Tisdag 4/12


image526

Kuala Lumpur är kontrasternas stad.

image527
Det blev en slö morgon. Efter frukost en tur till City Market. Enligt guideboken det bästa stället för att köpa med sig typiska malaysiska saker hem. Och visst var det lite (läs: rejält) dyrare än alla små marknadsstånd - men om grejerna är så unika känner vi oss tveksamma till. Såg ut som samma gamla masker, träskulpturer, batik och annat krafs man kan köpa var som helst i Thailand eller på Wembley Market.

image528

image529

Från vårt hotellrum på elfte våningen fick vi syn på dessa barn som tränade kampsport på en bakgata.

image530

Så till stationen och lite lunch innan vi satte oss på tåget till Malaysia. Lunchen blev som så många gånger förr på en food court. 26 kronor för läsk och varm mat till oss båda. Det är inte alltid så lätt att lista ut vad det är för mat, speciellt inte när det står med kinesiska tecken, så vi hamnar ofta på något ställe där man kan se bilder på maten. Om inte annat så kan man ju då peka på vad man vill/inte vill ha.


Kandidaten hade bokat första klass (Premium) till Singapore.  När vi kom på tåget var vi rätt säkra på att vi gått på fel vagn. Men så var det inte. Heltäckande mattor, sliten plast från 70-talet är visst det förnämsta som kan erbjudas. Åtta timmar tog resan ...skulle ta... 1,5 timmar försenade anlände vi centralstationen i Singapura (som malaysierna säger). Kandidaten hade lyckats boka mjölkexpressen. Nåja, i sex timmar, innan det blev mörkt, fick vi njuta av landskapet. Lummigt så in i den. Kulligt. Överallt palmplantager. Enligt taxichauffören häromdagen är palmolja Malaysias främsta exportvara och det tror vi på. Varenda kvadratcentimeter är täckt av palmer.


image531

I Singapore fick vi se till att få i oss någonting. Tågets matservering förstod vi oss nämligen inte på och var alltför trötta för att försöka bena ut det hela utan förklarande bilder. Allt Mr H lyckades få med sig därifrån var en vakumförpackad söt bulle som han vägrade äta när han upptäckte att den hade ansjovisfyllning.

Så värst stärkta blev vi väl inte av maten på stationen även om den var billig och god. Nasi Goreng. Kandidaten lyckades inte äta sin mat pga att den var så stark. Det porlade till och med på Mr H:s panna fast han är så mycket tåligare. Han gav också upp med hänvisning till hettan fast Kandidaten tror snarare att det beror på att han hittade små torkade, saltade fiskar i maten. Om dem tycker han inte.


Efter maten började ett maratonlopp. Hitta hotell. Kandidatens misstag idag var att boka mjölkexpressen till Singapore. Mr H:s var att han inte bokat hotell. Vi kvittar misstagen mot varandra och låter udda vara jämt. Föreställ er situationen. Det är över midnatt. Skolbarnen har lov och varenda unge tycks bo på hotell med sin familj. Tror ni antalet lediga hotellrum var överdrivet stort? För att göra en lång historia kort kan vi konstatera att efter taxifärder, en hel del promenerande av Kandidaten (i ett varmt och fuktigt Singapore), via ett urbilligt hotell som troligen hyr ut per timma sitter vi nu på YMCA. På fin adress minsann, Orchard Road 1. För den som inte vet är det förnämsta shoppinggatan i Singapore. Tre nätter här tar halva vår resebudget men i går var vi så desperata att Kandidaten blundade och sträckte fram sitt AMEX och tänkte att "svarta bönor på burk och knäckebröd och vatten löser det här på några månader".


Kommentarer
Postat av: Patrik

De palmplantager ni såg är en av de största orsakerna till den globala uppvärmningen. Om det hade varit skogar där hade vi knappt behövt minska koldioxidutsläppen.

2007-12-06 @ 13:02:13
Postat av: Kandidat Dropp

Inte sa mycket vi kan gora at det

2007-12-06 @ 16:12:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback