Studenter är rättslösa ...

Jag har sagt det förr. Studenter är rättslösa. Nu verkar det som om vi inte är det. Går vi utanför universitetet till Sveriges lagar och förordningar tycks det ändå finnas lagar också för studenter. Det hände i min klass. På föreläsningen om neurologstatus. Jag avrådde från polisanmälan. Tyckte att det vore lämpligare att ta det hela via kursledningen, trots att jag höll med om att det var ett övergrepp. Antagligen fel av mig. Någonstans känner jag en glädje över att hon stod på sig. Att hon vann målet. Jag upplever många gånger oss studenter som rättslösa. Bedömningar på muntliga förhör är subjektiva. Man plockar in för många studenter i varje klass och kvaliteten sänks. Lärare klämmer ur sig det ena knasiga omdömet efter det andra.   

Jag har blivit bättre än förr på att välja mina strider. Frågan är om jag blivit feg. Fick idag höra att tidigare terminer försökt göra sig av med den föreläsare som enligt min uppfattning klämt ur sig mer korkade saker än man får inför studenter. Studenter ska inte bara lapa i sig ren faktakunskap utan också "fostras" i respekt och bemötande mot patienter och kollegor. Man får inte kalla patienter för fylleluder. Kandidater ska inte behöva springa gråtande från operationssalar för att handledarna skäller för att de inte är tuffa nog. Man ska heller inte behöva höra "Det var bättre förr när män var kirurger och kvinnor hemmafruar". Framför allt ska man inte behöva bli misshandlad. Varken fysiskt eller psykiskt. Kanske bör jag ta den här striden?

Kommentarer
Postat av: Mårr

Men...gud så vansinnigt! P.M?

Postat av: Lotta

Tror inte mina öron (eller snarare ögon)?! Som sagt, med åren lär man sig att välja sina strider (och att bita sig i läppen) men det går bara till en viss gräns...

2008-02-21 @ 08:17:11
URL: http://vallterrier.wordpress.com
Postat av: sara

Ta striden om du känner att du orkar och att det är till gagn för andra eller dig själv. Men, jag tycker inte att du ska känna att just du bär ansvaret för ta tag i det här. Man mäktar bara med en viss mängd av strider och som du själv säger, det gäller att välja dem.

Nu finns ju det fantastiska kårobligatoriet*. Kan inte kåren hjälpa er?

Låter i alla fall som om de där människorna inte borde få undervisa och vara förebilder tycker jag.

Stå på dig!

/kram sara

*Ironi, jag gillar kåren och obligatoriet kanske också men jag tycker att de tolkar obligatoriet fel. Har själv varit medlem i tre olika kårer under en och samma termin. Därav kanske ett uns av surhet skiner igenom i formuleringen.

2008-02-21 @ 08:50:12
Postat av: Mi

Jag håller med Sara, om det är en strid du orkar ta så tillhör nog just den här striden en strid värd att tas. Helt makalöst, jag tror knappt mina ögon/öron (ehm, vad säger man när man läser det på webben?). Jag tror att tar du striden kommer det att gagna både dig och många, många andra. Jag har svårt att tro att du skulle bli steppad på tårna i den här striden! :)

2008-02-21 @ 12:14:48
URL: http://ingenjor.diaryland.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback