Winnergreen

Den St Paulia jag fått under namnet Winnergreen blommar. Blommorna är otroligt läckra. Vita, med rosa stråk med vad som ser ut som en grön volang ytterst på kronbladen. Ja, hela plantan är förresten läcker. Bladen är stora, krusiga, maffiga och blanka.

image461

image460

Egentligen heter nog inte plantan Winnergreen. Jag kan inte hitta några referenser till Winnergreen. Någon som vet vad den kan heta?

På sängfronten intet nytt...

Från sängfronten inget nytt att rapportera. Större delen av dagen har tillbringats sovandes, även om Mr H tog en sängpaus i soffan och kollade hockeyn och jag tagit sängpaus för Lilla Bestens promenadbehov. 


Geocaching

Såg ett inslag om geocaching"Packat och Klart". Verkar lite småspännande. Nu kanske Mr H kan köpa den där GPS:en han pratat om så länge. Ännu en teknisk pryl till hushållet, men en som jag kan ha lite nytta av för ovanlighetens skull. Till skillnad från alla fjärrkontroller, DVD:er och annat konstigt av elektronisk natur som den mannen släpar hem.

Mr H påstår förresten att någon av mina kompisar håller på med geocaching. Hade jag ingen aaaaning om. Vem är det? Reveal yourself!

Småkrasslighetens borg

Både Mr H och jag går här och "småkrasslar" oss. Halsarna talar om att de finns där. Fortfarande har det inte riktigt brutit ut. Mr H har ändå tagit sig till jobbet de senaste tre dagarna. Själv försöker jag energispara och prioritera den lilla energi jag har. Därför blev det skola bara på fredageftermiddagen. Obligatorisk PBI. Kändes väl så där. I vanliga fall jobbar vi bra i PBI-guppen. Nog kan vi bli bättre på själva metodiken, men det är ändå inte en massa kackel om oväsentligheter utan faktiskt ganska fokuserat. Idag hade vi en ny PBI-ledare. Och visst märktes det att hon var ovan, att vi inte kände henne och hon inte oss. Typiska inkörningsproblem. Det här var inte gruppens bästa pass och dessutom var jag trött, hängig och ofokuserad. Nästa gång är jag förhoppningsvis lite piggare och PBI-ledaren är inte längre ny för oss.

Utnyttjad

Jag hatar att känna mig utnyttjad. Speciellt när det är vänner som utnyttjar mig.
Turligt nog händer det inte ofta, men idag hände det. När det gör det blir jag så himla besviken.
Försöker trösta mig med alla andra härliga vänner som kommer med glada tillrop och skratt.


Det bränner ...

Näsan snörvlar, halsen skorrar, ögonen svider och lungorna brinner. Men värst är tröttheten. För andra dagen i rad håller jag mig hemma. Det känns inte som en vettig idé att trava runt med den här infektionshärden bland hematologpatienterna - även om man undviker att gå in till de som är skyddsisolerade. Det värsta är att jag fortfarande väntar på att det ska bryta ut på riktigt. Förhoppningsvis kommer det värsta i morgon när vi har teoridag eller kanske under helgen. Då kan jag gå i morgon igen.

Hatten är din

Jodå, både" ansiktsburk" och "hatten är din" finns på nätet .....

Nationalsången

Mårr påminde mig om: Sovjets nationalsång. Vansinnigt rolig tyckte jag första gången jag såg den. Då när jag jobbade på Telia för ungefär 100 år sedan. För att inte tala om Ansiktsburk (nog finns den väl där ute någonstans fortfarande?). Brodern och jag skrattade oss hysteriska och spelade den om och om igen en hel julafton. Modern var oförstående. Ungefär som jag är inför Sovjets nationalsång nu. Min humor har förändrats. Eller ska man kanske säga försämrats? Förbättrats?

Hematolog?

Så är denna kandidat tillbaka på klinik. Bara för fyra veckor den här gången. De två första på Hematologen. Det är så vansinnigt roligt. Skriver in patienter, skriver remisser. Min handledare har häcken full och låter mig göra ganska mycket fritt. Det är enkla saker jag gör och behöver jag hjälp finns hon där.

Förkylningstider ....

Det ligger och lurar en förkylning där bak någonstans. För min del kan den gärna hålla sig borta.


Fler hundbilder

Bessies matte skickade mig några riktigt fina bilder från vår dag i fredags.

image453

image454

image455

image456

image457

image458

image459

Träningsvärk?

Vaknade med ont i hela kroppen. Träningsvärk från F&S-passet i går, där jag faktiskt tog i ordentligt och nästan inte alls fuskade, tänkte jag. Nu är jag inte lika säker, känns misstänkt likt en infektion. Jag vill inte!
I morgon börjar vi på klinik igen. Enligt schemat ska denna kandidat vara på Hematologen. Blodsjukdomar är ett enda virrvarr i min hjärna, den här placeringen vill jag inte missa. Känns som enda chansen att reda ut virrvarret.
Låt det här vara falskt alarm! Snälla!


