Skimmer

Göran Tunström hade jag nog aldrig tänkt mig att jag skulle läsa, men nu stod ju hans "Skimmer" på listan över rekommenderad litteratur till psykkursen. Jag läste. Och inte ångrar jag det, inte. Boken handlar om Pétur, islänning. Hans uppväxt och senare breven från hans far. Brev som fadern skriver efter deras brytning när Pétur själv är i Paris. De försonas strax innan fadern dör. Det är en härlig bok. Underbara små historier om en säregen uppväxt. Ganska händelselöst, egentligen, men ändå så rart alltihop. Faktiskt en bok att rekommendera.

Baksidestexten på den här boken säger en hel del, som omväxling:
"Pétur är avlad på sluttningen av en isländsk vulkan. Hans far, Halldór, tar hand om honom efter födelsen. Halldór är jämnårig med republiken och känd över hela nationen som radioman och uppläsare avden dagliga fiskhamnsrapporten. Som liten sitter Pétur i deras lägenhet på Skaldástigur i Reykjavik, ensam och blick stilla, för att far därborta i radion skall få arbetsro. Och efter timmar av väntan kommer Rösten.

Andra dagar är hemmet fullt, ministrar och sköna kvinnor njuter av Halldórs matlagningskonst, fiolen tas ner från väggen och det spelas kammarmusik. Och i den blå kvädarstunden berättas det historier.

Pétur bär dessa sagor med sig när han som vuxen drar ut i världen. I Paris prövar han lyckan som affärsman, sedermera som ambassadör och äkta man - tack vare en felriktad fotboll. Hemifrån Island skriver Halldór brev till Petúr; obesvarade brev fulla av allvar, ensamhet och kärlek till livet, brev som mitt i den vindlande, flerstämmiga skröna som Skimmer är, genljuder av den klaraste musik. "Du förstår", skriver Halldór, "vilken saknadens gigantiska affär livet är." Skimmer handlar om saknad, om att ta avsked av livet, men också om all den humor och värme, om alla tragikomiska tillkortakommanden som tillvaron rymmer".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback