För friskning? Förfriskning?

Mr H friskar på sig alldeles otroligt bra. Idag rymde vi från avdelningen en liten stund för att se om han kunde ta sig i och ur bilen. Det gick långsamt, men det gick. Själva bilfärden var en hit ända tills föraren, dvs jag, lyckades pricka några hålor. Då protesterade Mr H:s rygg.

I morgon får jag hämta hem min älskling. Det ska bli skönt. Börjar kunna vägen till Löwenströmska nu - alldeles för väl. När Mr H väl är hemma måste jag börja plugga ordentligt. Praktiskt prov om 1-2 veckor och teoretiskt om cirkus en månad. Jag har börjat ambitiöst ett par gånger förut den här terminen. Det håller två dagar sedan slackar jag. Men nu börjar det bli strid på kniven....

Rapport från vårdcentral I

Förmiddag: Manlig doktor. Härlig doktor. Trygg i sig själv. Trygg med patienterna. Han skämtade. Många av patienterna kom med problem som innehöll minst lika mycket oro som fysiska problem. Doktorn förklarade. Lugnt och sansat på en nivå som de förstod. Gav exempel. Ofta utifrån sig själv och sina erfarenheter. Jag såg hur oron sakta sipprade ur patienterna. Han gav dem extra information att läsa själva. Nätet är bra sa han och rekommenderade både dem och mig några sidor. Han förklarade för mig. Prövade mina kunskaper. Lät mig tänka själv.  Till min stora förvåning svarade jag ofta rätt. Jag visste inte att jag kunde så mycket. Ibland svarade jag fel. Det gjorde ingenting. Han förklarade tålmodigt.

När vi träffat alla patienterna pratade vi om hans roll som doktor. Han har funnits där i många år, känner patienterna väl. Han pratade om gränsdragning. Att vara doktor till sina vänner. Hur han hanterade det: "När jag kom hit ville mina vänner lista sig hos mig. Det går bra sa jag. Förutsatt att jag är doktor, bara doktor, inte kompis när du kommer till vårdcentralen. Och när vi ses utanför vårdcentralen är jag kompis, bara kompis, inte doktor.  Om du tycker det är ok att jag petar i alla kroppshålor du har och ställer konstiga frågor om saker du inte vill berätta för någon. Då och bara då är du välkommen att lista dig hos mig". Och vännerna listade sig. Efter att ha sett honom en hel förmiddag med sina patienter förstår jag varför.

Själv

Sovit själv i natt. Mr H fortfarande på Löwenströmska. Lilla Besten hos brodern för att de skall kunna få en tidig start på jaktdagen. Så tomt det känns.

Trappträning

Mr H har övat att gå i trappor. En trappa upp och en trappa ner är som att klättra i berg när man precis stelopererat två kotor. På söndag kommer han nog hem. Vi bor tre trappor upp. Tur att jag bor med envisaste mannen i världen. :-)

Klockarkatt

Lilla Besten är kär. Som en klockarkatt. Föremålet för frökens beundran bor i porten bredvid. Han heter Jösse, för han är jakthund och ska jaga Jösse Hare. Lilla Bestens aversioner mot stora hundar, speciellt svarta, är allom känt men Jösse som är en dreverblandning anses lagom stor. Som en tax ungefär, fast lite grövre och med andra färger.

Ibland kommer vi hem från våra promenader samtidigt. Jösse med husse på väg mot sin port från sitt håll och Lilla Besten och jag mot vår port från vårt håll. Jösses husse är aningen åldersstigen. Om han ser illa ska jag låta vara osagt men lomhörd är han definitivt. Han uppmärkasammar aldrig att vi kommer från vårt håll. Kanske är det en medveten strategi?. Uppmärksammar oss gör däremot Jösse som brukar tvärstanna och köra ner alla fyra tassarna i marken. Hade han haft tillgång till våt cement och en spade hade han säkerligen förankrat tassarna i djupt nergrävda betongfundament. Lilla Besten gör som Jösse.

Det enda som skiljer ekipagen åt är att Lilla Bestens matte brukar se Jösse med husse på långt håll och är beredd på tvärstoppet. Det är däremot inte Jösses husse. En vacker, isig vinterdag kommer Jösses husse att falla pladask av tvärstoppet men än så länge har han klarat sig. Som det är nu brukar han förvirrat dra och dra i Jösse som stretar emot och först efter någon minut brukar husse komma på att anledningen till stoppet kan vara min lilla taxfröken. När han tittar upp och ser oss ler han så förläget och rart och sedan får Jösse och Lilla Besten hälsa på varandra.

Jösse är lika mycket klockarkatt som Lilla Besten.

Mr H kämpar på

Mr H roade sig med att ta en liten febertur i går eftermiddag/kväll. Nu har den turligt nog rasat förbi, men jag kommer inte känna mig lugn förrän han är hemma. Det känns futtigt att sitta där några timmar varje dag, skulle vilja flytta in i hans sjukrum. Idag är vi lediga från skolan, då tänker jag hänga på Löwenströmska lite längre tid. Tror faktiskt att det blir mindre jobbigt för Mr H om jag är där fler timmar i sträck. Då känner han inte att han behöver vara vaken alla timmar jag är där, utan kan vila lite emellanåt.

Skolan (klinisk kemi) har jag med benäget bistånd från kursledaren (stort tack till henne) och lite extraundervisning vid sidan om skoltid hunnit med ganska så bra. Det enda jag missat är grupparbetet med MedCalc och statistikbearbetning. Med 10 poäng statistik i bagaget kan man tycka att en sketen uppgift på några timmar i ett statistikprogram som jag aldrig mer kommer att använda kanske skulle kunna få tillgodoräknas, speciellt som undervisningsansvarig inte är statistiker själv.

Men icke! Hans uppfattning var att även om man läst 10 eller 20 poäng statistik så har man sällan förstått. Hupp! 10 poäng (= tio veckors kurs) statistik skulle alltså inte täcka in ca fyra timmars "introduktion i statistik" ? Det tycks vara en utbredd uppfattning bland våra föreläsare att man måste ha gått just deras kurs för att ha förstått. Varför är de annars så restriktiva med tillgodoräknanden? I mina ögon gränsar det till storhetsvansinne och en idioti av sällan skådat slag. Men, jag orkar inte slösa tid och energi på en diskussion med honom utan gör uppgiften lite senare med en annan kurs. Konstaterar bara att, ja ni vet, ibland drabbas vi mer än lovligt av revirpinkeri och behandlas mer som lekskolebarn än vuxna som själva ska ta ansvar för sitt liv och sin utbildning.....

Han talar från sjuksängen.

Mr H:s egna ord läser du här.

Stålmannen

Mr H kämpar på. Han kommer inte låta mig se någonting annat än att han är Stålmannen. Det ligger inte för honom att klaga. Fast jag vet att han har ont. Och mår pyton av morfinet. Satt hos honom några timmar i går. Han var gulblek men vid gott mod. När jag gått därifrån skulle han upp och gåträna. Då höll han på att tuppa av. Om det var jag som tröttat ut honom med mitt pladder eller morfinets verkan låter jag vara osagt......

Hursomhelst är personalen väldigt rar, säger han. Sambon hans alias ego alias kandidaten tycker likaså, fast hon var tvungen att dubbelkolla hans blodtryck när sköterskan gått. Sköterskan tyckte att det var ok att ta trycket med manuell tryckmanschett genom att titta på tryckmätaren, utan stetoskop. A big, big nono har kandidaten lärt sig.  Och måste kandidaten ta trycket i smyg när personalen inte ser för att stilla sin oro för sambon så må det väl vara hänt.

På avdelningen

Mr H har nu flyttats från uppvaket till avdelningen. Han har ont, men är i alla fall tillräckligt pigg för att reta upp sig på "detärsåsyndom- och offervinklingarna" journalisterna tar i morgonprogrammets nyheter.

Mr H är vaken

Vid halv tresnåret pratade jag med Mr H på telefon. Han lät förvirrad och var lite lätt illamående men hade i alla fall inte ont (Tack, epiduralen!). Jag grät förstås en skvätt av lättnad och förnam en konsistensförändring i käkarna. De har visst varit hårt spända sedan jag släppte av honom på Löwenströmska i morse. Det förklarar huvudvärken.......

Jag är lite missnöjd över att han ska ligga på uppvaket ett helt dygn. Där får man inte hälsa på. Antagligen hur skönt som helst för nyopererade att slippa sina sambos när man ska ta itu med narkosbaksmällan ........

Kort varsel

Återbud? Ring mig! Jag kommer med kort varsel, sa han. Enligt kölistan är det hans tur efter jul någon gång. Vi förberedde oss på en lång väntan. Det är första gången Mr H visat brist på tålamod: "Nu när jag vet att jag kan bli av med värken och kunna röra mig igen vill jag inte vänta. Jag vill opereras nu." I torsdags ringde de. Eftermiddagen har vi tillbringat med op-förberedelser på Löwenströmska.

I morgon: Operation

Nu: Promenad med Lilla Besten

Arbetsterapist

Mycket av det som borde vara dygnets vakna timmar är det inte. Kandidaten ägnar sig åt att försöka sova bort hosta och halsont. På förmiddagen gjorde hon dock nytta. Brodern var på älgjakt, Svägerskan på jobbet och Faster Kandidaten ryckte in som barnvakt.

Vi skar papper (skärmaskinen var en hit hos tjejerna), vek papper och färglade så det stod härliga till. Snart hade vi fyllt en hel dörr med våra origamialster. Högst upp var det pippisar, lite längre ner hundar, så där mot mitten katter och längst ner en liten mus. Musen skulle egentligen varit katt, men någonting gick fel och Lillstumpa räddade alstret genom att döpa om det till en mus. När vi är färdiga skriver Storstumpa en lapp och sätter fast den bland alla djuren. Där står det:

"OKTOBER 2007
STORSTUMPA
LILLSTUMPA 
FASTER
13/10"

Vi ställer oss och beundrar arbetet och Faster Kandidaten säger: - "Åh, vilket arbete vi har gjort. Vad vi har varit duktiga. -" Mmm", säger Lillstumpa, "vi är riktiga arbetsterapister".

Vårdcentral

Jodå, kandidaten har kommit långt på bättringsvägen. Så pass att hon gjort sin vårdcentralsplacering sedan i tisdags. Det har varit en fantastisk vecka på många sätt. Vissa saker behöver bearbetas lite i huvudet innan det läcker ut på nätet. Men avskräckt från att bli allmänläkare har hon i alla fall inte blivit. Snarare tvärtom.

Snål

Sjuk eller inte. Gratisbiljetter får inte förfaras, så snåla/fattiga kandidaten tryckte i sig Cold & Flu (min mirakelmedusin) så det sprutade ut genom öronen och lyckades mota det mesta av sjukan några timmar. Nanne har av någon underlig anledning gått mig spårlöst förbi genom åren. Jo, jag älskade "Eldorado" när den kom (fast det fick jag inte säga högt eftersom jag gick på gymnasiet - då skulle man tycka att Sound of Music var töntiga). Och nog har jag hört både "Avundsjuk" och "Håll om mig". Men ändå! Jag har knappt märkt att hon finns.

Showen var fart och fläkt. Humor. En hejdlös drift med henne själv: - "Jag har startat en community. Inte MySpace, inte Facebook utan Spaceface. Den som blir medlem idag får duracellbatterier och hårförlängningar." Inte bara Nanne var duracellkanin också dansarna var energiska så det skvätte om dem. Ja, jäklar jag hade faktiskt kunnat tänka mig att betala för att se showen.

I övrigt är det sängläge som gäller. Börjar ledsna på det här nu. Måste vara frisk på måndag. Då är det vårdcentralsplacering som gäller. Det vill jag inte missa.

Bacillusker

Kandidaten är däckad av bacillusker.
Eventuellt kommer hon tillbaka när feberdimmorna lättat, hörseln kommit åter och Lephetonet slutat göra spännande saker med kroppen.

Vältrar mig i självömkan

Jamen, det är ju extremt synd om denna kandidat idag. Efter ett kort gästspel på cirkus en timma i skolan drog kandidaten vidare till vårdcentralen. Där gjorde jag mitt för att minska på kötiderna i vården. På tre minuter var jag klar och ute från läkaren med recept på Kåvepenin, Lepheton och en kräm flaxandes inte i handen, men väl i cyberrymden. Diagnosen hade ju denna kandidat redan ställt .

Som det känns just nu blir det ingen mer skola den här veckan. Fast med lite Kåvepenin i kroppen brukar jag ju tillfriskna ganska så snabbt så vi får se. Den bästa medicinen var nog ändå rara Veterinärens present. När jag kom hem hängde det chokladmuffins och en hundbok på dörren.

Glödgat stål

Glödgat stål eller en vass och kall istapp vore mumma för örat. Trots en slurk Cold & Flu vid tiotiden i kväll vaknade denna kandidat runt halv tolv av smärtgenombrott i höger öra. Vanligen brukar det vara vänster öra och betyda öroninflammation. Gissningsvis är tecknen på sjuka de samma på höger sida. Vaför händer detta alltid under natten? Nu måste jag plågas i timmar innan det kan bli en tur till vårdcentralen.  Stackars mig! Giv mig Kåvepenin och mer tålamod än jag välsignats med vid födseln!

Referred itch?

Referred pain har jag hört talas om, men finns det någonting som heter referred itch? I flera dagar har det kliat mellan skulderbladen så jag håller på att bli galen. Mr H säger att ingenting syns på huden, han har tom fotograferat min rygg för att överbevisa mig. Ingenting där - ändå kliar det mig tokig.

Jag kan inte låta bli att kommentera ......

... någonting som är långt i från världshändelser. Ingenting att lägga sin tid på. Ändå ler jag i mjugg åt ...

...Linda Rosings senaste inlägg i Sourze. Vad säger man? Ännu en gång har tjejen gjort det!
http://www.sourze.se/Fan_fan_Jag_har_blivit_laktosintolerant_10608796.asp 

... och hur var det med pigdebatten egentligen?
http://www.expressen.se/nyheter/1.863411/rum-fick-saneras

Inte heller idag

Inte heller denna dag fick patienterna på Hematologen äran att träffa mig. Jag betraktas fortfarande, och med all rätt, som en rejäl bakteriehärd. Klassundervisning på förmiddagen. Vi var lika få och lika pinsamt dåliga som i går. Hematologin tyckte jag var en av de svåraste bitarna av patologin. Fullständigt obegripligt! Förstod det aldrig utan tryckte bara in de olika cancrarna i huvudet och naturligtvis trillade dessa fakta ur hjärnan som vatten på en gås så snart tentan var överstånden.

Med hjälp av klassundervisningen där vi i två timmar diskuterar ett fall, dess progression och behandling så börjar jag skönja ett mönster i hematologin. Tycker faktiskt att det ska bli roligt att lära mig hematologin, bara den besvärande förkylningströttheten lämnar mig. Som det är nu är jag befriad från patientkontakt = Eftermiddagarna lediga. Det hade ju varit optimalt att ägna den tiden åt att plugga - men jag orkar bara inte ....

Annars längtar denna kandidat ganska så mycket efter ett F&S-pass, men när låååångsamma promenader med Besten på blott en halv timma känns nästan oöverstigliga ska man nog vänta lite innan man besöker F & S.

Inte oväntat

Manfall på Hematologen idag. Av fyra förväntade kandidater dök endast två upp. En föll bort i sinuit och en som "miss i administrationen". Förmiddagens klassundervisning (*1) blev en pinsam tillställning. Två helt oförberedda kandidater manglades i lymfom. Vi kunde pinsamt lite. Jag kan inte tala för min kandidatkollega, men jag misstänker att han är lite som jag. Pluggandet påbörjas under inläsningsperioden. (Helt fel taktik för internmedicinska året gissar jag.) AMI, kom i morgon, vi behöver ditt stöd!

Inte helt oväntat var jag i mitt ovälsignade tillstånd (hostig, ont i halsen, snörvlig) inte ett dugg välkommen att skriva in nya patienter på Hematologen på eftermiddagen. Neutropena (*2) eller ej. Min lott blev istället att gå igenom ett fall och förbereda det inför morgondagens klassundervisning. Fallet fanns i Cosmic (journalsystemet). Just idag av alla dagar bestämde sig Cosmic för att jävlas. Det gick inte ens att logga på. Så nu är jag hemma istället. Får försöka läsa på lite hemma och om möjligt gå lite tidigare till det stora sjukhuset i morgon och se vad jag kan skrapa fram under tidsbrist.

*1) Klass kanske står för klinisk assistent? Är i alla fall den huvudhandledare vi har ute på respektive klinik och den som brukar hålla i undervisningen.

*2) Neutropen = Sjuklig minskning av antalet neutrofila leukocyter (vita blodkroppar) i blodet. Det medför att man lätt får infektioner och det sista man vill är att träffa en snörvlande, hostande kandidat i det läget.

Velpelle

Å ena sidan är jag djupt missnöjd med mig själv.
Å andra sidan är jag otroligt nöjd med mig själv.
Reglerna i
Funbeat är enkla. Man sätter ju upp dem själv :-)
Således (ooops, används det ordet någonsin utanför journalanteckningar ijänkliän? ) var målet:
* Tre pass per vecka på Friskis och Svettis.
* 90 minuters promenad per dag med Lilla Besten. Promenader kortare än 30 minuter räknades inte (i och med det diskvalificerades nästan alla kvällspromenader ).

Resultatet för september blev:
* Friskis och Svettis 50 % uppnått = 6 pass
* Promenader 93% (2507 minuter/2700 minuter)

Med tanke på senaste veckans sjukdom och några dagars frånvaro på Älvkarleö så får jag väl vara nöjd. Totalt 2657 minuter, cirkus 44 timmar. 44 timmar är rätt bra, då gör det inte så mycket att man inte nått upp till målen helt och fullt. Och förresten, den enda jag tävlar mot är mig själv. Också lillebror. Honom slog jag med hästlängder. Att han har heltidsjobb, två barn, precis börjat ett nytt jobb och har varit i Paris en vecka på kurs har inte alls med saken att göra .....