Skön helg

Helgen har varit så där skön och ledig som en helg ska vara. Pass på F&S med "Veterinären", promenader med liten Best samt moder (ovanligt att ha modern alldeles för sig själv. Skönt!), restaurang och bio "This is England" med Mr H. Den filmen förtjänar ett alldeles eget inlägg. Fantastisk! Otäck! Varm! Obeskrivbar! Se den själv!

Storstumpa har fått ganska mycket egentid med faster. Nu var det Lillstumpas tur. Vi skulle se "Låtta från Uppfinnarbyn" på bio. När jag kom för att hämta Lillstumpa säger hon: -"Jag vill inte gå på bio. Bara om jag får massor av coca-cola och pop-corn". Jojo, det kunde hon tro. Den här fastern tvingar inte brorsbarn på bio och massor av coca-cola och pop-corn har faster väldigt mycket emot, även om det var lördag. Lillstumpa fick välja vad hon ville göra istället. Plocka blåbär, plocka jordgubbar, gå i Hågadalen var förslagen. Barnafadern ville hellre ha med henne till stallet. Faster hittade den ideala lösningen. Gå i Hågadalen bakom stallet, där varken pappa eller storasyster gått någon gång. Det gick hem! Lillstumpa fick göra någonting hon var ensam om. I det läget kände sig faster som världens bästa barnpsykolog. Så klädd för bio i tunn kappa och högklackade skor slirade faster i geggiga skogen bakom ridhuset. Lillstumpa var själaglad. Först av alla i familjen att gå i den skogen. Dessutom hittade vi en groda, några larver, såg Predikstolen (ett rejält berg) och skickade med hjälp av mobilen massor av busbilder till stumpornas mamma på väg hem från Prag.


Hjälp!

Det ser ut som om projekt "Nytt kök" håller på att ta form, från en önskedröm till faktiskt projekt. Nu behöver jag tips inför planeringen. Alla tips som rör kök är jag tacksam för. Vad ska man tänka på? Vad är mest praktiskt? Vilken är bästa spisen/fläkten/kylen/frysen/lådan/leverantören? Vad ska vi passa oss för? Vad är snyggt? Vad är inne? Vad är ute? Osv i alla oändlighet.

Det jag försöker säga är: Hjälp mig!

Varmt fastershjärta

-"Men pappa, varför kommer du hem så tidigt? Faster sa att hon skulle gå när du kommer.", sa Storstumpa och sedan försökte båda stumporna hålla kvar mig. Svägerskan är bortrest och jag har hämtat Stumporna på dagis och skola för att brodern skulle kunna göra full arbetsdag. De är så rara. Lillstumpa busar och har en väldig fantasi. Just nu är hon fascinerad av begreppet käääääär. "Jag vet vem du é jättekäääär i. Mr H" säger hon och rodnar nästan. 
Storstumpa börjar bli ironisk. Det är jätteroligt att se hur hon börjar utforska den delen av språket. 

Jag blir alldeles varm i hjärtat av att vara med de där små stumporna. Det är så mysigt att ha dem nära. Att kunna hämta från dagis och skola. Att kunna följa med på ridlektioner. Att bara vara med dem. Att ta med dem till agilityhagen och se dem träna konster med Lilla Besten. Att ta med dem på promenader. Det är coolt att vara faster.


Anlagsprov

Så har då Lilla Besten gjort sitt anlagsprov på viltspår. Att vara på pensionat i fem dagar innan provet är kanske inte världens bästa uppladdning, fast det gick. Inte jättebra, men hon är i alla fall godkänd. Exakta poängsumman är inte klar men jag vet i alla fall att det blir minst två poängs avdrag för tempo. Och det är ju mest mattes fel som lät henne gå för fort. Men sedan vindade hon och drog iväg några gånger, och det blir det också poängavdrag för. Två gånger var väl inte så farliga, relativt snabbt kom hon på spåret igen. Men, en gång började hon följa ett annat spår och det tog ett tag innan jag var säker på att det var fel spår hon följde. Slutade med att jag fick ta tillbaka henne där hon vek av och göra en omstart. Turligt nog påpekade jag med mina egna ord att det var en viltstörning. Efteråt insåg vi vad problemet var. Ett gäng vildsvin (av spåren att döma en sugga med kultingar) hade gått tvärs över Lilla Bestens spår.

Glädjande nog gick det betydligt bättre för Bessie, Lilla Bestens frände. Men, det var bara väntat. Hon har hela tiden varit klockren på det hon gör, inte vindat och hållt på som Lilla Besten.

Jaja, nu är anlagsprovet gjort och det är dags att fundera på vad nästa mål blir med hunden. Mitt förslag att jag är nöjd med att hon mår bra röstades ner av kursledaren. 

