Prutt

Kandidaten var pruttirriterad i går, fredag. Nedre gastroplaceringen avslutades med en dugga. Kandidaten kände sig för ovanlighetens skull väl förberedd. Hade läst ordentligt i boken. Varit på alla seminarier utom ett. Men körde. BIG TIME. Gissa om det kändes surt.
 
Nu var kandidaten inte ensam. 50 % av gruppen körde. Samma sak hände visst med förra gruppen. Kandidaten vill inte skylla ifrån sig. Har hon inte klarat duggan så måste hon läsa mer, men när duggaansvarig frågade vad de tyckte om att halva gruppen kört kunde hon inte hålla tyst utan tyckte att de skulle ta och fundera på om undervisningen eller frågorna var rätt eftersom det hände för andra gången i rad. Den kommentaren fick hon ingen förståelse för.

Kandidaten vidhåller dock att endast två av de tio frågorna var vettiga. Nämligen den om vad som skiljer medialt respektive lateralt inguinalbråck samt vad man gör med inkarcenerade hemorrojder. Övriga var frågor på detaljer som man kan undra om det verkligen är nödvändigt att kunna utantill. Hur många procent har det och det i den och den åldern (nu tog Kandidaten poäng på just de frågorna men tycker att det borde räcka med att veta om det är vanligt eller ovanligt) och olika specialfall av kirurgiska metoder. Visst är det kirurgi det handlar om den här terminen men Kandidaten tycker nog ändå att mer relevanta frågor hade varit kring symptom på vanliga bukåkommor och diagnostiseringen av dem och kanske något om vanliga bukingrepp. Dvs en kontroll av att man har den informationen man behöver när man stöter på patienten första gången och ska avgöra om det är en kirurgisk åkomma eller inte.

Det är skönt att den här placeringen är över. Tack vare en guldklimp till handledare har den varit bra, men övriga kursare i gruppen har inte haft lika tur. För att stå ut har de på ett eller annat sätt "lyckats smita en dag eller två" för att slippa eländet. Värst har ändå varit överkuckuns icke-pk kommentarer. Sista gången han föreläste berättade han en historia om en patient. Patienten var inte där, tack och lov, eftersom han benämnde henne "fylleluder". Det må ligga en hel del i det men Kandidaten anser minst sagt att det är olämligt språkbruk. Tänker inte orera mer om det men Kandidaten är glad att placeringen är över.

Kommentarer
Postat av: Lotta

Men herregud?! Snacka om att man kan tappa förtroendet för läkarkåren när man läser sån't här. (Syftar alltså på sista stycket.)

Postat av: Kandidat Dropp

Jo, man kan inte tycka om alla patienter men man måste ändå behandla alla lika. Så får man bara inte säga. Möjligen till en kollega om man nu måste pysa ur sig det, men till åtta kandidater man håller undervisning för?

Jag tycker jäklar i det inte att det är roligt. Det är ingenting jag vill vara en del av.

2008-02-16 @ 09:48:47
Postat av: Lilla Mysan

Fylleluder?! Vad i hela helvetet?! *upprörd*
Jag undrar om det är symtomatiskt det där med irrelevanta frågor inom kirurgi - på vår tenta fick vi en sida full med foton på döda hästskallar. Via tänderna skulle vi åldersbestämma hästarna. Relevans? Sånt gör mig vansinnig!

2008-02-16 @ 11:02:41
URL: http://lillamysan.diaryland.coml
Postat av: Mårr

Tack och lov behövde jag inte göra den placeringen där (var i K-d 10 v på kirurgen), men DUGGAN var jag tvungen att göra i Uppsala förstås, och den var helfläng som jag minns det. (Det där med hur många procent av den och den gruppen och vilka som i sin tur i DEN gruppen får ditten eller datten. Vem fan minns det idag hur som helst, och det beror ju liksom bara på vilken lögn, förbannad lögn eller statistik man tittar i!?)

2008-02-16 @ 17:31:20
URL: http://www.minplats.blogspot.com
Postat av: Ullis

Känns LITE konstigt som du själv säger ...det msåte ju vara fel upplagt när 50 % kuggar!

2008-02-17 @ 08:34:12
Postat av: Mi

Åh, jag hade blivit tokig på en sådan dugga! Jag skiter i procentsatser hit och procentsatser dit, det känns som om det är fullkomligt irrelevant. GAAH!

Och nej, man kallar inte patienter fyulleluder. Möjligen till en kollega, men knappt det.

2008-02-17 @ 10:50:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback