Nu har hon ätit

Nu tog hungern överhanden. Där rök skonkosten. :-) 
Näe, det var inte jag som blev hungrig.

Lurad

Hon lurade mig. Hon skyfflade bara runt maten. Korvbitarna är borta, men bara de som går att komma åt utan att få i sig skonkost. Hon är väl fortfarande hungrig antar jag ...

Definitivt åt rätt håll

Jaaa, nu äter hon. Trodde aldrig jag skulle få i henne den där "lever-skonkosten". Fuskade och lade några korvbitar i botten. Trodde hon skulle göra som vanligt och sortera ut korven och bara äta den, men det verkar faktiskt som om också käket vi köpte på burk hos veterinären slinker ner i lilla kräket. Efter tre dagars fasta så måste hon ju rimligen vara ganska hungrig ...

Yes, det går definitivt åt rätt håll

Jo, Lilla Besten är betydligt piggare idag. Hon äter visserligen fortfarande inte, men hon rör på sig på ett helt annat sätt. Hon orkar inte lika mycket, men både kropp och huvud är piggare så ge det en dag eller två ...
Tack alla ni som hållt tummar och tassar och kommit med uppmuntringar och kramar.
Kram på er från matte och slick från Lilla Besten.

Puh! Vågar vi andas ut nu?

Vi har turats om att vara med Besten. Att ligga i soffan med lilla taxen insvept i en filt på magen. Hon är fortfarande stapplig och långsam i allt hon gör. Hon kräks med jämna mellanrum. Att trycka på hennes mage är det inte läge för. Men hon är lite bättre. På eftermiddagen kom hon faktiskt fram till dörren och hälsade när jag varit ute och hon vände upp lilla taxmagen för att få den kliad när Mr H kom in i rummet.

Det tar sig, ändå


Besten hos första veterinären.


Tack för alla hållna tummar. Lilla Besten är lite mer lik sig själv idag. Hon ger lite respons till signaler även om hon fortfarande inte är världens mest levnadsglada hund. Hon är slagen, helt klart. Hon går som en gammal tant på blankis, långsamt, orutinerat. Inte vill hon äta någonting heller, men hon har druckit. Hon har kissat och bajsat. Goda tecken tycker jag. Även om hon inte lyckades hålla sig och en av gångerna blev inne. Risken finns att hon fått neurologiska skador, tillika leverskador.


Mr H och Besten

Det är lite oklart varför, hur det har hänt. Men av någon anledning kom hon inte ur sederingen på torsdageftermiddagen som hon skulle. När vi ringde jouren på Ultuna tidigt fredag morgon sa de till oss att avvakta och åka till ordinarie veterinär. Det gjorde vi. Hon konstaterade att Besten andades dåligt, hjärtat slog långsamt och att hon hade att ALAT på 95,1, HB på <3,1 (längre ner än så kunde hennes mätare inte mäta). Enligt hennes skala skulle ALAT vara mindre än 44 och HB 5-11. Det blev remiss till Ultuna och hon ringde och pratade med gulliga jourveterinären Sanna och sa att vi skulle komma.


Jag tycker man ser på blicken hur borta hon var.

Besten lät veterinärerna lyssna på hjärta, klappa, känna och klämma utan en min. Totally out of character och ett tydligt tecken på att hon var skitdålig. Att min Best inte reagerar så mot främmande människor vet alla som träffat henne. Inte ens
Veterinären som känner henne ganska så bra är välkommen med sitt otäcka stetoskop - satans verktyg. Enda gången hon reagerade var när de skulle kolla hennes temp. Rör inte min butt, typ! Hon var kraftigt nerkyld och då svepte de iväg med vår lilla skrutta. Hon fick värmefiltar, dropp och antisedering. Tio timmar senare var hon less på stället och fick komma hem.


Hon reagerade inte ens när de tog blodprov.

ALAT är fortfarande för högt, hon får gå på leverkost fram till nästa provtillfälle. Då blir det blodprov och ultarljud lever. Fram till dess får vi helt enkelt se till att hon har det bra och kan pigga på sig i sin takt och hoppas på att inga skador visar sig under den här tiden.


När veterinär ett undersökt klart byltade vi in henne i filtar och täcken.


Hemma

Lilla Besten är hemma. Medtagen som bara den. Gången är stapplig. Livsglädjen ser vi inte ett spår av. I morgon ska jag försöka förklara vad som hände. I den mån vi vet. Lyckliga är vi i alla fall att hon är hemma. Även om vi inte riktigt känner igen vår hund.

Får jag gå och lägga mig nu?

Fy i h-e, vilken j-a dag det varit. Och än är den inte slut. Väntar på besked från Ultuna. Veterinären ska ringa. Sköterskan säger i alla fall att hon står upp nu. Det gjorde lilla Skruttan inte när vi lämnade henne. Varje försök slutade med att benen lade sig åt var sitt håll och hon landade på bröstkorgen,

Fortsatt oro

På olika sätt håller vi oron i schack, Mr H och jag. Mr H sover bort oron. Jag borde göra det samma. Klubbad i huvudet av jobbiga, livsomvälvande skitbesked två dagar i rad är jag jag rädd att sömnen aldrig vill ta slut om jag går och lägger mig (naturligtvis gör den det). Istället tvättar jag. Lilla Besten som aldrig gör inomhus, kan hålla sig dunderlänge lät bara kisset komma i natt. Hon hade ingen kontroll.

För att hålla henne varm, tog vi upp henne i sängen timmarna innan veterinären öppnade. Mellan husse och matte är hon tryggast. Vi skyddade madrassen, men det är ett gäng handdukar och täcken som måste tvättas. Just denna dag av alla har splitternya centrifugen valt att lägga av. Jag blir inte ens arg. Det känns som en självklarhet att också död materia gör sitt bästa för att förpesta och försvåra livet för oss.

Med anti-sedering har Besten piggat på sig. Så pass att hon visar lite oro med personalen på sjukhuset, men pigg är hon inte. De kraftigt förhöjda levervärdena oroar. Vi går bara och väntar på besked. Rädda för det värsta, men hoppas på det bästa.


Sjukhus

Lilla Besten ligger på sjukhus.

Ångest

Lilla Besten har fortfarande inte hämtat sig. Nu är vi oroliga.

Trött-Skrutta

Lilla Besten är trött, något så alldeles. Hon har varit hos veterinären och fått tandstenen borttagen. Vi hämtade en alldeles lealös liten Skrutta hos veterinären. Både Mr H och jag pysslar med henne så hon ska ha det bra.

Två timmar senare:
Jo, hon har verkligen varit trött. Hon kom inte till bordet när vi satte oss för att äta. Hon kom inte till toaletten när jag gick dit. Tydliga tecken på att hon är dundertrött.

Nu vill matte krypa ner i sängen, det har varit en vidrig dag på många sätt, men Besten måste ut och kissa först. Vi provade att ställa Besten upp. Hon bara sjönk ihop, med alla fyra tassar spretande åt var sitt håll. Vansinnigt söt, men inte alls redo att gå ut och kissa.

OCD

Jag börjar tro att min lilla hund lider av OCD (Obsessive Compulsive Disorder), tvångstankar och tvångshandlingar. Korgen kliver hon alltid i på samma sätt, från samma sida (inte den låga som man skulle kunna tro). Och igår upptäckte jag att om jag dammsuger och råkar vrida lite på korgen när jag gör det så ställer jag till det i huvudet på henne. Det var hemskt besvärligt för henne att gå i korgen på rätt sätt.

Ska nog vrida lite på den varje dag och se vad som händer .... He! He!

Psykiatrin

Det har varit massor av skriverier om psykiatrin i Uppsala. Om hur dåligt den fungerar. Om hur läkarna säger upp sig. Hur hård arbetsbelastningen är. Av det har jag inte sett någonting. Tvärtom. De arbetsgrupper/avdelningar jag hamnat i verkar ha det hur mysig som helst. Själv har jag känt mig välkommen och det av alla personalgrupper. Så var det inte alltid på somatiska sidan. Muren mellan undersköterskor och läkare var skyhög. Aldrig mötas de två, typ. Det satt i organisationen.

 Visst är det dåligt med planerad undervisning på avdelningarna, men frågar jag får jag hjälp. Visst är det för lite att göra, men jag anpassar mig (inte alls motvilligt ska erkännas) kommer sent och går tidigt. 

Kanske är det som någon sa. Problemen är på öppenvårdssidan. En chef har fått massor att sluta. Hrm, där fanns något att relatera till.  

Snökaos?

Det är så mysigt med vintern. Jag har njutit för varje snöflinga som fallit. Trots den djupa snön har Besten och jag gått långa promenader. De små taxbenen pinnar på. Hon gillar verkligen det här.

Det var evighetsköer när jag körde till kliniken på Ulleråker i morse - för mig fullständigt obegriplig. Det var som om folk trodde det fallit istäcken från himlen och inte snö. Men det är väl som Mr H säger: "Jag förstår inte varför den globala överenskommelsen inte gäller i Uppsala. I alla andra länder stannar man när det blir rött och kör när det blir grönt. " Här hinner i bästa fall fyra bilar över varje korsning vid grönt ljus  - och då snackar vi barmark.

Varför?

Jag undrar bara, varför?

http://www.pinkcoyote.net/creativegrooming.html 

Hur kan man vara så elak?


Barnvakt

Fredag kväll. Lilla Besten och jag passade Storstumpa och Lillstumpa medan bror och svägerska roade sig på disputationsmiddag. Barnen och jag hade pyjamasparty, pysslade, tittade på TV och åt chips.

 

 

 

När vi vaknade (jag sov över) var det vinter utanför fönstret. Ca en dm snö hade fallit. Lilla Besten, Storstumpa och jag tog en morgonpromenad i gryningen medan dagsljuset återvände. Både Lilla Besten och Storstumpa njöt till fullo av snön. Lilla Besten körde ner sitt huvud i vartenda spår och snart var det som att vara ute och gå med en isbjörn. Hunden blev vit. Storstumpa kastade sig i snön, rullade ner för backar.

  
 

Vi mötte Gullan, Julle och deras matte som också var ute på morgonpromenad. Fåren är lika gamla som Storstumpa, 8 år. Gullan har precis varit sjuk, men fick kortison av vetterinären igår och har repat sig nu, så hon var lite mager.

Storstumpa gjorde snöänglar.

 

Utmaning

Det kom någon form av utmaning från både Mårr och Dr Wannabee. Man skulle visst "outa" sju fakta om sig själv som inte dykt upp i bloggen förut. Hrm, svårt. Det förutsätter att jag kommer ihåg vad jag skrivit under de fyra år jag hållt på och att jag har några hemlisar på lager. För jag får känslan av att det är hemlisar man är ute efter. Nåja, jag försöker:

* Jag kan både knyppla och slå frivoliteter (inte sådant där på gymnastikmattan - utan göra spetsar). Fast ska jag vara ärlig så är det väl tveksamt om jag fortfarande kommer ihåg hur man gör frivoliteter. Knyppla däremot är jag säker på att jag kan göra. I alla fall en liten udd och stad, både med och utan udd.

* Ni anar inte hur svår utmaningen är. Jag är väldans privat av mig. Vad som kommer på bloggen filtreras hårt. Privata saker av dignitet dyker helt enkelt inte upp här. Ibland lyser frustrationen och besvikelsen i privatlivet igenom och då brukar administrationen i skolan få sig en extra känga (som den faktiskt alltid förtjänar). Som en långvarig kompis uttryckte sig: "Jag trodde jag kände dig. Du snackar och snackar, men du säger ju aldrig någonting som betyder något för dig". Kanske ingen hemlighet förresten. Det märks väl på bloggen ... jag bara skriver och skriver.

* Förra gången jag pluggade bodde jag i Lund på Sparta närmare bestämt rätt över Olympen. Många gratiskonserter har jag genomlidit, kan ni tro. Följer man länken och tittar på bilden ser man faktiskt mina fönster högst upp på tredje våningen, bakom flaggstängerna. Arkitekten för hela schabraket träffade jag på på en fest hos bekanta. Hade ingen aning om att det var han som designat betonghelvetet så när han frågade vad jag tyckte sa jag några väl valda ord om betongschabraket, dess fulhet och likheten med öststatshus. Ridå!!!!

* Jag pluggade en termin som Erasmusstudent på Universidad de Deusto i Bilbao, Spanien. Där kuggades nästan hela den halva av klassen som bestod av svenskar på en av tentorna som straff för att vi hade haft synpunkter på undervisningen. Det var klassens chilenska som företrädda oss och hon skrädde inte orden. Latinoblod och så, vet ni ...

* Min första stora kärlek i skolan, i första klass, hette Janne (Jan-Olof). Om jag verkligen var kär i honom tvivlar jag på idag. Det var lite masshysteri i klassen. Alla tjejer skulle helt enkelt tycka om den lilla lintotten. Var den idén kom ifrån har jag ingen aning om.

* Jag har varit på TV. Aktuellt. De var väl mina fem sekunder som berömd, jag skymtar två sekunder i inslaget om "Jag-kan-inte-sjunga-kören" vilket leder fram till sista punkten:

* Jag är totalt, *%&#¤&¤#%& (sätt in valfri svordom), tondöv.

Ah, där kom de. Sju punkter. Meningen var visst att man skulle utmana vidare, men jag låter var och en som är sugen plocka upp tråden.

Det där med hund ...

Det där med att ha hund är svårförklarat. Det är nästan ofattbart hur mycket man kan älska en levande varelse som inte är människa. Ovillkorlig kärlek kan inte förklara det. Inte heller att de är beroende av en hela livet, de växer ju inte upp som barn, de behöver en alltid. Samspelet som man bygger upp är inte heller förklaringen. Kanske är det en kombination av alltihop.

Mitt hjärta smälter när jag ser min lilla Best. Och det blir fullständig härdsmälta när jag ser Mr H tillsammans med Besten. Det är min lilla familj och Mr H har tagit byrackan till sitt hjärta. Han som när Besten kom in i huset sa ok, men det är din hund. Nu böjer han sig över henne och säger Tjena, polarn med så mycket kärlek i rösten och kliar lilla taxmagen. Han behöver bara närma sig henne så vänder hon upp lilla taxmagen och lägger sig till rätta. Husse är förste kliare.Han skämmer bort henne. Promenerar henne när jag inte är hemma. Leker med henne. Studerar henne. Det är verkligen svårförklarat men en hund skänker mycket glädje.

John Grogan har skrivit en underbar bok, "Marley och jag - livet och kärleken med världens värsta hund" om just det där med glädjen med och kärleken till en hund. Jag skrattar och gråter om vartannat när jag läser boken. Alla vansinniga historier om vad bjässen Marley hittar på. Berättelserna om all lojalitet som ryms i en hund. Hur de faktiskt vet när man är ledsen, när man är glad, vet när de ska skämmas. Med djur pratar man utan språk. Det är stort. Det är jättevärmande och hjärtevärmande. I boken finns allt med.  

När katten är borta ...

Med matte på jobbet roar sig Lilla Besten kungligt. Antingen med husse, Mr H, eller mattes bror med familj. Hon kan dock inte göra det i hemlighet. Spioner rapporterar allt som sker via MMS till matte. Så här har det sett ut de senaste dagarna:


Morgonpromenad med Storstumpa - då är det fart på de små tassarna.


Promenad utan Storstumpa - då vägrar Besten gå.


Är man hemma hos Mr H blir det party minsann. Finfint snacks i TV-soffan.
Vetelängd till Mr H och torkat gristryne till Lilla Besten.

Stackars Mr H

Mr H fick sig en avhyvling igår. Han förtjänade det inte. Han råkade bara fråga när jag skulle komma hem och om jag ville äta med honom innan han stack till kvällspasset på jobbet. Sur som ättika talade jag om för honom (tror att jag svor lite också) att med den här utbildningen kan man aldrig veta. Att några dagar i förväg få veta när man börjar och slutar är tydligen för mycket begärt. Varför skulle man som student vilja planera sitt liv? Men lever väl för skolan?

Förlåt Mr H! Jag skämdes när jag körde till skolan. Fast jag ska erkänna att jag skämdes lite mindre när kursare AH klämde ur sig precis samma sak när jag mötte henne i korridoren på psykiatrin: Det hade varit kul att veta när man förväntas börja och när man förväntas sluta, åtminstone några dagar innan placeringen börjar. Och senare sa HG att det hade varit fint om de informerat om vilka uppgifter som måste genomföras och vilka krav som ställs för att kursen ska bli godkänd. Vi kanske inte är färdiga doktorer än, men jag tror vi alla börjar känna oss färdiga med skolsvängen. Ett år kvar. Giv oss styrka!

Ooops, det bara kom ...

Det har under en längre period varit lite "huller om buller" på extrajobbet. Det är konkurrens mellan personalgrupper och alla anställda tycks ha en egen agenda med egna mål, fristående från verksamheten.
Som vikarie har jag tack och lov stått utanför det hela. Detsamma har övriga vikarier gjort. När vi vikarier är där har vi en "samstämmighet". Chefen är väl medveten om problemen, flera har påpekat situationen, däribland jag (tvärtemot min vana faktiskt något motvilligt). Häromdagen utspanns sig följande samtal mellan chefen och mig:
C: -Nu du, ska det bli ordning på stället. Vi är överens om regler.
KD: Ha! Ha!, råskrattade jag. Det tror jag när jag ser det.
Det bara kom. Hade kunnat bli så fel. Är glad att chefen tog det på rätt sätt.

Jobb, jobb, jobb

Torsdag till söndag 38 timmar på jobbet. Kanske inte så mycket vila, men precis vad jag behövde just nu. En paus från skolan och fullt upp att göra som avledning för tankarna.
Till nästa gång får ni njuta av den här bilden på Lilla Besten som Mr H skickat till min telefon.

Jag har ljugit ... so shoot me ... eller nå´t.

När människor är uttråkade, stressade, oroliga och har ångest ligger paniken och dramatiken hela tiden på lut. Aldrig har orden "liten tuva stjälper stora lass" legat så nära till hands. Minsta lilla får folk att agera som om man satt en tändsticka till en dynamitstubin. I går var andra passet på raken som en person synkoperade (det här ordet har ni väl lärt er nu?) på extrajobbet. Inget konstigt med det om det enda man får i sig under en längre period är nikotin i gasform och koffein i flytande form och dessutom har en allmänt taskig vecka.

Men, en utomstående person tog det hela som en förevändning att vända upp och ner på stället och började gorma om ambulans och fick de andra att börja hyperventilera. Ibland måste man bara lugna ner allihop och se till att de håller käften. Så myndigt och barskt jag kunde sa jag: "Skärp er, jag är läkare. Det här är inte allvarligt, hon behöver inget sjukhus".

Inte för att jag var speciellt säker på att det inte var allvarligt och att jag är läkare vet vi ju alla att det inte är sant men jag var bara tvungen att få tyst på dem. Det hela hotade att spåra ur för ingenting. Till min stora förvåning tvärtystnade alla och plötsligt kunde vi arbeta i lugn och ro. De trodde ta mig ?#&* att jag visste vad jag gjorde. Jag vet. Jag har ljugit och borde skämmas. Antagligen lyder det hela under någon form av allmänt åtal. Men skäms gör jag inte. Tänk, äntligen fick jag nytta av min levnadsdevis, mitt motto: "Alltid lurar man någon".

När situationen lugnat ner sig något och puls och blodtyck kontrollerats på den synkoperade (vad jag skulle gjort om jag hittat något avvikande vete katten) insåg jag att jag verkligen lurat allihop. De vuxna stod på rad för att få blodtrycket kollat av doktorn ....

Tänk, de trodde verkligen att jag är doktor. Ingen är mer förvånad än jag över detta faktum. Jag hade ju inte ens vit rock på mig. Nästa gång ska jag framställa mig som drottningen av Saba :-)


Samtal

Något av det svåraste jag vet är att föra ett samtal i yrket, om man nu kan kalla kandidat ett yrke, eller på extrajobbet. För det allra mesta går det ändå bra, utan större svårigheter.  Och jag kan till och med inbilla mig att jag är riktigt duktig på det. Men allt emellanåt kommer samtal som jag av någon anledning tycker är svåra.

Det handlar oftast om att jag upplever motparten som svår eller speciell av någon anledning. Under utbildningen tycker jag inte att jag växer, tycker inte att det sker någon utveckling av mina samtal. Kanske för att alla övningstillfällen är konstlade, konstruerade, inte på riktigt. Teater kan jag inte ta på allvar. Mest lär jag mig av diskussioner med vänner och kollegor. Hur har de gjort i liknande situationer? Tyvärr blir dessa diskussioner alltför sällan av. Inbillar mig att det krävs en flaska vin och en massa tid. Umgås man inte privat med kursarna blir det helt enkelt inga tillfällen. Det beklagar jag.

Någon gång i somras halkade kollegan "Fa" och jag in på samtal och möten med personer. Hon hade under utbildningen till socionom läst "Möten med Anna" av Verner Duvall mfl. Sitt exemplar har hon lånat ut till mig. Tror att det är en bok man behöver läsa om och om igen för att riktigt ta till sig den. Gärna diskutera innehållet med någon. Boken har tre huvudsakliga delar om mötet. Mötet ur vännens synpunkt, mötet ur forskarens synpunkt och mötet ur socialarbetarens synpunkt. Mycket av det som står i boken är gallimatias. Kanske omvandlar jag det till kunskap om jag läser boken igen? Men det finns också guldkorn och kontentan av det hela är väl att vi alla färgas av tidigare erfarenheter i mötet med andra. Och kan vi bara vara medvetna om vad erfarenheterna gör med oss, våra känslor så kan vi också lättare bli oberoende av dem.

Sanningsord tyckte jag mig finna både här och där i boken och följande tog jag särskilt fasta på: "...vi måste ta tillvara oss själva som redskap. Vi måste se till att få våra behov tillfredsställda, utveckla goda relationer i våra privatliv, ha en varierad fritid som ger oss påfyllnad, finputsa oss som redskap genom kurser, utbildning, handledning osv." Så tänker ju jag också ...


Plantarfascit

Hälseneinflammationerna är att betrakta som kroniska vid det här laget. Häromdagen insåg jag att det där under foten, det måste vara en plantarfascit. Skit, också! Måste nog ta mig till apoteket och köpa hem en laddning diklofenak. Och kanske ordna inlägg till mina sjukt höga fotvalv.

Slut på lovet.

Så var det slut på det administrativa lovet. Ja, skolan har jag inte gått tillbaka till men det blev kvällsjobb. Kände mig väl inte riktigt i form för jobb och kvällens händelser. Ibland är det mer dramatiskt på jobbet än nödvändigt. Det har gått i ett. Kvällen toppades med skadade barn och svimningar. Tur att jag fick öva på det där med svimning (synkopering) redan i somras på öldrickarkvällen. Känner mig riktigt erfaren. :-)

Pinsamt

De senaste tre veckorna har träningskompisarna svikit. Kandidatens dåliga karaktär har gjort att motionen mest bestått av promenader med Lilla Besten. Med fukt i luften och fukt på marken har lilla taxprinsessan (på ärten) hyst en ganska så avog inställning till promenader och gett upp långt innan matte tyckt att vi varit klara.

Nu har jag i alla fall gjort bot och bättring på träningsfronten och varit på Friskis och Svettis två dagar i rad. Igår spinning. Visserligen motvilligt eftersom jag försökte avboka passet men var ungefär en minut för sen för att få göra det, och visserligen baspass, men jag var där och utan "Wooohooo!" (internt skämt till trogna läsare).

Styrkebas idag och det är bara att konstatera att Mr H har rätt. Denna Kandidat behöver en hörapparat. Avslappning efter passet. Kandidaten slappade och slappade och tänkte att det var en evinnerligt lång avslappning. När hon tittade upp låg hon ensam i salen med musiken på. Hrm! Pinsamt!

Hör du röster?

Vi lär oss ta psykiskt status. Lär oss att ringa in patienternas psykiska besvär. Ett helt batteri av frågor ska avfyras. Många gånger får man förvånansvärt kloka svar fast patienterna är psykotiska. En av de saker man frågar patienterna är: Hör du röster?

Hur en "tokig" människa ska kunna svara på den frågan är mer än jag begriper. Jag menar alla hör ju röster när andra pratar. Rimligen borde man fråga hör du röster som inte finns. Fast om någon nu hör röster som inte finns hur ska man veta att de inte finns? Det övergår helt klart mitt förstånd det där. Kanske måste man vara psykiatriker eller tokig för att kunna förstå det hela. Vanlig logik biter nog inte på hjärnspöken.

Nåja, på senaste kliniken där jag var med på patientsamtal hade man musikterapi. Hela dagarna i ända hörde man musik i bakgrunden. En patient var riktigt gullig, följande samtal utspelade sig mellan honom och läkaren:
Läkaren: - "Hör du röster?"
Patienten (lite dröjande och oroligt) - "Nej då, inte nu .... för den där musiken, den hör väl ni också?"

Lov

Jag har tagit ut "administrativ tid" den här veckan. Fyller i viktiga papper, träffar vänner, plockar upp spillrorna av mig själv (det är egentligen mycket lite av livet som kommer på bloggen - och så ska det förbli) och promenerar Besten. Och ska jag vara ärlig sover jag en hel del. Tränar lite grann. Lov är någonting okänt på läkarprogrammet under terminen, men jag behöver det.  Under klinisk tjänstgöring går det inte att vara frånvarande, men den här veckan är föreläsningsvecka. Snälla kursare A förser mig med kompendier från de föreläsningar hon går på. Ska jag ha något lov måste det helt enkelt bli den här veckan. Sedan är det bara att bita ihop, köra ner huvudet och dra på fram till jul.


Ego-boost

Letar livskvalitet i dagen och boostar mig och mitt sinne så gott det går.  Idag blev det lunch med trevlig, ny bekantskap och sedan husvisning. Möjligen kan det huset vara någonting, trädgården är i alla fall acceptabelt stor. Mr H tvärvägrar dock. Garage finns inte, gubevars. Bra anledning att lägga ner dyr hobby tycker jag ;-)

Jobb

Helgens arbetspass avklarat. Mer spännande än jag tyckte var bra. Boende har gjort val som kommer få stora och tråkiga konsekvenser på deras liv framöver. Det är ytterst tråkigt för dem. Men faktiskt också för mig. Att behöva stå vid sidan av och se folk fatta felaktiga vägval är frustrerande.

Mardrömmar igen

Det dröms sanslöst mycket här just nu. I natt var det Mr H:s tur. Med febern och frossan kom mardrömmen. Jag har tur att han inte klippte till mig i sömnen, för det var jag som var boven i dramat. Tydligen hade jag drogat på. Med pupiller stora som tefat sprang jag runt i alla affärer i Luleå (dit vi hade flyttat) och satte upp lappar om att folk var välkomna på kaffe. Tydligen var min förklaring till Mr H: -"Jamen du behöver socialisera dig och du känner ju alla här". Mr H hade sprungit efter mig, rivit ner lappar och försökt stoppa mig. Till slut fick han tag på mig uppe på Ormberget där jag flamsade runt hög som ett hus.

Är det värt det?

Jag grubblar fortfarande. Jo, jag skulle nog trivas med mitt kommande yrke, men jag är rädd för att vägen dit kostar för mycket. Frågan är om det är värt det. Hjärnan får ingen stimulans av att man trycker in fakta. Min hjärna håller på att skrumpna. Jag som är van att analysera, hitta lösningar, driva på, leda. Som kandidat är jag bara en fläck i tapeten. Egna initiativ uppskattas inte.

Jag behöver utmaningar. Behöver samtidigt det där huset och den där trädgården och de där djuren jag tjatat om. Och inte minst behöver jag känna en ekonomisk trygghet. Studentekonomi en gång i livet räcker. Två gånger är en belastning. Och det handlar inte bara om ett år till. Det är AT:n också. Minst tre år innan jag själv kan styra mitt liv på det sätt jag vill. Tveksamt om en faktor kan kompensera för flera som saknas.

Håhåjaja, grubbleri, grubblera!

Psykiatrin

Det fascinerar mig, hur hjärnan kan spela sin människa så många spratt. Hur den kan lura någon till att tro att den ser både det ena och det andra. Hur den kan handikappa sin människa så totalt. Hur den kan skapa en ångest utan dess like. Jag känner med patienterna. Psykiatrikursen är betydligt intressantare än jag hade föreställt mig.

Griller och grubblerier

Så bröts psykiatriplaceringen av en kurs via extrajobbet. Eftersom jag var så dum att jag bad om ledigt från skolan istället för att bara vara ledig blir straffet ett extrapass på psykjouren. Sista gången jag var ärlig i skolan kan jag lova.
Kursen var om hedersrelaterat våld. Kanske inte så mycket nytt för oss som kommit i kontakt med frågorna förut men med hem i huvudet har jag i alla fall lite tips. Tips om hur man hanterar hedersvåld lite mer specifikt och bemötande av ungdomar lite mer generellt.

Roligt var det i alla fall att vara på kurs. Kul att träffa kollegor lite så där vid sidan av. Bra avbrott från mina funderingar. Funderingar som dagarna i skolan inte kan göra slut på. Just nu grubblar jag (igen) massor kring livskvalitet, läkeriet. I somras sa jag ju att jag måste bestämma mig en gång för alla. Beslutet har då inte kommit som en uppenbarelse. Har pratat lite med kursare i liknande situation som jag och det har satt ännu mer griller i huvudet på mig. Vad vill jag? Vad är livskvalitet för mig? Jag tror att det ganska snart måste bli slut på läkarplanerna - åtminstone för en tid. Innerst inne vet jag ju vad livskvalitet är för mig och det är liksom det enda jag har kvar att uppnå i livet. Nope, inte det minsta bitter. Har provat på så mycket roligt och nu är det väl dags att omsätta det hela. Dags att smida planer. Någon som kan slänga hit ett jobb?

..och nej, tänker inte förklara mig mer än så ...

Klädbyten

Förra veckan sa överläkaren: -"Maniska patienter byter kläderna ofta. Minst fyra gånger per dag".
Tyst började jag räkna för mig själv:
Nattlinne -> "Gåutmedhundenkläder" : 1 byte
"Gåutmedhundenkläder" - > "Vanliga kläder" : 1 byte
"Vanliga kläder" -> "Vitpyjamaspåavdelningen": 1 byte
"Vitpyjamaspåavdelningen" -> "Vanliga kläder": 1 byte
"Vanliga kläder" -> "Gåutmedhundenkläder" : 1 byte
"Gåutmedhundenkläder" ->"Vanliga kläder": 1 byte
"Vanliga kläder" -> "Gåutmedhundenkläder" : 1 byte
"Gåutmedhundenkläder" -> "Nattlinne": 1 byte
Fick det till åtta byten. Bestämde mig för att inte säga någonting till överläkaren. Det hade kunnat spräcka hans illusioner.
Men nu förstår jag varför jag är så less på att byta kläder.  :-)

Hur klipsk är hon? Egentligen?

Jag fascineras över Lilla Besten. Så korkad, ändå så smart. Hon lär sig ordens betydelse, med rätt stimulans (läs:godis). Har jag inte godis i handen utför hon inte mina kommandon. När jag duschar för att gå till skolan gömmer hon sig under sängen för att slippa antiskällhalsbandet. När jag duschar och inte ska till skolan efteråt springer hon inte under sängen. Oavsiktligt ger jag henne uppenbarligen signaler och hon är smart nog att dra slutsatser utifrån mina rutiner.

I går var hon briljantare än någonsin förr. På morgonen bestämde Mr H och jag oss för att dagen skulle ägnas åt en biltur. Till Örebro för att kolla in bilprylar, svänga förbi en rallytävling, och titta in hos gamla farmor en stund. När Lilla Besten och jag går på morgonpromenad tar vi sällan bilen till något ställe för att gå. Vi går nästan alltid i trakten häromkring. Åker vi bil tar vi BMW:n. Volvo åker vi nästan bara tillsammans med Mr H.

Mr H var kvar inne medan Besten och jag gick ut. Vi skulle gå i "färdriktningen" så Besten fick göra ifrån sig innan Mr H plockade upp oss med bilen och vi tillsammans skulle fortsätta färden till Örebro.  När Besten och jag kom ut ur porten sprang hon raka vägen till Volvon och viftade på svansen. Fick dra henne därifrån. Vi kom några meter och hon gjorde det hon skulle. Då fick hon bestämma vilken väg vi skulle ta. Det blev raka vägen till Volvon igen och där stod hon och viftade på svansen tills Mr H kom och hon fick hoppa in.

LB älskar när vi åker bil, hela flocken tillsammans. Nu undrar jag vilken ledtråden var. Hur kunde hon veta att vi skulle ut? Vad det för att motorvärmaren var igång på Volvon? Trodde hon att den hade startat? Var det för att jag inte hade mina sunkiga hundkläder på mig? Var det för att jag ställde en plastpåse + handväska vid dörren? Var det någonting Mr H gjorde? Är det vårt sätt att kommunicera med varandra? Hur i hela fridens namn kunde denna lilla korkade varelse lista ut vad som skulle ske utan att vi fattade att vi gav henne ledtrådar.