Måste säga att jag kommer att sakna de här övningarna. Det har varit ett trivsamt litet gäng och vi kommer alldeles säkert fortsätta ses och träna hundarna.

image446
"Bara så att du vet, det här är min klöv."

image447
Mums!

image448
Bessie och husse

image449
Bessie med matte och husse.

image450
Kursledaren

image451
Jag lyckades tyvärr inte ta någon bra bild på bara Bessie.

image452
Vi avslutade det hela med smaskigt fika.

Laxön

Älvkarleö Herrgård var i alla fall ett trevligt ställe att vara på. Vackra omgivningar, bra mat, trevlig och service-minded personal. Första kvällen tog några kursare och jag en skön promenad ner till Laxön och tillbaka. En nätt promenad på strax under två timmar.

image437

image438

image439

image440

image441

image442

image443

image444

image445

Det kliar ...

Kan inte sova. Tankarna snurrar i huvudet. För att inte störa Mr H när jag snurrar i sängen går jag och sätter mig vid datorn en stund. Sedan lägger jag mig på sängen bredvid Lilla Besten i arbetsrummet. Lilla taxmagen vänds upp. Och jag kliar. Kliar, kliar, kliar. På magen, på bröstkorgen, på halsen, under hakan. Och hon njuuuuuter. Ögonen åker igen. Och hennes små njutningsmuffanden kommer. Så fort jag slutar öppnar hon ögonen och petar på mig, med nosen eller tassen. Klia mer, matte! Och det gör jag.

Det är så skönt att min lilla rädda skrutta verkar må bra hos Mr H och mig.

Geriatriktentan

Geriatriktentan tycks ha gått vägen. Tror att den gjorde det för alla. Den var inte särskilt klurig.

Borta bra, men hemma bäst.

Lilla Besten skrek av glädje när vi kom och hämtade henne. Det var hjärtskärande. Matte känner sig som ett monster som lämnat henne på pensionat. Ändå tror jag att hon har det jättebra hos Björne och Eva. Bättre pensionat får man leta hårt efter. Ändå säger Besten: "Borta bra men hemma bäst."

På vägen hem låg hon i mitt knä med huvudet på husses arm, medan jag strök henne över ryggen. Emellanåt petade hon på husse för att också han skulle uppmärksamma henne. Nu trippar hon runt här hemma och kollar läget. Har lite svårt att slå sig till ro, men ändå uppenbart glad att vara här.

Snurr, snurr

Har snurrat i sängen i natt. Mitt undermedvetna har bearbetat kursen. Visst kom jag därifrån, lite stukad men ändå ganska så hel och med lite nyvunnen kunskap. Skulle tro att den inbillade mängden kunskap ökar när man får lite mer distans till det hela. Tänker på kursarna som har ytterligare en dag med teaterfånerier att stå ut med. Jag lider med dem och hoppas att ingen knäcker ihop helt. Troligen sätter man in en dag med rollspel för att avsluta kursen lite lättsammare. Vad man inte tänker på att många är blyga och att visa upp sig är ren plåga. Turligt nog har jag fått mer skinn på näsan med åren. Det tar några dagar, sedan har det eländiga runnit av mig och jag kan nog se mer positivt på kursen. Hoppas bara att mina nästan tjugo år yngre kursare har mer skinn på näsan än jag hade. Jag tror det........

Koncentrationslägret är över

Hemma! För första gången har jag haft nytta av mina sjukdomar. En läkartid i morgon gjorde att jag måste bryta upp från lägret idag. Missar alltså morgondagens rollspel. Knappast en förlust i mina ögon. Eftermiddagen idag avslutades med att handledaren förklarade för oss vad som ska ske i morgon." Vaddå, rollspel?", frågade en kursare. Varpå min reptilhjärna fick munnen att stava fram: "Drakar och demoner". Säger väl allt om vilken nivå denna kandidat anser att det hela befinner sig. Som sagt. Det är inte teaterhögskolan jag sökt till.

Ska jag jag försöka mig på en sammanfattning av tre långa, intensiva, koncentrerade dagar? Tror att min grupp kom relativt lindrigt undan. Gruppsammansättningen var sådan att det var mycket locket på känslorna. Kanske bidrog mina inledande kommentarer om att syftet med kursen var samtalsteknik och inte att deltagarna skulle knäckas till det (jag vill gärna tro det i alla fall). Andra grupper har haft det tuffare. Folk har knäckt ihop och varit på väg hem för att de mår så dåligt. Det har visst också varit mycket tårar. Att man tvingas till det bland sina kursare, som är att betrakta som kollegor är sjukt. Det var på 80-talet det var modernt med "bryt ner och bygg upp kurser". Ah, visst! Jag glömde! Det här har man gjort i tjugo år i Uppsala och då finns det ingen anledning att ändra på det.......
 
Visst har jag lärt mig en del av att titta på och analysera videoinspelningarna vi gjort samtidigt kan man bara få ut begränsad kunskap av torrsim. Det hela känns så krystat och konstruerat. Ramarna var inte heller speciellt tydliga vilket gjorde att det tog ungefär tre (av sju) samtal innan vi började begripa syftet.  Var och en får "lyssna" på en annan person en gång och sedan får man berätta om ett problem en gång. Nog skulle jag lära mig bättre om det var riktiga patienter och jag fick göra det själv några fler gånger. 

I princip kände jag att det som vann handledarens gillande var att man som lyssnare höll käften och ställde så få frågor som möjligt. De frågor man ställde skulle vara sk "öppna". Det vänder jag mig mot eftersom det inte är läkarens vardag. Åtminstone inte för de läkare som arbetar med somatiska frågor. Man måste styra frågorna för att testa sina hypoteser. Jo, visst kan det vara bra att börja med öppna frågor - men sedan måste man "snäva till det".

Dagarna har på många sätt varit ett deja vú av socialmedicinens videoinspelningar på Patient-Läkarrelation. Ni vet, de där som jag satte stopp för i min grupp. Där syftet var att hålla ett samtal igång i 10 minuter. Ledsen, visst måste jag lära mig samtalsteknik, men jag vågar prata med alla, jag vågar fråga om allt och klarar definitivt att hålla ett samtal igång i 10 minuter eller lyssna i 10 minuter.

Känner mig många gånger begränsad inom samtalsteknikområdet och har själv funderat på kurser i "Motiverande Samtal", "Coaching" eller liknande för det känns som om jag behöver det. Tyvärr var väl inte Älvkarleö det jag behövde för att bli bättre ...... 


Mårr har rätt

Irriterad var jag när jag gick och lade mig i går kväll. Hade rummet rätt ovanför pianot där kursarna i brist på andra noter satt och spelade psalmer (SIC!) och sjöng. Tänkte att de håller väl på hela natten. Det vet man ju hur det är att vara tjugo... jag kommer aldrig att somna. Men, som så ofta kom mina fördomar på skam och jag slocknade redan kvart i tio och sov gott utan att väckas av vare sig psalmer eller alkoholvrål.

Tog en promenad vid halv sju på morgonen. Övertygad om att mina rara kursare låg utslagna i alkoholruset på sina rum och skulle dyka upp strax före nio för att ta en smörgås på stående fot innan de rusade in i kurslokalen klockan nio. Men, icke. På väg hem, strax efter sju, mötte jag den ena morgonpigga skaran efter den andra. Jag är imponerad.

Åter igen har
Mårr haft rätt. Ryktet om kursen är betydligt överdrivet. Vår gruppledare är bra, gruppen behaglig. Det känns lärorikt och även om koncentrationen är på topp och det blir intensivt har ingen brutit ihop fullständigt i gruppen ... om än vi sett några lätta tårar. Kanske för att gruppledaren tydliggjorde för oss innan vi började att syftet inte är att vi ska bli personliga och knäcka ihop alldeles. Andra grupper har haft det tuffare, men det verkar som om de löser det. Jag skall nog komma helskinnad ur det här och med lite mer kunskap i skallen.

Koncentration värre

Första dagen överstökad. Maten är bra. Servicen likaså. Och ännu har jag inte drämt till någon i ilska över att behöva vara här. Däremot har jag skaffat mig en rejäl huvudvärk efter att ha bitit ihop käkarna i många timmar.
Men, ryktet om kursen har visat sig vara överdrivet så troligen kommer jag stå ut åtminstone någon dag till, även om kandidaten helst varit hemma med sambo och liten best.

Bäst av allt var kvällens tvåtimmarspromenad ner till Laxön och tillbaka med två kursare. Precis vad jag behövde efter den här dagen. Och tack vare älskade Mr H sitter denna kandidat nu med en bärbar dator och kommunicerar med omvärlden.

Koncentrationsläger

Koncentrationsläger i fyra dagar är vad vi T7:or har att se fram emot kommande vecka. Denna kandidat åker motvilligt. Tar bilen istället för att åka buss så jag kan åka därifrån precis när jag behagar eller när nöden eller annan kursare så kräver. "Kurs i samtalsteknik" heter det formellt. Ack, så välbehövligt även om denna kandidat är mer än skeptisk till formerna kring det hela. Än mer skeptisk blev jag när jag fick höra vad kursledaren sagt till kursaren som hade svårt att åka pga barnen: "Varför läser du när du har små barn?" och till kursaren som går i terapi flera gånger i veckan för att den mår dåligt: "Du prioriterar inte skolan". Känner mig ytterst tveksam till vad en sådan kursledare kan lära mig om samtalsteknik.

Tror att den läkare som tror att en människa bara har ett fokus i livet och inte flera saker att ta hänsyn till blir en farlig läkare. En läkare utan empati och förmåga till kommunikation med patienten. Förhoppningsvis är inte kursledaren den som leder min grupp. Förhoppningsvis får jag en sympatisk gruppledare som kan lära mig det jag saknar i samtalsteknik Och förhoppningsvis så lyckas jag krångla mig ur rollspelet på något sätt. Det är för f-n inte teaterskola jag sökt till. Teatern överlåter jag åt dem som har talang för det.

Socialt

Den här dagen blir nästan översocial. Förmiddag med Gesneriasterna och St Pauliasällskapet på specialvisning av Tropiska växthuset i Botaniska Trädgården. Den följdes av ett föredrag av en tjej som varit med på en växtsamlarresa i Ecuador. Det var ett rart föredrag. Entusiastiskt och roligt. Fantastiskt vackra bilder.

image434

Så iväg med Storstumpa till ridlektion. På ridskolan har de tjejer som hjälper till att sadla, tränsa och leda hästarna. För varje lektion de hjälper till på får de en biljett. X antal biljetter berättigar till tre timmars ridning ute. Det kallas "rejält motivationshöjande faktor". Tjejerna är verkligen villiga att hjälpa till. Så fort vi kom in i stallet var en av tjejerna framme och erbjöd sin hjälp. Bra tänkte jag, nu slipper jag gå varv på varv runt ridhuset. Under sadling och tränsning var det tydligt att Storstumpa var obekväm med arrangemanget och jag förstod att jag skulle få leda. Så blev det. Fast jag hade helt fel. Jag fick inte gå runt ridhuset utan springa. Ungarna travade hur många varv som helst. Skulle tro att det var ridlärarens sadistiska läggning som kröp fram. Nu ska faster gå ner i vikt!

image435

image436

Nu ska jag rusa på fest till kursare KF.

Jag - en parodi

Jag börjar likna en parodi på häxan Surtant.

Hon är inte elak, men väldigt sur och vresig. Katrin Sundberg spelar rollen som Häxan Surtant. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Huvudet har tagit formen av en citron idag, med ett ovädersmoln på hjässan och blixtar sprutande ur öronen. Inte förrän hunden och jag travat en timma i regnet på eftermiddagen kände jag hur det lossnade och humöret kom tillbaka.

Det är den här j-a utbildningen igen. Jag är inte rätt person på den. Den irriterar mig som ett litet gruskorn i strumpan. Hela tiden. Det är inte mina kursare det är fel på, även om vi nästan tillhör olika generationer. Jag tycker faktiskt att de allra flesta är otroligt rara och trevliga människor. Skulle lätt kunna bli förälskad i alla de unga männen och gärna umgåtts med tjejerna om jag varit tjugo år yngre.

Det är inte heller föreläsarna. Även om det finns undantag tycker jag ändå att de flesta är duktiga och proffsiga. Må så vara att alla inte är strålande pedagoger, men det tycker inte jag är det viktiga på universitetet utan att de har en specialistkunskap/kompetens som de är villiga att förmedla. Kunskap vi behöver för att bli bra doktorer.

Problemet för mig är den inkonsekvens och rutinbrist jag ser. Och att det känns som lekskola. Bristen på ansvar gör att jag krymper för varje dag. Jag är en i den stora grå massan. Behöver aldrig tänka och planera på ett sätt som ställer krav på mig. Behöver aldrig vara engagerad och ta tag i saker. För varje dag blir jag mindre och mindre vuxen, jag orkar inte ens reagera vuxet och konstruktivt. Jag blir bara sur. Universitetet känns inte som en "lärande organisation". En grundutbildning ska man gå när man är ung. Har man lett mångmiljonprojekt, suttit i ledningsgrupper så är det förblommat svårt att gå "tillbaka". Fel häxa på fel plats. Det är jag det!

Vad var det jag sa?

Mötte ordföranden ute på gården. Besiktningen hade avbrutits efter en port (3 st 4:or och 3 st 3:or) och en förmiddag. Då var hon så arg att hon inte orkade mer. Är det någon som ska byta sina fönster så kan jag tyvärr inte rekommendera någon firma, men jag kan tala om vilken man ska undvika.

Vad var det jag sa?

Tenta

Det har inte direkt varit någon arbetsam dag. Tenta i morse visserligen. Men, en liten. Geriatrik, tvåveckors kurs. Skulle tro att den gick vägen. Visst "dabbade" jag mig på några ställen. Vet inte riktigt vad jag tänkte på. Men på det hela taget så gick det nog bra.

Därpå blev det konditori Fågelsången. Med två kursare i solskenet. Absolut jätteskönt.

En tur tillbaka till stora sjukhuset och Mr H:s brorsdotter som väntade på plastikoperation för benet. Där hade filmteamet varit så 26:e ska vi sitta vid TV:n och se om vi kan skymta brorsdottern bakom tjejen som plastikopererade boobiesarna.

Kvällen avslutades på Terrassen med svåger och svägerska (om man nu får kalla dem det fast vi inte är gifta, Mr H och jag). Servicen var väl sådär, men maten var god och inte alltför dyr. Helt ok ställe. dit kan jag tänka mig att gå fler gånger. Fast vi gick i rättan tid. Just som vi gick ner för trapporna steg tjejgänget på 25 personer in. Unga tjejer. Jag kan just tänka mig ljudnivån när de kommer igång. Har ju själv varit med i några sådana gäng och tysta och dämpade var vi då inte.  :-) 


Storstumpa

När jag kommer till broderns hus med Lilla Besten så rusar Storstumpa alltid ut. Hon vill följa med på promenad. Det är så mysigt att gå på promenad med henne. Med sina långa, rangliga sjuårsben studsar Storstumpa bredvid mig. Gå kan hon bara inte. Nej, hon studsar, springer, hoppar, kastar sig åt sidan och snurrar, snurrar, snurrar. Alltmedan hon berättar. Allt möjligt. Nästan varje mening börjar med: -"Faaaaster, ...." Och det är så rart att jag nästan börjar gråta. 

När vi kommer tillbaka in igen och sätter oss i broderns kök är det Lillstumpas tur: - "Faster,...."  och så busar hon runt. Jösses vad jag älskar de där ungarna! 

Tandfén

Lillstumpa ringde. Hon hade stora nyheter att berätta för faster: -"Idag har jag tappat en tand. Jag drog ut den alldeles själv. Det gjorde inte alls ont"

Fina nosiga nosen

Yeeeeeeeeees, idag stämde det. Lilla Besten spårade som en gud. Hade det varit anlagsprov idag hade hon blivit godkänd utan problem. Vi får hoppas att det flyter lika bra när det är dags för anlagsprovet.

Hon förstod nog själv att hon var jätteduktig. När hon hittade rådjursklöven slöt sig hennes käkar som en krokodils om den. Stolt bar hon klöven hela vägen till bilen och det var några hundra meter. Det var roligt att se, för min lilla hund vägrar hålla saker i sin mun. Men den här klöven var hennes minsann.

Att det gick så bra var egentligen inte förvånande. Hon har massor av jaktchampions bakåt i släkten. Både svenska och nordiska, i gryt, drev och viltspår. Och hon har visat fina tendenser när hon varit ute och jagat med Brodern. Men det här är en hund som var livrädd för det mesta i skogen när hon kom till mig som tvååring, så vi har behövt tid för att komma igång. Nu är det bara att hoppas att hon inte får för många formsvackor utan fortsätter stabilt.

Mer förvånande var det att tränaren fick ta klöven ifrån henne. En främmande människa! Ta Bestens klöv! Ve och fasa, trodde jag att hon skulle säga. Men hon morrade inte ens. Fast han fick muta henne med köttbulle för att få ta den. Så länge han inte hade någonting att erbjuda i gengäld höll hon hårt i klöven. Men, det är gott nog att det fungerade med muta. Ordet loss har vi ju inte riktigt tränat på eftersom hon aldrig tar någonting i munnen.

Skolk

Jag skolkar. Det hör inte till vanligheten. Hände aldrig under grundskola/ gymnasium. De gånger jag varit borta från universitetet kan nog räknas på en hand och då har det oftast berott på sjukdom. Kan inte förklara varför? Vet knappt själv, mer än att det blir lättare så här. Det finns saker att pyssla med helt enkelt. Och egentligen är det ju inte skolk när det inte är obligatoriskt ....... Plötsligt kände jag bara en stor trötthet för skolan.

Istället för att sätta mig i skolbänken tog jag med Lilla Besten på en rejäl morgonpromenad och sedan blev det F&S. Körde lite styrketräning. Halvhjärtat och bara 40 minuter. Nåja, det är i alla fall mer än inget.

Besiktning

Det skulle bli besiktning av sommarens arbete med fönstren. De kom inte. Träffade på besiktningsmännen av en slump. De kommer visst en annan dag. Min gissning är att det varit för mycket att anmärka på i övriga lägenheter. Planen var nog att bara gå runt och bocka av. Arbetet blev visst jobbigare än så ......

Öh!

Jag vet inte jag. Idag känns det som en så´n där dag när jag inte borde stigit ur sängen. Varför? Ja, säg det.

Slö dag

Att säga att Kandidaten varit slö idag är ingen överdrift. 3,5 timmars sömn är definitivt inte tillräckligt. Hur i hela fridens namn ska jag någonsin klara att gå journätter? Min hjärna säckar ju ihop totalt utan mina ljuva åtta timmar i sängen.

Var tidigt uppe och frukosterade tillsammans med Prästen. I övrigt har dagen ägnats åt det gamla vanliga: ett antal promenader med Besten, har dessutom lagt ett viltspår till henne ( det gick väl sådär), renskrivit anteckningarna från grupparbetet i fredags och skickat till gruppen, städat och fixat, tittat på Hemnet och drömt mig bort .... länge. Tyvärr har inte så mycket tid ägnats åt skolan som jag önskat. Och vi som har SPIK i morgon och på tisdag. Nu blir det två långa dagar i skolan igen. Det känner jag inte alls att jag har tid med. Sommarens arbete med fönstren ska besiktigas och då vill jag gärna vara där. Pratade som hastigast med ordföranden i föreningen och det ser ut att bli en tvist med hantverkarna. Det är visst inte bara jag som är missnöjd. Förutom att de saknade ordning i projektet (se ungefär en miljon inlägg från sommaren) är visst arbetet inte heller som det ska. Fick en förfrågan om jag skulle vilja ingå i styrelsen. Det tål att tänkas på. Visst borde jag engagera mig mer, men är det prioriterat?

Känns inte helt bra att ha SPIK i morgon. Har inte tagit en anamnes sedan maj någon gång. Det hela måste repeteras. Var f-n är mina papper? Var är orken? Kanske ska jag lägga mig nu och gå upp tidigt i morgon bitti istället? Hinner jag?

Kladdkaka de luxe

Nu har vär(l)den åtkomst till receptet på den ljuvaste kladdkaka.

Beatrice Trail

Nu blommar min Beatrice Trail.

image432

image433


Skaldjursfesten

Kandidaten är trött idag. Veterinären, Veterinärens Granne, Prästen och Kandidaten inmundigade i går kväll skaldjur, alkoholhaltiga drycker, underbar lyxkladdkaka (vär(l)den borde föräras detta recept!) och annat kalorihaltigt och ack så gott. Tror att både Veterinären och Kandidaten ligger på fel sida om dygnets energibalans efter den måltiden. Hur som helst var det både gott, trevligt och varaktigt. Till och med Lilla Besten tyckte det var trivsamt med gäster. Efter några första skälliga minuter lugnade hon sig fast några gånger var hon tvungen att tala om för Tant Brun att hon kränkt Lilla Bestens integritetszon. Hit men inte längre, typ! Tant Brun däremot skötte sig exemplariskt även om hon några gånger gjorde sitt bästa för att gasa ihjäl hela församlingen. Men det var helt och hållet Kandidatens fel. Man ger helt enkelt inte en stackars hund fem kokta ägg.

Framåt halv två snåret drog sig Veterinären och hennes granne hemåt och så småningom bäddades Prästen ner i Kandidatens extrarum. Hela 3,5 timmar lyckades morgonpigga Prästen och Kandidaten sova. Det blev en tidig frukost och massor av prat.

Minusenergi

Veterinären och jag har laddat inför kvällens skaldjursfest. Ett medel/pulspass på Friskis och Svettis och sedan långpromenad med de pälsbeklädda i accelererande regn. Jodå, accelererande!!!!! Det regnade massor när vi gick iväg och ännu mer när vi kom hem. Nu anser vi hursomhelst att vi ligger på minus i energibalans och kan trycka i oss skaldjur på både längden och tvären utan att skämmas.

Kul fredag

Mr H är bortrest så i morgon ska Kandidaten och hennes vänner dansa på borden. Fredagkvällen tillbringades med att förbereda det hela. Bland annat blev det en  tur till stormarknaden klockan åtta. Kul fredagskväll! Faktiskt!Detta skall i fortsättningen bliva min melodi: Inga skrikande ungar i kundvagnar. Inga tanter som trasslar med börsen. Inga truliga tonåringar som fräser åt mamman. Inga farbröder som tar upp kassapersonalens arbete med allt annat än att betala. Och inga medelålderskvinnor som stannar mitt i gången (den gruppen får jag snart sluta hacka på ..... jag är väl snart medelålders själv).

Klassiker

Geriatrik är en bra kurs. Föreläsarna kläcker den ena klassikern efter det andra:

"Jag blir glad när jag träffar en deprimerad patient", säger föreläsare 1 för att en god konstpaus senare konstatera, "Det är en av de tacksammaste sjukdomarna att behandla".

Nästa uttalande hade Prästen älskat:

"Då var det skönt att de svartklädda läderpoliserna kom"

En till på samma tema

... och den här .... kommer ni ihåg?

http://www.youtube.com/watch?v=jIQHxHuokPw&NR=1

Ljuva 70-tal

Det kom ett mail från kusinen.

http://www.youtube.com/watch?v=OcsdM5ZC_Bo


Så här kul hade vi det på 70-talet!

//Kussen Å

************************

Kommer ni ihåg?


Viltspår igen ....

Lagt spår till Lilla Besten idag. Inte heller den här gången kunde hon låta bli att engagera sig i annat. Hon vindar och håller på. Vad gör man?

Varför går man på aerobics????

Första aerobicspasset på F & S avklarat. Veterinären drog med mig dit. Kom därifrån nästan helt osvettig. Önskar jag kunde säga att det har med min fantastiska kondition att göra. Men det vore att ljuga. Har snarare att göra med att jag stod och trampade på min plats större delen av passet. Stegkombinationerna var ta mig f-n helt omöjliga. Och det här påstod de var ett lätt pass? Tro det?

Det var dejavu till barndomens Lanefeldt, benvärmare, alla svävar åt vänster, jag dundrar åt höger. Åldern har minsann inte gjort någonting för denna kandidats aerobicstalang. De så kallade lätta stegkombinationerna var en formlig spagetti av ben och därtill armar som skulle snurras åt alla omöjliga håll. Inte nog med det. Eländet ska utföras i takt till musiken dessutom.

Aaargh! Spinning och styrketräning, det är mina grenar det!

Viltspår - nä nä!

Gaaaaah! Alltså jag vet att man ska öva viltspår i alla väder. Men, det här är ju rent löjligt. Spöregn är en alltför mild beskrivning av vädret i detta nu. Min pimpinetta lilla taxfröken som inte ens vill gå ut i duggregn lär definitivt inte vilja spåra när luften förvandlats till en simbassäng.

Vi hann med en 50-minuterspromenad innan jag drog till skolan i morse så hon lär nog kunna knipa många timmar till om alternativet är att gå ut i regnet. Den som sade att "det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder" har inte träffat Lilla Besten.

Geriatrik! Blä!

Två veckor geriatrik, hela dagar i skolan. Med början idag. Exakt hur kul låter det? Det var med viss bävan jag gav mig iväg till skolan i morse. Bara för att bli positivt överraskad. De flesta dagarna är halvdagar. Kursen verkar lättsam. Mycket diskussioner och inte bara en massa fakta som ska tryckas in i lilla hjärnan utan att man någonsin kommer att behöva plocka fram det igen. Visserligen tenta nästa torsdag, men den verkar inte så betungande.
Det blir nog två bra veckor ska ni se.

Hilfe....

Någon som har ett bra recept på ripbröst? Brodern kom med två djupfrysta ripor.
När jag ändå ber om hjälp vill jag gärna ha tips på hur man flår dem .........

Har du ett bra recept kanske du vill komma hit och hjälpa oss att äta upp dem också?

Thai

Det var fint att jag kom ihåg att inte klia mig i ögonen under matlagningen igår. Det hade varit ännu bättre om jag också kommit ihåg att tvätta händerna noggrant, inte bara blaska av dem. Mina fingrar och händer bränner som eld. Troligen pga piripirin som vi hade i maten igår.

Till broderns stora glädje har Funbeat förblivit ouppdaterat idag eftersom brodern lånade med Lilla Besten ut i skogen hela förmiddagen så mitt promenadsällskap saknades. I flera timmar fick Lilla Besten springa i taxoländig terräng. Det är en slagen hjältinna vi har hemma nu. Hon är så trött att hon snarkar och kvällspromenaden följde hon bara motvilligt med på. Hon gjorde den dessutom extremkort.

Saintpaulia Rupicola

Min Saintpaulia Rupicola har blommat ett tag och det ser inte ut som om den ger sig de närmaste veckorna.

image429

image430

*Fnys*

Brodern är en dålig förlorare. Nu påstår han att promenader inte räknas som motion. Maxpulsen är visst för låg.
Jojo ....

Utmanad - krossad

Ha! Ha! Ha!
Brodern utmanade mig på
Funbeat. Det skulle han inte gjort. Han är krossad. Man ska inte utmana en mästare :-) (I alla fall inte som promenerar minst två timmar per dag med hunden. Jag registrerar inga promenader kortare än 30 minuter. Ändå har han inte en suck).

Idag har jag varit extremt duktig på att motionera. Kroppen är alla gånger redo att bara falla ihop i en liten hög. Började dagen med en nätt promenad med Lilla Besten på 90 minuter. Förutom att hon var långsam skötte hon sig sig finfint. Vi gick längs ån, från Studenternas till Fyrishov, och inte en endast liten vovve skällde hon ut. Ingen stor och svart för den delen heller, trots att vi mötte en. De som läst bloggen ett tag vet att stora, svarta hundar är hennes stora hatobjekt - näst efter skateboardåkare och rullskridskoåkare. Träningen i sommar verkar ha gett resultat, skällandet har definitivt minskat. Visserligen skällde hon ut en "rökaådrickakaffekärring" och en kille som drog sin resväska så det ekade mellan husen. Men det är nästan så att jag ger henne rätt i att de behövde sig en liten utskällning.....

Efter det iväg på ett medelpass på F & S, Ultuna, med Veterinären. Wow, vilka lokaler! I vanliga fall när jag kommer in i gympasalar brukar jag få "fabrikskänsla" så icke här. Stora fönster från golv till tak gjorde stället lufigt och ljust. Och inte blev det sämre av att man inte tittade ut på parkeringen utan vackra gröna ängar och träd. Det lär nog inte bli Ekeby för mig så ofta i fortsättningen......

Själva passet hade väl lite för mycket hopp och spring för mig, men jag höll i alla fall igång hela tiden. Så mycket mer kan man inte begära av sig själv när man är typen som dundrar åt höger medan alla andra svävar åt vänster.

Och som sagt..... brodern kan känna sig besegrad. Ha! Ha! Ha! Ha!