Böcker, böcker, böcker

Det kom en utmaning från Karlssons matte. Den handlar om böcker. Dags att ta tag i den.

Vilken bok läste du senast?

Ptja, det var ju Adam och Eva det. Just nu håller jag på med fyra hundböcker och "När man krockar". Helt onormalt för mig. En bok i taget brukar vara vad som gäller. Vad som hände nu kan jag inte riktigt svara på. Får väl som vanligt återkomma med referat av böckerna. Men som det ser ut nu känns det som om ni inte ska rusa till bokhandlaren för att köpa någondera.


Är det övervägande kvinnliga eller manliga författare i din bokhylla?

Jag har inte en susning, och inte bryr jag mig.


När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar eller tänker du "nu har jag en fjärdedel kvar", "en, tredjedel", "hurra bara hälften kvar"?

Jodå, det händer - båda fallen.


Hur väljer du böcker du vill läsa?

Jag vet inte. Det är nog något övernaturligt. Plötsligt bara brukar jag stå där med en bok i handen.

När blir en bok för lång?

Jag kopierar Karlssons mattes svar rakt av: När den är tråkig. (Konstig fråga!)


Läser du lika gärna på engelska som på svenska?

Njae, det beror på. Trots att engelskan inte bereder mig några problem är ju ändå svenska mitt modersmål, så jag föredrar det. Men jag tycker alltför ofta att mycket av den språkliga känslan försvinner när en bok översätts så är originalet på engelska så föredrar jag det, alla gånger.

Vilken bok blev du senast berörd av?

Det måste ha varit "Tusen strålande solar".


Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig?

Jag gör det ogärna, men både Stephen King och Tolkien har förblivit olästa i mina händer. Vet inte hur många gånger jag försökt med Tolkien säkert 8-10 gånger. Kommer en 30-40 sidor och sedan är jag sååå nära att dö av tristess att boken stoppas längst in i bokhyllan igen.


Vilken bok lämnade du senast?

Gissningsvis Tolkien.


Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla/lånar du ofta?

Hrm, deckare. Men sanna historier, biografier och memoarer blir det fler av.
Jo, jag har börjat låna. Det är helt enkelt för mycket böcker här hemma och det blir betydligt billigare att låna på biblioteket.


Rekommendera fem författare!
Hrm, helst ska man ju då rekommendera någon som har skrivit massor, massor av böcker. Inte helt enkelt, får istället koncentrera mig på att rekommendera författare som är väldig olika i stilen.
Låt se:

* Isabella Allende - Hon har ju skrivit en del. Konstigt nog gillar jag hennes "fantasiböcker" - lite som sagor för vuxna. Och hennes Paula är hjärtslitande bra.

* Khaled Hosseini - Har inte en susning om huruvida han skrivit fler än "Flyga drake" och "Tusen strålande solar". Men de är ruskigt bra.

Arto Paasilinna - Knappt man vågar rekommendera honom. Han är ju så himla speciell och ojämn i kvalitet ... men producerat massor har han ... även om inte allt översatts till svenska.  

Vad mera? Det får nog bli två författare som jag faktiskt inte läst på ett tag men som var mina absoluta favoritförfattare en gång i tiden.

* Maeve Binchy - Som skriver så fantastisk om Irland och varje gång får mig att minnas Englandstiden. Ja, egentligen var jag väl för liten när vi bodde där för att komma ihåg det. men jag har återvänt så ofta att det är väldigt mycket hemlandskänsla ändå.

*  Mary Higgins Clark - min absoluta favoritdeckarförfattare när jag var i 25-års åldern. Måste nog läsa om hennes böcker och se om jag fortfarande gillar dem.

Uppdraget utfört. Klart, slut! Näe, vänta! Utmana fem till. Hrm, jag är inte säker på att alla dessa läser så mycket. Några gör det, någon till och med mycket, det vet jag. Ok: Veterinären, Sivan, DinFia, Hannahbejb, Kristin


Kommentarer
Postat av: Lotta

Duktig flicka! ;-)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback