Alla män är potentiella våldtäktsmän

Jag går en extrakurs den här terminen också. I höst är det, Mäns våld mot kvinnor, fördjupning av kursen jag gick i våras, Våld mot kvinnor. Också den här kursen kan jag konstatera är mycket välordnad och strukturerad. Av god kvalitet. Ändå finns det bitar i den som skrämmer mig. Det är som ett väckelsemöte. En hallelujaorganisation. Det är de redan troende som sitter där. Många kvinnor, blott två män. Det mmmm:as och aaaaha:s och ger mig ett enormt behov av att protestera.

Frågorna som diskuteras är viktiga, absolut. Mitt extrajobb har lärt mig det, om inte annat. Jag har mer än de flesta som sitter där faktiskt sett konsekvenserna av våldet. Men när man med tindrande ögon sväljer allt föreläsaren säger får jag ont i magen. Man kräver inga vetenskapliga bevis. Man ifrågasätter inte. Det är skrämmande. Påståenden som att "alla män är potentiella våldtäktsmän" provocerar mig.

Jo, jag tror att alla män(niskor) under speciella omständigheter kan drivas till precis vad som helst, det har historien gott om exempel på. Men, att jämföra vårt relativt välordnade svenska samhälle och risken att männen förvandlas till våldtäktsmän med t ex kriget i Balkan är som att jämföra äpplen och päron. 

Våldet mot kvinnor i Sverige ser inte ut som våldet mot kvinnor i krigförande länder, andra länder med annan religion. Att klumpa ihop det som en enda sak "våld mot kvinnor" är som att klumpa ihop alla världens skolor och deras metoder och säga "felet i skolan idag". Jag hävdar bestämt att man inget kan förändra om man inte analyserat orsakerna. Virus och bakterier ger infektioner men virussjukdom botas inte med antibiotika och bakteriesjukdom inte med antivirala medel.  

Att säga att man måste tro kvinnans ord och strunta i bevisbördan när hon säger att hon våldtagits kan ju låta bra. Men tänk om hon ljuger. Nog borde alla våldtäktsmän straffas, gärna hårt, men vårt svenska rättsväsende säger att man är oskyldig till dess att någonting annat bevisats. Att en oskyldig döms för ett så vedervärdigt brott som våldtäkt är lika vidrigt som att kvinnor (och män för den delen) utsätts för brottet. Vi får inte tulla på rättssäkerheten.  

Igår på kursen förvandlades kandidaten till kärringen Motvals. Det gör jag med jämna mellanrum när jag tycker att folk inte analyserar, inte förbättrar, inte tänker efter. De senaste fem åren i skolan har jag inte använt det konkret bara surat och låtit det pysa på diverse håll, men igår kunde jag inte låta bli att protestera, igår kände jag ett sedan länge frånvarande engagemang. När man slänger ur sig floskler efter floskler utan vetenskapliga bevis då går det för långt ... När man inte presenterar sanningen baserad på fakta utan ett sätt att tänka och förhålla sig till omvärlden då vet jag inte om jag tycker att det är universitetsutbildning längre ... 

Kommentarer
Postat av: Mårr

Jag slås också av ibland, att det är väldigt mycket man bara sväljer, nästan otuggat. Jag är nog alldels för "o-ifrågasättande", jag tycker i regel folk låter vederhäftiga och har rätt, ända tills jag hör någon på ett lika vederhäftigt sätt säga motsatsen.

Är det konstigt att jag tycker det är jobbigt att ens rösta i kyrkovalet? ;)

2009-10-09 @ 10:37:12
Postat av: Lilla Mysan

Hurra för människor med civilkurage och en förmåga att tänka själv! Hurra för dig!

2009-10-09 @ 14:57:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback