Naganogott

Tror jag sagt det förr. Vi är dåliga på att äta fisk, trots att vi tycker om det. Till lunch idag bättrade vi oss lite och provade det här receptet som jag hittade i Buffé 2/1998. Jupp, OS var visst inspirationen. Lite annorlunda, men god fiskrätt som föll oss båda i smaken.

Sesamstekt laxfilé med stir-frypasta och svamp (4 pers)

300 g pasta

Svamp och grönsaker:
100 g svamp, ex ostronskivling, shiitake, champinjoner
1/2 purjo, strimlad
1 paprika, strimlad
2 vitlöksklyftor

Stir-frysås:
2 msk maizena
2 msk japansk soja
3/4 dl tomatketchup
2 msk risvinsvinäger (eller annan mild sort)
4 dl kycklingbuljong
1 tsk malen ingefära
ev 1 tsk sesamolja

Sesamlaxen:
4 bitar laxfilé á 140 g
1 dl sesamfrö
salt
persilja
ev. wasabi och niroark till garnering

Gör så här:
Koka pastan, kyl den snabbt i kallt vatten. Låt rinna av i ett durkslag

Svamp och grönsaker:
Skala, pressa vitlöken, skär svampen i mindre bitar. Skölj purjo och paprika. Skär i strimlor.

Stir-frysåsen:
Rör ut maizenan i sojan. Rör ner ketchup och vinäger. Blanda med buljongen. Krydda.

Sesamlaxen:
Vänd laxbitarna i sesamfröna. Stek på mellanvärme i 3-4 min per sida. Salta lätt. Lägg över på ett ugnssäkert fat och varmhåll i ugnen (100 grader).
Fräs svamp och grönsaker i 4-5 minuter. Blanda ner pastan och häll över stirfry-såsen. Låt koka ihop under omrörning. Såsen ska tjockna. Smaka av och rör ner lite persilja. Garnera gärna med stekta norichips och wasabi.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback