Jerusalem 17/3

Det är skönt att första veckan på jobbet varit lugn. Den här helgen har jag slappat. Lunchat med kompis på stan och läst bok till bokcirkeln. Det har varit skönt vill jag lova. Tvättmaskinen går, annars har jag en slapp dag. Känner mig redo att dela med mig lite av vår semester. Att välja bilder har varit svårt. Vi har tagit massor, men det finns inte riktigt utrymme för så många på bloggen, det blir många nog ändå. Den som vill se mer blir nog tvungen att komma hit och få en genomgång på datorn eller min scrap-book (När den nu blir klar? Varken Rom eller Stoneleighbilderna finns där än).


Vi körde genom öken från Aqaba till Jerusalem. Stora delar av tiden hade vi berg på ena sidan och Döda havet på andra.

Nåväl, resan var det. Tvärtemot våra vanliga principer tog vi färdiga utflykter som Apollo bjöd på. Att fösas runt som en skock får var ungefär vad vi hade engagemnang till och det fungerade, men sanningen att säga dröjer det nog innan vi väljer den typen av utflykt igen. Första turen blev en tvådagarstripp till Jerusalem. Där behöver man nog egentligen tre månader men tack vare att det var en arrangerad tur hann vi se mer än vi hade klarat själva på två dagar. Guiden var otroligt kunnig och vi fick oss massor av historia, kultur och religion till livs. Sanningen att säga blev det ibland väl mycket och både Mr H och jag drog oss emellanåt en bit bort från gruppen för att kunna njuta lite mer och bara vara mitt i historien. Mina bibliska kunskaper är pinsamt dåliga insåg jag men många saker fick klockor att ringa i huvudet och jag fick förnyad inspiration till att läsa bibeln. Inte av några som helst religiösa skäl utan för att vår tid fortfarande efter alla dessa år är så präglad av den där pappersluntan.


Längs vägen såg vi stengetter.


Närmare Jerusalem förändrades landskapet. Lite rundare kullar och mer grönt. Den här röran är en boplats för beduiner. Tittar man riktigt noga ser man en kamel.


Sista biten upp till Jerusalem har man skog längs vägen. Nåja, dungar av träd i alla fall.


Utsikt över Jerusalem från Oljeberget.


En av alla judiska begravningsplatser. Gyttret på dem fascinerar mig.


Oljeberget med kyrkan i Getsemanelunden.


Al-Aqsamoskén
Klippdomen.


Klagomuren


I souqen/basaren. Vilket myller av gränder det var. En riktig souq!


På Via Dolorosa gick vi och guiden pekade ut alla platser som förknippas med Jesus.


Idag har man byggt Uppståndelsekyrkan/Den heliga gravens kyrka över det man tror var Golgata, trapporna leder upp dit man tror att Jesus fick bära korset innan han spikades fast. (Finns iofs åtminstone en plats till som aspirerar på att vara Golgata).


Inne i "Den heliga gravens kyrka". Vi hamnade mitt i en procession, mycket högtidligt. Håren krullade sig på armarna. Här såg vi också en kvinna som troligen drabbats av Jerusalemsyndromet (någon form av psykos), hon gick sist i processionen och grät.


Kommentarer
Postat av: Lotta

Märkligt... men av alla bilderna var det den på dig, i t-shirt, kjol och sandaler som jag gick igång på. Går det liksom att ha så lite kläder på sig? Har glömt hur det är... suck

Postat av: KD

Ha! Det går att ha ännu mindre på sig ... även om Jordanska kvinnor inte fattat vitsen med baddräkt/bikini. De kör burkhini.

2010-03-08 @ 18:01:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback